Günümüzdeki devlet ve hükûmet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu liste günümüzdeki devlet ve hükûmet başkanlarının listesi olarak, halen görevde olan devlet başkanları ve hükûmet başkanlarını göstermektedir. Parlamenter sistem'de bu görevler farklı kişilerdeyken, başkanlık sistemi ve diktatörlükler'de aynı kişinin elindedir. Yarı başkanlık sisteminin olduğu bazı ülkelerde devlet başkanlığı, hükûmet başkanlığına ait görevlerin birçoğuna sahiptir.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Devlet başkanı Hükûmet başkanı
 Afganistan
 Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Şansölye Angela Merkel
 ABD
 Andorra Eş Prens Joan Enric Vives i Sicília
Temsilcisi Josep Maria Mauri

Eş Prens Emmanuel Macron
Temsilcisi Patrick Strzoda
Başbakan Xavier Espot Zamora
 Angola
 Antigua ve Barbuda Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Sir Rodney Williams
Başbakan Gaston Browne
 Arjantin
 Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta Başbakan Edi Rama
 Avustralya Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali David Hurley
Başbakan Scott Morrison
 Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen Başbakan Sebastian Kurz
 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Başbakan Ali Asadov
 Bahamalar Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Cornelius A. Smith
Başbakan Hubert Minnis
 Bahreyn Kral Hamed bin İsa el-Halife Başbakan Halife bin Selman el-Halife
 Bangladeş Cumhurbaşkanı Abdul Hamid Başbakan Şeyh Hasina Vecid
 Barbados Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Sandra Mason
Başbakan Mia Mottley
 Belçika Kral Philippe Başbakan Sophie Wilmès
 Belize Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Colville Young
Başbakan Dean Barrow
 Benin
 Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko Başbakan Roman Golovçenko
 Bhutan Kral Jigme Khesar Namgyal (Wangchuck) Başbakan Lotay Tshering
 Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Halife bin Zayid el-Nehyan Başbakan Muhammed bin Raşid el-Mektum
 Birleşik Krallık Kraliçe II. Elizabeth Başbakan Boris Johnson
 Bolivya
 Bosna-Hersek Konsey Başkanı Šefik Džaferović[2]
Konsey Üyesi Željko Komšić
Konsey Üyesi Milorad Dodik
Başbakan Zoran Tegeltija
 Botsvana
 Brezilya
 Brunei
 Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev Başbakan Boyko Borisov
 Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kaboré Başbakan Christophe Joseph Marie Dabiré
 Burundi Başkan Evariste Ndayishimiye Başbakan Alain-Guillaume Bunyoni
 Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun Başbakan Abdülaziz Cerad
 Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh Başbakan Abdoulkader Kamil Mohamed
 Çad
 Çekya Cumhurbaşkanı Miloš Zeman Başbakan Andrej Babiš
 Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Başbakan Li Keqiang
 Danimarka Kraliçe II. Margrethe Başbakan Mette Frederiksen
 Doğu Timor Cumhurbaşkanı Francisco Guterres Başbakan Taur Matan Ruak
 Dominika Cumhurbaşkanı Charles Savarin Başbakan Roosevelt Skerrit
 Dominik Cumhuriyeti
 Ekvador
 Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo Başbakan Francisco Pascual Obama Asue
 El Salvador
 Endonezya
 Eritre
 Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan Başbakan Nikol Paşinyan
 Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid Başbakan Jüri Ratas
 Esvatini Kral III. Mswati Başbakan Mandvulo Ambrose Dlamini
 Etiyopya Cumhurbaşkanı Sahle-Work Zewde Başbakan Abiy Ahmed Ali
 Fas Kral VI. Muhammed Başbakan Sadettin El Osmani
 Fiji Cumhurbaşkanı George Konrote Başbakan Frank Bainimarama
 Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara Başbakan Boşta
 Filipinler
 Filistin Başkan Mahmud Abbas Başbakan Muhammed Iştiyye
 Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö Başbakan Sanna Marin
 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Başbakan Jean Castex
 Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba Başbakan Rose Christiane Ossouka Raponda
 Gambiya
 Gana
 Gine Cumhurbaşkanı Alpha Condé Başbakan İbrahima Kassory Fofana
 Gine-Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embaló Başbakan Nuno Gomes Nabiam
 Grenada Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel vali Cécile La Grenade
Başbakan Keith Mitchell
 Guatemala
 Guyana Cumhurbaşkanı David A. Granger Başbakan Moses Nagamootoo
 Güney Afrika
 Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in
Başbakan Chung Sye-kyun
 Güney Sudan
 Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili Başbakan Giorgi Gaharia
 Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moïse Başbakan Joseph Joute
 Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović Başbakan Andrej Plenković
 Hindistan Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind Başbakan Narendra Modi
 Hollanda Kral Willem-Alexander Başbakan Mark Rutte
 Honduras
 Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih Başbakan Mustafa el-Kazımi
 İran
 İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins Başbakan Micheál Martin
 İspanya Kral VI. Felipe Başbakan Pedro Sánchez
 İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin Başbakan Benyamin Netanyahu
 İsveç Kral Carl XVI Gustaf Başbakan Stefan Löfven
  İsviçre
 İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella Başbakan Giuseppe Conte
 İzlanda Cumhurbaşkanı Guðni Th. Jóhannesson Başbakan Katrín Jakobsdóttir
 Jamaika Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Patrik Allen
Başbakan Andrew Holness
 Japonya İmparator Naruhito Başbakan Shinzō Abe
 Kamboçya Kral Sihamoni (Norodom) Başbakan Hun Sen
 Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya Başbakan Joseph Ngute
 Kanada Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Julie Payette
Başbakan Justin Trudeau
 Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Đukanović Başbakan Duško Marković
 Katar Emir Tamim bin Hamad es-Sani Başbakan Halid bin Halife bin Abdülaziz es-Sani
 Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev Başbakan Askar Mamin
 Kenya
 Kıbrıs Cumhuriyeti
 Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov Başbakan Kubatbek Boronov
 Kiribati
 Kolombiya
 Komorlar
 Kongo Cumhuriyeti
 Kongo DC Cumhurbaşkanı Félix Tshisekedi Başbakan Sylvestre Ilunga
 Kosta Rika
 Kuveyt Emir Sabah el-Ahmed el-Cabir el-Sabah Başbakan Sabah el-Halid el-Sabah
 Kuzey Kore
Yüksek Halk Meclisi Başkanı Choe Ryong-hae[3] Hükûmet Başkanı Kim Jae-ryong
 Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski Başbakan Oliver Spasovski
 Küba Başkan Miguel Díaz-Canel Başbakan Manuel Marrero Cruz
 Laos Cumhurbaşkanı Bounnhang Vorachith Başbakan Thongloun Sisoulith
 Lesotho Kral III. Letsie Başbakan Moeketsi Majoro
 Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits Başbakan Arturs Krišjānis Kariņš
 Liberya
 Libya Genel Ulusal Kongre Başkanı Fayiz es-Serrac Başbakan Fayiz es-Serrac
 Lihtenştayn Prens II. Hans-Adam
Prens-Vekili Alois
Başbakan Adrian Hasler
 Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nausėda Başbakan Saulius Skvernelis
 Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn Başbakan Hasan Diyab
 Lüksemburg Grandük Dük Henri Başbakan Xavier Bettel
 Macaristan Cumhurbaşkanı János Áder Başbakan Viktor Orbán
 Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina Başbakan Christian Ntsay
 Malavi
 Maldivler
 Malezya Kral Abdullah Şah Başbakan Muhyiddin Yasin
 Mali Cumhurbaşkanı Ibrahim Boubacar Keïta Başbakan Boubou Cissé
 Malta Cumhurbaşkanı George Vella Başbakan Robert Abela
 Marshall Adaları
 Mauritius Cumhurbaşkanı Pritvirajsing Roopun Başbakan Pravind Jugnauth
 Meksika
 Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi Başbakan Mustafa Madbuli
 Mikronezya Federal Devletleri
 Moğolistan Cumhurbaşkanı Battulga Khaltmaa Başbakan Ukhnaagiin Khürelsükh
 Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon Başbakan Ion Chicu
 Monako Prens II. Albert Başbakan Serge Telle
 Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Gazvani Başbakan İsmail Veled Bedde Veled Şeyh Sidya
 Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi Başbakan Carlos Agostinho do Rosário
 Myanmar
 Namibya
 Nauru
   Nepal Cumhurbaşkanı Bidhya Devi Bhandari Başbakan Khadga Prasad Oli
 Nikaragua
 Nijer Başkan Mahamadou Issoufou Başbakan Brigi Rafini
 Nijerya
 Norveç Kral V. Harald Başbakan Erna Solberg
 Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadéra Başbakan Firmin Ngrébada
 Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev Başbakan Abdulla Aripov
 Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi Başbakan İmran Han
 Palau
 Panama
 Papua Yeni Gine Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Bob Dadae
Başbakan James Marape
 Paraguay
 Peru Başkan Martín Vizcarra Başbakan Pedro Cateriano
 Polonya Başkan Andrzej Duda Başbakan Mateusz Morawiecki
 Portekiz Başkan Marcelo Rebelo de Sousa Başbakan António Costa
 Romanya Başkan Klaus Iohannis Başbakan Ludovic Orban
 Ruanda Başkan Paul Kagame Başbakan Edouard Ngirente
 Rusya Başkan Vladimir Putin Başbakan Mihail Mişustin
 Saint Kitts ve Nevis Kraliçe II. Elizabeth[1]
Vali-General Sir Samuel Weymouth Tapley Seaton
Başbakan Timothy Harris
 Saint Lucia Kraliçe II. Elizabeth[1]
Vali-General Neville Cenac
Başbakan Allen Chastanet
 Saint Vincent ve Grenadinler Kraliçe II. Elizabeth[1]
Vali-General Susan Dougan
Başbakan Ralph Gonsalves
 Samoa Cumhurbaşkanı II. Va'aletoa Sualauvi Başbakan Tuila'epa Aiono Sailele Malielegaoi
 San Marino
 São Tomé ve Príncipe Cumhurbaşkanı Evaristo Carvalho Başbakan Jorge Bom Jesus
 Senegal
 Seyşeller
 Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić Başbakan Ana Brnabić
 Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio Şef Başkan David Francis
 Singapur Cumhurbaşkanı Halime Yakup Başbakan Lee Hsien Loong
 Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Čaputová Başbakan Igor Matovič
 Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor Başbakan Janez Janša
 Solomon Adaları Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Sir David Vunagi
Başbakan Manasseh Sogavare
 Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Muhammed Başbakan Mahdi Muhammed Gulaid (geçici)
 Sri Lanka Başkan Gotabaya Rajapaksa Başbakan Mahinda Rajapaksa
 Sudan Başkan Egemenlik Konseyi
Konsey başkanı Abdulfettah el-Burhan
Başbakan Abdullah Hamduk
 Surinam
 Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad Başbakan Hüseyin Arnus
 Suudi Arabistan
 Şili
 Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman Başbakan Kohir Rasulzoda
 Tanzanya Cumhurbaşkanı John Magufuli Başbakan Kassim Majaliwa
 Tayland Kral Maha Vajiralongkorn Başbakan Prayuth Chan-ocha
 Togo Cumhurbaşkanı Faure Gnassingbé Başbakan Komi Sélom Klassou
 Tonga Kral VI. Tupou Başbakan Pohiva Tuʻiʻonetoa
 Trinidad ve Tobago Başkan Paula-Mae Weekes Başbakan Keith Rowley
 Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said Başbakan İlyas el-Fahfah
 Tuvalu Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Iakoba Italeli
Başbakan Kausea Natano
 Türkiye
 Türkmenistan
 Uganda Başkan Yoweri Museveni Başbakan Ruhakana Rugunda
 Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy Başbakan Denıs Şmıhal
 Umman
 Uruguay
 Ürdün Kral II. Abdullah Başbakan Ömer Razzaz
 Vanuatu Cumhurbaşkanı Tallis Obed Moses Başbakan Bob Loughman
 Vatikan Papa Franciscus Valilik Başkanı Giuseppe Bertello
 Venezuela
 Vietnam Cumhurbaşkanı Nguyễn Phú Trọng Başbakan Nguyễn Xuân Phúc
 Yemen Devrim komitesi başkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi Başbakan Muin Abdulmelik Said
 Yeni Zelanda Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Patsy Reddy
Başbakan Jacinda Ardern
 Yeşil Burun Adaları Cumhurbaşkanı Jorge Carlos Fonseca Başbakan Ulisses Correia e Silva
 Yunanistan Cumhurbaşkanı Ekaterini Sakellaropulu Başbakan Kiriakos Miçotakis
 Zambiya
 Zimbabve

