Mısır başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Mısır başbakanı, Afrika ülkesi Mısır'ın Mısır Hidivliği döneminden itibaren ülkede hükumetin başında bulunan kişiye verilen unvandır. Ülkede başbakanlık makamında bulunan kişi 1878-1914 arasında Mısır Hidivliği'nde, 1914-1922 arası Mısır Sultanlığı'nda, 1922-1953 arası Mısır Krallığı'nda, 1953 ile 1958 yılları arasında Mısır Cumhuriyeti'nde, 1958 ile 1971 yılları arasında Mısır ile Suriye'nin birleşmesi sonucu oluşan Birleşik Arap Cumhuriyeti'nde (Mısır ile Suriye arasındaki bu birliktelik 1961 yılında son bulsa da, Mısır bu ismi 1971 yılına kadar kullanmıştır), 1971 yılından bu yana da Mısır Arap Cumhuriyeti'nde görevde bulunmaktadır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görev Süresi Siyasi Parti Devlet Başkanı
İsim Resim Doğum–Ölüm Başlangıç Bitiş
Flag of Muhammad Ali.svgMısır Hidivliği (1878–1914) • Coat of Arms of the Sultan of Egypt.svg
1 Nubar Paşa
نوبار باشا
(1. dönem)
Nubar Pasha.jpg 1825–1899 28 Ağustos 1878 23 Şubat 1879 Bağımsız Isma'il Pasha.jpg
İsmail Paşa
İsmail Paşa
إسماعيل باشا
(Hidiv)
Isma'il Pasha.jpg 1830–1895 23 Şubat 1879 10 Mart 1879 Bağımsız
2 Tevfik Paşa
محمد توفيق باشا
(1. dönem)
MohamedTewfik.jpg 1852–1892 10 Mart 1879 7 Nisan 1879 Bağımsız
3 Muhammed Şerif Paşa
محمد شريف باشا
(1. dönem)
Muhammad Sharif Pasha.JPG 1823–1887 7 Nisan 1879 18 Ağustos 1879 Bağımsız
Tevfik Paşa
محمد توفيق باشا
(2. dönem)
(Hidiv)
MohamedTewfik.jpg 1852–1892 18 Ağustos 1879 21 Eylül 1879 Bağımsız MohamedTewfik.jpg
Tevfik Paşa
4 Riyad Paşa
رياض باشا
(1. dönem)
Mustafa Riyad Pasha.JPG 1836–1911 21 Eylül 1879 10 Eylül 1881 Bağımsız
(3) Muhammed Şerif Paşa
محمد شريف باشا
(2. dönem)
Muhammad Sharif Pasha.JPG 1823–1887 14 Eylül 1881 4 Şubat 1882 Bağımsız
5 Mahmud Sami el-Barudi
محمود سامي البارودي
Mahmoud Sami Al Baroudy Pasha.jpg 1838–1904 4 Şubat 1882 26 Mayıs 1882 Bağımsız
6 Ragıb Paşa
إماعيل راغب باشا
Isma'il Raghib Pasha.jpg 1819–1884 18 Haziran 1882 21 Ağustos 1882 Bağımsız
Arabi Paşa
أحمد عرابي
(Ayaklanma)
Ahmed Orabi 1882.png 1841–1911 Temmuz 1882 13 Eylül 1882 Askeri
(3) Muhammed Şerif Paşa
محمد شريف باشا
(3. dönem)
Muhammad Sharif Pasha.JPG 1823–1887 21 Ağustos 1882 7 Ocak 1884 Bağımsız
(1) Nubar Paşa
نوبار باشا
(2. dönem)
Nubar Pasha.jpg 1825–1899 10 Ocak 1884 9 Haziran 1888 Bağımsız
(4) Riyad Paşa
رياض باشا
(2. dönem)
Mustafa Riyad Pasha.JPG 1836–1911 9 Haziran 1888 12 Mayıs 1891 Bağımsız
