Günümüzdeki bağımsız hükümdarlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Hükümdar, hünkâr ya da monark, bir monarşinin, yani normalde ömür boyu ya da makamından vazgeçene dek bir ükenin başında durduğu ve genellikle makamına verasetle geçtiği bir sistemle yönetilen bir ülkenin başındaki kişidir. Hükümdarlar, mutlak monarşilerdeki gibi otokrat da olabilir[1], çoğu meşrutiyette (ya da anayasal monarşide) olduğu gibi gerçek otoritenin yasama organının ya da bakanlar kurulunun elinde olduğu, kendilerinin sadece kısıtlı yetkilerle ya da sıfır yetkiyle hareket ettiği sembolik liderler de.[2] Çoğu durumda hükümdar, bir devlet diniyle de bağlantılıdır.[3] Çoğu devlette bir seferde sadece bir hükümdar olur, ancak bir naip (hükümdar vekili), hükümdar küçükken, yokken ya da yönetme ehliyetinden yoksunken onun yerine ülkeyi yönetebilir. İki hükümdarın tek bir ülkeyi aynı anda yönettiği Andorra'daki gibi sistemlere "eş prenslik" denir.[4]

Siyasi ve sosyokültürel araştırmalarda hükümdar kelimesi normalde ırsî monarşiyle özdeşleştirilir; zira çoğu tarihi ve çağdaş monarşide hükümdarlık ebeveynlerden çocuklara geçmiştir.[4][5] Verasetin kime geçeceği, kan bağı yakınlığı, ilk doğan hakkı ve baba soylu hakkı gibi çeşitli formüllerle belirlenir.

Ancak bazı monarşiler ırsî değildir ve onlarda hükümdar seçimle belirlenir; Malezya tahtı bunun modern bir örneğidir.[6] Bu sistemler, alışıldık monarşi tanımına aykırı olmakla berabber taşıdıkları bir takım ortak özellikler sebebiyle yine de monarşi sayılırlar.[7] Birçok sistem ırsiyet ve seçim sistemlerini karma bir şekilde kullanır ki bunlarda selefliğe aday olma ya da seçilme hakkı sadece hükümdarlık kanı taşıyanların olabilecektir.[8][9]

Bu listedeki hükümdarlar, egemeni oldukları ülkelerle beraber listelenmiş, bunlar da alfabe sırasına göre dizilmiştir.

Bu hükümdarlar kendi egemen devletlerinin başı olarak hüküm sürmekte olup, bir kurucu unsurun veya kültürel ya da geleneksel bir yönetim şeklinin başındaki bağımlı hükümdarlar burada listelenmemiştir.

Bu listedeki olağandışı iki durum, aynı anda çok sayıda bağımsız ülkenin hükümdarı olan Birleşik Krallık hükümdarıyla (Şimdiki II. Elizabeth) eş prenslikle yönetildiği için iki hükümdarı olan Andorra'dır.

İlk durum 1926 Balfour Beyannamesi'nde belirlenen şartlar çerçevesinde İngiliz Milletler Topluluğu üyesi ülkelerin tam ve yasal bağımsızlığını ve egemenliğini kazandığı hâlde hâlâ Britanya Kraliyet Ailesi'ne tabi kalmaya devam etmesi hususunda anlaşılmıştır. Bu ülkelerden bazıları devrimler, darbeler ya da referandumlar yoluyla kendilerini cumhuriyet ilân etmiş olsa da 16 ülke hâlâ Britanya Kraliyet Ailesi'ni kendi hükümdarları saymaya devam etmektedir. Ancak bu durum tamamiyle sembolik olup, Birleşik krallık hükümdarının bu diğer ülkeler üzerinde neredeyse hiç yetkisi yoktur.

