Peru devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Devlet başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki tablo Peru'da görev yapmış devlet başkanlarını göstermektedir.

Resim Başkan
(Doğum - ölüm tarihi)
Başkan oluşu Seçim şekli Unvan
José de San Martín (retrato, c.1828).jpg José de San Martín
(1778–1850)
Haziran 28, 1821 – Eylül 20, 1822 Dolaylı seçimler Peru'nun koruyucusu
LunaPizarro1.jpg Francisco Xavier de Luna Pizarro Eylül 20, 1822 – Eylül 22, 1822 Dolaylı seçimler Geçici bekçi
LaMar1.jpg José La Mar
(1778–1830)
Eylül 22, 1822 – Şubat 27, 1823 Kongre tarafından seçildi Parlamenter cunta'nın başkanı
José Bernardo de Tagle.png José Bernardo de Tagle, Marquis of Torre-Tagle
(1779–1825)
Şubat 27, 1823 – Şubat 28, 1823 Dolaylı seçimler Geçici bekçi
José de la Riva Agüero
(1783–1858)
Şubat 28, 1823 – Haziran 23, 1823 Kongre tarafından seçildi
Gran marical de ayacucho.jpg Antonio José de Sucre
(1795–1830)
Haziran 23, 1823 – Temmuz 17, 1823 Kongre tarafından seçildi
José Bernardo de Tagle.png José Bernardo de Tagle, Marquis of Torre-Tagle
(1779–1825)
Temmuz 17, 1823 – Şubat 17, 1824 Elected by Congress Supreme Delegate
Bolivar Arturo Michelena.jpg Simón Bolívar
(1783–1830)
Şubat 17, 1824 – Ocak 28, 1827 Kongre tarafından seçildi
Andréssantacruz2.jpg Andrés de Santa Cruz
(1792–1865)
Ocak 28, 1827 – Haziran 9, 1827 Kongre tarafından seçildi President of the Government Council
Msalazaryb.png Manuel Salazar y Baquíjano
(1777–1850)
Haziran 9, 1827 – Ağustos 22, 1827 Kongre tarafından seçildi Interim caretaker
LaMar1.jpg José La Mar
(1778–1830)
Ağustos 22, 1827 – Haziran 7, 1829 Direkt seçim
Agutierrezf.png Antonio Gutiérrez de la Fuente
(1796–1878)
Haziran 7, 1829 – Eylül 1, 1829 Coup d'état
Agustín Gamarra.jpg Agustín Gamarra
(1785–1841)
Eylül 1, 1829 – Aralık 20, 1833 Kongre tarafından seçildi
LunaPizarro1.jpg Francisco Xavier de Luna Pizarro
(1780–1855)
Aralık 20, 1833 – Aralık 21, 1833 Kongre tarafından seçildi Interim caretaker
Orbegoso1.jpg Luis José de Orbegoso y Moncada
(1795–1847)
Aralık 21, 1833 – Ağustos 11, 1836 Kongre tarafından seçildi
Pablo bermudez 1.jpg Pedro Pablo Bermúdez
(1793–1852)
[1]
Ocak 4, 1833 – Nisan 24, 1834 Coup d'état Provisional Supreme Ruler
Salaverry2.jpg Felipe Santiago Salaverry
(1805–1836)
[2]
Şubat 23, 1835 – Şubat 7, 1836 Coup d'état Supreme Legislator
Andréssantacruz2.jpg Andrés de Santa Cruz
(1792–1865)
[3]
Ağustos 11, 1836 – Ağustos 25, 1838 Supreme Protector of the Confederation
Agustín Gamarra.jpg Agustín Gamarra
(1785–1841)
Ağustos 25, 1838 – Kasım 18, 1841 Kongre tarafından seçildi
Manuel Menéndez.jpg Manuel Menéndez
(1793–1847)
Kasım 18, 1841 – Ağustos 16, 1842 Interim caretaker President of the Government Council
Torrico1.jpg Juan Crisóstomo Torrico
(1808–1875)
Ağustos 16, 1842 – Eylül 17, 1842 Coup d'état
Vidal1.jpg Juan Francisco de Vidal
(1800–1863)
[4]
Eylül 17, 1842 – Mart 15, 1843 Coup d'état
Figuerola.jpg Justo Figuerola
(1771–1854)
Mart 15, 1843 – Mart 20, 1843 Coup d'état
Vivanco1.jpg Manuel Ignacio de Vivanco
(1806–1873)
Mart 20, 1843 – Haziran 17, 1844 Self-proclaimed President
Domingonieto.jpg Domingo Nieto
(1803–1844)
Mart 20, 1843 – Şubat 17, 1844 Elected by the Government Junta President of the Government Junta - Grand Marshal of Peru