Diğer ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Burada belirtilen ülkeler kendi bölgelerini kendileri yönetmekte olup, en az bir BM üyesi ülke tarafından bağımsız olarak tanınmaktadır.

Ülke Hak iddiası Devlet başkanı Hükûmet başkanı
 Abhazya  Gürcistan Cumhurbaşkanı Aslan Bjania Başbakan Aleksandr Ankvab
 Cook Adaları  Yeni Zelanda[4] Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Tom Marsters
Başbakan Henry Puna
 Güney Osetya  Gürcistan Cumhurbaşkanı Anatoliy Bibilov Başbakan Erik Pukhayev
 Kosova  Sırbistan Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi Başbakan Avdullah Hoti
 Kuzey Kıbrıs  Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Başbakan Ersin Tatar
 Niue  Yeni Zelanda[5] Kraliçe II. Elizabeth[1]
Genel Vali Patsy Reddy
Başbakan Dalton Tagelagi
 Sahra Dem. Arap Cumh.  Fas Cumhurbaşkanı İbrahim Ghali Başbakan Bouchraya Hammoudi Bayoun
 Çin Cumhuriyeti  Çin Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen Başbakan Su Tseng-chang

Burada belirtilen ülkeler ise hakim oldukları bölgeleri kendileri yönetiyor olsa da hiçbir BM üyesi ülke tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmamaktadır.

Hükûmet Hak iddiası Devlet başkanı Hükûmet başkanı
 Dağlık Karabağ  Azerbaycan
 Somaliland  Somali
 Transdinyester  Moldova Devlet Başkanı Vadim Krasnoselski Başbakan Aleksandr Martinov

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q İngiliz Milletler Topluluğu bölgesinde (Birleşik Krallık hariç), devlet başkanı Kraliçe II. Elizabeth bir Genel Vali tarafından temsil edilir.
  2. ^ Konsey başkanlığı sürecinde son karar makamıdır.
  3. ^ Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Anayasası'nın Önsözü, "KDHC ve tüm Kore halkı, cumhuriyetin ebedi Başkanı olarak büyük lider Yoldaş Kim Il-sung'u destekleyecek, fikirlerini ve kahramanlıklarını savunacak ve Kore İşçi Partisi önderliğinde Juche devrimini ilerletecek ve tamamlayacak." Kim Il Sung 1994'te öldü.
  4. ^ Cook Adaları, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde
  5. ^ Niue, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde