Gine-Bissau başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Gine-Bissau başbakanı, Afrika ülkesi Gine-Bissau'un bağımsızlığını ilan ettiği 1973 (Portekiz tarafından kabulü 1974 yılında gerçekleşmiştir) yılından sonra hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Bugüne kadar başbakanlık görevinde bulunan kişiler şu şekildedir:

Gine-Bissau başbakanları(1973–...)[değiştir | kaynağı değiştir]

      Gine ve Yeşil Burun'un Bağımsızlığı için Afrika Partisi (PAİGC)
      Sosyal Yenileme için Parti (PRS)
      Bağımsız

Başbakan Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Başlangıç Bitiş
1 ChicoMendes.tiff Francisco Mendes

(1939–1978)[1]

24 Eylül 1973 7 Temmuz 1978[2] PAIGC
2 Image of none.svg Constantino Teixeira 7 Temmuz 1978 28 Eylül 1978 PAIGC
3 João Bernardo Vieira.jpg João Bernardo Vieira

(1939–2009)

28 Eylül 1978 14 Kasım 1980[3] PAIGC
Makam boş (14 Kasım 1980 – 14 Mayıs 1982)
4 Victor Saúde Maria 1980.jpg Victor Saúde Maria

(1939–1999)

14 Mayıs 1982 10 Mart 1984[4] PAIGC
Makam kaldırıldı (10 Mart 1984 – 27 Aralık 1991)
5 Image of none.svg Carlos Correia

(1933–)

27 Aralık 1991 26 Ekim 1994 PAIGC
6 Image of none.svg Manuel Saturnino da Costa

(1942–)

26 Ekim 1994 6 Haziran 1997 PAIGC
(5) Image of none.svg Carlos Correia

(1933–)

6 Haziran 1997 3 Aralık 1998 PAIGC
7 Image of none.svg Francisco Fadul

(1953–)

3 Aralık 1998 19 Şubat 2000 Bağımsız
8 Image of none.svg Caetano N'Tchama

(1955–)

19 Şubat 2000 19 Mart 2001 PRS
9 Image of none.svg Faustino Imbali

(1956–)

21 Mart 2001 9 Aralık 2001 Bağımsız
10 Image of none.svg Alamara Nhassé

(1957–)

9 Aralık 2001 17 Kasım 2002 PRS
11 Image of none.svg Mário Pires

(1949–)

17 Kasım 2002 14 Eylül 2003[5] PRS
Makam boş (14 Eylül 2003 – 28 Eylül 2003)
12 Image of none.svg Artur Sanhá

(1965–)

28 Eylül 2003 10 Mayıs 2004 PRS
13 Carlos Gomes Junior.jpg Carlos Gomes Júnior

(1949–)

10 Mayıs 2004 2 Kasım 2005 PAIGC
14 Image of none.svg Aristides Gomes

(1954–)

2 Kasım 2005 13 Nisan 2007 PAIGC
15 Image of none.svg Martinho Ndafa Kabi

(1957–)

13 Nisan 2007 5 Ağustos 2008 PAIGC
(5) Image of none.svg Carlos Correia

(1933–)

5 Ağustos 2008 2 Ocak 2009 PAIGC
(13) Carlos Gomes Junior.jpg Carlos Gomes Júnior

(1949–)[6]

2 Ocak 2009 10 Şubat 2012 PAIGC
Image of none.svg Adiato Djaló Nandigna

Geçici Başbakan

10 Şubat 2012 12 Nisan 2012[5] PAIGC
Makam boş (12 Nisan 2012 – 16 Mayıs 2012)
Image of none.svg Rui Duarte de Barros

(1960–)
Geçici Başbakan

16 Mayıs 2012 3 Temmuz 2014 Bağımsız
16 Image of none.svg Domingos Simões Pereira

(1964–)

3 Temmuz 2014 20 Ağustos 2015 PAIGC
17 Image of none.svg Baciro Djá

(1973–)

20 Ağustos 2015 9 Eylül 2015 PAIGC
Makam boş (9 – 17 Eylül 2015)
(5) Image of none.svg Carlos Correia

(1933–)

17 Eylül 2015 12 Mayıs 2016 PAIGC
Makam boş (12 – 27 Mayıs 2016)
(17) Image of none.svg Baciro Djá

(1973–)

27 Mayıs 2016 18 Kasım 2016 PAIGC
18 Omar Mokhtar---Embalo.JPG Umaro Sissoco Embaló

(1972–)

18 Kasım 2016 Görevde PAIGC

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 19 Ekim 1974'e kadar Conakry, Gine'de sürgünde yaşamıştır
  2. ^ Suikast sonucu öldürüldü
  3. ^ Cabral'i darbe ile görevden uzaklaştırarak devlet başkanı olmuştur
  4. ^ Vieira ile yaşanan sorun nedeniyle Portekiz'e kaçmıştır
  5. ^ a b Yaşanan hükumet darbesi ile görevden uzaklaştırılmıştır
  6. ^ 2010 yılında orduda yaşanan hoşnutsuzluğu sonucu çıkan olaylar neticesinde kısa bir süre ev hapsine alınmıştır

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]