Guyana başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Guyana başbakanı, Amerika kıtasının coğrafi açıdan Güney Amerika'ya dahil edilen bölümünde yer alan Guyana'nın ülkenin henüz Britanya Guyanası ismi ile Büyük Britanya'nın kolonisi olduğu 1953 yılından itibaren hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Britanya Guyanası şef bakanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Şef Bakan

(Doğum–Ölüm)

Resim Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Kral/Kraliçe
Göreve başlama Görevi bırakma
1 Cheddi Jagan

(1918–1997)

Cheddi Jagan Anefo.jpg 30 Mayıs 1953 9 Ekim 1953 Halkın İlerici Partisi II. Elizabeth

Britanya Guyanası başbakanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Başbakan

(Doğum–Ölüm)

Resim Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Kral/Kraliçe
Göreve başlama Görevi bırakma
1 Cheddi Jagan

(1918–1997)

Cheddi Jagan Anefo.jpg 5 Eylül 1961 12 Aralık 1964 Halkın İlerici Partisi II. Elizabeth
2 Forbes Burnham

(1923–1985)

Forbes Burnham (1966).jpg 12 Aralık 1964 26 Mayıs 1966 Halkın Ulusal Kongresi II. Elizabeth

Guyana başbakanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Başbakan

(Doğum–Ölüm)

Resim Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Devlet Başkanı
Göreve başlama Görevi bırakma
Guyana Milletler Topluluğu
1 Forbes Burnham

(1923–1985)

Forbes Burnham (1966).jpg 26 Mayıs 1966 23 Şubat 1970 Halkın Ulusal Kongresi II. Elizabeth
Guyana Kooperatif Cumhuriyeti
(1) Forbes Burnham

(1923–1985)

Forbes Burnham (1966).jpg 23 Şubat 1970 6 Ekim 1980 Halkın Ulusal Kongresi Edward Luckhoo

Arthur Chung

2 Ptolemy Reid

(1912–2003)

Image of none.svg 6 Ekim 1980 16 Ağustos 1984 Halkın Ulusal Kongresi Forbes Burnham
3 Desmond Hoyte

(1929–2002)

Desmond Hoyte.jpg 16 Ağustos 1984 6 Ağustos 1985 Halkın Ulusal Kongresi Forbes Burnham
4 Hamilton Green

(1934–)

Image of none.svg 6 Ağustos 1985 9 Ekim 1992 Halkın Ulusal Kongresi Desmond Hoyte
5 Sam Hinds

(1943–)

Sam Hinds 2006.jpg 9 Ekim 1992 17 Mart 1997 Halkın Ulusal Kongresi Cheddi Jagan
6 Janet Jagan

(1920–2009)

Janet Jagan.png 17 Mart 1997 19 Aralık 1997 Halkın İlerleyici Partisi Sam Hinds
(5) Sam Hinds

(1943–)

Sam Hinds 2006.jpg 19 Aralık 1997 9 Ağustos 1999 Halkın İlerleyici Partisi Janet Jagan
7 Bharrat Jagdeo

(1964–)

Jagdeo03032007.jpg 9 Ağustos 1999 11 Ağustos 1999 Halkın İlerleyici Partisi Janet Jagan
(5) Sam Hinds

(1943–)

Sam Hinds 2006.jpg 11 Ağustos 1999 20 Mayıs 2015 Halkın İlerleyici Partisi Bharrat Jagdeo

Donald Ramotar
David A. Granger

8 Moses Nagamootoo

(1947–)

Fotografía Oficial Cumbre de Jefas y Jefes de Estados Partes del MERCOSUR y Estados Asociados (23265837203) cropped.jpg 20 Mayıs 2015 Görevde Değişim İçin İttifak
David A. Granger

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]