Tonga başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tonga başbakanı, Büyük Okyanus'ta Polinezya ada öbeği içerisinde yer alan Tonga Krallığı'nda 1876 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.[1]

1875 yılında kabul edilen anayasa ile oluşturulan başbakanlık makamına hem başbakanı hem de hükûmet üyelerini kral atamaktadır. Kralın hem başbakanı hem de hükûmet üyelerini görevden alma yetkisi de bulunmaktadır.[2]

Tonga başbakanları listesi (1876-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Görev süresi Siyasi parti
1 Tēvita ʻUnga.jpg Tēvita ʻUnga

(~ 1824–1879)

1 Ocak 1876


18 Aralık 1879

Bağımsız
Makam boş kaldı (18 Aralık 1879 – Nisan 1881)
2 SW Baker.jpg Shirley Waldemar Baker

(1836–1903)

Nisan 1881


Temmuz 1890

Bağımsız
3 Siaosi Uiliami Tukuʻaho.jpg Siaosi U. Tukuʻaho

(1854–1897)

Temmuz 1890


1893

Bağımsız
4 Siosateki Veikune.jpg Siosateki Veikune

(1853–1913)

1893


Ocak 1905

Bağımsız
5 Sione Tupou Mateialona.jpg Sione Mateialona

(1852–1925)

Ocak 1905


30 Eylül 1912

Bağımsız
6 TPP Tuʻivakanō.jpg Tevita Tuʻivakano

(1869–1923)

30 Eylül 1912


30 Haziran 1923

Bağımsız
7 Tungī and Sālote.jpg Viliami Tungi Mailefihi CBE

(1887–1941)

30 Haziran 1923


20 Temmuz 1941

Bağımsız
8 Ata (Solomone).jpg Solomone Ula Ata OBE

(1883–1950)

Temmuz 1941


12 Aralık 1949

Bağımsız
9 Tupoutoʻa Tungī.jpg Taufa'ahau Tungi KBE[Not 1]

(1918–2006)

12 Aralık 1949


16 Aralık 1965

Bağımsız
10 No image.png Fatafehi Tuʻipelehake CBE

(1922–1999)

16 Aralık 1965


22 Ağustos 1991

Bağımsız
11 STʻ Vaea.jpg Siaosi Tuʻihala ʻAlipate Vaea Tupou, Baron Vaea

(1921–2009)

22 Ağustos 1991


3 Ocak 2000

Bağımsız
12 Ulukalala Lavaka Ata.jpg ʻAhoʻeitu ʻUnuakiʻotonga Tukuʻaho[Not 2]

(1959–)

3 Ocak 2000


11 Şubat 2006

Bağımsız
13 Feleti Sevele (crop).jpg Dr. Feleti Sevele

(1944–)

30 Mart 2006


22 Aralık 2010

İnsan Hakları ve Demokrasi Hareketi
14 Sialeʻataongo Tuʻivakanō 2014.jpg Siale ʻAtaongo Kaho, Lord Tuʻivakanō

(1952–)

22 Aralık 2010


30 Aralık 2014

Bağımsız
15 Akilisi Pohiva ITU 2016.jpg ʻAkilisi Pōhiva

(1941–2019)

30 Aralık 2014


12 Eylül 2019

Barışçıl Adaların Demokratik Partisi
- No image.png Semisi Sika

(1941–)
(geçici)

12 Eylül 2019


27 Eylül 2019

- No image.png Pohiva Tuʻiʻonetoa

(1961–)

27 Eylül 2019


Görevde

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İlerleyen süreçte Kral IV. Taufa'ahau Tupou
  2. ^ İlerleyen süreçte Kral VI. Tupou

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tonga hükûmetleri". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Tonga Krallığı anayasası" (PDF). 19 Ocak 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]