RamonCastilla.jpg Ramón Castilla
(1797–1867)
Şubat 17, 1844 – Ağustos 10, 1844 Elected in place of Domingo Nieto
Domingo Elias.jpg Domingo Elías
(1797–1867)
Haziran 17, 1844 – Ağustos 10, 1844 Self-proclaimed President
Manuel Menéndez.jpg Manuel Menéndez
(1793–1847)
Ağustos 10, 1844 – Ağustos 11, 1844 Interim caretaker President of the Government Council
Figuerola.jpg Justo Figuerola
(1771–1854)
Ağustos 11, 1844 – Eylül 7, 1844 Coup d'état
Manuel Menéndez.jpg Manuel Menéndez
(1793–1847)
Ekim 7, 1844 – Nisan 20, 1845 Interim caretaker President of the Government Council
RamonCastilla.jpg Ramón Castilla
(1797–1867)
Nisan 20, 1845 – Nisan 20, 1851 Direkt seçim
1851joseechenique.jpg José Rufino Echenique
(1808–1887)
Nisan 20, 1851 – Ocak 5, 1855 Direkt seçim
RamonCastilla.jpg Ramón Castilla
(1797–1867)
Ocak 5, 1855 – Ekim 24, 1862 Coup d'état
Direkt seçim
Miguelsanroman.png Miguel de San Román
(1802–1863)
Ekim 24, 1862 – Nisan 3, 1863 Direkt seçim
RamonCastilla.jpg Ramón Castilla
(1797–1867)
Nisan 3, 1863 – Nisan 9, 1863 Revolution
Selfproclaimed President
Pedro Diez Canseco.jpg Pedro Diez Canseco
(1815–1893)
Nisan 3, 1863 – Ağustos 5, 1863 Interim caretaker Second Vicepresident
President Pezet.jpg Juan Antonio Pezet
(1809–1879)
Ağustos 5, 1863 – Nisan 25, 1865 First Vicepresident
Mariano Prado.jpg Mariano Ignacio Prado
(1826–1901)
Nisan 25, 1865 – Haziran 24, 1865 Coup d'état
President Pezet.jpg Juan Antonio Pezet
(1809–1879)
Haziran 24, 1865 – Kasım 8, 1865
Pedro Diez Canseco.jpg Pedro Diez Canseco
(1815–1893)
Kasım 8, 1865 – Kasım 28, 1865 Interim caretaker
Mariano Prado.jpg Mariano Ignacio Prado
(1826–1901)
Kasım 28, 1865 – Ocak 8, 1868 Direkt seçim
Pedro Diez Canseco.jpg Pedro Diez Canseco
(1815–1893)
Ocak 8, 1868 – Ağustos 2, 1868 Interim caretaker
Balta1.jpg José Balta
(1814–1872)
Ağustos 2, 1868 – Temmuz 22, 1872 Direkt seçim
Tgutierrez.png Tomás Gutiérrez
(d. 1872)
Temmuz 22, 1872 – Temmuz 26, 1872 Coup d'état Supreme Leader of the Nation
Francisco Diez Canseco.jpg Francisco Diez Canseco
(1821–1884)
Temmuz 26, 1872 – Temmuz 27, 1872 Interim caretaker
HerenciaZevallos.jpg Mariano Herencia Zevallos
(1820–1873)
Temmuz 27, 1872 – Ağustos 2, 1872 Interim caretaker
Mpardol.png Manuel Pardo
(1834–1878)
Ağustos 2, 1872 – Ağustos 2, 1876 Direkt seçim
Mariano Prado.jpg Mariano Ignacio Prado
(1826–1913)
Ağustos 2, 1876 – Aralık 23, 1879 Direkt seçim
Nicolás de Piérola
(1839–1913)
Aralık 23, 1879 – Kasım 28, 1881 Coup d'état Commander in Chief of the State
Garcia Calderon.jpg Francisco García Calderón
(1834–1905)
Mart 12, 1881 – Eylül 28, 1881 Kongre tarafından seçildi
Chilean Occupation
(Lima)
Provisional President of the Republic
LizardoMontero.jpg Lizardo Montero Flores
(1832–1905)
Eylül 28, 1881 – Kasım 6, 1881 Kongre tarafından seçildi
Chilean Occupation
(Arequipa)
Provisional President of the Republic
Andres Caceres.jpg Andrés Avelino Cáceres
(1836–1923)
Kasım 6, 1881 – Aralık 25, 1882 Self-proclaimed
Chilean Occupation
(Central Peru)
President of the Republic
Miguel Iglesias colaboracionista con Chile.jpg Miguel Iglesias
(1830–1909)
Kasım 6, 1881 – Aralık 25, 1882 Kongre tarafından seçildi
Chilean Occupation
(Cajamarca)
Regenerator President of the Republic
Antarenas.png Antonio Arenas
