Günümüzdeki devlet ve hükûmet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu liste günümüzdeki devlet ve hükûmet başkanlarının listesi olarak, halen görevde olan devlet başkanları ve hükûmet başkanlarını göstermektedir. Parlamenter sistem'de bu görevler farklı kişilerdeyken, başkanlık sistemi ve diktatörlükler'de aynı kişinin elindedir. Yarı başkanlık sisteminin olduğu bazı ülkelerde devlet başkanlığı, hükûmet başkanlığına ait görevlerin birçoğuna sahiptir.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Devlet başkanı Hükûmet başkanı
Flag of Taliban.svg Afganistan Lider - Mevlevi Hibetullah Ahundzade Başbakan Vekili - Muhammed Hasan Ahund
 Almanya Cumhurbaşkanı - Frank-Walter Steinmeier Şansölye - Olaf Scholz
 ABD
 Andorra Piskopos Eş Prens - Joan Enric Vives i Sicília
Temsilcisi - Josep Maria Mauri

Fransız Eş Prens - Emmanuel Macron[1]
Temsilcisi - Patrick Strzoda
Başbakan - Xavier Espot Zamora
 Angola
 Antigua ve Barbuda Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel Vali - Sir Rodney Williams
Başbakan - Gaston Browne
 Arjantin
 Arnavutluk Cumhurbaşkanı - Ilir Meta Başbakan - Edi Rama
 Avustralya Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel Vali - David Hurley
Başbakan - Anthony Albanese
 Avusturya Cumhurbaşkanı - Alexander Van der Bellen Şansölye - Karl Nehammer
 Azerbaycan Cumhurbaşkanı - İlham Aliyev Başbakan - Ali Asadov
 Bahamalar Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel Vali - Cornelius A. Smith
Başbakan - Philip Davis
 Bahreyn Kral - Şeyh Hamed bin İsa el-Halife Başbakan - Prens Salman bin Hamed bin İsa el-Halife
 Bangladeş Cumhurbaşkanı - Abdul Hamid Başbakan - Şeyh Hasina Vecid
 Barbados Cumhurbaşkanı - Sandra Mason Başbakan - Mia Mottley
 Belçika Kral - Philippe Başbakan - Alexander De Croo
 Belize Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel Vali - Froyla Tzalam
Başbakan - Johnny Briceño
 Benin
 Belarus Cumhurbaşkanı - Aleksandr Lukaşenko Başbakan - Roman Golovçenko
 Bhutan Kral - Jigme Khesar Namgyal Wangchuck Başbakan - Lotay Tshering
 Birleşik Arap Emirlikleri Başkan - Muhammed bin Zayid en-Nehyan Başbakan - Muhammed bin Raşid el-Mektum
 Birleşik Krallık Kraliçe - II. Elizabeth[2] Başbakan - Boris Johnson
 Bolivya
 Bosna-Hersek Yüksek Temsilci - Christian Schmidt
Cumhurbaşkanlığı Konseyi[3] Başbakan - Zoran Tegeltija
Konsey Başkanı - Šefik Džaferović
Konsey Üyesi - Milorad Dodik
Konsey Üyesi - Željko Komšić
 Botsvana
 Brezilya
 Brunei
 Bulgaristan Cumhurbaşkanı - Rumen Radev Başbakan - Kiril Petkov
 Burkina Faso Koruma ve Restorasyon için Yurtsever Hareket Başkanı ve
Geçici Devlet Başkanı - Paul-Henri Sandaogo Damiba
Geçici Başbakan - Albert Ouédraogo
 Burundi Cumhurbaşkanı - Evariste Ndayishimiye[4] Başbakan - Alain-Guillaume Bunyoni
 Cezayir Cumhurbaşkanı - Abdulmecid Tebbun Başbakan - Eymen bin Abdurrahman
 Cibuti Cumhurbaşkanı - İsmail Omar Guelleh Başbakan - Abdoulkader Kamil Mohamed
 Çad Askerî Geçiş Konseyi Başkanı - Mahamat İdriss Déby
Geçici Devlet Başkanı - Mahamat İdriss Déby[4] Başbakan - Albert Pahimi Padacké
 Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı - Miloš Zeman Başbakan - Petr Fiala
 Çin Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri - Şi Cinping
