Mali başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mali başbakanı, Afrika ülkesi Mali'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Mali başbakanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan

(Doğum–Ölüm)

Resim Görev süresi Seçim yılı Siyasal parti Devlet başkanı
Göreve başlama Görevi bırakma
1 Modibo Keïta

(1915–1977)

20 Haziran 1960 1965 1959, 1964 US–RDA Kendisi
Makam kaldırıldı (1965 – 19 Kasım 1968)
2 Yoro Diakité

(1932–1973)

19 Kasım 1968 18 Eylül 1969 Askeri M. Traoré
Makam kaldırıldı (18 Eylül 1969 – 6 Haziran 1986)
3 Mamadou Dembelé

(1934–2016)

6 Haziran 1986 6 Haziran 1988 UDPM M. Traoré
Makam kaldırıldı (6 Haziran 1988 – 2 Nisan 1991)
Soumana Sacko

(1949–)

2 Nisan 1991 9 Haziran 1992 Bağımsız Touré
4 Younoussi Touré

(1941–)

9 Haziran 1992 12 Nisan 1993 1992 Bağımsız Konaré
5 Abdoulaye Sékou Sow

(1931–2013)

12 Nisan 1993 4 Şubat 1994 Bağımsız Konaré
6 Ibrahim Boubacar Keïta

(1945–2022)

4 Şubat 1994 15 Şubat 2000 1997 (Nis)

(iptal), 1997 (Tem)

ADEMA–PASJ Konaré
7 Mandé Sidibé

(1940–2009)

15 Şubat 2000 18 Mart 2002 ADEMA–PASJ Konaré
8 Modibo Keita

(1942–2021)

18 Mart 2002 9 Haziran 2002 Bağımsız Konaré
9 Ahmed Mohamed ag Hamani

(1942–)

9 Haziran 2002 29 Nisan 2004 2002 Bağımsız Touré
10 Ousmane Issoufi Maïga

(1946–)

29 Nisan 2004 28 Eylül 2007 Bağımsız Touré
11 Modibo Sidibé

(1952–)[1]

28 Eylül 2007 3 Nisan 2011 2007 Bağımsız Touré
12 Cissé Mariam Kaïdama Sidibé

(1948–2021)

3 Nisan 2011 22 Mart 2012

(devrildi)

Bağımsız Touré
Makam boş kaldı (22 Mart – 17 Nisan 2012)
Cheick Modibo Diarra

(1952–)

17 Nisan 2012 11 Aralık 2012

(görevden alındı)

Bağımsız D. Traoré
Django Sissoko

(1947/48–)

11 Aralık 2012 5 Eylül 2013 Bağımsız D. Traoré
13 Oumar Tatam Ly

(1963–)

5 Eylül 2013 5 Nisan 2014 2013 Bağımsız I. B. Keïta
14 Moussa Mara

(1975–)

5 Nisan 2014 9 Ocak 2015 Bağımsız I. B. Keïta
(8) Modibo Keita

(1942–2021)

9 Ocak 2015 8 Nisan 2017 Bağımsız I. B. Keïta
15 Abdoulaye Idrissa Maïga

(1958–)

8 Nisan 2017 31 Aralık 2017
(İstifa)
RPM I. B. Keïta
16 Soumeylou Boubèye Maïga

(1954–2022)

31 Aralık 2017 18 Nisan 2019[2] ASMA-CFP I. B. Keïta
Makam boş kaldı (18 Nisan – 23 Nisan 2019)
17 Boubou Cissé

(1974–)

23 Nisan 2019 18 Ağustos 2020
(devrildi)
Bağımsız I. B. Keïta
Makam boş kaldı (18 Ağustos – 27 Eylül 2020)
Moctar Ouane

(1955–)

27 Eylül 2020 24 Mayıs 2021
(devrildi)
Bağımsız Bah N'Daw
Makam boş kaldı (24 Mayıs – 6 Haziran 2020)
Choguel Kokalla Maïga

(1958–)

6 Haziran 2021 21 Ağustos 2022[3] Bağımsız A. Goïta
Abdoulaye Maïga

(1981–)

21 Ağustos 2021 Görevde Askerî A. Goïta

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bi Sidibé'nin kardeşi
  2. ^ Mecliste güvenoylamasını kaybetti ve istifa etti
  3. ^ Sağlık sorunları nedeniyle yerine vekâleten Abdoulaye Maïga atandı

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]