İkinci durum ise esasında Şarlman tarafından Andorra'yı tek başına yönetme yetkisi verilen Urgell Piskoposu'yla Fransız Foix Kontluğu arasında çıkan anlaşmazlığın çözümü için yapılan eş prenslik anlaşmasıdır. Buna göre bu ikisi Andorra'yı birlikte yönetecektir. Ancak yıllar içerisinde Foix Kontluğu önce Navarra Krallığı'na geçmiş, sonra da Navarrra Kralı III. Henri Fransa Krallığı'nın başına IV. Henri adıyla geçmiştir ve sonuç olarak Urgell Piskoposu, eş prensliği Fransa Kralı'yla paylaşmaya başlamıştır. 1789 Fransız Devrimi'nden sonra cumhuriyet olan Birinci Fransız İmparatorluğu'ndaysa Napolyon Bonapart, Andorra'yı ilhak etmek yerine Andorra eş prensinin Fransız cumhurbaşkanı olmasına karar vermiştir ve sonuçta bir cumhurbaşkanının aynı zamanda hükümdar olduğu sıradışı bir durum ortaya çıkmıştır.

Lejant
Terim Açıklama
Hükümdar Hükümdarın adı ve unvanı
Başlangıç Hükümdarın tahta ilk geçtiği tarih
Başlangıç Hükümdarın tahtta durmaya devam ettiği süre
Hanedan Kraliyet ailesinin adı
Türü Monarşinin türü ve hükümdarın ülkedeki rolü hakkında kısa bilgiler
Veliaht Mevcut hükümdardan sonra gelmesi planlanan kişi. Aksi burada belirtilmediği sürece bu ülkelerdeki sistemlerin hepsi ırsî monarşilerdir ve sadece bu durumlarda veliahtın kimliği önceden belirlidir.
Flama(lar) Hükümdar ya da monarşiyi sembolize eden bayrak ve benzeri semboller. Özellikle belirtilmediği sürece bunların hepsi o ülkedeki hükümdarlık kurumunun sembolleridir.
Yok Belli bir alanın o hükümdarlık sistemine uygulanamayacağı anlamına gelir
Belirli bir alanla ilgili herhangi bir verinin mevcut olmadığı anlamına gelir

Ülkesine göre hükümdarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Resim Hükümdar Başlangıç Uzunluk Hanedan Türü Veliaht Flama(lar) Kaynak
 Andorra Emmanuel Macron (cropped).jpgMons. Vives (30612833490).jpg Eş Prensler Emmanuel Macron ve Piskopos Joan Enric Vives i Sicília Macron: 14 Mayıs 2017

Vives: 12 Mayıs 2003
3 yıl

17 yıl
Yok Meşrutiyet Andorra eş prensliği, Fransa cumhurbaşkanı ve Urgell piskoposu arasında bölüştürülür [10][11]
 Antigua ve Barbuda
 Avustralya
 Bahamalar
 Barbados
 Belize
 Birleşik Krallık
 Grenada
 Jamaika
 Kanada
 Papua Yeni Gine
 Saint Kitts ve Nevis
 Saint Lucia
 Saint Vincent ve Grenadinler
 Solomon Adaları
 Tuvalu
 Yeni Zelanda
Queen Elizabeth II on 3 June 2019.jpg Kraliçe II. Elizabeth 6 Şubat 1952 68 yıl Windsor Meşrutiyet Charles, Galler Prensi Avustralya
Royal Standard of Australia.svg
Barbados
Royal Standard of Barbados.svg
İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda
Royal Standard of the United Kingdom.svg
Jamaika
Royal Standard of Jamaica.svg
İskoçya
Royal Standard of the United Kingdom (in Scotland).svg
Kanada
Royal Standard of Canada.svg
Yeni Zelanda
Royal Standard of New Zealand.svg
II. Elizabeth'in şahsi flaması
Personal flag of Queen Elizabeth II.svg
[12][13][14][15]
[16][17][18][19]
[20][21][22][23]
[24][25][26][27]
 Bahreyn Hamad bin Isa Al Khalifa April 2016.jpg Kral Hamed bin İsa el-Halife 6 Mart 1999 21 yıl El-Halife Kısmi Meşrutiyet Selman, Bahreyn Veliaht Prensi Royal Standard of Bahrain.svg [28][29]
