Ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
İçindekiler
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


World map pol 2005 v02 tr.svg

Listede 206 ülke bulunmaktadır.

Uluslararası ortamda tanınan 500

ülke, Birleşmiş Milletler'e üye olan 193 ülke ve Vatikan'dır.

Uluslararası ortamda

tanınan, Birleşmiş Milletler'e üye olmayan ülkeler:

Bakınız: Tanınmayan devletler listesi

A[değiştir | kaynağı değiştir]

Toprak şekillerine göre deforme edilen bayraklar ile oluşturulan dünya haritası.
Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
01 Abhazya Flag of Abkhazia.svg Kafkasya Abhazya Apsarı, Rus rublesi 157,000 ile

190,000 arasında

02 Afganistan Afganistan Asya Afgani 25.500.000
03 Almanya Almanya Orta Avrupa Euro 80.439.000
04 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika Amerikan Doları 316.418.000
05 Andora Andorra Batı Avrupa Euro 88.825
06 Angola Angola Güneybatı Afrika Kwanza 20.609.300
07 Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda Karayipler Doğu Karayip Doları 85.632 (Tahmini)
08 Arjantin Arjantin Güney Amerika Arjantin Pesosu 39.180.137
09 Arnavutluk Arnavutluk Balkanlar Lek 2.821.977
10 Avustralya Avustralya Okyanusya Avusturalya Doları 23.111.910
11 Avusturya Avusturya Orta Avrupa Euro 8.464.555
12 Azerbaycan Azerbaycan Kafkasya Azerbaycan Manatı 9.235.100

Sayfa başı

B[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
13 Bahamalar Bahamalar Karayipler Bahama Doları 351.500
14 Bahreyn Bahreyn Basra Körfezi Bahreyn Dinarı 1.234.570
15 Bangladeş Bangladeş Orta Asya Taka 152.518.015
16 Barbados Barbados Karayipler Barbados Doları 284.589
17 Batı Sahra Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Batı Afrika Fas Dirhemi 568.250
18 Belçika Belçika Orta Avrupa Euro 11.156.000
19 Belize Belize Güney Amerika Belize Doları 313.000
20 Benin Benin Batı Afrika Batı Afrika CFA Frangı 9,983,884
21 Beyaz Rusya Beyaz Rusya Kuzey Avrupa Belarus Rublesi 9.500.000
22 Bhutan Bhutan Hint Anakarası Bhutan Ngultrum

Hindistan Rupisi

737.320
23 Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri Arap Yarımadası B.A.E. Dirhemi 8.264.070
24 Bolivya Bolivya Güney Amerika Boliviyano 40.117.100
25 Bosna-Hersek Bosna-Hersek Balkanlar Marka 3.839.725
26 Botsvana Botsvana Güney Afrika Pula 2.024.904
27 Brezilya Brezilya Güney Amerika Real 193.944.886
28 Brunei Brunei Borneo Adası Brunei Doları 388.190
29 Bulgaristan Bulgaristan Balkanlar Lev 7.282.040
30 Burkina Faso Burkina Faso Batı Afrika Afrika Frangı 17.322.800
31 Burundi Burundi Orta Afrika Burundi Frangı 8,053,574

Sayfa başı

C[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
32 Cezayir Cezayir Kuzey Afrika Cezayir Dinarı 37.900.000
33 Cibuti Cibuti Doğu Afrika Frank 793.000

Sayfa başı

Ç[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
34 Çad Çad Orta Afrika Afrika Frangı 12.825.000
35 Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti Orta Avrupa Çek Korunası 10.512.000
36 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Halk Cumhuriyeti Doğu Asya Çin Yeni 1.359.250.000

Sayfa başı

D[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
37 Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Dağlık Karabağ CumhuriyetiKafkasya (Hukuken Flag of Azerbaijan.svg

Azerbaycan sınırları içerisinde)

Ermeni Dramı 141.400
38 Danimarka Danimarka İskandinavya Danimarka Kronu 5.605.836
39 Doğu Timor Doğu Timor Güneydoğu Asya Amerikan Doları
40 Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti Karayip Dominik Dezosu 9.456.000
41 Dominika Dominika Karayip Doğu Karayip Doları 72.660