Cumhurbaşkanı - Şi Cinping Başbakan - Li Keqiang
 Danimarka Kraliçe - II. Margrethe Başbakan - Mette Frederiksen
 Doğu Timor Cumhurbaşkanı - José Ramos-Horta Başbakan - Taur Matan Ruak
 Dominika Cumhurbaşkanı - Charles Savarin Başbakan - Roosevelt Skerrit
 Dominik Cumhuriyeti
 Ekvador
 Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı - Teodoro Obiang Nguema Mbasogo[4] Başbakan - Francisco Pascual Obama Asue
 El Salvador
 Endonezya
 Eritre
 Ermenistan Cumhurbaşkanı - Vahagn Haçaturyan Başbakan - Nikol Paşinyan
 Estonya Cumhurbaşkanı - Alar Karis Başbakan - Kaja Kallas
 Esvatini Kral - III. Mswati Başbakan - Cleopas Dlamini
 Etiyopya Cumhurbaşkanı - Sahle-Work Zewde Başbakan - Abiy Ahmed Ali
 Fas Kral - VI. Muhammed Başbakan - Aziz Ahnuş
 Fiji Cumhurbaşkanı - Ratu Wiliame Katonivere Başbakan - Frank Bainimarama
 Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı - Alassane Ouattara[4] Başbakan - Patrick Achi
 Filipinler
 Filistin Başkan - Mahmud Abbas Başbakan - Muhammed Iştiyye
 Finlandiya Cumhurbaşkanı - Sauli Niinistö Başbakan - Sanna Marin
 Fransa Cumhurbaşkanı - Emmanuel Macron[1] Başbakan - Élisabeth Borne
 Gabon Cumhurbaşkanı - Ali Bongo Ondimba[4] Başbakan - Rose Christiane Ossouka Raponda
 Gambiya
 Gana
 Gine Geçici Cumhurbaşkanı - Mamady Doumbouya[4] Başbakan Vekili - Muhammed Béavogui
 Gine-Bissau Cumhurbaşkanı - Umaro Sissoco Embaló Başbakan - Nuno Gomes Nabiam
 Grenada Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel vali - Cécile La Grenade
Başbakan - Dickon Mitchell
 Guatemala
 Guyana Cumhurbaşkanı - Irfaan Ali[4] Başbakan - Mark Phillips
 Güney Afrika
 Güney Kore Cumhurbaşkanı - Yoon Suk-yeol[4] Başbakan - Han Duck-soo
 Güney Sudan
 Gürcistan Cumhurbaşkanı - Salome Zurabişvili Başbakan - İrakli Garibaşvili
 Haiti Geçici Cumhurbaşkanı - Ariel Henry Başbakan - Ariel Henry
 Hırvatistan Cumhurbaşkanı - Zoran Milanović Başbakan - Andrej Plenković
 Hindistan Cumhurbaşkanı - Ram Nath Kovind Başbakan - Narendra Modi
 Hollanda Kral - Willem-Alexander Başbakan - Mark Rutte
 Honduras
 Irak Cumhurbaşkanı - Berhem Salih Başbakan - Mustafa el-Kazımi
 İran Cumhurbaşkanı - İbrahim Reisi
 İrlanda Cumhurbaşkanı - Michael D. Higgins Başbakan - Micheál Martin
 İspanya Kral - VI. Felipe Başbakan - Pedro Sánchez
 İsrail Cumhurbaşkanı - Yitzhak Herzog Başbakan - Naftali Bennett
 İsveç Kral - XVI. Carl Gustaf Başbakan - Magdalena Andersson
  İsviçre Federal Konsey[6]
 İtalya Cumhurbaşkanı - Sergio Mattarella Başbakan - Mario Draghi
 İzlanda Cumhurbaşkanı - Guðni Th. Jóhannesson Başbakan - Katrín Jakobsdóttir
 Jamaika Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel Vali - Patrik Allen
Başbakan - Andrew Holness
 Japonya İmparator - Naruhito[7] Başbakan - Fumio Kishida
 Kamboçya Kral - Norodom Sihamoni Başbakan - Hun Sen
 Kamerun Cumhurbaşkanı - Paul Biya[4] Başbakan - Joseph Ngute
 Kanada Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel Vali - Mary Simon
Başbakan - Justin Trudeau
 Karadağ Cumhurbaşkanı - Milo Đukanović Başbakan - Dritan Abazović
 Katar Emir - Şeyh Tamim bin Hamad es-Sani Başbakan - Şeyh Halid bin Halife bin Abdülaziz es-Sani
 Kazakistan Cumhurbaşkanı - Kasım Cömert Tokayev Başbakan - Alihan İsmailov
