Kongo Cumhuriyeti devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kongo Cumhuriyeti Devlet
Başkanı
Président de la République du Congo (Fransızca)
Görevdeki
Denis Sassou Nguesso

25 Ekim 1997 tarihinden beri
Resmî ikametBaşkanlık Sarayı, Brazzaville[1]
Görev süresi5 yıl, yenilenebilir
Oluşum15 Ağustos 1960
Açılışı yapanFulbert Youlou
Maaş108.400$ yıllık[2]
WebsitesiResmi internet sitesi

Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin (Kongo-Brazzaville olarak da adlandırılan) bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke 1960 ile 1970 yılları arasında Kongo Cumhuriyeti, 1970 ile 1992 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti ve 1992 yılından itibaren de tekrar Kongo Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır. Ülkede devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Kongo Cumhuriyeti devlet başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Renk Anahtarı
(siyasi partiler için)

Kongo Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

  Geçici Devlet Başkanı
Devlet Başkanı
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Süre Siyasi parti
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Seçim Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1 Fulbert Youlou
(1917–1972)
1961 15 Ağustos 1960 15 Ağustos 1963
(Devrildi)
3 yıl, 0 gün UDDIA
2 Alphonse Massemba-Débat
(1921–1977)[a]
1963 16 Ağustos 1963 4 Eylül 1968
(Devrildi)
5 yıl, 19 gün MNR
Alfred Raoul
(1930–1999)
5 Eylül 1968 1 Ocak 1969 118 gün Askeri
3 Marien Ngouabi
(1938–1977)
1 Ocak 1969 3 Ocak 1970 1 yıl, 2 gün Askeri /
PCT

Kongo Halk Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

  Geçici Devlet Başkanı
Devlet Başkanı
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Süre Siyasi parti
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Seçim Görev Başlangıcı Görev Bitişi
(3) Marien Ngouabi
(1938–1977)
1974[3] 3 Ocak 1970 18 Mart 1977
(Suikast)
7 yıl, 74 gün Askeri /
PCT
Kongo İşçi Partisi Askeri Komitesi
Başkan: Joachim Yhombi-Opango
18 Mart 1977 3 Nisan 1977 16 gün Askeri /
PCT
4 Joachim Yhombi-Opango
(1939–2020)
3 Nisan 1977 5 Şubat 1979
(İstifa)
1 yıl, 308 gün Askeri /
PCT
Kongo İşçi Partisi Askeri Komitesi
Başkan: Jean-Pierre Thystère Tchicaya
(1936–2008)
5 Şubat 1979 8 Şubat 1979 3 gün PCT
5 Denis Sassou Nguesso
(1943–)
1979[3][4]
1984[3][5]
1989[3][6]
8 Şubat 1979 15 Mart 1992 13 yıl, 36 gün Askeri /
PCT

Kongo Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Süre Siyasi parti
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Seçim Görev Başlangıcı Görev Bitişi
(5) Denis Sassou Nguesso
(1943–)
15 Mart 1992 31 Ağustos 1992 169 gün Askeri /
PCT
6 Pascal Lissouba
(1931–2020)
1992 31 Ağustos 1992 25 Ekim 1997
(Devrildi)
5 yıl, 55 gün UPADS
(5) Denis Sassou Nguesso
(1943–)
2002
2009
2016
2021
25 Ekim 1997 Görevde 26 yıl, 119 gün PCT

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 19 Aralık 1963 tarihine kadar Ulusal Devrim Konseyi Başkanı olarak.

Zaman çizelgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Pascal LissoubaDenis Sassou NguessoJean-Pierre Thystère TchicayaJoachim Yhombi-OpangoMarien NgouabiAlfred RaoulAlphonse Massamba-DébatFulbert Youlou

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Palais présidentiel ou Palais du Peuple". 28 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2023. 
  2. ^ "The highest and lowest paid African presidents - Business Daily". Business Daily. 8 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2023. 
  3. ^ a b c d Elections in Congo-Brazzaville 7 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. African Elections Database
  4. ^ May 1979 – Appointment of President Sassou-Ngouesso confirmed – President elected Prime Minister – Ex-President to be tried for Treason. Keesing's Record of World Events. 25. Congo. May 1979. ss. 29,628. 
  5. ^ "Nov 1984 – Re-election of President – Government changes", Keesing's Record of World Events, volume 30, November 1984, Congo, page 33,201.
  6. ^ "Aug 1989 – Congo", Keesing's Record of World Events, volume 35, August 1989, Congo, page 36,842.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]