Kanada genel valileri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Kanada genel valisi, Amerika kıtasının kuzeyinde yer alan ve Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak II. Elizabeth'i kabul eden Kanada'da kraliçenin temsilcisi olarak bu ülkede bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

İngiliz Kuzey Amerika Yasası ile günümüzdeki şeklini alan genel valilik makamına Kanada Konfederasyon'unun oluştuğu 1867 yılında bugüne kadar gelen kişiler şu şekildedir:

Kanada genel valileri (1867-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Arms of the United Kingdom.svg Birleşik Krallık hükûmdarını temsilen genel valiler
# İsim Resim Göreve başlama Görevi bırakma Başbakan
Hükûmdar: Victoria (1867–1901)
1 Charles Monck

(1819–1894)

Image of none.svg 1 Temmuz 1867 14 Kasım 1868 Macdonald
2 John Young

(1807–1876)

Image of none.svg 2 Şubat 1869 25 Haziran 1872 Macdonald
3 Frederick Hamilton-Temple-Blackwood

(1826–1902)

Image of none.svg 25 Haziran 1872 25 Kasım 1878 Macdonald

Mackenzie
Macdonald

4 John George Campbell

(1845–1914)

Image of none.svg 25 Kasım 1878 23 Ekim 1883 Macdonald
5 Henry Petty-Fitzmaurice

(1845–1927)

Image of none.svg 23 Ekim 1883 11 Haziran 1888 Macdonald
6 Frederick Stanley

(1841–1908)

Image of none.svg 11 Haziran 1888 18 Eylül 1893 Macdonald

Abbott
Thompson

7 John Hamilton-Gordon

(1847–1934)

John Hamilton Gordon Earl of Aberdeen 1884.jpg 18 Eylül 1893 12 Kasım 1898 Thompson

Bowell
Tupper
Laurier

8 Gilbert Elliot-Murray-Kynynmound

(1845–1914)

GG-Gilbert Elliot-Murray-Kynynmound.jpg 12 Kasım 1898 Laurier
Hükûmdar: VII. Edward (1901–1910)
Gilbert Elliot-Murray-Kynynmound

(devam)

10 Aralık 1904 Laurier
9 Albert Grey

(1851–1917)

GG-Albert Grey.jpg 10 Aralık 1904 Laurier
Hükûmdar: V. George (1910–1931)
Albert Grey

(devam)

13 Ekim 1911 Laurier

Borden

10 Prens Arthur

(1850–1942)

Image of none.svg 13 Ekim 1911 11 Kasım 1916 Borden
11 Victor Cavendish

(1868–1938)

Image of none.svg 11 Kasım 1916 11 Ağustos 1921 Borden

Meighen

12 Julian Byng

(1862–1935)

Image of none.svg 11 Ağustos 1921 2 Ekim 1926 Meighen

King
Meighen
King

13 Freeman Freeman-Thomas

(1866–1941)

Image of none.svg 2 Ekim 1926 4 Nisan 1931 King

Bennett

14 Vere Ponsonby

(1880–1956)

Image of none.svg 4 Nisan 1931 Bennett
Canadian Coat of Arms Shield.svg Kanada monarşisi hükûmdarı temsilen genel valiler
Vere Ponsonby

(devam)

2 Kasım 1935 Bennett

King

15 John Buchan

(1875–1940)

Image of none.svg 2 Kasım 1935 King
Hükûmdar: VIII. Edward (1936)
John Buchan

(devam)

King
Hükûmdar: VI. George (1936–1952)
John Buchan

(devam)

11 Şubat 1940 King
16 Alexander Cambridge

(1874–1957)

Image of none.svg 21 Haziran 1940 12 Nisan 1946 King
17 Harold Alexander

(1891–1969)

Image of none.svg 12 Nisan 1946 King

St. Laurent

Hükûmdar: II. Elizabeth (1952–günümüz)
Harold Alexander

(devam)

28 Şubat 1952 St. Laurent
18 Vincent Massey

(1887–1967)

Vincent Massey 1927.jpg 28 Şubat 1952 15 Eylül 1959 St. Laurent

Diefenbaker

19 Georges Vanier

(1888–1967)

GG-Vanier.jpg 15 Eylül 1959 5 Mart 1967 Diefenbaker

Pearson

20 Roland Michener

(1900–1991)

Governor General Roland Michener at Alma College graduation ceremonies 1972 (crop).jpg 17 Nisan 1967 14 Ocak 1974 Pearson

P. Trudeau

21 Jules Léger

(1913–1980)

Image of none.svg 14 Ocak 1974 22 Ocak 1979 P. Trudeau
22 Edward Schreyer

(b. 1935)

Edward Schreyer (crop).jpg 22 Ocak 1979 14 Mayıs 1984 P. Trudeau

Clark
P. Trudeau

23 Jeanne Sauvé

(1922–1993)

Jeanne Sauvé 1984 Ottawa Canada (crop).jpg 14 Mayıs 1984 29 Ocak 1990 P. Trudeau

Turner
Mulroney

24 Ray Hnatyshyn

(1934–2002)

Image of none.svg 29 Ocak 1990 8 Şubat 1995 Mulroney

Campbell
Chrétien

25 Roméo LeBlanc

(1927–2009)

Image of none.svg 8 Şubat 1995 7 Ekim 1999 Chrétien
26 Adrienne Clarkson

(1939-)

GG-Adrienne Clarkson2.jpg 7 Ekim 1999 27 Eylül 2005 Chrétien

Martin

27 Michaëlle Jean

(b. 1957)

GG-Michaëlle Jean.jpg 27 Eylül 2005 1 Ekim 2010 Martin

Harper

28 David Lloyd Johnston

(1941-)

GG-Johnston.jpg 1 Ekim 2010 2 Ekim 2017[1] Harper

J. Trudeau

29 Julie Payette

(1963-)

2 Ekim 2017[2] Görevde J. Trudeau

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]