Sierra Leone devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Sierra Leone Devlet başkanlığı Bayrağı

Sierra Leone devlet başkanı, Afrika ülkesi Sierra Leone'nin bağımsızlığını kazandığı 1961 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Bu süreçte en üst makamda yer alan kişiler dönem içerisinde devlet başkanı, başbakan ya da askeri cunta başkanı unvanları alsa da hepsi fiilen devlet başkanı görevlerini yürütmüşlerdir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Hükümdarlık (1961-1971)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliçe Hüküm Hanedan Başbakan(lar)
Resim İsim Başlangıç Bitiş Süre
1 Queen Elizabeth II - 1953-Dress.JPG II. Elizabeth
(1926–)
27 Nisan 1961 19 Nisan 1971 9 yıl, 357 gün Windsor Margai
Margai
Stevens

Genel Valiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sierra Leone Genel Valisi Bayrağı
Genel Vali Görev Süresi Hükümdar Başbakan(lar)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1 Blanco portrait.svg Sir Maurice Henry Dorman
(1912–1993)
27 Nisan 1961 5 Mayıs 1962 1 yıl, 8 gün II. Elizabeth Margai
2 Blanco portrait.svg Sir Henry Josiah Lightfoot Boston
(1898–1969)
5 Mayıs 1962 27 Nisan 1967
(Devrildi)
5 yıl, 353 gün II. Elizabeth Margai
Margai
Stevens
3 Blanco portrait.svg Sir Banja Tejan-Sie
(1917–2000)
22 Nisan 1968 31 Mart 1971 2 yıl, 343 gün II. Elizabeth Stevens
4 Blanco portrait.svg Christopher Okoro Cole
(1921–1990)
31 Mart 1971 19 Nisan 1971 19 gün II. Elizabeth Stevens

Askeri Yönetim (1967-1968)[değiştir | kaynağı değiştir]

Görev Süresi Askeri
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1 Blanco portrait.svg Tuğgeneral Andrew Juxon-Smith
(1933–1996)
27 Nisan 1967 18 Nisan 1968
(Devrildi)
357 gün Ulusal Reformasyon Konseyi
2 Blanco portrait.svg Tuğgeneral John Amadu Bangura
(1930–1970)
18 Nisan 1968 22 Nisan 1968 4 gün Ulusal Reformasyon Konseyi

Birinci Cumhuriyet (1971-1992)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
(seçim zamanında)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1 Blanco portrait.svg Christopher Okoro Cole
(1921–1990)
19 Nisan 1971 21 Nisan 1971 2 gün Bağımsız
2 Blanco portrait.svg Siaka Stevens
(1905–1988)
21 Nisan 1971 28 Kasım 1985 14 yıl, 221 gün Tüm Halkların Kongresi
3 Blanco portrait.svg Joseph Saidu Momoh
(1937–2003)
28 Kasım 1985 29 Nisan 1992
(Devrildi)
6 yıl, 153 gün Tüm Halkların Kongresi

Askeri Yönetim (1992-1996)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Askeri
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
4 Blanco portrait.svg Yüzbaşı Yahya Kanu
(19??–1992)
30 Nisan 1992 1 Mayıs 1992 1 gün Ulusal Geçici Savunma Konseyi
5 Blanco portrait.svg Yüzbaşı Valentine Strasser
(1967–)
1 Mayıs 1992 Temmuz 1992 3 yıl, 261 gün Ulusal Geçici Savunma Konseyi
Temmuz 1992 17 Ocak 1996
(Devrildi)
Yüksek Devlet Konseyi
6 Blanco portrait.svg Tuğgeneral Julius Maada Bio
(1964–)
17 Ocak 1996 29 Mart 1996 72 gün Yüksek Devlet Konseyi

İkinci Cumhuriyet (1996-1997)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
(seçim zamanında)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
7 Ahmed Tejan Kabbah.jpg Ahmad Tejan Kabbah
(1932–2014)
29 Mart 1996 25 Mayıs 1997
(Devrildi)
1 yıl, 57 gün Sierra Leone Halk Partisi

Askeri Yönetim (1997-1998)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Askeri
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
8 Blanco portrait.svg Binbaşı Johnny Paul Koroma
(1960–2003?)
25 Mayıs 1997 12 Şubat 1998
(Devrildi)
263 gün Silahlı Kuvvetler Devrim Konseyi

Üçüncü Cumhuriyet (1998-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
(seçim zamanında)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
9 Ahmed Tejan Kabbah.jpg Ahmad Tejan Kabbah
(1932–2014)
13 Şubat 1998 17 Eylül 2007 9 yıl, 216 gün Sierra Leone Halk Partisi
10 Ernest Bai Koroma.jpg Ernest Bai Koroma
(1953–)
17 Eylül 2007 Görevde 700831609440000000010 yıl, 6 gün
(23 Eylül 2017)
Tüm Halkların Kongresi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]