 Belçika King Philippe of Belgium (Belgian National Day, 2018).jpg Kral Philippe 6 Haziran 2013 6 yıl Saxe-Coburg ve Gotha Meşrutiyet Elisabeth, Brabant Düşesi Philippe'in şahsi flaması
Royal Standard of King Philippe of Belgium.svg
[30]
 Bhutan King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.jpg Druk Gyalpo Jigme Khesar Namgyal Wangchuck 14 Aralık 2006 13 yıl Wangchuck Meşrutiyet Jigme Namgyel Wangchuck [31][32]
 Birleşik Arap Emirlikleri Khalifa Bin Zayed Al Nahyan-CROPPED.jpg Reis Halife bin Zayid el-Nehyan 3 Kasım 2004 15 yıl El-Nehyan Kısmi Meşrutiyet Irsî ve Seçimli Flag of the President of the United Arab Emirates.svg [33][34][35][36]
 Brunei Sultan of Brunei Hassanal Bolkiah (cropped).jpg Sultan Hassanal Bolkiah 4 Ekim 1967 52 yıl Bolkiah Mutlak monarşi Al-Muhtadee Billah Royal Standard of Brunei.svg [37]
 Danimarka Drottning Margrethe av Danmark crop.jpg Kraliçe II. Margrethe 14 Ocak 1972 48 yıl Glücksburg Meşrutiyet Frederik, Danimarka Veliaht Prensi Royal Standard of Denmark.svg [38][39]
 Esvatini King Mswati III 2014.jpg Kral III. Mswati 25 Nisan 1986 34 yıl Dlamini Mutlak monarşi Irsî ve Seçimli Royal Standard of Eswatini.svg [40][41][42]
 Fas King Mohammed VI.jpg Kral VI. Muhammed 23 Haziran 1999 20 yıl Alevî Meşrutiyet Hasan, Fas Veliaht Prensi Royal standard of Morocco.svg [43][44]
 Hollanda King Willem-Alexander in Hamburg.jpg Kral Willem-Alexander 30 Nisan 2013 7 yıl Orange-Nassau Meşrutiyet Catharina-Amalia, Orange prensesi Royal Standard of the Netherlands.svg [45][46][47]
 İspanya 2019-05-30 Felipe VI Karlspreis 2019-5881.jpg Kral VI. Felipe 19 Haziran 2014 5 yıl Bourbon Meşrutiyet Infanta Leonor, Asturias Prensesi Royal Standard of Spain.svg [48]
 İsveç Carl XVI Gustaf of Sweden in 2019-2.jpg Kral XVI. Carl Gustaf 15 Eylül 1973 46 yıl Bernadotte Meşrutiyet Victoria, İsveç Veliaht Prensesi Royal standard of Sweden.svg [49][50]
 Japonya Emperor Naruhito at TICAD7 (cropped).jpg İmparator Naruhito 1 Mayıs 2019 1 yıl Yamato Meşrutiyet Fumihito, Japon Veliaht Prensi Flag of the Japanese Emperor.svg [51][52][53]
[54][55][56]
 Kamboçya King Norodom Sihamoni.jpg Kral Norodom Sihamoni 14 Ekim 2004 15 yıl Norodom Meşrutiyet Irsî ve Seçimli Royal Standard of the King of Cambodia.svg [57][58][59][60]
 Katar تميم بن حمد بن خليفة آل ثاني (49759678641).jpg Emir Tamim bin Hamad El Sani 25 Haziran 2013 6 yıl El Sani Kısmi Meşrutiyet Abdullah bin Hamad [61][62]
 Kuveyt Secretary Kerry meets with Amir of Kuwait (2) (cropped).jpg Emir Sabah el-Ahmed el-Cabir el-Sabah 29 Ocak 2006 14 yıl El-Sabah Meşrutiyet Irsî ve Seçimli [63][64][65][66]
 Lesotho Letsie III.jpg Kral III. Letsie 7 Şubat 1996 24 yıl Moshesh Meşrutiyet Prens Lerotholi Seeiso Royal Standard of Lesotho.svg [67][68]
 Lihtenştayn Ιωάννης Αδάμ Β΄ του Λίχτενσταϊν.jpg Prens II. Hans-Adam 13 Kasım 1989 30 yıl Liechtenstein Meşrutiyet Veliaht Prens Alois (şu anda Naip Prens) Standard of the Prince of Liechtenstein.svg [69][70][71]
 Lüksemburg OSCE PA President George Tsereteli and the Grand Duke of Luxembourg CROPPED Henri.jpg Büyük Dük Henri 7 Ekim 2000 19 yıl Nassau-Weilburg Meşrutiyet Guillaume, Lüksemburg Veliaht Prensi [72][73]
