Muhammed bin Abdurrahman es-Sani

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ekselansları
Muhammed bin Abdurrahman bin Casim es-Sani
7. Katar Başbakanı
Görevde
Makama geliş
7 Mart 2023
Hükümdar Temim bin Hamed es-Sani
Yerine geldiği Halid bin Halife bin Abdülaziz es-Sani
Katar Dışişleri Bakanı
Görevde
Makama geliş
27 Ocak 2016
Hükümdar Temim bin Hamed es-Sani
Başbakan Abdullah bin Nasır es-Sani
Halid bin Halife bin Abdülaziz es-Sani
Yerine geldiği Halid bin Muhammed el-Atiye
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Kasım 1980 (43 yaşında)
Doha, Katar
Bitirdiği okul Katar Üniversitesi
Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, 2017

Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Casim es-Sani[1] (Arapçaمحمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثاني; d. 1 Kasım 1980), 7 Mart 2023'ten bu yana Katar başbakanı olarak görev yapan Katarlı bir diplomat, ekonomist ve siyasetçidir.[2] Daha önce 2017-2023 yılları arasında ülkenin başbakan yardımcısı[1] ve 2016-2023 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır.[3]

Şu anda dışişleri bakanı olarak Şeyh Muhammed'in sorumlulukları arasında Katar'ın dış politikasını planlamak ve uygulamak, ülkenin stratejik ikili/çok taraflı ilişkilerini sürdürmek ve genişletmek, arabuluculuk çabalarına öncülük etmek ve uluslararası anlaşmazlıkların barışçıl çözümünü teşvik ederek uluslararası barış ve güvenliği pekiştirmek yer almaktadır.

Şeyh Muhammed aynı zamanda 2014'ten bu yana Katar Kalkınma Fonu başkanı, 2018'den bu yana Katar Yatırım Otoritesi başkanı ve Katar Ekonomik İşler ve Yatırımlar Yüksek Konseyi üyesidir.

Hayatının erken dönemi ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şeyh Muhammed; Doha, Katar'da doğmuş ve büyümüştür. Es-Sani Hanedanı'nın bir üyesi olarak Katar kraliyet ailesinin bir parçasıdır. Katar Üniversitesinden ekonomi ve işletme alanında lisans derecesine sahiptir (2003).[4]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şeyh Muhammed 2013 yılında Uluslararası İşbirliği İşlerinden Sorumlu Dışişleri bakan yardımcısı olarak Dışişleri Bakanlığına katıldı.[5][6]

Şeyh Muhammed, bakanlığa katılmadan önce 2005-2009 yılları arasında Aile İşleri Yüksek Konseyinde ekonomi araştırmacısı ve daha sonra Ekonomik İşler Direktörü olarak görev yaptı.[4]

Daha sonra 2009 yılında İş ve Ticaret Bakanlığında Kamu ve Özel Sektör Ortaklığı Departmanının direktörü oldu ve küçük ve orta ölçekli işletmelere teknik ve finansal destek sağlayan bir kuruluş olan "Enterprise Qatar "ı kurdu.[5]

Bir yıl sonra, 2010 yılında Şeyh Muhammed, Emir Şeyh Hamed bin Halife es-Sani Hazretlerinin Kişisel Temsilcisinin 2010 yılında Amiri Diwan'daki işlerin takibinden sorumlu sekreteri olarak görev yaptı.[5]

Şeyh Muhammed 2011 ve 2012 yılları arasında müsteşarlık rütbesine ulaşmış ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Geliştirilmesi İcra Komitesi başkanı ve Aspire - Katara Yatırım Şirketi Yönetim Kurulu başkanı olmuştur.

Başbakanlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Şeyh Muhammed, 7 Mart 2023 tarihinde yapılan kabine değişikliğiyle Katar başbakanı olarak atandı.

KYO başkanı olarak rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Şeyh Muhammed Katar Yatırım Otoritesi (KYO) başkanı sıfatıyla KYO Yönetim Kuruluna liderlik etmekte ve KYO'nun hesap verebilirlik ve sağlam karar alma yoluyla sağlam bir yönetişim çerçevesine sahip olmasını sağlamaktadır.

Başkanın liderliğinde Yönetim Kurulu, KYO'nun uzun vadeli sorumlu yatırımlar yoluyla gelecek nesillerin refahını koruma misyonunu uygularken, Katar ekonomisinin çeşitlendirilmesini desteklemekte ve KYO'nun kültürüne dürüstlük, saygı ve sorumluluk değerlerinin yerleştirilmesini denetlemektedir.

KKF'nin başkanı olarak rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Katar Kalkınma Fonunun (KKF) başkanı olarak Şeyh Muhammed, fonun faaliyetlerini ve faaliyetlerinin başta Orta Doğu, Asya ve Afrika olmak üzere dünya çapında 70'ten fazla ülkeye ulaşacak şekilde genişletilmesini yönetmektedir.

Şeyh Muhammed, fonun eğitim, sağlık, ekonomik güçlendirme ve iklim değişikliğine odaklanan uzun vadeli stratejisi aracılığıyla uluslararası kalkınmanın uygulanmasına katkıda bulunmaktadır. Bu strateji Katar Vizyon 2030'a dayanmaktadır ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile tutarlıdır.

Şeyh Muhammed, Fon aracılığıyla Hindistan ve Bangladeş'te "Katar Vizyon Yaratıyor" girişimi, hem Suriye'de hem de komşu ülkelerde yerinden edilmiş Suriyeliler ve mültecilerin eğitimine yönelik "Arayış" girişimi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile işbirliği içinde "İş İnkübatör Laboratuvarları" girişimi dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli insani yardım ve kalkınma girişimlerinin başlatılmasına sponsor olmuştur.

Şeyh Muhammed'in liderliği, alıcı ülkelerle bağların güçlendirilmesine ve Katar'ın uluslararası çok taraflı eylemleri koordine etmek için genel olarak öne çıkan çabalarına katkıda bulunmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "H.E. Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani". GCO. 27 Ocak 2016. 21 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2023. 
  2. ^ Mills, Andrew (7 Mart 2023). "Qatar's emir names top diplomat as premier, reappoints energy and finance ministers". Reuters (İngilizce). 8 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2023. 
  3. ^ "New Qatari Foreign Minister". Diplomat Magazine. 1 Şubat 2016. 9 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2016. 
  4. ^ a b "The 10th Al Jazeera Forum » Speakers » Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani". Al Jazeera Forum. 29 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2016. 
  5. ^ a b c "The 9th Al Jazeera forum » Speakers » Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani". Al Jazeera Forum. 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2016. 
  6. ^ Cinzia Bianco; Giorgio Cafiero (8 Mart 2016). "Qatar's Cabinet Reshuffle and a New Regional Approach". Middle East Institute. 29 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen
Halid bin Muhammed el-Atiye
Katar Dışişleri Bakanı
2016-günümüz
Görevde
Önce gelen
Halid bin Halife bin Abdülaziz es-Sani
Katar Başbakanı
2023-günümüz