(1808–1891)
Aralık 3, 1885 – Haziran 5, 1886 Interim caretaker President of the Government Junta
Andres Caceres.jpg Andrés Avelino Cáceres
(1836–1923)
Haziran 5, 1886 – Ağustos 10, 1890 Direkt seçim Constitutional President
Remigio Morales Bermudez Presidente.jpg Remigio Morales Bermúdez
(1836–1894)
Ağustos 10, 1890 – Nisan 1, 1894 Direkt seçim Constitutional President
Justiniano Borgoño presidente.jpg Justiniano Borgoño
(1836–1921)
Nisan 1, 1894 – Ağustos 10, 1894 Interim caretaker President of the Government Junta
Andres Caceres.jpg Andrés Avelino Cáceres
(1836–1923)
Ağustos 10, 1894 – Mart 20, 1895 Direkt seçim Constitutional President
Manuel Candamo.jpg Manuel Candamo
(1841–1904)
Mart 20, 1895 – Eylül 8, 1895 Interim caretaker President of the Government Junta
Nicolás de Piérola
(1839–1913)
Eylül 8, 1895 – Eylül 8, 1899 Direkt seçim Constitutional President
Eduardo López de Romaña
(1847–1912)
Eylül 8, 1899 – Eylül 8, 1903 Direkt seçim Constitutional President
Manuel Candamo.jpg Manuel Candamo
(1841–1904)
Eylül 8, 1903 – Mayıs 7, 1904 Direkt seçim Constitutional President
SerapioCalderon.jpg Serapio Calderón
(1843–1922)
Mayıs 7, 1904 – Eylül 24, 1904 Interim caretaker President of the Government Junta
Pardo y Barreda.jpg José Pardo y Barreda
(1864–1947)
Eylül 24, 1904 – Eylül 24, 1908 Direkt seçim Constitutional President
LEGUIA.JPG Augusto B. Leguía y Salcedo
(1863–1932)
Eylül 24, 1908 – Eylül 24, 1912 Direkt seçim Constitutional President
Guillermo Billinghurst 3.jpg Guillermo Billinghurst
(1851–1915)
Eylül 24, 1912 – Şubat 4, 1914 Direkt seçim Constitutional President
Óscar Benavides.jpg Óscar Benavides
(1876–1945)
Şubat 4, 1914 – Ağustos 18, 1915 Coup d'état
Pardo y Barreda.jpg José Pardo y Barreda
(1864–1947)
Ağustos 18, 1915 – Temmuz 4, 1919 Direkt seçim Constitutional President
LEGUIA.JPG Augusto B. Leguía y Salcedo
(1863–1932)
Temmuz 4, 1919 – Ağustos 25, 1930 Direkt seçim
Coup d'état
Constitutional President
Manuel María Ponce.jpg Manuel María Ponce Brousset
(1874–1966)
Ağustos 25, 1930 – Ağustos 27, 1930 Interim caretaker
Sánchez Cerro.jpg Luis Miguel Sánchez Cerro
(1889–1933)
Ağustos 27, 1930 – Mart 1, 1931 Coup d'état President of the Provisional Government Junta
Ricardo Leoncio Elias.jpg Ricardo Leoncio Elías Arias
(1874–1951)
Mart 1, 1931 – Mart 5, 1931 Coup d'état President of the Provisional Government Junta
Gustavo A Jimenez.jpg Gustavo Jiménez
(1886–1933)
Mart 5, 1931 – Mart 11, 1931 Coup d'état President of the Provisional Government Junta
Samanez Ocampo.jpg David Samanez Ocampo
(1866–1947)
Mart 11, 1931 – Aralık 8, 1931 Interim caretaker President of the Southern Junta
Sánchez Cerro.jpg Luis Miguel Sánchez Cerro
(1889–1933)
Aralık 8, 1931 – Nisan 30, 1933 Direkt seçim Constitutional President
Óscar Benavides.jpg Óscar Benavides
(1876–1945)
Nisan 30, 1933 – Aralık 8, 1939 Kongre tarafından seçildi Constitutional President
President Don Manuel Prado.JPG Manuel Prado y Ugarteche
(1889–1967)
Aralık 8, 1939 – Temmuz 28, 1945 Direkt seçim Constitutional President
José Luis Bustamante y Rivero (1968).jpg José Bustamante y Rivero
(1894–1989)
Temmuz 28, 1945 – Ekim 29, 1948 Direkt seçim Constitutional President
Manuel A. Odría
(1896–1974)
Ekim 29, 1948 – Haziran 1, 1950 Coup d'état