 Malezya Sultan Abdullah Pahang 01.png Yang di-Pertuan Agong Abdullah Şah 31 Ocak 2019 1 yıl Bendahara Meşrutiyet Seçimli monarşi Flag of the Supreme Head of Malaysia.svg [74][75][76][77][78]
 Monako Prince Albert II 2016.jpg Prens II. Albert 6 Nisan 2005 15 yıl Grimaldi Meşrutiyet Jacques, Monako Veliaht Prensi II. Albert'in şahsi flaması
Personal standard of Prince Alberto II of Monaco.svg
[79][80][81][82]
 Norveç Harald V en 2018 (cropped).jpg Kral V. Harald 17 Ocak 1991 29 yıl Glücksburg Meşrutiyet Haakon, Norveç Veliaht Prensi Kongeflagg.svg [83]
 Suudi Arabistan King Salman in Jeddah (48119284576) (cropped).jpg Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud 23 Ocak 2015 5 yıl Suud Mutlak monarşi Muhammed bin Selman Royal Standard of Saudi Arabia.svg [84][85]
 Tayland King Rama X official (crop).png Kral Vajiralongkorn (ya da V. Rama) 13 Ekim 2016 3 yıl Çakri Meşrutiyet Dipangkorn Rasmijoti King's Standard of Thailand.svg [86][87][87][88]
[89][90]
 Tonga Kingtupoucropped.jpg Kral VI. Tupou 18 Mart 2012 8 yıl Tupou Meşrutiyet Tupoutoʻa ʻUlukalala Royal Standard of Tonga.svg [91][92]
 Umman Secretary Pompeo Meets with the Sultan of Oman Haitham bin Tariq Al Said (49565463757) (cropped).jpg Sultan Heysem bin Tarık 11 Ocak 2020 1 yıl Bu Said Mutlak monarşi (muhtemelen Seyazin bin Heysem) Standard of the Sultan of Oman.png [93][94]
 Ürdün Abdullah II 2017.jpg Kral II. Abdullah 7 Şubat 1999 21 yıl Haşimoğulları Meşrutiyet Irsî ve seçimli
(muhtemelen Veliaht Prens Hüseyin bin Abdullah)
Royal Standard of Jordan.svg [95][96][97]
 Vatikan Franciscus in 2015.jpg Papa Franciscus 13 Mart 2013 7 yıl Yok Mutlak teokrasi Seçimli monarşi Palazzo Farnese flag of the Papacy.svg [98]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Herb, Michael (1999). All in the family: absolutism, revolution, and democracy in the Middle East. New York: SUNY Press. s. 235. ISBN 978-0-7914-4168-8. 
  2. ^ Spellman, W. M. (2001). Monarchies 1000–2000. Londra: Reaktion Books. ss. 22–23. ISBN 978-1-86189-087-0. 14 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  3. ^ Harris, Nathanial (2009). Systems of Government: Monarchy. Londra: Evans Brothers. s. 38. ISBN 978-0-237-53932-0. 
  4. ^ a b Hindley, Geoffrey (2000). The Royal Families of Europe. Londra: Constable & Robinson. ss. 1–6. ISBN 978-0-7867-0828-4. 
  5. ^ Forty, Sandra; Millidge, Judith; Riley, Ed (2009). World Royal Families. ABD: Book Sales, Inc. s. 94. ISBN 978-0-7858-2530-2. 
  6. ^ Malezya Anayasası, Kitap 32, Bölüm 3.
  7. ^ Bouvier, John; Rawle, Francis (1914). Bouvier's Law Dictionary and Concise Encyclopedia. 2 (3rd bas.). Vernon Law Book Company. ss. 2237–2238. 
  8. ^ Shawcross, William (1994). Cambodia's new deal: a report. Carnegie Endowment for International Peace. s. 106. ISBN 978-0-87003-051-2. 
  9. ^ Garner, James Wilford (1910). Introduction to Political Science: A Treatise on the Origin, Nature, Functions, and Organization of the State. American Book Company. ss. 169–178. ISBN 978-1-115-59599-5. 
  10. ^ Government of Andorra (23 Aralık 2009). "Recepció de Nadal del copríncep episcopal Joan-Enric Vives". Portal web del Govern d’Andorra (Katalanca). Government of Andorra. 6 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2010. 