Sayfa başı

E[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
42 Ekvador Ekvador Güney Amerika Amerikan Doları 15.500.000
43 Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi Orta Afrika CFA Frangı 676.000
44 El Salvador El Salvador Orta Amerika El Salvador Kolonu 6.183.000
45 Endonezya Endonezya Güneydoğu Asya Rupiah 237.641.326
46 Eritre Eritre Doğu Afrika Nakfa 5.673.520
47 Ermenistan Ermenistan Kafkasya Dram 3.024.100
48 Estonya Estonya Bir Baltık ülkesi. Euro 1.286.550
49 Etiyopya Etiyopya Doğu Afrika. Etiyopya Birr'i 86.600.000

Sayfa başı

F[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
50 Fas Fas Mağripler Fas Dirhemi 32.987.800
51 Fiji Fiji Pasifik Fiji Doları 858.038
52 Fildişi Sahili Fildişi Sahili Batı Afrika Afrika Frangı 23.202.000
53 Filipinler Filipinler Güney Asya Filipinler Pesosu 98.176.000
54 Filistin Flag of Palestine.svg Ortadoğu Mısır Lirası

Yeni İsrail Şekeli

Ürdün Dinarı

Filistin Paundu

4,550,368
55 Finlandiya Finlandiya İskandinavya Fin Markkası 5.434.000
56 Fransa Fransa Orta Avrupa Euro, Fransız Frangı 65.707.000

Sayfa başı

G[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
57 Gabon Gabon Orta Afrika Afrika Frangı 1.672.000
58 Gambiya Gambiya Batı Afrika Dalasi 1.705.000
59 Gana Gana Batı Afrika Cedi 24.658.823
60 Gine Gine Batı Afrika Gine Frangı 10,628,972
61 Gine Bissau Gine-Bissau Batı Afrika CFA Frangı 1.628.603
62 Grenada Grenada Karayipler Doğu Karayip Doları 103,000
63 Guyana Guyana Güney Amerika Guyana Doları 784.894
64 Guatemala Guatemala Orta Amerika'da bir ülke. Guatemala Quetzalı 12.800.000 
65 Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Güney Afrika Güney Afrika Randı 52.981.991
66 Güney Kore Güney Kore Uzakdoğu Won 50.219.669
67 Güney Osetya Flag of South Ossetia.svg Kafkasya Rus Rublesi 70,000
68 Güney Sudan Flag of South Sudan.svg Orta Afrika Güney Sudan Lirası 11,000,000 -

13.000.000

Arası

69 Gürcistan Gürcistan Kafkasya Lari 4.483.800

Sayfa başı

H[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
70 Haiti Haiti Karayipler Gourde 10.413.211
71 Hırvatistan Hırvatistan Balkanlar Kuna 4.290.612
72 Hindistan Hindistan Hint Anakarası Rupi 1.232.320.000
73 Hollanda Hollanda Batı Avrupa Euro 16.795.200
74 Honduras Honduras Orta Amerika Lempira 8.385.072

Sayfa başı

I[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
75 Irak Irak Ortadoğu Irak Dinarı 35.404.000

Sayfa başı

İ[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
76 İngiltere Birleşik Krallık Kuzeybatı Avrupa Paund 63.181.775
77 İran İran Ortadoğu Riyal 76.807.000
78 İrlanda İrlanda Batı Avrupa Euro 4.585.400
79 İspanya İspanya İber Yarımadası Euro 47.059.533
80 İsrail İsrail Ortadoğu Şekel 8.051.200
81 İsveç İsveç İskandinavya İsveç Kronu 9.588.569
82 İsviçre İsviçre Orta Avrupa İsviçre Frangı 8.058.100
83 İtalya İtalya Güney Avrupa Euro 59.704.082
84 İzlanda İzlanda Kuzey Avrupa İzlanda Kronu 323.810

Sayfa başı

J[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
85 Jamaika Jamaika Karayipler Jamaika Doları 2.715.000 2013
86 Japonya Japonya Uzakdoğu Yen 127.350.000

