Burundi başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Burundi başbakanı, Afrika ülkesi Burundi'nin henüz bağımsızlığını kazanmadığı, Burundi Krallığı olarak özerk bir yapıya kavuştuğu 1961 yılında oluşturulmuştur. Ülkenin 1966 yılında bağımsızlığını elde etmesinin ardından bu makam birçok kez kaldırılmıştır. En son 1998 yılında yürürlükten kaldırılan makam, 2020 yılında yeniden oluşturulmuştur. Burundi başbakanı, ülkede kurulan hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

Burundi başbakanları (1961-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Ethnik köken Siyasî parti Devlet başkanı

(Kral/Başkan)
Göreve başlama Görevi bırakma Makamda kalma süresi
Burundi Krallığı (Ruanda-Urundi'nin bir parçası)
1 Image of none.svg Joseph Cimpaye

(1932–1972)
26 Ocak 1961 28 Eylül 1961 245 gün Hutu UPP Mwambutsa IV
2 Image of none.svg Louis Rwagasore

(1932–1961)
28 Eylül 1961 13 Ekim 1961

(suikast)
15 gün Tutsi UPRONA Mwambutsa IV
3 Image of none.svg André Muhirwa

(1920–2003)
20 Ekim 1961 1 Temmuz 1962 254 gün Tutsi UPRONA Mwambutsa IV
Burundi Krallığı (Özerk bölge)
(3) Image of none.svg André Muhirwa

(1920–2003)
1 Temmuz 1962 10 Haziran 1963 344 gün Tutsi UPRONA Mwambutsa IV
4 Image of none.svg Pierre Ngendandumwe

(1930–1965)
18 Haziran 1963 6 Nisan 1964 293 gün Hutu UPRONA Mwambutsa IV
5 Image of none.svg Albin Nyamoya

(1924–2001)
6 Nisan 1964 7 Ocak 1965 276 gün Hutu UPRONA Mwambutsa IV
(4) Image of none.svg Pierre Ngendandumwe

(1930–1965)
7 Ocak 1965 15 Ocak 1965

(Suikast)
8 gün Hutu UPRONA Mwambutsa IV
Image of none.svg Pié Masumbuko

(1931–)
15 Ocak 1965 26 Ocak 1965 11 gün Tutsi UPRONA Mwambutsa IV
6 Image of none.svg Joseph Bamina

(1925–1965)
26 Ocak 1965 30 Eylül 1965 247 gün Hutu UPRONA Mwambutsa IV
7 Image of none.svg Léopold Biha

(1919–2003)

Şablon:1965 Burundi askerî darbe sürecini yönetmiştir
13 Ekim 1965 8 Temmuz 1966

(Temmuz 1966 darbesi ile uzaklaştırıldı)
268 gün Tutsi UPRONA Mwambutsa IV
8 Image of none.svg Michel Micombero

(1940–1983)
11 July 1966 28 November 1966

(Kasım 1966 darbesi ile devlet başkanı oldu)
140 gün Tutsi Askerî/

UPRONA
Ntare V
Burundi Cumhuriyeti
Makam kaldırıldı (28 Kasım 1966 – 15 Temmuz 1972)
(5) Image of none.svg Albin Nyamoya

(1924–2001)
15 Temmuz 1972 5 Haziran 1973 325 gün Hutu UPRONA Micombero
Makam kaldırıldı (5 Haziran 1973 – 12 Kasım 1976)
9 Image of none.svg Édouard Nzambimana

(1945–2015)
12 Kasım 1976 13 Ekim 1978 1 yıl, 335 gün Tutsi UPRONA Bagaza
Makam kaldırıldı (13 Ekim 1978 – 19 Ekim 1988)
10 Image of none.svg Adrien Sibomana

(1953–)
19 Ekim 1988 10 Temmuz 1993 4 yıl, 264 gün Hutu UPRONA Buyoya
11 Image of none.svg Sylvie Kinigi

(1953–)
10 Temmuz 1993 7 Şubat 1994 212 gün Tutsi UPRONA Ndadaye

Kendisi

Ntaryamira
12 Image of none.svg Anatole Kanyenkiko

(1952–)
7 Şubat 1994 22 Şubat 1995 1 yıl, 15 gün Tutsi UPRONA Ntaryamira

Ntibantunganya
13 Image of none.svg Antoine Nduwayo

(1942–)
22 Şubat 1995 31 Temmuz 1996

(1996 darbesinin ardından istifa etti)
1 yıl, 160 gün Tutsi UPRONA Ntibantunganya
14 Image of none.svg Pascal-Firmin Ndimira

(1956–)
31 Temmuz 1996 12 Haziran 1998 1 yıl, 316 gün Hutu UPRONA Buyoya
Makam kaldırıldı (12 Haziran 1998 – 23 Haziran 2020)
15 Image of none.svg Alain-Guillaume Bunyoni

(1972–)
23 Haziran 2020 Görevde 33 gün Hutu CNDD–FDD Ndayishimiye

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]