  11. ^ Constitution of Andorra, Ch. 3.
  12. ^ Birleşik Krallık Hükümeti. "Kraliçe ve Milletler Topluluğu". İngiliz Kraliyetinin Resmi Sitesi. Birleşik Krallık Kraliyet Ailesi. 15 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2010. 
  13. ^ Antigua ve Barbuda Anayasası, Md. 68.
  14. ^ Avustralya Anayasası, Md. 61.
  15. ^ Bahamalar Anayasası, Md. 71.
  16. ^ Belize Anayasası, Md. 36.
  17. ^ Grenada Anayasası, Md. 57.
  18. ^ Jamaika Anayasası, Md. 68.
  19. ^ Kanada Anayasası, Md. 9.
  20. ^ Papua Yeni Gine Anayasası, Md. 82.
  21. ^ Saint Kitts ve Nevis Anayasası, Md. 51.
  22. ^ Saint Lucia Anayasası, Md. 59.
  23. ^ Saint Vincent ve Grenadinler Anayasası, Md. 50.
  24. ^ Solomon Adaları Anayasası, Md. 1.
  25. ^ Tuvalu Anayasası, MD. 48.
  26. ^ Yeni Zelanda Anayasası 1986: 1. Bölüm.
  27. ^ Birleşik Krallık Hükümeti. "Tahta Geliş ve Taç Giyme". İngiliz Kraliyetinin Resmi Sitesi. Birleşik Krallık Kraliyet Ailesi. 15 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2010. 
  28. ^ Alghanim, Salwa (1998). The reign of Mubarak al-Sabah: Shaikh of Kuwait, 1896–1915. I.B.Tauris. s. 5. ISBN 978-1-86064-350-7. 
  29. ^ "The Kingdom of Bahrain: The Constitutional Changes". The Estimate. The International Estimate, Inc. 22 Şubat 2002. 3 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2011. 
  30. ^ Government of Belgium. "King Philippe". The Belgian Monarchy. Federal Public Service; Chancery of the Prime Minister. 23 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2013. 
  31. ^ Denyer, Simon (7 Kasım 2008). "Bhutan's Dragon King shows he is man of the people". Reuters. Thomson Reuters. 19 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2011. 
  32. ^ Staff writer (15 Aralık 2006). "Bhutanese king steps down early". BBC News. British Broadcasting Corporation. 19 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2011. 
  33. ^ Shoup, John A; Maisel, Sebastian (2009). Saudi Arabia and the Gulf Arab States Today: A-J. Greenwood Publishing Group. s. 323. ISBN 978-0-313-34444-2. .
  34. ^ Birleşik Arap Emirlikleri Anayasası, Md. 51 & 54.
  35. ^ Noack, Sascha (2007). Doing Business in Dubai and the United Arab Emirates. GRIN Verlag. s. 16. ISBN 978-3-638-79766-5. 
  36. ^ Rosenthal, Laurie (12 Haziran 2006). "Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan". The Nation. Katrina vanden Heuvel. 
  37. ^ Government of Brunei. "Prime Minister". The Royal Ark. Office of the Prime Minister. 7 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2011. 
  38. ^ Adams Woods, Frederick (2009). Mental and Moral Heredity in Royalty. BiblioBazaar, LLC. s. 225. ISBN 978-1-115-33425-9. 
  39. ^ Government of Denmark. "Her Majesty The Queen of Denmark". The Danish Monarchy. Royal Court of Denmark. 25 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2010. 
  40. ^ Marwick, Brian Allan (1940). The Swazi: an ethnographic account of the natives of the Swaziland Protectorate. Cambridge University Press. ss. 5–75. 
  41. ^ Rubin, N.N. (28 Temmuz 2009). "The Swazi Law of Succession: A Restatement". Journal of African Law. Cambridge University Press. 9 (2): 90–113. doi:10.1017/S0021855300001108. 
  42. ^ Simelane, H.S. (2005), "Swaziland: Mswati III, Reign of", Shillington, Kevin (Ed.), Encyclopedia of African history, 3, Fitzroy Dearborn, ss. 1528–30, 9781579584559 
  43. ^ Staff writers (24 Temmuz 1999). "Mohammed VI takes Moroccan throne". BBC News. British Broadcasting Corporation. 11 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2011. 