7 Mustafa Fehmi Paşa
مصطفى فهمي باشا
(1. dönem)
Mustafa Fahmi Pasha.jpg 1840–1914 12 Mayıs 1891 15 Ocak 1893 Bağımsız
8 Hüseyin Fahri Paşa
حسين فخري باشا
Husayn Fakhri Pasha.JPG 1843–1910 15 Ocak 1893 17 Ocak 1893 Bağımsız Abbas Hilmi II.JPG
II. Abbas
(4) Riyad Paşa
رياض باشا
(3. dönem)
Mustafa Riyad Pasha.JPG 1836–1911 17 Ocak 1893 16 Nisan 1894 Bağımsız
(1) Nubar Paşa
نوبار باشا
(3. dönem)
Nubar Pasha.jpg 1825–1899 16 Nisan 1894 12 Kasım 1895 Bağımsız
(7) Mustafa Fehmi Paşa
مصطفى فهمي باشا
(2. dönem)
Mustafa Fahmi Pasha.jpg 1840–1914 12 Kasım 1895 12 Kasım 1908 Bağımsız
9 Boutros Ghali
بطرس غالي
Boutros Ghali Pasha.jpg 1847–1910 12 Kasım 1908 21 Şubat 1910
(suikast)
Bağımsız
10 Muhammed Said Paşa
محمد سعيد باشا
(1. dönem)
Mohammed Said-pasha.jpg 1863–1928 22 Şubat 1910 5 Nisan 1914 Bağımsız
11 Hüseyin Rüştü Paşa
حسين رشدي باشا
Hussein Roushdi.jpg 1863–1928 5 Nisan 1914 19 Aralık 1914 Bağımsız
Flag of Egypt (1882-1922).svgMısır Sultanlığı (1914–1922) • Coat of Arms of the Sultan of Egypt.svg
(11) Hüseyin Rüştü Paşa
حسين رشدي باشا
Hussein Roushdi.jpg 1863–1928 19 Aralık 1914 12 Nisan 1919 Bağımsız Sultan Husayn Kamil - Project Gutenberg eText 18334.jpg
Hüseyin Kamil
(10) Muhammed Said Paşa
محمد سعيد باشا
(2. dönem)
Mohammed Said-pasha.jpg 1863–1928 21 Mayıs 1919 19 Kasım 1919 Bağımsız Fuad I of Egypt.jpg
I. Fuad
12 Yusuf Vahba Paşa
يوسف باشا وهبة
Youssef Wahba Pasha.jpg 1865–1933 19 Kasım 1919 20 Mayıs 1920 Bağımsız
13 Muhammed Tevfik Nasım Paşa
محمد توفيق نسيم باشا
(1. dönem)
NasimPasha.jpg 1874–1938 20 Mayıs 1920 16 Mart 1921 Bağımsız
14 Adli Yakan Paşa
عدلي يكن باشا
(1. dönem)
YakanPasha.jpg 1864–1933 16 Mart 1921 1 Mart 1922 Liberal Anayasa Partisi
Flag of Egypt (1922–1958).svgMısır Krallığı (1922–1953) • Coat of arms of Kingdom of Egypt.svg
15 Abdül Halik Servet Paşa
عبد الخالق ثروت باشا
(1. dönem)
Abd Kh Tharwat-Pasha.jpg 1873–1928 1 Mart 1922 30 Kasım 1922 Liberal Anayasa Partisi Fuad I of Egypt.jpg
I. Fuad
(13) Muhammed Tevfik Nasım Paşa
محمد توفيق نسيم باشا
(2. dönem)
NasimPasha.jpg 1874–1938 30 Kasım 1922 15 Mart 1923 Bağımsız
16 Yahya İbrahim Paşa
يحى إبراهيم
YahyaIbrahim.jpg 1861–1936 15 Mart 1923 26 Ocak 1924 Bağımsız
17 Saad Zaglul
سعد زغلول
Saad Zaghlul.jpg 1857–1927 26 Ocak 1924 24 Kasım 1924 Vafd Partisi
18 Ahmed Ziver Paşa
أحمد زيوار باشا
Ahmad Ziwar Pasha.jpg 1864–1945 24 Kasım 1924 7 Haziran 1926 Federal Parti
