Ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
CIA WorldFactBook-Political world.svg

Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.

Birleşmiş Milletler'in kayıtlarına göre dünya üzerinde toplamda 208 ülke yer almaktadır.

Listelenen 208 ülke, Birleşmiş Milletler'e (BM) üyelik durumlarına göre üç kategoriye ayrılabilir: 193 BM üye devleti[1], 2 BM gözlemci devleti ve diğer 13 devlet. BM üyesi olmayan ülkeler ise listede eğik gösterilmiştir.

Uluslararası ortamda tanınan, Birleşmiş Milletler'e üye olmayan ülkeler şunlardır:

Toprak şekillerine göre bayraklar ile oluşturulan dünya haritası

A[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Abhazya Abhazya Kafkasya[not 1] Sohum Abhazca, Rusça 244.926 Abhazya apsarı, Rus rublesi
Afganistan Afganistan Asya Kâbil Peştuca, Darice 40.340.000 Afgani
Almanya Almanya Orta Avrupa Berlin Almanca 83.701.000 Euro
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika[not 2] Washington, DC - 333.886.000 Amerikan doları
Andorra Andorra Batı Avrupa Andorra la Vella Katalanca 77.421 Euro
Angola Angola Güneybatı Afrikaa Luanda Portekizce 34.588.000 Kwanza
Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda Karayipler'de bir ada ülkesi St. John's İngilizce 99.100 (tahminî) Doğu Karayip doları
Arjantin Arjantin Güney Amerika Buenos Aires İspanyolca 45.808.250 Arjantin pesosu
Arnavutluk Arnavutluk Balkanlar Tiran Arnavutça 2.866.343 Arnavut leki
Avustralya Avustralya Okyanusya Canberra - 25.923.217 Avustralya doları
Avusturya Avusturya Orta Avrupa Viyana Almanca 9.036.475 Euro
Azerbaycan Azerbaycan Kafkasya Bakü Azerice 10.248.551 Azerbaycan manatı

Sayfa başı

B[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Bahamalar Bahamalar Karayipler Nassau İngilizce 398.670 Bahama doları
Bahreyn Bahreyn Basra Körfezi Manama Arapça 1.751.737 Bahreyn dinarı
Bangladeş Bangladeş Orta Asya Dakka Bengalce 167.054.664 Bangladeş takası
Barbados Barbados Karayipler Bridgetown İngilizce 287.814 Barbados Doları
Belçika Belçika Orta Avrupa Brüksel Felemenkçe, Fransızca, Almanca 11.641.129 Euro
Belize Belize Kuzey Amerika Belmopan İngilizce 408.700 Belize doları
Benin Benin Batı Afrika Porto-Novo Fransızca 12.644.402 Batı Afrika CFA Frangı
Belarus Belarus Kuzey Avrupa Minsk Rusça 9.429.723 Belarus rublesi
Bhutan Bhutan Hint Anakarası Thimphu Dzongka 783.552 Ngultrum
Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri Arap Yarımadası Dubai Arapça 10.023.383 BAE dirhemi
Birleşik Krallık Birleşik Krallık[not 3] Kuzeybatı Avrupa Londra İngilizce 68.311.726 İngiliz sterlini
Bolivya Bolivya Güney Amerika Sucre İspanyolca, Keçuva, +35 daha 11.917.065 Boliviano
Bosna-Hersek Bosna-Hersek Balkanlar Saraybosna Boşnakça, Sırpça, Hırvatça 3.259.696 Marka
Botsvana Botsvana Güney Afrika Gaborone İngilizce 2.417.950 Pula
Brezilya Brezilya Güney Amerika[not 4] Brasilia Portekizce 214.541.770 Brezilya reali
Brunei Brunei Borneo Adası Bandar Seri Begavan Malayca 443.220 Brunei doları
Bulgaristan Bulgaristan Balkanlar Sofya Bulgarca 6.868.072 Lev
Burkina Faso Burkina Faso Batı Afrika Ouagadougou Fransızca 21.851.845 Afrika frangı
Burundi Burundi Orta Afrika Gitega Fransızca, Rundice 12.465.455 Burundi frangı

Sayfa başı

C[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Cezayir Cezayir Kuzey Afrika Cezayir Arapça 44.936.046 Cezayir dinarı
Cibuti Cibuti Doğu Afrika Cibuti Arapça, Fransızca 1.008.880 Cibuti frangı

Sayfa başı

Ç[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Çad Çad Orta Afrika N'Djamena Fransızca, Arapça 17.203.487 Afrika frangı
Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti Doğu Avrupa Prag Çekçe 10.723.619 Çek korunası
Çin Çin Doğu Asya[not 5] Pekin Çince 1.445.025.408 Çin yuanı

Sayfa başı

D[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Kafkasya Hankendi Ermenice,Rusça 150.932 Ermeni dramı, Karabağ dramı
Danimarka Danimarka İskandinavya Kopenhag Danca 5.825.425 Danimarka kronu
Doğu Timor Doğu Timor Güneydoğu Asya Dili Portekizce, Tetum 1.357.733 Amerikan doları
Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti Karayipler'de bir ada ülkesi Santo Domingo İspanyolca 11.000.766 Dominik pezosu
Dominika Dominika Karayipler'de bir ada ülkesi Roseau İngilizce 72.241 Doğu Karayip doları

Sayfa başı

E[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Ekvador Ekvador Güney Amerika Qutio İspanyolca 17.979.759 Amerikan doları
Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi Sahra Altı Afrika Malabo İspanyolca, Fransızca 1.474.845 CFA frangı
El Salvador El Salvador Orta Amerika San Salvador İspanyolca 6.534.288 El Salvador kolonu
Endonezya Endonezya Güneydoğu Asya[not 6] Cakarta Endonezce 277.685.640 Endonezya rupiahı
Eritre Eritre Doğu Afrika Asmara Tigrinya, Arapça, İngiizce 3.644.455 Nakfa
Ermenistan Ermenistan Kafkasya Erivan Ermenice 2.967.548 Ermeni dramı
Estonya Estonya Baltık Ülkesi Tallinn Estonca 1.320.434 Euro
Esvatini Esvatini Güney Afrika Mbabane İngilizce, Swati dili 1.179.654 Lilangeni, Rand
Etiyopya Etiyopya Doğu Afrika Addis Ababa Amharca 119.499.870 Etiyopya birri

Sayfa başı

F[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Fas Fas Kuzey Afrika, Mağripler Rabat Arapça 37.554.604 Fas dirhemi
Fiji Fiji Okyanusya'da bir ada ülkesi Suva İngilizce 906.735 Fiji doları
Fildişi Sahili Fildişi Sahili Batı Afrika Yamoussoukro Fransızca 27.455.109 Afrika frangı
Filipinler Filipinler Güney Asya Manila Filipince, İngilizce 111.805.981 Filipinler pesosu
Filistin Devleti Filistin Orta Doğu[not 7] Kudüs[not 8] Arapça 5.290.709 Mısır lirası, Yeni İsrail şekeli, Ürdün dinarı, Filistin poundu
Finlandiya Finlandiya İskandinavya Helsinki Fince, İsveççe 5.549.571 Fin markkası
Fransa Fransa Orta Avrupa Paris Fransızca 65.511.923 Euro, Fransız frangı

Sayfa başı

G[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Gabon Gabon Orta Afrika Libreville Fransızca 2.306.099 Afrika frangı
Gambiya Gambiya Batı Afrika Banjul İngilizce 2.528.214 Gambiya dalasisi
Gana Gana Batı Afrika Akra İngilizce 32.096.372 Cedi
Gine Gine Batı Afrika Konakri Fransızca 13.706.833 Gine frangı
Gine-Bissau Gine-Bissau Batı Afrika Bissau Portekizce 2.042.055 CFA frangı
Grenada Grenada Karayipler'de bir ada ülkesi St. George's İngilizce 113.168 Doğu Karayip doları
Guyana Guyana Güney Amerika Georgetown İngilizce 792.198 Guyana doları
Guatemala Guatemala Orta Amerika Guatemala İspanyolca 18.426.830 Guatemala quetzalı
Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Pretoria / Bloemfontein / Cape Town 11 tane[not 9] 60.380.651 Güney Afrika randı
Kıbrıs Cumhuriyeti Güney Kıbrıs Akdeniz Lefkoşa Yunanca 1.218.808 Euro
Güney Kore Güney Kore Uzakdoğu Seul Korece 51.290.720 Won
Güney Osetya Güney Osetya Kafkasya Tshinvali Osetçe, Rusça 70.000 Rus lublesi
Güney Sudan Güney Sudan Orta Afrika Cuba İngilizce 11.193.725 Güney Sudan lirası
Gürcistan Gürcistan Kafkasya Tiflis Gürcüce 3.970.798 Gürcistan larisi

Sayfa başı

H[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Haiti Haiti Karayipler'de bir ada ülkesi Port-au-Prince Fransızca 11.613.004 Gourde
Hırvatistan Hırvatistan Balkanlar Zagreb Hırvatça 4.071.152 Kuna
Hindistan Hindistan Hint Anakarası[not 10] Yeni Delhi Hintçe, İngilizce 1.399.948.850 Rupi
Hollanda Hollanda Batı Avrupa Amsterdam Felemenkçe, Almanca 17.191.540 Euro
Honduras Honduras Orta Amerika Tegucigalpa İspanyolca 10.146.241 Lempira