Zenón Noriega.jpg Zenón Noriega Agüero
(1900–1957)
Haziran 1, 1950 – Temmuz 28, 1950 Interim caretaker
Manuel A. Odría
(1896–1974)
Temmuz 28, 1950 – Temmuz 28, 1956 Direkt seçim Constitutional President
President Don Manuel Prado.JPG Manuel Prado y Ugarteche
(1889–1967)
Temmuz 28, 1956 – Temmuz 18, 1962 Direkt seçim Constitutional President
Escudo nacional del Perú.svg Ricardo Pérez Godoy
(1905–1982)
Temmuz 18, 1962 – Mart 3, 1963 Coup d'état 1st President of the Military Junta
Escudo nacional del Perú.svg Nicolás Lindley López
(1908–1995)
Mart 3, 1963 – Temmuz 28, 1963 Coup d'état 2nd President of the Military Junta
Fernando Belaúnde Terry 1980.jpg Fernando Belaúnde Terry
(1912–2002)
Temmuz 28, 1963 – Ekim 3, 1968 Direkt seçim Constitutional President
Juan Velasco Alvarado.jpg Juan Velasco Alvarado
(1910–1977)
Ekim 3, 1968 – Ağustos 30, 1975 Coup d'état 1st President of the Revolutionary Government of the Armed Forces
Francisco Morales Bermúdez
(1921–)
Ağustos 30, 1975 – Temmuz 28, 1980 Coup d'état 2nd President of the Revolutionary Government of the Armed Forces
Fernando Belaúnde Terry 1980.jpg Fernando Belaúnde Terry
(1912–2002)
Temmuz 28, 1980 – Temmuz 28, 1985 Direkt seçim Constitutional President
Garciaalan09112006.jpg Alan García Pérez
(1949–)
Temmuz 28, 1985 – Temmuz 28, 1990 Direkt seçim Constitutional President
Al Fujimori.jpg Alberto Fujimori
(1938–)
Temmuz 28, 1990 – Nisan 5, 1992 Direkt seçim Constitutional President
Al Fujimori.jpg Alberto Fujimori
(1938–)
Nisan 5, 1992 – Temmuz 28, 1995 Self-Coup d'État De facto President
Al Fujimori.jpg Alberto Fujimori
(1938–)
Temmuz 28, 1995 – Temmuz 28, 2000 Direkt seçim Constitutional President
Al Fujimori.jpg Alberto Fujimori
(1938–)
July 28, 2000 – Kasım 22, 2000[5] Direkt seçim Constitutional President
VPC May 2003.jpg Valentín Paniagua
(1936–2006)
Kasım 22, 2000 – Temmuz 28, 2001 Interim caretaker<ref President of Transition Government
Alejandro Toledo (8682).jpg Alejandro Toledo
(1946–)
Temmuz 28, 2001 – Temmuz 28, 2006 Direkt seçim Constitutional President
Garciaalan09112006.jpg Alan García Pérez
(1949–)
Temmuz 28, 2006 – Temmuz 28, 2011 Direkt seçim Constitutional President
Ollanta Humala 2014.jpg Ollanta Humala
(1961–)
Temmuz 28, 2011 – Temmuz 28, 2016 Direkt seçim Constitutional President
Pedro Pablo Kuczynski sonriendo.jpg Pedro Pablo Kuczynski
(1938–)
Temmuz 28, 2016 – present Direkt seçim Constitutional President

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Selfproclaimed President, Parallel government with Orbegoso in Arequipa.
  2. ^ Selfproclaimed President, Parallel government with Orbegoso in Lima.
  3. ^ The Republic of Peru and the Republic of Bolivia were united into a federal state called the Peru-Bolivian Confederation. Peru was divided in the states of North Peru and South Peru, each one of them with its own President.
  4. ^ No effective central government existed after the Coup d'état against Francisco Vidal, with several generals claiming the Presidency in different cities around the country.
  5. ^ Alberto Fujimori submitted his resignation on November 19, 2000. His resignation was rejected by the Peruvian Congress, who declared him "Morally Unfit" for the Presidency and impeached him on November 22, 2000.