  44. ^ Laurenson, John (11 Mart 2006). "The most powerful man in Morocco". BBC News. British Broadcasting Corporation. 15 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2011. 
  45. ^ Government of the Netherlands. "Orange and Nassau". The Dutch Royal House. Government Information Service. 24 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2010. 
  46. ^ Steinberg, Glenn A. "The Former Ruling House of Lippe, 1939–1945". European Royalty during World War II. The College of New Jersey. 15 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2010. 
  47. ^ Government of the Netherlands. "Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander" [His Majesty King Willem-Alexander]. The Dutch Royal House (Felemenkçe). Government Information Service. 3 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2013. 
  48. ^ The Royal Household of His Majesty the King. "His Majesty the King Juan Carlos". The Royal Household of His Majesty the King. 4 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2014. 
  49. ^ Government of Sweden. "H.M. King Carl XVI Gustaf". Sveriges Kungahus (İsveççe). Information and Press Department. 18 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2010. 
  50. ^ Government of Sweden (19 Eylül 1973). "Kungl Maj:ts kungörelse (1973:702)". Department of Justice. 19 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2010. 
  51. ^ Embassy of Japan in Pakistan (7 Aralık 2007). "National Day of Japan to be celebrated" (Basın açıklaması). Government of Japan. 3 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2010. 
  52. ^ "Naruhito: Japan's emperor proclaims enthronement in ancient ceremony". BBC News. 22 Ekim 2019. 22 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2019. 
  53. ^ Skya, Walter (2009). Japan's holy war: the ideology of radical Shintō ultranationalism. Duke University Press. s. 291. ISBN 978-0-8223-4423-0. 
  54. ^ National Committee of Japanese Historians (1990). Historical studies in Japan. VII. Brill Publishers. s. 151. ISBN 978-4-634-65040-4. 
  55. ^ Seagrave, Sterling; Seagrave, Peggy (2001). The Yamato Dynasty: The Secret History of Japan's Imperial Family. Broadway Books. ss. 4–10. ISBN 978-0-7679-0497-1. 
  56. ^ Government of Japan. "Their Majesties the Emperor and Empress". Imperial Household Agency. 13 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2010. 
  57. ^ Chandara, L., Samean, Y., Vachonn, M., Plaut, E., Botumroath, L. and Soenthrith, S. (Ekim 2004). "King Norodom Sihamoni's coronation: a special supplement to the Cambodia Daily". The Cambodia Daily. 4 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2011. 
  58. ^ Government of Cambodia. "The Monarchy". Royal Embassy of Cambodia in the United Kingdom. 11 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2011. 
  59. ^ Corfield, Justin J. (2009). The history of Cambodia. ABC-CLIO. s. 38. ISBN 978-0-313-35722-0. 
  60. ^ Kamboçya Anayasası, Md. 14.
  61. ^ World and Its Peoples: Arabian Peninsula. Marshall Cavendish. 2006. s. 64. ISBN 978-0-7614-7571-2. 
  62. ^ Government of Qatar. "H.H. The Amir's Biography". Amiri Diwan. 4 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2018. 
  63. ^ Kuveyt Anayasası, Md. 4.
  64. ^ Cordesman, Anthony H (2007). Gulf military forces in an era of asymmetric wars. 2. Greenwood Publishing Group. s. 111. ISBN 978-0-275-99250-7. :
  65. ^ Political Risk Yearbook, 1998. Political Risk Services. 1998. s. 48. ISBN 978-1-85271-371-3. :
  66. ^ Government of Kuwait. "H.H. Amir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah". Diwan of the Almiri Court. 8 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2011. 
  67. ^ Government of Lesotho. "His Majesty King Letsie III". The Lesotho Monarchy. 26 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2010. 
  68. ^ Olivier, J. "Basotho in Lesotho". Sesotho Online. Sesotho Online. 10 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2010. 
  69. ^ Leistra, Netty. "Furstentum Liechtenstein". Netty's Royalty Page. 30 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2010. 
  70. ^ Image Liechtenstein. "The Principality of Liechtenstein" (PDF). Portal of the Principality of Liechtenstein. 9 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Temmuz 2011. 