(14) Adli Yakan Paşa
عدلي يكن باشا
(2. dönem)
YakanPasha.jpg 1864–1933 7 Haziran 1926 26 Nisan 1927 Liberal Anayasa Partisi
(15) Abdül Halik Servet Paşa
عبد الخالق ثروت باشا
(2. dönem)
Abd Kh Tharwat-Pasha.jpg 1873–1928 26 Nisan 1927 16 Mart 1928 Liberal Anayasa Partisi
19 Mustafa Nahhas
مصطفى النحاس باشا
(1. dönem)
Elnahas basha.jpg 1879–1965 16 Mart 1928 27 Haziran 1928 Vafd Partisi
20 Muhammed Mahmud Paşa
محمد محمود باشا
(1. dönem)
Muhammad Mahmoud Pasha.PNG 1877–1941 27 Haziran 1928 4 Ekim 1929 Liberal Anayasa Partisi
(14) Adli Yakan Paşa
عدلي يكن باشا
(3. dönem)
YakanPasha.jpg 1864–1933 4 Ekim 1929 1 Ocak 1930 Liberal Anayasa Partisi
(19) Mustafa Nahhas
مصطفى النحاس باشا
(2. dönem)
Elnahas basha.jpg 1879–1965 1 Ocak 1930 20 Haziran 1930 Vafd Partisi
21 İsmail Sıtkı
إسماعيل صدقي
(1. dönem)
Isma'il Sidqi 1932.jpg 1875–1950 20 Haziran 1930 22 Eylül 1933 Halk Partisi
22 Abdül Fettah Yahya İbrahim Paşa
يحيى إبراهيم باشا
Coat of arms of Kingdom of Egypt.svg 1876–1951 22 Eylül 1933 15 Kasım 1934 İttihad Partisi
(13) Muhammed Tevfik Nasım Paşa
محمد توفيق نسيم باشا
(3. dönem)
NasimPasha.jpg 1874–1938 15 Kasım 1934 30 Ocak 1936 İttihad Partisi
23 Ali Mahir Paşa
علي ماهر باشا
(1. dönem)
Ali Maher Pasha.jpg 1882–1960 30 Ocak 1936 9 Mayıs 1936 İttihad Partisi
(19) Mustafa Nahhas
مصطفى النحاس باشا
(3. dönem)
Elnahas basha.jpg 1879–1965 9 Mayıs 1936 29 Aralık 1937 Vafd Partisi Kingfarouk1948.jpg
I. Faruk
(20) Muhammed Mahmud Paşa
محمد محمود باشا
(2. dönem)
Muhammad Mahmoud Pasha.PNG 1877–1941 29 Aralık 1937 18 Ağustos 1939 Vafd Partisi
(23) Ali Mahir Paşa
علي ماهر باشا
(2. dönem)
Ali Maher Pasha.jpg 1882–1960 18 Ağustos 1939 28 Haziran 1940 İttihad Partisi
24 Hasan Sabri Paşa
حسن صبرى باشا
Hasan Sabry-pasha.jpg 1879–1940 28 Haziran 1940 15 Kasım 1940
(Görevi başında hayatını kaybetti)
Bağımsız
25 Hüseyin Sırrı Paşa
حسين سري باشا
(1. dönem)
Coat of arms of Kingdom of Egypt.svg 1894–1960 15 Kasım 1940 6 Şubat 1942
(görevden alındı)
Bağımsız
(19) Mustafa Nahhas
مصطفى النحاس باشا
(4. dönem)
Elnahas basha.jpg 1879–1965 6 Şubat 1942 10 Ekim 1944 Vafd Partisi
26 Ahmed Mahir Paşa
أحمد ماهر باشا
Coat of arms of Kingdom of Egypt.svg 1888–1945 10 Ekim 1944 24 Şubat 1945
(suikast)
Saadist Institutional Party
27 Mahmud en-Nukraşi Paşa
محمود فهمي النقراشي باشا
(1. dönem)
Coat of arms of Kingdom of Egypt.svg 1888–1948 26 Şubat 1945 17 Şubat 1946 Saadist Kurumsal Partisi
