Solomon Adaları başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Solomon Adaları başbakanı, Büyük Okyanus'ta Melanezya ada öbeği içerisinde yer alan Solomon Adaları'nda 1978 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Solomon Adaları başbakanları listesi (1978-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
1 Image of none.svg Peter Kenilorea

(1943–2016)

7 Temmuz 1978 31 Ağustos 1981 Solomon Adaları Birleşik Partisi
2 Image of none.svg Solomon Mamaloni

(1943–2000)

31 Ağustos 1981 19 Kasım 1984 Halkların İttifak Partisi
(1) Image of none.svg Sir Peter Kenilorea

(1943–2016)

19 Kasım 1984 1 Aralık 1986 Solomon Adaları Birleşik Partisi
3 Image of none.svg Ezekiel Alebua

(1947–)

1 Aralık 1986 28 Mart 1989 Solomon Adaları Birleşik Partisi
(2) Image of none.svg Solomon Mamaloni

(1943–2000)

28 Mart 1989 18 Haziran 1993 Halkların İttifak Partisi /

Millî Birlik ve Uzlaşma Grubu

4 Image of none.svg Sir Francis Billy Hilly

(1948–)

18 Haziran 1993 7 Kasım 1994 Bağımsız /

Ulusal Koalisyon Ortaklığı

(2) Image of none.svg Solomon Mamaloni

(1943–2000)

7 Kasım 1994 27 Ağustos 1997 Millî Birlik ve Uzlaşma Grubu
5 Image of none.svg Bartholomew Ulufa'alu

(1950–2007)

27 Ağustos 1997 30 Haziran 2000 Solomon Adaları Liberal Partisi


Solomon Adaları Değişim için İttifak

6 Manasseh Sogavare 2014.jpg Manasseh Sogavare

(1955–)

30 Haziran 2000 17 Aralık 2001 Halkların İlerleyişi Partisi
7 Image of none.svg Allan Kemakeza

(1950–)

17 Aralık 2001 20 Nisan 2006 Halkların İttifak Partisi
8 Image of none.svg Snyder Rini

(1949–)

20 Nisan 2006 4 Mayıs 2006 Bağımsız Üyeler Birliği
(6) Manasseh Sogavare 2014.jpg Manasseh Sogavare

(1955–)

4 Mayıs 2006 20 Aralık 2007 Solomon Adaları Sosyal Kredi Partisi
9 Derek Sikua.jpg Derek Sikua

(1959–)

20 Aralık 2007 25 Ağustos 2010 Solomon Adaları Liberal Partisi
10 DannyPhilip (cropped).jpg Danny Philip

(1953–)

25 Ağustos 2010 16 Kasım 2011 Demokratik Reform Partisi
11 Gordon Darcy Lilo.jpg Gordon Darcy Lilo

(1965–)

16 Kasım 2011 9 Aralık 2014 Reform ve İlerleme için Millî Koalisyon
(6) Manasseh Sogavare 2014.jpg Manasseh Sogavare

(1955–)

9 Aralık 2014 15 Kasım 2017 Bağımsız
12 Image of none.svg Rick Houenipwela

(1958–)

15 Kasım 2017 24 Nisan 2019 Demokratik Parti
(6) Manasseh Sogavare 2014.jpg Manasseh Sogavare

(1955–)

24 Nisan 2019 Görevde Bağımsız

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]