Gine-Bissau başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Gine-Bissau başbakanı, Afrika ülkesi Gine-Bissau'nun bağımsızlığını ilan ettiği 1973 (Portekiz tarafından kabulü 1974 yılında gerçekleşmiştir) yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Bugüne kadar başbakanlık görevinde bulunan kişiler şu şekildedir:

Gine-Bissau başbakanları(1973–...)[değiştir | kaynağı değiştir]

      Gine ve Yeşil Burun'un Bağımsızlığı için Afrika Partisi (PAİGC)
      Sosyal Yenileme için Parti (PRS)
      Cumhuriyetçi Bağımsızlık ve Kalkınma Partisi (PRID)
      Bağımsız

Başbakan Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Başlangıç Bitiş
1 1 ChicoMendes.tiff Francisco Mendes

(1939–1978)[1]

24 Eylül 1973 7 Temmuz 1978[2] PAIGC
2 2 Constantino Teixeira 7 Temmuz 1978 28 Eylül 1978 PAIGC
3 3 João Bernardo Vieira.jpg João Bernardo Vieira

(1939–2009)

28 Eylül 1978 14 Kasım 1980[3] PAIGC
Makam boş (14 Kasım 1980 – 14 Mayıs 1982)
4 4 Victor Saúde Maria 1980.jpg Victor Saúde Maria

(1939–1999)

14 Mayıs 1982 10 Mart 1984[4] PAIGC
Makam kaldırıldı (10 Mart 1984 – 27 Aralık 1991)
5 5 Carlos Correia

(1933–)

27 Aralık 1991 26 Ekim 1994 PAIGC
6 6 Manuel Saturnino da Costa

(1942–)

26 Ekim 1994 6 Haziran 1997 PAIGC
7 (5) Carlos Correia

(1933–)

6 Haziran 1997 3 Aralık 1998 PAIGC
8 7 Francisco Fadul

(1953–)

3 Aralık 1998 19 Şubat 2000 Bağımsız
9 8 Caetano N'Tchama

(1955–)

19 Şubat 2000 19 Mart 2001 PRS
10 9 Faustino Imbali

(1956–)

21 Mart 2001 9 Aralık 2001 Bağımsız
11 10 Alamara Nhassé

(1957–)

9 Aralık 2001 17 Kasım 2002 PRS
12 11 Mário Pires

(1949–)

17 Kasım 2002 14 Eylül 2003[5] PRS
Makam boş (14 Eylül 2003 – 28 Eylül 2003)
13 12 Artur Sanhá

(1965–)

28 Eylül 2003 10 Mayıs 2004 PRS
14 13 Carlos Gomes Junior.jpg Carlos Gomes Júnior

(1949–)

10 Mayıs 2004 2 Kasım 2005 PAIGC
15 14 Aristides Gomes

(1954–)

2 Kasım 2005 13 Nisan 2007 PAIGC
16 15 Martinho Ndafa Kabi

(1957–)

13 Nisan 2007 5 Ağustos 2008 PAIGC
17 (5) Carlos Correia

(1933–)

5 Ağustos 2008 2 Ocak 2009 PAIGC
18 (13) Carlos Gomes Junior.jpg Carlos Gomes Júnior

(1949–)[6]

2 Ocak 2009 10 Şubat 2012 PAIGC
19 Adiato Djaló Nandigna

Geçici Başbakan

10 Şubat 2012 12 Nisan 2012[5] PAIGC
Makam boş (12 Nisan 2012 – 16 Mayıs 2012)
20 Rui Duarte de Barros

(1960–)
Geçici Başbakan

16 Mayıs 2012 3 Temmuz 2014 Bağımsız
21 16 Domingos Simoes Pereira

(1964–)

3 Temmuz 2014 20 Ağustos 2015 PAIGC
22 17 Baciro Djá

(1973–)

20 Ağustos 2015 9 Eylül 2015 PAIGC
Makam boş (9 – 17 Eylül 2015)
23 (5) Carlos Correia

(1933–)

17 Eylül 2015 12 Mayıs 2016 PAIGC
Makam boş (12 – 27 Mayıs 2016)
24 (17) Baciro Djá

(1973–)

27 Mayıs 2016 18 Kasım 2016 PAIGC
25 18 Omar Mokhtar---Embalo.JPG Umaro Sissoco Embaló

(1972–)

18 Kasım 2016 30 Ocak 2018 PAIGC
26 19 Artur Silva

(1956–)

30 Ocak 2018 16 Nisan 2018 PAIGC
27 (14) Aristides Gomes

(1954–)

16 Nisan 2018 1 Kasım

2019

Bağımsız
28 (16) Domingos Simoes Pereira

(1964–)

1 Kasım

2019

16 Nisan 2019 Bağımsız
29 (14) Aristides Gomes

(1954–)

16 Nisan 2019 29 Ekim 2019[7] PRID
30 (9) Faustino Imbali

(1956–)

29 Ekim 2019 8 Kasım 2019 Bağımsız
31 (14) Aristides Gomes

(1954–)

8 Kasım 2019 Bağımsız

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 19 Ekim 1974'e kadar Conakry, Gine'de sürgünde yaşamıştır
  2. ^ Suikast sonucu öldürüldü
  3. ^ Cabral'i darbe ile görevden uzaklaştırarak devlet başkanı olmuştur
  4. ^ Vieira ile yaşanan sorun nedeniyle Portekiz'e kaçmıştır
  5. ^ a b Yaşanan hükûmet darbesi ile görevden uzaklaştırılmıştır
  6. ^ 2010 yılında orduda yaşanan hoşnutsuzluğu sonucu çıkan olaylar neticesinde kısa bir süre ev hapsine alınmıştır
  7. ^ Görevden alınmayı kabul etmediğini ifade ederek, görevinin başında olduğunu beyan etmiştir

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]