Sayfa başı

K[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
87 Kamboçya Kamboçya Doğu Asya Riel 15.135.000
88 Kamerun Kamerun Orta Afrika Afrika Frangı 20.386.799
89 Kanada Kanada Kuzey Amerika Kanada Doları 35.141.542
90 Karadağ Karadağ Balkanlar Euro 684,736
91 Katar Katar Ortadoğu Katar Riyali 2.155.446
92 Kazakistan Kazakistan Orta Asya Tenge 17.028.000
93 Kenya Kenya Bir Doğu Afrika ülkesi. Kenya Şilingi 44.354.000
94 Kırgızistan Kırgızistan Orta Asya Som 5.551.900
95 Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti Akdeniz Euro 803.147
96 Kiribati Kiribati Pasifik Avusturalya Doları 106.461
97 Kolombiya Kolombiya Güney Amerika Kolombiya Pesosu 47.181.000
98 Komorlar Komorlar Hint Okyanusu Komor Frangı 798.000 
99 Kongo Kongo Cumhuriyeti Orta Afrika Afrika Frangı 4.448.000
100 Kongo Demokratik Cumhuriyeti Demokratik Kongo Cumhuriyeti Orta Afrika Kongo Frangı 67.514.000
101 Kosova Kosova Birçok ülke tarafından tanınmayan Balkan ülkesi. Euro 1.739.825
102 Kostarika Kosta Rika Orta Amerika ülkesi. Kostarika Kolon'u 4.667.096
103 Kuveyt Kuveyt Ortadoğu Kuveyt Dinarı 3.558.054
104 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Akdeniz Türk Lirası 294.906
105 Kuzey Kore Kuzey Kore Uzakdoğu Kuzey Kore Won'u 24.895.000
106 Küba Küba Karayipler Küba Pezosu 11.163.934

uSayfa başı

L[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
107 Laos Laos Bir Hindiçini ülkesi. Kip 6.580.800
108 Lesotho Lesotho Güney Afrika ülkesi. Loti ve Rand 1.876.633
109 Letonya Letonya Bir Baltık ülkesi. Euro 2.013.400
110 Liberya Liberya Batı Afrika ülkesi. Liberya Doları 3.887.886
111 Libya Libya Kuzey Afrika ülkesi. Libya Dinarı 6.202.000
112 Lihtenştayn Lihtenştayn İki ülke tarafından tanınmayan Orta Avrupa'da bir ülke. İsviçre Frangı 36.281
113 Litvanya Litvanya Bir Baltık ülkesi. Litas 2.955.986
114 Lübnan Lübnan Bir Ortadoğu ülkesi. Lübnan Paund'u 4.822.000
115 Lüksemburg Lüksemburg Batı Avrupa ülkesi. Euro 36.288

Sayfa başı

M[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
116 Macaristan Macaristan Bir Orta Avrupa ülkesi. Forint 9.906.000
117 Madagaskar Madagaskar Afrika'nın güneydoğusunda ada ülkesi. Malagaz Frangı 20.696.070
118 Makedonya Cumhuriyeti Makedonya Cumhuriyeti Balkanlar'da bir ülke. Makedonya Dinarı 2.059.794
119 Malavi Malavi Eski adı Nyasaland olan bir Afrika ülkesi. Malavi Kwachası 16.310.431  (?)
120 Maldiv Adaları Maldivler Hint Yarımadası açıklarında bir adalar ülkesi. Rufiyaa 317.280
121 Malezya Malezya Güneydoğu Asya'da bir ülke. Ringgit 28.334.135
122 Mali Mali Bir Afrika ülkesi. Afrika Frangı 15.302.000
123 Malta Malta Akdeniz'de adalar ülkesi. Malta Lirası 416.055
124 Marshall Adaları Marshall Adaları Pasifik'te adalar ülkesi. Amerikan Doları 61.963 
125 Meksika Meksika Orta Amerika ülkesi. Meksika Pesosu 117.409.830
126 Mısır Mısır Kuzey Afrika'da ülke. Eski adı: Birleşik Arap Cumhuriyeti Mısır Paundu 83.661.000
127 Mikronezya Mikronezya Federal Devletleri Pasifik'te adalardan oluşan bir ülke. Amerika Doları 101.351
128 Moğolistan Moğolistan Orta Asya'da bir ülke. Togrot 2.754.685
129 Moldova Moldova Karadeniz'in kuzeyinde bir ülke. Moldova Leu 3.559.500
130 Monako Monako Kuzeybatı Akdeniz kıyılarında bir ülke. Euro 32.985
131 Moritanya Moritanya Bir Sahra ülkesi. Ouguiya 3.461.000
132 Moritius Mauritius Hint Okyanusu'nda ada ülkesi. Mauritius Rupisi 1,237,091
133 Mozambik Mozambik Bir Güneydoğu Afrika ülkesi. Metikal 23.700.715
134 Myanmar Myanmar Eski İsmi Burma ve Birmanya olan Asya ülkesi. Kyat 50.519.000

