Burundi devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Burundi devlet başkanı, Afrika ülkesi Burundi'nin yönetim şeklini krallıktan cumhuriyete değiştirdiği 1966 yılında bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Parti

      Ulusal İlerleme için Birlik (UPRONA)
      Burundi Demokrasi Cephesi (FRODEBU)
      Demokrasiyi Savunma için Ulusal Konseyi – Demokrasiyi Savunma Kuvvetleri (CNDD–FDD)
      Geçici Devlet Başkanı

Devlet Başkanı Görev Süresi Siyasi parti
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Etnik Seçim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1 Michel Micombero
(1940–1983)
Tutsi - 28 Kasım 1966 1 Kasım 1976
(Devrildi)
9 yıl, 339 gün Askeri /
UPRONA
2 Jean-Baptiste Bagaza
(1946–2016)[1]
Tutsi 1984 1 Kasım 1976 3 Eylül 1987
(Devrildi)
10 yıl, 306 gün Askeri /
UPRONA
3 Pierre Buyoya
(1949–2020)[2]
Tutsi - 3 Eylül 1987 10 Temmuz 1993 5 yıl, 310 gün Askeri /
UPRONA
4 Melchior Ndadaye
(1953–1993)
Hutu 1993 10 Temmuz 1993 21 Ekim 1993
(Suikast)
103 gün FRODEBU
François Ngeze

(1953-)
[3]

Hutu - 21 Ekim 1993 27 Ekim 1993 6 gün Askeri /
UPRONA
Sylvie Kinigi
(1953–)
Tutsi - 27 Ekim 1993 5 Şubat 1994 101 gün UPRONA
5 Cyprien Ntaryamira
(1955–1994)
Hutu - 5 Şubat 1994 6 Nisan 1994
(Suikast)
60 gün FRODEBU
6 Sylvestre Ntibantunganya
(1956–)
Hutu - 6 Nisan 1994 1 Ekim 1994 2 yıl, 110 gün FRODEBU
1 Ekim 1994 25 Temmuz 1996
(Devrildi)
(3) Pierre Buyoya
(1949–2020)
Tutsi - 25 Temmuz 1996 11 Haziran 1998 6 yıl, 279 gün UPRONA
11 Haziran 1998 30 Nisan 2003
7 Domitien Ndayizeye
(1953–)
Hutu - 30 Nisan 2003 26 Ağustos 2005 2 yıl, 118 gün FRODEBU
8 Pierre Nkurunziza
(1963–2020)
Hutu 2005
2010
2015
26 Ağustos 2005 13 Mayıs 2015[4] 18 yıl, 209 gün CNDD–FDD
- Godefroid Niyombare
(1969–)[5]
Hutu - 13 Mayıs 2015 15 Mayıs 2015 2 gün Askerî
(8) Pierre Nkurunziza
(1963–2020)
Hutu üstte
belirtilmiştir
15 Mayıs 2015 8 Haziran 2020[6] 18 yıl, 209 gün CNDD–FDD
- Pascal Nyabenda
(1966–)
Hutu - 8 Haziran 2020 18 Haziran 2020 10 gün CNDD–FDD
9 Evariste Ndayishimiye
(1968–)
Hutu 2020 18 Haziran 2020 CNDD–FDD

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 10 Kasım 1976 tarihine kadar Yüksek Devrim Konseyi Başkanı olarak
  2. ^ 9 Eylül 1987 tarihine kadar Ulusal Askeri Kurtuluş Komitesi Başkanı olarak
  3. ^ Halk Kurtuluş Komitesi Başkanı olarak, isyan halinde
  4. ^ Kendisine karşı yapılan askeri darbe giririminin iki gün sonra sona erdirilmesi ile birlikte 15 Mayıs 2015 tarihinde devam etmiştir
  5. ^ Geçiş Komitesi Başkanı olarak, 2015 darbe girişimi sırasında isyan halinde
  6. ^ Görevi başında hayatını kaybetti

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]