Madagaskar başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Madagaskar başbakanı, Afrika ada ülkesi Madagaskar'ın 1828 yılında Merina Krallığı döneminde başlayan ve Şef Bakan olarak adlandırılan, 1960 yılında bağımsızlığın ilan edilmesi ile birlikte hükumetin başında yer alan kişi olarak başbakanlık makamında bulunan kişiye verilen unvandır.

Madagaskar başbakanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Merina Krallığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Image of none.svg Andriamihaja
(–1833)[1]
1828 1833 Bağımsız
2 Image of none.svg Rainiharo
(–1852)
1833 10 Şubat 1852[2] Bağımsız
3 Rainivoninahitriniony Prime Minister of Madagascar.jpg Rainivoninahitriniony
(1821–1869)
10 Şubat 1852 14 Temmuz 1864[3] Bağımsız
4 Rainilaiarivony.jpg Rainilaiarivony
(1828–1896)
14 Temmuz 1864 14 Ekim 1895[4] Bağımsız
5 Image of none.svg Rainitsimbazafy
15 Ekim 1895 Eylül 1896[5] Bağımsız
6 Rasanjy, ca. 1890.jpg Rasanjy
(1851–1918)[6]
Eylül 1896 Şubat 1897 Bağımsız

Fransız Madagaskarı (Fransız Sömürge İmparatorluğu ve Fransız Birliği'nin parçası)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
Makam kaldırıldı (Şubat 1897 – 27 Mayıs 1957)
1 Bundesarchiv B 145 Bild-F013783-0033, Berlin, Staatsbesuch aus Madagaskar-2.jpg Philibert Tsiranana
(1912-1978)[7]
27 Mayıs 1957 14 Ekim 1958[8] Sosyal Demokrat Parti

Malgaşça Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Malgaşça Cumhuriyeti (Fransız Topluluğu içerisinde özerk bölge)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
(1) Bundesarchiv B 145 Bild-F013783-0033, Berlin, Staatsbesuch aus Madagaskar-2.jpg Philibert Tsiranana
(1912-1978)
14 Ekim 1958 1 Mayıs 1959 Sosyal Demokrat Parti
Makam kaldırıldı (1 Mayıs 1959 – 26 Haziran 1960)

Malgaşça Cumhuriyeti (bağımsız ülke)[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
Makam kaldırıldı (26 Haziran 1960 – 18 Mayıs 1972)
1 Gabriel Ramanantsoa 1961.jpg Gabriel Ramanantsoa

(1906-1979)

18 Mayıs 1972 5 Şubat 1975

(İstifa etti)

Askeri
Makam kaldırıldı (5 Şubat 1975 – 30 Aralık 1975)

Demokratik Madagaskar Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
Makam kaldırıldı (30 Aralık 1975 – 11 Ocak 1976)
2 Image of none.svg Joel Rakotomalala
(1929–1976)
11 Ocak 1976 30 Temmuz 1976[9] Madagaskar'ın Yeniden Doğuşu için Birlik
3 Image of none.svg Justin Rakotoniaina
(1933–2001)
12 Ağustos 1976 1 Ağustos 1977 Madagaskar'ın Yeniden Doğuşu için Birlik
4 Désiré Rakotoarijaona.jpg Désiré Rakotoarijaona
(1934–)
1 Ağustos 1977 12 Şubat 1988 Askeri
5 Image of none.svg Victor Ramahatra
(1945–)
12 Şubat 1988 8 Ağustos 1991 Askeri
6 Image of none.svg Guy Razanamasy
(1928–2011)
8 Ağustos 1991 12 Eylül 1992 Madagaskar'ın Yeniden Doğuşu için Birlik

