Papua Yeni Gine başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Papua Yeni Gine başbakanı, Okyanusya kıtasında bulunan Papua Yeni Gine'de 1975 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

2011-12 anayasa krizi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2011'de başlayan anayasal krizinde tartışmalı bir şekilde başbakanlık makamında hem Halkların Ulusal Kongresi Partisi adayı Peter O'Neill hem de Ulusal İttifak Partisi adayı Sir Michael Somare hak iddia etmiş, Temmuz 2012'de gerçekleştirilen seçimler sonucu O'Neill makamda kalmayı garantilemiştir. Bu sonuçların ardından Somare yaptığı açıklamada O'Neill'in başbakanlığını desteklediğini ifade etmiştir.[1]

Papua Yeni Gine başbakanları listesi (1975-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
1 Michael Somare 2014.jpg Michael Somare

(1936–)

16 Eylül 1975 11 Mart 1980 Pangu Partisi
2 Image of none.svg Sir Julius Chan

(1939–)

11 Mart 1980 2 Ağustos 1982 Halkların Kalkınma Partisi
(1) Michael Somare 2014.jpg Michael Somare

(1936–)

2 Ağustos 1982 21 Kasım 1985 Pangu Partisi
3 Image of none.svg Paias Wingti

(1951–)

21 Kasım 1985 4 Temmuz 1988 Halkların Demokratik Hareketi
4 Image of none.svg Sir Rabbie Namaliu

(1947–)

4 Temmuz 1988 17 Temmuz 1992 Pangu Partisi
(3) Image of none.svg Paias Wingti

(1951–)

17 Temmuz 1992 30 Ağustos 1994 Halkların Demokratik Hareketi
(2) Image of none.svg Sir Julius Chan

(1939–)

30 Ağustos 1994 27 Mart 1997 Halkların Kalkınma Partisi
Image of none.svg John Giheno

(1950–)
Geçici başbakan

27 Mart 1997 2 Haziran 1997 Halkların Kalkınma Partisi
(2) Image of none.svg Sir Julius Chan

(1939–)

2 Haziran 1997 22 Temmuz 1997 Halkların Kalkınma Partisi
5 Image of none.svg Bill Skate

(1953–2006)

22 Temmuz 1997 14 Temmuz 1999 Halkların Ulusal Kongresi Partisi
6 Image of none.svg Sir Mekere Morauta

(1946–)

14 Temmuz 1999 5 Ağustos 2002 Halkların Demokratik Hareketi
(1) Michael Somare 2014.jpg Sir Michael Somare

(1936–)

5 Ağustos 2002 2 Ağustos 2011

14 Aralık 2011
3 Ağustos 2012 arası tartışmalı

Ulusal İttifak Partisi
Image of none.svg Sam Abal

(1958–)
Geçici başbakan
(Somare'nin yerine)

13 Aralık 2010 17 Ocak 2011 Ulusal İttifak Partisi
4 Nisan 2011 2 Ağustos 2011
7 Peter O'Neill May 2015.jpg Peter O'Neill

(1965–)

2 Ağustos 2011

3 Ağustos 2012'e kadar tartışmalı

29 Mayıs 2019 Halkların Ulusal Kongresi Partisi
8 Marape 190614 Haus Lotu (2) (cropped).jpg James Marape

(1971–)

30 Mayıs 2019
Görevde Pangu Partisi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]