Burundi devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Burundi devlet başkanı, Afrika ülkesi Burundi'nin yönetim şeklini krallıktan cumhuriyete değiştirdiği 1966 yılında bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Parti

      Ulusal İlerleme için Birlik (UPRONA)
      Burundi Demokrasi Cephesi (FRODEBU)
      Demokrasiyi Savunma için Ulusal Konseyi – Demokrasiyi Savunma Kuvvetleri (CNDD–FDD)
      Geçici Devlet Başkanı

Devlet Başkanı Görev Süresi Siyasi parti
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Etnik Seçim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1 Prime Minister Micombero in 1966.png Michel Micombero
(1940–1983)
Tutsi - 28 Kasım 1966 1 Kasım 1976
(Devrildi)
70083133080000000009 yıl, 339 gün Askeri /
UPRONA
2 Jean Baptiste Bagaza - 1978.tiff Jean-Baptiste Bagaza
(1946–2016)[1]
Tutsi 1984 1 Kasım 1976 3 Eylül 1987
(Devrildi)
700834201440000000010 yıl, 306 gün Askeri /
UPRONA
3 Pierre Buyoya 1990 cropped.jpg Pierre Buyoya
(1949–2020)[2]
Tutsi - 3 Eylül 1987 10 Temmuz 1993 70081845720000000005 yıl, 310 gün Askeri /
UPRONA
4 Melchior Ndadaye.png Melchior Ndadaye
(1953–1993)
Hutu 1993 10 Temmuz 1993 21 Ekim 1993
(Suikast)
7006889920000000000103 gün FRODEBU
Image of none.svg François Ngeze
[3]
Hutu - 21 Ekim 1993 27 Ekim 1993 70055184000000000006 gün Askeri /
UPRONA
Sylvie Kinigi at Bujumbura airport, 1993.jpg Sylvie Kinigi
(1953–)
Tutsi - 27 Ekim 1993 5 Şubat 1994 7006872640000000000101 gün UPRONA
5 Cyprien Ntaryamira at a FRODEBU rally.jpg Cyprien Ntaryamira
(1955–1994)
Hutu - 5 Şubat 1994 6 Nisan 1994
(Suikast)
700651840000000000060 gün FRODEBU
6 Visit of Sylvestre Ntibantunganya, President of Burundi, to the EC (cropped).jpg Sylvestre Ntibantunganya
(1956–)
Hutu - 6 Nisan 1994 1 Ekim 1994 70077261920000000002 yıl, 110 gün FRODEBU
1 Ekim 1994 25 Temmuz 1996
(Devrildi)
(3) Pierre Buyoya at Chatham House 2013 crop.jpg Pierre Buyoya
(1949–2020)
Tutsi - 25 Temmuz 1996 11 Haziran 1998 70082134512000000006 yıl, 279 gün UPRONA
11 Haziran 1998 30 Nisan 2003
7 Domitien Ndayizeye, President of Burundi (2) (cropped).jpg Domitien Ndayizeye
(1953–)
Hutu - 30 Nisan 2003 26 Ağustos 2005 70077331040000000002 yıl, 118 gün FRODEBU
8 Pierre Nkurunziza - World Economic Forum on Africa 2008.jpg Pierre Nkurunziza
(1963–)
Hutu 2005
2010
2015
26 Ağustos 2005 13 Mayıs 2015[4] 700854486000000000017 yıl, 97 gün CNDD–FDD
- Image of none.svg Godefroid Niyombare
(1969–)[5]
Hutu - 13 Mayıs 2015 15 Mayıs 2015 70051728000000000002 gün Askerî
(8) Pierre Nkurunziza - World Economic Forum on Africa 2008.jpg Pierre Nkurunziza
(1963–2020)
Hutu üstte
belirtilmiştir
15 Mayıs 2015 8 Haziran 2020[6] 700854486000000000017 yıl, 97 gün CNDD–FDD
- Image of none.svg Pascal Nyabenda
(1966–)
Hutu - 8 Haziran 2020 18 Haziran 2020 700586400000000000010 gün CNDD–FDD
9 Evariste Ndayishimiye (cropped).jpg Evariste Ndayishimiye
(1968–)
Hutu 2020 18 Haziran 2020 CNDD–FDD

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 10 Kasım 1976 tarihine kadar Yüksek Devrim Konseyi Başkanı olarak
  2. ^ 9 Eylül 1987 tarihine kadar Ulusal Askeri Kurtuluş Komitesi Başkanı olarak
  3. ^ Halk Kurtuluş Komitesi Başkanı olarak, isyan halinde
  4. ^ Kendisine karşı yapılan askeri darbe giririminin iki gün sonra sona erdirilmesi ile birlikte 15 Mayıs 2015 tarihinde devam etmiştir
  5. ^ Geçiş Komitesi Başkanı olarak, 2015 darbe girişimi sırasında isyan halinde
  6. ^ Görevi başında hayatını kaybetti

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]