 Kenya
 Kıbrıs Cumhuriyeti
 Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı - Akılbek Caparov
 Kiribati
 Kolombiya
 Komorlar
 Kongo Cumhuriyeti Başkan - Denis Sassou Nguesso Başbakan - Anatole Collinet Makosso
 Kongo DC Cumhurbaşkanı - Félix Tshisekedi Başbakan - Jean-Michel Sama Lukonde
 Kosta Rika
 Kuveyt Emir - Şeyh Nevaf el-Ahmet el-Cabir es-Sabah Başbakan - Şeyh Sabah el-Halid el-Sabah
 Kuzey Kore Kore İşçi Partisi Başkanı - Kim Jong-un
Başbakan - Kim Tok-hun
 Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı - Stevo Pendarovski Başbakan - Dimitar Kovačevski
 Küba Küba Komünist Partisi Birinci Sekreteri - Miguel Díaz-Canel
Cumhurbaşkanı - Miguel Díaz-Canel Başbakan - Manuel Marrero Cruz
 Laos Lao Halkın Devrimci Partisi Genel Sekreteri - Thongloun Sisoulith
Cumhurbaşkanı - Thongloun Sisoulith Başbakan - Phankham Viphavanh
 Lesotho Kral - III. Letsie Başbakan - Moeketsi Majoro
 Letonya Cumhurbaşkanı - Egils Levits Başbakan - Arturs Krišjānis Kariņš
 Liberya
 Libya Başkanlık Konseyi[10] Başbakan - Abdulhamid Dibeybe
Konsey Başkanı - Muhammed el-Menfi
Konsey Üyesi - Abdullah el-Lafi
Konsey Üyesi - Musa el-Koni
 Lihtenştayn Prens - II. Hans-Adam Başbakan - Daniel Risch
Naip - Kalıtsal Prens Alois
 Litvanya Cumhurbaşkanı - Gitanas Nausėda Başbakan - Ingrida Šimonytė
 Lübnan Cumhurbaşkanı - Mişel Avn Başbakan - Necip Mikati
 Lüksemburg Grandük - Henri Başbakan - Xavier Bettel
 Macaristan Cumhurbaşkanı - Katalin Novák Başbakan - Viktor Orbán
 Madagaskar Cumhurbaşkanı - Andry Rajoelina Başbakan - Christian Ntsay
 Malavi
 Maldivler
 Malezya Kral - Abdullah Şah Başbakan - İsmail Sabri Yakub
 Mali Geçici Cumhurbaşkanı - Assimi Goïta Başbakan Vekili - Choguel Kokalla Maïga
 Malta Cumhurbaşkanı - George Vella Başbakan - Robert Abela
 Marshall Adaları
 Mauritius Cumhurbaşkanı - Pritvirajsing Roopun Başbakan - Pravind Jugnauth
 Meksika
 Mısır Cumhurbaşkanı - Abdülfettah es-Sisi Başbakan - Mustafa Madbuli
 Mikronezya Federal Devletleri
 Moğolistan Cumhurbaşkanı - Ukhnaagiin Khürelsükh Başbakan - Luvsannamsrain Oyun-Erdene
 Moldova Cumhurbaşkanı - Maia Sandu Başbakan - Natalia Gavrilița
 Monako Prens - II. Albert Başbakan - Pierre Dartout
 Moritanya Cumhurbaşkanı - Muhammed Veled Gazvani Başbakan - Muhammed Uld Bilal
 Mozambik Cumhurbaşkanı - Filipe Nyusi[4] Başbakan - Adriano Maleiane
 Myanmar Devlet İdare Konseyi Başkanı - Min Aung Hlaing
Başbakan - Min Aung Hlaing
 Namibya Başbakan - Saara Kuugongelwa
 Nauru
   Nepal Cumhurbaşkanı - Bidhya Devi Bhandari Başbakan - Sher Bahadur Deuba
 Nikaragua
 Nijer Başkan - Muhammed Bazum Başbakan - Ouhoumoudou Mahamadou
 Nijerya
 Norveç Kral - V. Harald Başbakan - Jonas Gahr Støre
 Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı - Faustin-Archange Touadéra[4] Başbakan - Félix Moloua
 Özbekistan Cumhurbaşkanı - Şevket Mirziyoyev[4] Başbakan - Abdulla Aripov
 Pakistan Cumhurbaşkanı - Arif Alvi Başbakan - Şahbaz Şerif
 Palau
 Panama
 Papua Yeni Gine Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel Vali - Sir Bob Dadae
Başbakan - James Marape
 Paraguay
 Peru Cumhurbaşkanı - Pedro Castillo[4] Başbakan - Aníbal Torres
 Polonya Cumhurbaşkanı - Andrzej Duda Başbakan - Mateusz Morawiecki