(21) İsmail Sıtkı
إسماعيل صدقي
(2. dönem)
Isma'il Sidqi 1932.jpg 1875–1950 17 Şubat 1946 9 Aralık 1946 Halk Partisi
(27) Mahmud en-Nukraşi Paşa
محمود فهمي النقراشي باشا
(2. dönem)
Coat of arms of Kingdom of Egypt.svg 1888–1948 9 Aralık 1946 28 Aralık 1948
(suikast)
Saadist Kurumsal Partisi
28 İbrahim Abdül Hadi Paşa
إبراهيم عبد الهادى باشا
Ibrahim Abdul Hadi Pasha (1948).jpg 1896–1981 28 Aralık 1948 26 Temmuz 1949 Saadist Kurumsal Partisi
(25) Hüseyin Sırrı Paşa
حسين سري باشا
(2. dönem)
Coat of arms of Kingdom of Egypt.svg 1894–1960 26 Temmuz 1949 12 Ocak 1950 Bağımsız
(19) Mustafa Nahhas
مصطفى النحاس باشا
(5. dönem)
Elnahas basha.jpg 1879–1965 12 Ocak 1950 27 Ocak 1952 Vafd Partisi
(23) Ali Mahir Paşa
علي ماهر باشا
(3. dönem)
Ali Maher Pasha.jpg 1882–1960 27 Ocak 1952 2 Mart 1952 İttihad Partisi
29 Ahmed Necib Hilali
أحمد نجيب الهلال
(1. dönem)
Ahmed N. Al-Hilaly.png 1891–1958 2 Mart 1952 2 Temmuz 1952 Bağımsız
(25) Hüseyin Sırrı Paşa
حسين سري باشا
(3. dönem)
Coat of arms of Kingdom of Egypt.svg 1894–1960 2 Temmuz 1952 22 Temmuz 1952 Bağımsız
(29) Ahmed Necib Hilali
أحمد نجيب الهلال
(2. dönem)
Ahmed N. Al-Hilaly.png 1891–1958 22 Temmuz 1952 23 Temmuz 1952
(devrildi)
Bağımsız
(23) Ali Mahir Paşa
علي ماهر باشا
(4. dönem)
Ali Maher Pasha.jpg 1882–1960 23 Temmuz 1952 7 Eylül 1952 İttihad Partisi Fuad II of Egypt 1952.jpg
II. Fuad
30 Muhammed Necib
محمد نجيب
(1. dönem)
Muhammad Naguib.jpg 1901–1984 7 Eylül 1952 18 Haziran 1953 Askeri / Kurtuluş Hareketi
Flag of Egypt (1952-1958).svgMısır Cumhuriyeti (1953–1958) • Coat of arms of Egypt (1953–1958).svg
(30) Muhammed Necib
محمد نجيب
(1. dönem)
Muhammad Naguib.jpg 1901–1984 18 Haziran 1953 25 Şubat 1954 Askeri / Kurtuluş Hareketi Muhammad Naguib.jpg
Muhammed Necib
31 Cemal Abdül Nasır
جمال عبد الناصر
(1. dönem)
Nasser portrait2.jpg 1918–1970 25 Şubat 1954 8 Mart 1954 Askeri / Kurtuluş Hareketi
(30) Muhammed Necib
محمد نجيب
(2. dönem)
Muhammad Naguib.jpg 1901–1984 8 Mart 1954 18 Nisan 1954 Askeri / Kurtuluş Hareketi
(31) Cemal Abdül Nasır
جمال عبد الناصر
(2. dönem)
Nasser portrait2.jpg 1918–1970 18 Nisan 1954 22 Şubat 1958 Askeri / Kurtuluş Hareketi
(1956'ya kadar)
Nasser portrait2.jpg
Cemal Abdül Nasır
(31) Ulusal Birlik
Flag of the United Arab Republic.svgBirleşik Arap Cumhuriyeti (1958–1971) • Coat of arms of United Arab Republic (Syria 1958-61, Egypt 1958-1971).svg