Sayfa başı

N[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
135 Namibya Namibya Eski adı Güneybatı Afrika olan ülke. Namibya Doları 2.133.077
136 Nauru Nauru Pasifik'te bir ada ülkesi. Avusturalya Doları 10.000
137 Nepal Nepal Kuzey Hindistanda bir Tibet ülkesi Nepal Rupesi 26.494.509
138 Nikaragua Nikaragua Orta Amerika ülkesi Nigaruka Korboba'sı  6.071.045
139 Nijer Nijer Bir Batı Afrika ülkesi. Afrika Frangı 17.129.077
140 Nijerya Nijerya Gine körfezinde bir Afrika ülkesi Naira 173.615.000
141 Norveç Norveç Bir İskandinav ülkesi Norveç Kronu 5.063.709

Sayfa başı

O[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
142 Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti Merkezi Afrika'da bir ülke. Afrika Frangı 4.416.000

Sayfa başı

Ö[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
143 Özbekistan Özbekistan Bir Orta Asya ülkesi. Sum 29.559.100

Sayfa başı

P[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
144 Pakistan PakistanOrta Asyada bir ülke. Pakistan Rupisi 183.900.000
145 Palau Palau Kuzey Pasifik'te bir adalar ülkesi. Amerikan Doları 20,842 
146 Panama Panama Orta Amerika'da bir ülke. Panama Balboası 3.405.813
147 Papua Yeni Gine Papua Yeni GineYeni Gine Adası'nın doğusunda bir ülke. Papua Yeni Gine Kinesi 7.059.653
148 Paraguay Paraguay Güney Amerika ülkesi. Paraguay Guaranisi 6.672.631
149 Peru PeruGüney Amerikada bir ülke. Yeni Sol 30.475.144
150 Polonya Polonya Doğu Avrupa'da bir ülke. Polonya Zlotisi 38.533.299
151 Portekiz Portekiz Güney Avrupa'da bir ülke. Euro 10.562.178

Sayfa başı

R[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
152 Romanya Romanya Balkanlarda bir ülke. Romanya Levi 20.121.641
153 Ruanda Ruanda Orta Afrika ülkesi. Ruanda Frangı 10.515.973
154 Rusya Federasyonu Rusya Dünyanın en büyük yüzölçümlü Avrupa ülkesi. Rus Rublesi 143.400.000