 Portekiz Cumhurbaşkanı - Marcelo Rebelo de Sousa Başbakan - António Costa
 Romanya Cumhurbaşkanı - Klaus Iohannis Başbakan - Nicolae Ciucă
 Ruanda Cumhurbaşkanı - Paul Kagame[4] Başbakan - Edouard Ngirente
 Rusya Başkan - Vladimir Putin Başbakan - Mihail Mişustin
 Saint Kitts ve Nevis Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel Vali - Sir Samuel Weymouth Tapley Seaton
Başbakan - Timothy Harris
 Saint Lucia Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel Vali Vekili - Errol Charles
Başbakan - Philip Pierre
 Saint Vincent ve Grenadinler Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel Vali - Dame Susan Dougan
Başbakan - Ralph Gonsalves
 Samoa O le Ao o le Malo - Afioga II. Va'aletoa Sualauvi Başbakan - Naomi Mata'afa
 San Marino San Marino Dışişleri Bakanı - Luca Beccari
Reis Naibi - Paolo Rondelli[11]
 São Tomé ve Príncipe Cumhurbaşkanı - Carlos Vila Nova Başbakan - Jorge Bom Jesus
 Senegal
 Seyşeller
 Sırbistan Cumhurbaşkanı - Aleksandar Vučić Başbakan - Ana Brnabić
 Sierra Leone Cumhurbaşkanı - Julius Maada Bio[4] Şef Bakan - Jacob Jusu Saffa
 Singapur Cumhurbaşkanı - Halime Yakup Başbakan - Lee Hsien Loong
 Slovakya Cumhurbaşkanı - Zuzana Čaputová Başbakan - Eduard Heger
 Slovenya Cumhurbaşkanı - Borut Pahor Başbakan - Robert Golob
 Solomon Adaları Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel Vali - Sir David Vunagi
Başbakan - Manasseh Sogavare
 Somali Cumhurbaşkanı - Hasan Şeyh Mahmud Başbakan - Hamza Abdi Barre
 Sri Lanka Başkan - Gotabaya Rajapaksa Başbakan - Mahinda Rajapaksa
 Sudan Geçici Egemenlik Konseyi Başkanı - Abdulfettah el-Burhan Başbakan Vekili - Osman Hüseyin
 Surinam
 Suriye Cumhurbaşkanı - Beşşar Esad Başbakan - Hüseyin Arnus
 Suudi Arabistan
 Şili
 Tacikistan Cumhurbaşkanı - İmamali Rahman[4] Başbakan - Kohir Rasulzoda
 Tanzanya Cumhurbaşkanı - Samia Suluhu[4] Başbakan - Kassim Majaliwa
 Tayland Kral - Maha Vajiralongkorn Başbakan - Prayuth Chan-ocha
 Togo Cumhurbaşkanı - Faure Gnassingbé[4] Başbakan - Victoire Tomegah Dogbé
 Tonga Kral - VI. Tupou Başbakan - Siaosi Sovaleni
 Trinidad ve Tobago Başkan - Paula-Mae Weekes Başbakan - Keith Rowley
 Tunus Cumhurbaşkanı - Kays Said Başbakan - Necla Budin
 Tuvalu Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel Vali - Tofiga Vaevalu Falani
Başbakan - Kausea Natano
 Türkiye
 Türkmenistan
 Uganda Cumhurbaşkanı - Yoweri Museveni[4] Başbakan - Robinah Nabbanja
 Ukrayna Cumhurbaşkanı - Volodimir Zelenski Başbakan - Denis Şmihal
 Umman
 Uruguay
 Ürdün Kral - II. Abdullah Başbakan - Bişer Al-Hasavneh
 Vanuatu Cumhurbaşkanı - Tallis Obed Moses Başbakan - Bob Loughman
 Vatikan Papa - Franciscus Valilik Başkanı - Giuseppe Bertello
 Venezuela
 Vietnam Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri - Nguyễn Phú Trọng
Cumhurbaşkanı - Nguyễn Xuân Phúc Başbakan - Phạm Minh Chính
 Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı - Reşad el-Uleymi Başbakan - Muin Abdulmelik Said
 Yeni Zelanda Kraliçe - II. Elizabeth[2]
Genel Vali - Dame Cindy Kiro[13]
Başbakan Jacinda Ardern
 Yeşil Burun Adaları Cumhurbaşkanı - José Maria Neves Başbakan - Ulisses Correia e Silva
 Yunanistan Cumhurbaşkanı - Katerina Sakelaropulu Başbakan - Kiryakos Miçotakis
 Zambiya
 Zimbabve