  71. ^ Government of Liechtenstein. "Prince Hans-Adam II". Portal of the Principality of Liechtenstein. Government Spokesperson’s Office. 29 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2010. 
  72. ^ "Droits de Succession: Ordre successoral" (Fransızca). Grand Ducal Court of Luxembourg. 13 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2012. 
  73. ^ Government of Luxembourg. "Grand Duke Henri". Press and Information Service. 18 Aralık 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2010. 
  74. ^ Malaysian Administrative Modernisation and Management Planning Unit. "The Yang di-Pertuan Agong". myGovernment. Government of Malaysia. 21 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2011. 
  75. ^ "Malaysia elects new king after unprecedented abdication". BBC News. 24 Ocak 2019. Erişim tarihi: 31 Ocak 2019. 
  76. ^ "Sultan of Pahang to ascend throne as new Malaysian king". Channel NewsAsia. Singapore. 31 Ocak 2019. Erişim tarihi: 31 Ocak 2019. 
  77. ^ National Library of Malaysia. "Election of the Yang di-Pertuan Agong and Timbalan Yang di-Pertuan Agong". Government of Malaysia. 12 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2011. 
  78. ^ National Library of Malaysia. "Yang di-Pertuan Agong XIV". Government of Malaysia. 14 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2011. 
  79. ^ Agence France-Presse (20 Kasım 2005). "Prince Albert's Monaco enthronement complete". ABC News Online. Australian Broadcasting Corporation. Erişim tarihi: 7 Aralık 2010. 
  80. ^ "Biography". Prince's Palace of Monaco. 2011. 15 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2011. 
  81. ^ Sector, Charlotte (6 Nisan 2005). "Playboy Prince Fulfills His Destiny". ABC News. ABC News Internet Ventures. 19 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2010. 
  82. ^ "The House of Grimaldi". Infinite Public Relations. 28 Mart 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2010. 
  83. ^ Government of Norway. "His Majesty King Harald". Official website of the Royal House of Norway. Royal Court of Norway. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2010. 
  84. ^ Cordesman, Anthony H (2009). Saudi Arabia: national security in a troubled region. ABC-CLIO. s. 9. ISBN 978-0-313-38076-1. 
  85. ^ "Saudi Arabia's King Abdullah dies". BBC News. 23 Ocak 2015. 22 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015. 
  86. ^ "Thai Crown Prince Maha Vajiralongkorn proclaimed king". BBC News. 1 Aralık 2016. 21 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2016. 
  87. ^ a b Charuvastra, Teeranai (29 Kasım 2016). "Prince Vajiralongkorn Proclaimed King Rama X". Khao Sod. Bangkok. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016. 
  88. ^ "Thailand's King Vajiralongkorn crowned". BBC News. 4 Mayıs 2019. 3 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2019. 
  89. ^ "Thai king coronation: Sacred water, royal regalia and a housewarming party". BBC News. 3 Mayıs 2019. 3 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2019. 
  90. ^ "The Illustrious Chakri Family". Mahidol University. 1 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2010. 
  91. ^ Government of Tonga (28 Temmuz 2008). "Geneology[[[sic]]] of King Tupou VI". Office of the Lord Chamberlain. 24 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2010.  URL–vikibağı karışıklığı (yardım)
  92. ^ Government of Tonga. "Tu'i Kanokupolu". Palace Office. 30 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2011. 
  93. ^ Sultan Qaboos Centre for Islamic Culture. "About H.M the Sultan". Government of Oman, Diwan of the Royal Court. 18 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2011. 
  94. ^ Nyrop, Richard F (2008). Area Handbook for the Persian Gulf States. Wildside Press LLC. s. 341. ISBN 978-1-4344-6210-7. 
  95. ^ MEDEA Institute. "Abdullah II (Jordan)". 18 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2011. 
  96. ^ Government of Jordan. "His Majesty King Abdullah II". Abdullah II Official Website. The Royal Hashemite Court. 6 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2011. 
  97. ^ Government of Jordan. "The Hashemites: Introduction". Office of King Hussein I. The Royal Hashemite Court. 2 Aralık 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2010. 
  98. ^ "Argentina's Jorge Mario Bergoglio elected Pope". BBC News. 13 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]