(31) Cemal Abdül Nasır
جمال عبد الناصر
(2. dönem)
Nasser portrait2.jpg 1918–1970 22 Şubat 1958 29 Eylül 1962 Ulusal Birlik Nasser portrait2.jpg
Cemal Abdül Nasır
32 Ali Sabri
على صبرى
Ali Sabri 1966.jpg 1920–1991 29 Eylül 1962 3 Ekim 1965 Ulusal Birlik
(1 Aralık 1962'ye kadar)
(32) Arap Sosyalist Birliği
33 Zekeriye Muhiddin
زكريا محيى الدين
Zakaria Mohie ElDein.jpg 1918–2012 3 Ekim 1965 10 Eylül 1966 Arap Sosyalist Birliği
34 Muhammed Sıtkı Süleyman
محمد صدقي سليمان
Coat of arms of United Arab Republic (Syria 1958-61, Egypt 1958-1971).svg 1919–1996 10 Eylül 1966 19 Haziran 1967 Arap Sosyalist Birliği
(31) Cemal Abdül Nasır
جمال عبد الناصر
(3. dönem)
Nasser portrait2.jpg 1918–1970 19 Haziran 1967 28 Eylül 1970
(Görevi başında hayatını kaybetti)
Arap Sosyalist Birliği
35 Mahmud Fevzi
محمود فوزى
Coat of arms of United Arab Republic (Syria 1958-61, Egypt 1958-1971).svg 1900–1981 21 Ekim 1970 2 Eylül 1971 Arap Sosyalist Birliği Anwar Sadat cropped.jpg
Enver Sedat
Güney Bölgeleri Yönetim Kurulu Başkanı (Mısır)
Flag of the United Arab Republic.svgBirleşik Arap Cumhuriyeti
(1958–1961) • Coat of arms of United Arab Republic (Syria 1958-61, Egypt 1958-1971).svg
1 Nureddin Tarraf
نور الدين طراف
Coat of arms of United Arab Republic (Syria 1958-61, Egypt 1958-1971).svg 1910–1995 7 Ekim 1958 20 Eylül 1960 Ulusal Birlik Nasser portrait2.jpg
Cemal Abdül Nasır
2 Kemaleddin Hüseyin
كمال الدين حسين
Kamel el-Din Hussein.jpg 1921–1999 20 Eylül 1960 16 Ağustos 1961 Ulusal Birlik
Flag of Egypt.svgMısır Arap Cumhuriyeti (1971–günümüz) • Coat of arms of Egypt (Official).svg
(35) Mahmud Fevzi
محمود فوزى
Coat of Arms of Egypt within the Federation of Arab Republics.svg 1900–1981 2 Eylül 1971 17 Ocak 1972 Arap Sosyalist Birliği Anwar Sadat cropped.jpg
Enver Sedat
36 Aziz Sıtkı
عزيز صدقي
Coat of Arms of Egypt within the Federation of Arab Republics.svg 1920–2008 17 Ocak 1972 26 Mart 1973 Arap Sosyalist Birliği
37 Enver Sedat
أنور السادات
(1. dönem)
Anwar Sadat cropped.jpg 1918–1981 26 Mart 1973 25 Eylül 1974 Arap Sosyalist Birliği
38 Abdülaziz Muhammed Hegazi
عبد العزيز محمد حجازي
Coat of Arms of Egypt within the Federation of Arab Republics.svg 1923–2014 25 Eylül 1974 16 Nisan 1975 Arap Sosyalist Birliği
39 Memduh Selim
ممدوح سالم
Coat of Arms of Egypt within the Federation of Arab Republics.svg 1918–1988 16 Nisan 1975 2 Ekim 1978 Arap Sosyalist Birliği
