Moritanya başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Moritanya başbakanı, Afrika ülkesi Moritanya'nın bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından sonra hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam 1957 yılında ülkenin özerk bir bölge olarak Fransa koloni bölgesiyken oluşturulmuştur.

Bugüne kadar başbakanlık görevinde bulunan kişiler şu şekildedir:

Başbakan Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim Başlangıç Bitiş
Özerk Moritanya Cumhuriyeti (Fransız Koloni Bölgesi)
1 Moktar Ould Daddah - 1977.jpg Muhtâr Veled Dâde 21 Mayıs 1957 28 Kasım 1960[1] PPM
Moritanya İslam Cumhuriyeti
(1) Moktar Ould Daddah - 1977.jpg Muhtâr Veled Dâde 28 Kasım 1960 20 Ağustos 1961 UPM / PRM / PPM
Makam kaldırıldı (20 Ağustos 1961 - 6 Nisan 1979)
2 Image of none.svg Ahmed Ould Bouceif 6 Nisan 1979 27 Mayıs 1979 Askeri
Image of none.svg Ahmed Salim Ould Sidi
(vekaleten)
28 Mayıs 1979 31 Mayıs 1979 Bağımsız
3 Image of none.svg Muhammed Huna Veled Haydala 31 Mayıs 1979 12 Aralık 1980 Askeri
4 Image of none.svg Sid Ahmed Ould Bneijara 12 Aralık 1980 25 Nisan 1981 Bağımsız
5 Mauritania gov ould taya 210 eng 30apr05.jpg Muaviye Veled Seyyid Ahmed et-Tayi 25 Nisan 1981 8 Mart 1984 Askeri
(3) Image of none.svg Muhammed Huna Veled Haydala 8 Mart 1984 12 Aralık 1984 Askeri
(5) Mauritania gov ould taya 210 eng 30apr05.jpg Muaviye Veled Seyyid Ahmed et-Tayi 12 Aralık 1984 18 Nisan 1992 Askeri
6 Image of none.svg Sidi Mohamed Ould Boubacar 18 Nisan 1992 2 Ocak 1996 PRDS
7 Image of none.svg Cheikh El Avia Ould Mohamed Khouna 2 Ocak 1996 18 Aralık 1997 PRDS
8 Image of none.svg Mohamed Lemine Ould Guig 18 Aralık 1997 16 Kasım 1998 PRDS
(7) Image of none.svg Cheikh El Avia Ould Mohamed Khouna 16 Kasım 1998 6 Temmuz 2003 PRDS
9 Image of none.svg Sghaïr Ould M'Bareck 6 Temmuz 2003 7 Ağustos 2005 PRDS
(6) Image of none.svg Sidi Mohamed Ould Boubacar 7 Ağustos 2005 20 Nisan 2007 PRDS
10 Image of none.svg Zeine Ould Zeidane 20 Nisan 2007 6 Mayıs 2008 Bağımsız
11 Yahya Ould Ahmed El Waghef mauritanie.jpg Yahya Ould Ahmed El Waghef 6 Mayıs 2008 6 Ağustos 2008 ADIL
12 Mauritania-aziz-in-his-home-city-Akjoujt-15mar09 1.jpg Mohamed Ould Abdel Aziz 6 Ağustos 2008 14 Ağustos 2008 Askeri
13 Image of none.svg Mulay Veled Muhammed el-Ağtaf 14 Ağustos 2008 21 Ağustos 2014 Bağımsız
14 Image of none.svg Yahya Veled Hademin 21 Ağustos 2014 görevde Bağımsız

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bağımsızlığın kazanılması sonrasında Muhtâr Veled Dâde görevine fiilen devam etmiştir

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]