Diğer ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki devletler başka bir BM üye devleti ile serbest ilişki içindedir.

Ülke Hak iddiası Devlet başkanı Hükûmet başkanı
 Cook Adaları  Yeni Zelanda Kraliçe - II. Elizabeth[14]
Kraliçe'nin Temsilcisi - Tom Marsters
Başbakan - Mark Brown
 Niue  Yeni Zelanda Kraliçe - II. Elizabeth[14]
Genel Vali - Cindy Kiro[13]
Başbakan - Dalton Tagelagi

Aşağıdaki devletler kendi bölgelerini kendileri yönetmekte olup, en az bir BM üyesi ülke tarafından bağımsız olarak tanınmaktadır.

Ülke Hak iddiası Devlet başkanı Hükûmet başkanı
 Abhazya  Gürcistan Cumhurbaşkanı - Aslan Bjania Başbakan - Aleksandr Ankvab
 Çin Cumhuriyeti
(Tayvan)
 Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı - Tsai Ing-wen Başbakan - Su Tseng-chang
 Donetsk Halk Cumhuriyeti  Ukrayna Cumhurbaşkanı - Denis Puşilin Başbakan - Vitaliy Hotşenko
 Güney Osetya  Gürcistan Cumhurbaşkanı - Alan Gagloyev Başbakan - Konstantin Dzhussoev
 Kosova  Sırbistan Cumhurbaşkanı - Vjosa Osmani Başbakan - Albin Kurti
 Kuzey Kıbrıs  Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı - Ersin Tatar Başbakan - Ünal Üstel
 Lugansk Halk Cumhuriyeti  Ukrayna Cumhurbaşkanı - Leonid Paseçnik Başbakan - Sergey Kozlov
 Sahra Dem. Arap Cumh.  Fas Polisario Genel Sekreteri - İbrahim Gali
Cumhurbaşkanı - İbrahim Gali Başbakan - Bouchraya Hammoudi Bayoun

Aşağıda belirtilen devletler ise hakim oldukları bölgeleri kendileri yönetiyor olsa da hiçbir BM üyesi ülke tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmamaktadır.

Ülke Hak iddiası Devlet başkanı Hükûmet başkanı
 Dağlık Karabağ  Azerbaycan
 Somaliland  Somali
 Transdinyester  Moldova Cumhurbaşkanı - Vadim Krasnoselski Başbakan - Aleksandr Rozenberg

Diğer hükûmetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki alternatif hükûmetler, en az bir BM üyesi devlet tarafından meşru kabul edilir veya ülkelerinin en azından bir kısmını kontrol etmektedirler.