40 Mustafa Halil
مصطفى خليل
Coat of Arms of Egypt within the Federation of Arab Republics.svg 1920–2008 2 Ekim 1978 15 Mayıs 1980 Ulusal Demokratik Parti
(37) Enver Sedat
أنور السادات
(2. dönem)
Anwar Sadat cropped.jpg 1918–1981 15 Mayıs 1980 6 Ekim 1981
(suikast)
Ulusal Demokratik Parti
41 Hüsnü Mübarek
حسنى مبارك
Hosni Mubarak ritratto.jpg 1928– 7 Ekim 1981 2 Ocak 1982 Ulusal Demokratik Parti Hosni Mubarak ritratto.jpg
Hüsnü Mübarek
42 Ahmed Fuad Muhiddin
أحمد فؤاد محيي الدين
Ahmad Fuad Mohieddin.jpg 1926–1984 2 Ocak 1982 5 Haziran 1984
(Görevi başında hayatını kaybetti)
Ulusal Demokratik Parti
43 Kemal Hasan Ali
كمال حسن علي
Jimmy Carter hosts a luncheon at Blair House for Israeli and Egyptian negotiator Moshe Dayan and Hassan Ali. - NARA - 181937 cropped Hassan Ali.tif 1921–1993 17 Temmuz 1984 4 Eylül 1985 Ulusal Demokratik Parti
44 Ali Lütfi Mahmud
على لطفي محمود
Ali Lutfi.jpg 1935– 4 Eylül 1985 9 Kasım 1986 Ulusal Demokratik Parti
45 Atıf Sıtkı
عاطف محمد نجيب صدقي
Atef Sedki.JPG 1930–2005 10 Kasım 1986 4 Ocak 1996 Ulusal Demokratik Parti
46 Kemal Ganzuri
كمال الجنزوري
(1. dönem)
Kamal Ganzouri.jpg 1933– 4 Ocak 1996 5 Ekim 1999 Ulusal Demokratik Parti
47 Atıf Ebeyd
عاطف محمد عبيد
Atef Ebeid.jpg 1932–2014 5 Ekim 1999 14 Temmuz 2004 Ulusal Demokratik Parti
48 Ahmed Nazif
أحمد نظيف
Ahmed Nazif IGF.JPG 1952– 14 Temmuz 2004 28 Ocak 2011 Ulusal Demokratik Parti
49 Ahmed Şefik
أحمد محمد شفيق
Coat of arms of Egypt (Official).svg 1941– 29 Ocak 2011 3 Mart 2011 Bağımsız
Field Marshal Mohamed Hussein Tantawi 2002.jpg
Muhammed Hüseyin Tantavi
50 İsam Şeref
عصام عبد العزيز شرف
Dr Essam Sharaf.jpg 1952– 3 Mart 2011 7 Aralık 2011 Bağımsız
(46) Kemal Ganzuri
كمال الجنزوري
(2. dönem)
Kamal Ganzouri.jpg 1933– 7 Aralık 2011 24 Temmuz 2012 Bağımsız
51 Hişam Kandil
هشام قنديل
Hesham Mohamed Qandil World Economic Forum 2013 crop.jpg 1962– 24 Temmuz 2012 8 Temmuz 2013 Bağımsız Mohamed Morsi-05-2013.jpg
Muhammed Mursi
Hazım el-Beblavi
حازم الببلاوي
Geçici
Hazem Beblawy.jpg 1936– 9 Temmuz 2013 1 Mart 2014 Bağımsız Adly Mansour.JPG
Adli Mansur
52 İbrahim Mahlab
إبراهيم محلب
Ibrahim Mahlab 2014.png 1949– 17 Haziran 2014
1 Mart 2014'ten itibaren geçici
19 Eylül 2015 Bağımsız
Abdel Fattah el-Sisi.jpg
Abdülfettah el-Sisi
53 Şerif İsmail
شريف إسماعيل
Sherif Ismail (cropped).jpg 1955– 19 Eylül 2015[1] Görevde Bağımsız

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]