Sayfa başı

I[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para Birimi
Irak Irak Orta Doğu Bağdat Arapça, Kürtçe 41.745.695 Irak dinarı

Sayfa başı

İ[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
İran İran Batı Asya Tahran Farsça 85.460.027 İran riyali
İrlanda İrlanda Batı Avrupa Dublin İrlandaca, İngilizce 4.990.402 Euro
İspanya İspanya İber Yarımadası Madrid İspanyolca 46.700.263 Euro
İsrail İsrail Orta Doğu[not 11] - [not 12] İbranice 8.859.077 Yeni İsrail şekeli
İsveç İsveç İskandinavya Stockholm İsveççe 10.186.877 İsveç kronu
İsviçre İsviçre Orta Avrupa - [not 13] Almanca, Fransızca, İtalyanca 8.741.235 İsviçre frangı
İtalya İtalya Güney Avrupa Roma İtalyanca 60.282.261 Euro
İzlanda İzlanda Kuzey Avrupa Reykjavík İzlandaca 344.292 İzlanda kronu

Sayfa başı

J[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Jamaika Jamaika Karayipler Kingston İngilizce 2.977.781 Jamaika doları
Japonya Japonya Uzak Doğu Tokyo Japonca 125.709.303 Japon yeni

Sayfa başı

K[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Kamboçya Kamboçya Doğu Asya Phnom Penh Kmerce 17.052.338 Riel
Kamerun Kamerun Orta Afrika Yaoundé Fransızca, İngilizce 27.615.325 Afrika frangı
Kanada Kanada Kuzey Amerika Ottawa İngilizce, Fransızca 38.228.381 Kanada doları
Karadağ Karadağ Balkanlar Podgorica Karadağca 627.783 Euro
Katar Katar Orta Doğu Doha Arapça 2.954.886 Katar riyali
Kazakistan Kazakistan Orta Asya Astana Kazakça, Rusça 19.086.898 Tenge, Kazak manatı
Kenya Kenya Doğu Afrika Nairobi Svahili, İngilizce 55.676.559 Kenya şilingi
Kırgızistan Kırgızistan Orta Asya Bişkek Kırgızca, Rusça 6.673.191 Som, Kırgız manatı
Kiribati Kiribati Pasifik Güney Tarava Kiribatice, İngilizce 122.568 Avustralya doları
Kolombiya Kolombiya Güney Amerika Bogotá İspanyolca 51.227.789 Kolombiya pesosu
Komorlar Komorlar Hint Okyanusu Moroni Komorca, Arapça, Fransızca 898.870 Komor frangı
Kongo Cumhuriyeti Kongo Cumhuriyeti Orta Afrika Brazzaville Fransızca 5.737.955 Afrika frangı
Kongo Demokratik Cumhuriyeti Kongo DC Orta Afrika Kinşasa Kongoca, Fransızca, +3 daha 94.032.226 Kongo frangı
Kosova Kosova Balkanlar[not 14] Priştine Arnavutça, Sırpça 1.739.825 Euro
Kosta Rika Kosta Rika Orta Amerika San José İspanyolca 5.157.931 Kosta Rika kolonu
Kuveyt Kuveyt Orta Doğu Kuveyt Arapça 4.346.440 Kuveyt dinarı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Akdeniz[not 15] Kuzey Lefkoşa Türkçe 380.000 Türk lirası
Kuzey Kore Kuzey Kore Uzak Doğu Pyongyang Korece 25.931.196 Kuzey Kore wonu
Kuzey Makedonya Kuzey Makedonya Balkanlar Üsküp Makedonca, Arnavutça 2.080.438 Makedonya dinarı
Küba Küba Karayipler'de bir ada ülkesi Havana İspanyolca 11.305.268 Küba pezosu

Sayfa başı

L[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Laos Laos Güneydoğu Asya Vientiane Laoca 7.428.649 Kip
Lesotho Lesotho Güney Afrika Maseru Sotho dili, İngilizce 2.168.423 Loti, Rand
Letonya Letonya Doğu Avrupa Riga Letonca 1.859.332 Euro
Liberya Liberya Batı Afrika Monrovia İngilizce 5.252.355 Liberya doları
Libya Libya Kuzey Afrika Trablus Arapça 6.992.919 Libya dinarı
Lihtenştayn Lihtenştayn Orta Avrupa Vaduz Almanca 36.281 İsviçre frangı
Litvanya Litvanya Doğu Avrupa Vilnius Litvanca 2.682.092 Litas
Lübnan Lübnan Orta Doğu Beyrut Arapça 6.694.070 Lübnan poundu
Lüksemburg Lüksemburg Batı Avrupa Lüksemburg Lüksemburgca, Almanca, Fransızca 636.763 Euro