Hükûmet Ülke Devlet başkanı Hükûmet başkanı
Koordinasyon Konseyi  Belarus Koordinasyon Konseyi Başkanı - Svyatlana Tsihanouskaya Ulusal Krizle Mücadele Yönetimi Başkanı - Pavel Latuşko
Suriye Geçici Hükûmeti  Suriye Başkan - Salim el-Muslat Başbakan - Abdurrahman Mustafa
Ulusal Meclis  Venezuela Ulusal Meclis Başkanı - Juan Guaido
Yüksek Siyasi Konsey  Yemen Konsey Başkanı - Mehdi el-Meşat Başbakan - Abdulaziz bin Habtur

Sui generis kurumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurum Kurum başkanı Hükûmet başkanı
 Avrupa Birliği Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi Başkanı - Charles Michel[kaynak belirtilmeli] Avrupa Komisyonu Başkanı - Ursula von der Leyen[kaynak belirtilmeli]
Malta Egemen Askeri Düzeni Teğmen (geçici Büyük Üstat) - Marco Luzzago Büyük Şansölye - Albrecht Freiherr von Boeselager

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Fransa cumhurbaşkanı ve Andorra Fransız eş prensi aynı kişi tarafından tutulan pozisyonlardır.
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o II. Elizabeth, topluca İngiliz Milletler Topluluğu bölgesi olarak bilinen 15 egemen devletin ayrı ayrı ve eşit derecede hükümdarıdır. Bu devletlerin her birinde (daimi olarak ikamet ettiği Birleşik Krallık hariç), ulusal düzeyde bir genel vali tarafından temsil edilir.
  3. ^ Üç üyeli Bosna cumhurbaşkanlığı, devletin kolektif başıdır.
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Bu ülkede başbakan bulunmakla birlikte cumhurbaşkanı, hem devletin hem de hükûmetin başkanıdır.
  5. ^ İran İslam Cumhuriyeti Anayasası'nın 89'dan 91'e kadar olan maddelerine göre, İran'ın dini lideri, devlet başkanı ve cumhurbaşkanı ise hükümetin başıdır. Cumhurbaşkanının, parlamento önünde yemin etmeden önce dini liderin resmi onayını alması gerekir ve dini lider, seçilen cumhurbaşkanını istediği zaman görevden alma yetkisine de sahiptir.
  6. ^ Yedi üyeli İsviçre Federal Konseyi, kolektif olarak devlet ve hükümet başkanıdır. Başkan, konseyin bir tarafı olarak ve yalnızca bir yıl süreyle eşitler arasında birinci olarak görev yapar.
  7. ^ Japonya Anayasası resmi bir devlet başkanı tanımlamaz, ancak yazılı olmayan anayasal sözleşmeyle imparator bu rolün işlevlerini ve görevlerini yerine getirir.
  8. ^ "Yüce Lider" terimi, tek bir makamın resmi unvanı olmaktan ziyade (kısa olması adına) bir tanım olarak kullanılmaktadır. Kim tarafından kullanılan dört fiili ofis şunlardır:
    • Kore İşçi Partisi Başkanı
  9. ^ Yüksek Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı, yabancı büyükelçilerin itimatnamelerini kabul eder ve tüm devlet ziyaretlerinde Kuzey Kore'yi temsil eder (genellikle diğer devletlerde devlet başkanları tarafından gerçekleştirilen törensel işlevler). Yüksek Halk Meclisi Başkanı, anayasanın revize edildiği 1998 yılından bu yana bu görevleri yürütmektedir.
  10. ^ Ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak, üç üyeli Libya devlet başkanlığı kolektif devlet başkanıdır.
  11. ^ a b San Marino, Büyük ve Genel Konsey yasama meclisinde çok sayıda sandalyeye sahip partiyi temsil eden Reis Naip, muhalefete ait Reis Naip'ten daha fazla yasama yetkisine sahiptir.
  12. ^ Venezuela devlet başkanlığı makamı, Nicolás Maduro ile Venezuela Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaidó arasında 11 Ocak 2019'dan beri tartışmalı. Bu liste makalesinin Diğer hükümetler bölümüne de bakın.
  13. ^ a b Yeni Zelanda Genel Valisi ve Kraliçe'nin Niue Temsilcisi aynı kişi tarafından tutulan pozisyonlardır.
  14. ^ a b II. Elizabeth, Cook Adaları ve Niue devlet başkanıdır ve Yeni Zelanda'nın Kraliçesi sıfatıyla görev yapmaktadır. Bu devletlerin her birinde bir kraliçe temsilcisi tarafından temsil edilir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]