Sayfa başı

S[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
155 Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts ve Nevis Bir Karayip ülkesi. Doğu Karayip Doları 51.300
156 Saint Lucia Saint Lucia Bir Karayip ülkesi. Doğu Karayip Doları  183,600
157 Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent ve Grenadinler Bir Karayip ülkesi. Doğu Karayip Doları  120.000 
158 Samoa Samoa Pasifik'te eski adı Batı Samoa olan ülke. Tala 187.820
159 San Marino San Marino Orta Avrupa'da küçük bir ülke Euro 32.576
160 Sao Tome ve Principe São Tomé ve Príncipe Atlas Okyanusu'nda adalar ülkesi. Dobra 178.739
161 Sealand Sealand İngiltere yakınlarındaki tanınmayan mikro-ülke. Sealand Doları 4 (?)
162 Senegal Senegal Afrika ülkesi. CFA Frangı 13.711.597 
163 Seyşeller Seyşeller Hint Okyanusu'nun batısında adalar ülkesi. Seyşeller Rupisi  92,000 
164 Sırbistan Sırbistan Balkanlarda bir ülke. Sırp Dinarı 7.241.295
165 Sierra Leone Sierra Leone Bir Batı Afrika ülkesi. Leone 5.865.000
166 Singapur Singapur Asya'da bir ülke. Singapur Doları 5.310.000
167 Slovakya Slovakya Orta Avrupa'da bir ülke Euro 5.410.728
168 Slovenya Slovenya Orta Avrupa'da bir ülke. Euro 2.060.589
169 Solomon Solomon Adaları Pasifik'te adalar ülkesi. Solomon Doları 561.000
170 Somali Somali Afrika boynuzunda bir ülke. Somali Şilini 10.496.000
171 Somaliland Somaliland Hiçbir ülke tarafından tanınmamakta. Somaliland Şilini 3.500.000
172 Sri Lanka Sri Lanka Seylan adasında bir ülke. Sri Lanka Rupisi 20.277.597
173 Sudan Sudan Afrika'da bir ülke. Sudan Dinarı 37.964.000
174 Surinam Surinam Güney Amerika'nın kuzeyinde bir ülke. Surinam Guldeni 534.189
175 Suriye Suriye Ortadoğu. Suriye Sterlini 21.377.000
176 Suudi Arabistan Suudi Arabistan Arap Yarımadası'nda bulunan bir ülke Suudi Riyali 29.195.895
177 Svaziland Svaziland Bir Güney Afrika ülkesi. Lilangeni ve Rand 1.018.449

ıSayfa başı

Ş[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
178 Şili Şili Bir Güney Amerika ülkesi. Şili Pezosu 16.634.000

Sayfa başı

T[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
179 Tacikistan Tacikistan Orta Asya'nın güneyinde bir ülke Somoni 8.000.000
180 Tanzanya Tanzanya Tanganika ve Zanzibar'dan oluşan bir Doğu Afrika ülkesi. Tanzanya Şilini 44.928.093
181 Tayland Tayland Uzakdoğuda Çinhindi yarımadasının doğusunda bir ülke Tayland Bahtı 65.926.261
182 Tayvan Çin Cumhuriyeti Çok az ülke tarafından tanınan Eski adı Formoza veya

Milliyetçi Çin olan Çin Cumhuriyeti. Uluslararası alanda

" Chinese Taipei " olarak anılır.

Yeni Tayvan Doları 22.858.872 
183 Togo Togo Bir Batı Afrika ülkesi. CFA Frangı
184 Tonga Tonga Pasifik'te adalar ülkesi. Pa'anga 103.036
185 Transdinyester Transdinyester Hiçbir ülke tarafından tanınmayan Doğu Avrupa ülkesi. Transdinyester Rublesi 555.037
186 Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago Karayip adalarınn en güneyinde Veneuzela'nın kuzeyinde ada ülkesi Trinidad ve Tobago Doları 1.305.000 
187 Tunus Tunus Kuzeybatı Afrika ülkesi Tunus Dinarı 10.777.500
188 Tuvalu Tuvalu Pasifik'te adalar ülkesi. Avustralya Doları 11.323
189 Türkiye Türkiye Avrupa ile Asya arasında köprü görevi gören Güney Avrupa, Batı Asya, Anadolu Yarımadası'nda bulunan bir Akdeniz ülkesi. Türk Lirası 77.695.904
190 Türkmenistan Türkmenistan Hazar denizinin doğusunda Bir Orta Asya ülkesi Manat 5.240.000

Sayfa başı

U[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
191 Uganda Uganda Bir Afrika ülkesi. Uganda Şilini 34.131.400
192 Ukrayna Ukrayna Doğu Avrupa ülkesi Ukrayna Hrivnası 45.480.315
193 Umman Umman Arap Yarımadası'nın güneydoğusunda bir ülke. Umman Riyali 2.845.000
194 Uruguay Uruguay Bir Güney Amerika ülkesi Utguay Pesosu 3.286.000