Sayfa başı

M[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Macaristan Macaristan Orta Avrupa Budapeşte Macarca 9.615.551 Forint
Madagaskar Madagaskar Afrika'da bir ada ülkesi Antananarivo Malgaşça, Fransızca 28.862.669 Malagaz rangı
Malavi Malavi Güneydoğu Afrika Lilongwe İngilizce, Çevaca 19.129.952 Kvaça
Maldivler Maldivler Hint Okyanusu'nda bir adalar ülkesi Malé Maldivce, İngilizce 534.893 Rufiyaa
Malezya Malezya Güneydoğu Asya Kuala Lumpur Malayca 32.974.690 Ringgit
Mali Mali Batı Afrika Bamako Fransızca 21.221.904 Afrika frangı
Malta Malta Avrupa'da bir ada ülkesi Valletta Maltaca, İngilizce 443.274 Malta lirası
Marshall Adaları Marshall Adaları Kuzey Pasifik Majuro İngilizce, Marshallca, Japonca, Hintçe 59.930 Amerikan doları
Mauritius Mauritius Hint Okyanusu'nda ada ülkesi Port Louis - 1.273.263 Mauritius rupisi
Meksika Meksika Orta Amerika Meksiko İspanyolca 130.881.401 Meksika pesosu
Mısır Mısır Kuzey Afrika Kahire Arapça 105.216.402 Mısır lirası
Mikronezya Federal Devletleri Mikronezya Federal Devletleri Pasifik'te bir ada ülkesi Palikir İngilizce 116.892 Amerikan doları
Moğolistan Moğolistan Orta Asya Ulan Batur Moğolca 3.350.579 Togrot
Moldova Moldova Doğu Avrupa Kişinev Moldovaca 4.015.642 Moldova leyi
Monako Monako Batı Avrupa Monaco-Ville Fransızca 39.242 Euro
Moritanya Moritanya Batı Afrika Nuakşot Arapça 4.846.413 Ouguiya
Mozambik Mozambik Güneydoğu Afrika Maputo Portekizce 32.706.400 Metikal
Myanmar Myanmar Güneydoğu Asya Nepido Birmanca 55.059.831 Kyat

Sayfa başı

N[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Namibya Namibya Güneybatı Afrika Windhoek İngilizce, Almanca 2.612.482 Namibya doları
Nauru Nauru Pasifik'te bir ada ülkesi Yaren (de facto) Nauruca, İngilizce 10.860 Avustralya doları
Nepal Nepal Güney Asya Katmandu Nepalce 29.940.849 Nepal rupesi
Nikaragua Nikaragua Orta Amerika ülkesi Managua İspanyolca 6.742.200 Nigaruka korbobası
Nijer Nijer Batı Afrika ülkesi Niamey Fransızca 25.715.811 Afrika frangı
Nijerya Nijerya Gine Körfezi'nde bir Afrika ülkesi Abuja İngilizce 214.486.053 Naira
Norveç Norveç Bir İskandinav ülkesi Oslo Norveççe 5.491.764 Norveç kronu

Sayfa başı

O[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti Afrika'nın ortasında bir kara ülkesi Bangui Sango, Fransızca 4.985.779 Afrika frangı

Sayfa başı

Ö[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Özbekistan Özbekistan Orta Asya'da bir ülke Taşkent Özbekçe 34.128.386 Özbekistan somu

Sayfa başı

P[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Pakistan Pakistan Orta Asya'da bir ülke İslamabad Urduca, İngilizce 227.440.243 Pakistan rupisi
Palau Palau Kuzey Pasifik'te bir adalar ülkesi Ngerulmud İngilizce, Palauca 18.175 Amerikan doları
Panama Panama Orta Amerika Panamá İspanyolca 4.413.172 Panama balboası
Papua Yeni Gine Papua Yeni Gine Yeni Gine Adası'nın doğusunda bir ülke Port Moresby İngilizce, Tok Pisin, Hiri Motu 9.214.227 Papua Yeni Gine kinesi
Paraguay Paraguay Güney Amerika Asunción İspanyolca, Guarani 7.262.998 Paraguay guaranisi
Peru Peru Güney Amerika Lima İspanyolca 33.446.076 Nuevo Sol
Polonya Polonya Doğu Avrupa Varşova Lehçe 37.744.774 Polonya zlotisi
Portekiz Portekiz Güney Avrupa, İber Yarımadası Lizbon Portekizce 10.154.893 Euro

