Togo başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Togo başbakanı, Afrika ülkesi Togo'nun bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından sonra hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam 1956 yılında ülkenin henüz Fransız Togoland ismi ile Fransa koloni bölgesiyken oluşturulmuştur.

Bugüne kadar başbakanlık görevinde bulunan kişiler şu şekildedir:

Togo başbakanları (1956-günümüze)[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti

      Togo İlerleme Partisi (PTP)
      Togo Birlik Komitesi (CUT)
      Yeni Güçler Koordinasyonu (CFN)
      Togo Birliği için Demokrasi (UDT)
      Togo Halk Meclisi (RTP)
      Pan-Afrika Vatansever Birliği (CPP)
      Yenilik için Eylem Komitesi (CAR)
      Cumhuriyet için Birlik (UNIR)

Başbakan Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Başlangıç Bitiş
Özerk Togoland Cumhuriyeti (Fransız Koloni Bölgesi)
1 Nicolas Grunitzky 1964.jpg Nicolas Grunitzky

(1913–1969)

10 Eylül 1956 22 Şubat 1958 PTP
Togoland Cumhuriyeti (Fransız Koloni Bölgesi)
(1) Nicolas Grunitzky 1964.jpg Nicolas Grunitzky

(1913–1969)

22 Şubat 1958[1] 16 Mayıs 1958 PTP
2 Sylvanus Olympio.jpg Sylvanus Olympio

(1902–1963)

16 Mayıs 1958 27 Nisan 1960 CUT
Togo Cumhuriyeti
(2) Sylvanus Olympio.jpg Sylvanus Olympio

(1902–1963)

27 Nisan 1960[2] 12 Nisan 1961 CUT
Makam kaldırıldı (12 Nisan 1961 – 27 Ağustos 1991)
3 Image of none.svg Joseph Kokou Koffigoh

(1948–)

27 Ağustos 1991 23 Nisan 1994 CFN
4 Edem Kodjo-Festival international de géographie 2011.jpg Edem Kodjo

(1938–)
(1. dönem)

23 Nisan 1994 20 Ağustos 1996 UDT
5 Image of none.svg Kwassi Klutse

(1945–)

20 Ağustos 1996 21 Mayıs 1999 RTP
6 Image of none.svg Eugene Koffi Adoboli

(1934–)

21 Mayıs 1999 31 Ağustos 2000 RTP
7 Agbeyomé Kodjo VOA.jpg Agbéyomé Kodjo

(1954–)

31 Ağustos 2000 29 Haziran 2002 RTP
8 Image of none.svg Koffi Sama

(1944–)

29 Haziran 2002 9 Haziran 2005 RTP
9(4) Edem Kodjo-Festival international de géographie 2011.jpg Edem Kodjo

(1938–)
(2. dönem)

9 Haziran 2005 20 Eylül 2006 CPP
10 Image of none.svg Yawovi Agboyibo

(1943–)

20 Eylül 2006 6 Aralık 2007 CAR
11 Image of none.svg Komlan Mally

(1960–)

6 Aralık 2007 8 Eylül  2008 RTP
12 Gilbert Houngbo, Prime Minister of Togo in London, 22 June 2010. (4724043844) cropped.jpg Gilbert Houngbo

(1961–)

8 Eylül 2008 23 Temmuz 2012 Bağımsız
13 Image of none.svg Kwesi Ahoomey-Zunu

(1958–)

23 Temmuz 2012 10 Haziran 2015 CPP /

UNIR

14 Image of none.svg Komi Sélom Klassou

(1960–)

10 Haziran 2015 Görevde UNIR

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fransa'ya bağlı bölgenin statüsünde değişiklik olmuş, Grunitzky fiilen görevine devam etmiştir
  2. ^ Ülkenin fiilen bağımsızlığını elde etmesi neticesinde, Olympio Togo'nun ilk başbakanı olarak görevini fiilen sürdürmüştür

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]