Sayfa başı

Ü[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
195 Ürdün Ürdün Bir Ortadoğu ülkesi. Ürdün Dinarı 6.473.600

Sayfa başı

V[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
196 Vanuatu Vanuatu Pasifik'te adalar ülkesi. Vatu 264.652
197 Vatikan Vatikan Bazı ülkeler tarafından tanınan bir ülke Euro 1,000
198 Venezuela Venezuela Bir Güney Amerika ülkesi Venazuela Bolivari 28.946.101
199 Vietnam Vietnam Bir Hindiçini ülkesi. Vietnam Dongu 88.780.000

Sayfa başı

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
200 Yemen Yemen Arap Yarımadasının Güneybatısındaki ülke Yemen Dinarı 24.570.000
201 Yeni Zelanda Yeni Zelanda Okyanusyada bir ada ülkesi Yeni Zelanda Doları 4.472.390
202 Yeşil Burun Yeşil Burun Adaları Capo Verde olarak da bilinmekte. Yeşil Burun Adaları Eskudosu 420.979 
203 Yunanistan Yunanistan Bir Güneydoğu Avrupa ülkesi Euro 10.815.197

Sayfa başı

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfabetik
Liste No
Ülke Açıklama Para Birimi Nufusu (2010)
204 Zambiya Zambiya Eski adı Kuzey Rodezya olan Afrika ülkesi. Kwacha 13.092.666
205 Zimbabwe Zimbabve Eski adı Rodezya olan Afrika ülkesi. Zimbabwe Doları 12.973.808

Bağımlı Ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümran ülkeler dışında özerk yapıya ve özel statüye sahip pek çok ülke bulunmaktadır. Aşağıda bağımlı ülkelerin listesi verilmiştir. Ayrıca bakınız. Bağımlı ülkeler

Abhazya - Acaristan - Adigey - Aga Buryatya - Aland - Alderney - Altay - Amerikan Samoa - ABD Virgin Adaları - Anguilla - Aruba - Azor Adaları - Başkortostan - Bermuda - Bonaire - Buryatya - Cayman Adaları - Cebelitarık - Ceuta - Christmas Adası - Cocos (Keeling) Adaları - Cook Adaları - Curaçao - Çeçenistan - Çukotka - Çuvaşistan - Dağıstan - Evenkya - Falkland - Faroe Adaları - Fransız Guyanası - Fransız Güney ve Antarktika Toprakları - Tahiti Fransız Polinezyası - Gagavuzya - Galler - Grönland - Guadelup - Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi - Guam - Guernsey - Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları - Güney Osetya - Hakasya - Herm - Hollanda Antilleri - Hong Kong - Jersey - İç Moğolistan Özerk Bölgesi - İngiliz Antartik Bölgesi - İngiliz Hint Okyanus Bölgesi - İngiliz Virgin Adaları - İnguşya - İskoçya - Johnston Atoll - Kabardin-Balkar - Kalmuk - Kanarya Adaları - Khantia-Mansia - Karaçay-Çerkez - Karakalpakistan - Karelya - Kırım Özerk Cumhuriyeti - Komi - Koryak Özerk Bölgesi - Kuzey İrlanda - Kuzey Mariana Adaları - Kuzey Osetya - Madeira Adaları - Makao - Man Adası - Mari El - Martinique - Mayotte - Melilla - Midway Adaları - Montserrat - Mordovya - Nahçivan - Navassa Adaları - Nenets Özerk Bölgesi - Ningxia Huizu Özerk Bölgesi - Niue - Norfolk Adası - Palmira Atoll - Pitcairn - Porto Riko - Saint Helena - Saba - Saint Pierre ve Miquelon - Sark - Sincan Uygur Özerk Bölgesi -Sint Eustatius - Sint Maarten - Tataristan - Taymir - Tokelau - Tristan da Cunha - Turks ve Caicos Adaları - Tuva - Udmurtya - Ust-Orda Buryatya - Yamalia - Yeni Kaledonya - Voyvodina - Wake Adaları - Wallis ve Futuna - Xizang Özerk Bölgesi (Tibet) - Yakutistan-