Üçüncü Madagaskar Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
(6) Image of none.svg Guy Razanamasy
(1928–2011)
12 Eylül 1992 9 Ağustos 1993 Madagaskar'ın Yeniden Doğuşu için Birlik
7 Image of none.svg Francisque Ravony
(1942–2003)
9 Ağustos 1993 30 Ekim 1995 Madagaskar'da Demokrasi ve Kalkınmayı Destekleme Komitesi
8 Image of none.svg Emmanuel Rakotovahiny
(1938–)
30 Ekim 1995 28 Mayıs 1996 Demokrasi ve Kalkınma için Ulusal Birlik
9 Image of none.svg Norbert Ratsirahonana
(1938–)
28 Mayıs 1996 21 Şubat 1997 Çalışman ile Değerlendiril Partisi
10 Image of none.svg Pascal Rakotomavo
(1934–2010)
21 Şubat 1997 23 Temmuz 1998 Madagaskar'ın Yeniden Doğuşu için Birlik
11 Image of none.svg Tantely Andrianarivo
(1954–)
23 Temmuz 1998 31 Mayıs 2002[10] Madagaskar'ın Yeniden Doğuşu için Birlik
12 Image of none.svg Jacques Sylla
(1946–2009)[11]
26 Şubat 2002 20 Ocak 2007 Bağımsız
Image of none.svg Jean-Jacques Rasolondraibe
(1947–)[12]
31 Mayıs 2002 5 Temmuz 2002 Madagaskar'ın Yeniden Doğuşu için Birlik
13 Charles Rabemananjara detail, 12th AU Summit, 090203-N-0506A-616.jpg Charles Rabemananjara
(1947–)
20 Ocak 2007 17 Mart 2009[13] Madagaskar'ı Seviyorum
14 Image of none.svg Monja Roindefo
(1965–)[14]
17 Mart 2009 10 Ekim 2009[15] Malgaşlar için Madagaskar
15 Image of none.svg Eugène Mangalaza
(1950–)
10 Ekim 2009 18 Aralık 2009 Bağımsız
Image of none.svg Cécile Manorohanta
18 Aralık 2009 20 Aralık 2009 Kararlı Genç Malgaşlar
16 Albert Camille Vital (IAEA Imagebank) crop.jpg Albert Camille Vital
(1952–)
20 Aralık 2009 11 Aralık 2010 Askeri

Dördüncü Madagaskar Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
(16) Albert Camille Vital (IAEA Imagebank) crop.jpg Albert Camille Vital
(1952–)
11 Aralık 2010 2 Kasım 2011 Askeri
17 Jean Omer Beriziky-IMG 0958.jpg Omer Beriziky
(1950–)
2 Kasım 2011 16 Nisan 2014 Ulusal Kurtuluş için Ekonomik Liberalizm ve Demokratik Eylem
18 Roger Kolo 2014.jpg Roger Kolo
(1943–)
16 Nisan 2014 17 Ocak 2015 Bağımsız
19 Image of none.svg Jean Ravelonarivo
(1959–)
17 Ocak 2015 10 Nisan 2016 Bağımsız
20 Image of none.svg Olivier Mahafaly Solonandrasana
(1964–)
13 Nisan 2016 Görevde Bağımsız

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Şef Bakan
  2. ^ Görevi başında hayatını kaybetti
  3. ^ Kardeşi Rainilaiarivony tarafından devrildi
  4. ^ İkinci Madagaskar Seferi döneminde devrildi
  5. ^ Makam kaldırıldı
  6. ^ Vali
  7. ^ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı sıfatı ile
  8. ^ Ülke ismi/yönetim şekli değişmesine rağmen görevine fiilen devam etmiştir
  9. ^ Helikopter kazası sonucu hayatını kaybetti
  10. ^ Ravalomanana tarafından 27 Mayıs 2002 itibarıyla ev hapsine alındı
  11. ^ Ravalomanana tarafından atandı
  12. ^ Ratsiraka tarafından atandı
  13. ^ 2009 krizinde devrildi
  14. ^ Rajoelina tarafından 7 Şubat 2009 tarihinde atandı
  15. ^ 13 Kasım 2009 tarihinde muhalif olarak devam etti

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]