Sayfa başı

R[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Romanya Romanya Balkanlar'da bir ülke Bükreş Rumence 19.095.090 Romanya leyi
Ruanda Ruanda Orta Afrika ülkesi Kigali Ruandaca, İngilizce, Fransızca 13.450.717 Ruanda frangı
Rusya Rusya Doğu Avrupa ülkesi Moskova Rusça 145.688.479 Rus rublesi

Sayfa başı

S[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti Batı Afrika Layun Arapça 597.339 Fas dirhemi
Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts ve Nevis Bir Karayip ülkesi Basseterre İngilizce 53.672 Doğu Karayip doları
Saint Lucia Saint Lucia Bir Karayip ülkesi Castries İngilizce 184.637 Doğu Karayip doları
Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent ve Grenadinler Bir Karayip ülkesi Kingstown İngilizce 111.345 Doğu Karayip doları
Samoa Samoa Pasifik'te bir ülke Apia Samoaca 201.759 Tala
San Marino San Marino Orta Avrupa'da küçük bir ülke San Marino İtalyanca 34.031 Euro
São Tomé ve Príncipe São Tomé ve Príncipe Atlas Okyanusu'nda adalar ülkesi São Tomé Portekizce 226.035 Dobra
Senegal Senegal Batı Afrika ülkesi Dakar Fransızca 17.455.217 CFA frangı
Seyşeller Seyşeller Hint Okyanusu'nda adalar ülkesi Victoria Seyşeller Kreolü, Fransızca, İngilizce 99.093 Seyşeller rupisi
Sırbistan Sırbistan Balkanlar'da bir ülke Belgrad Sırpça 8.666.156 Sırp dinarı
Sierra Leone Sierra Leone Batı Afrika ülkesi Freetown İngilizce 8.231.282 Leone
Singapur Singapur Güneydoğu Asya'da ada ülkesi Singapur İngilizce, Malayca, Çince, Tamilce 5.920.425 Singapur doları
Slovakya Slovakya Orta Avrupa Bratislava Slovakça 5.456.560 Euro
Slovenya Slovenya Orta Avrupa Ljubljana Slovence 2.077.135 Euro
Solomon Adaları Solomon Adaları Pasifik'te adalar ülkesi Honiara İngilizce 713.434 Solomon doları
Somali Somali Afrika Boynuzu'nda bir ülke Mogadişu Somalice, Arapça 16.655.131 Somali şilini
Somaliland Somaliland Hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır. Hargeisa Somalice, Arapça, İngilizce 3.500.000 Somaliland şilini
Sri Lanka Sri Lanka Hint Okyanusu'nda bir ada ülkesi Kolombo Seylanca, Tamilce 21.525.675 Sri Lanka rupisi
Sudan Sudan Doğu Afrika'da bir ülke Hartum Arapça, İngilizce 45.538.035 Sudan dinarı
Surinam Surinam Güney Amerika Paramaribo Felemenkçe 594.167 Surinam guldeni
Suriye Suriye Orta Doğu Şam Arapça 19.206.952 Suriye sterlini
Suudi Arabistan Suudi Arabistan Arap Yarımadası'nda bir ülke Riyad Arapça 35.560.980 Suudi riyali

Sayfa başı

Ş[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Şili Şili Güney Amerika Santiago İspanyolca 19.154.489 Şili pezosu

Sayfa başı

T[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Tacikistan Tacikistan Orta Asya'nın güneyinde bir ülke Duşanbe Tacikçe 9.852.288 Somoni
Tanzanya Tanzanya Doğu Afrika Dodoma Svahili, İngilizce 62.556.905 Tanzanya şilini
Tayland Tayland Güneydoğu Asya, Uzak Doğu Bangkok Tayca 69.962.271 Tayland bahtı
Tayvan Tayvan Doğu Asya'da, çok az ülke tarafından tanınan ülke[not 16] Taipei Standart Çince 23.570.344 Yeni Tayvan doları
Togo Togo Batı Afrika Lomé Fransızca 8.594.640 CFA frangı
Tonga Tonga Pasifik'te adalar ülkesi. Nuku'alofa Tongaca, İngilizce 107.187 Pa'anga
Transdinyester Transdinyester Hiçbir ülke tarafından tanınmayan Doğu Avrupa ülkesi Tiraspol Rusça, Moldovca, Ukraynaca 469.000 Transdinyester rublesi
Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago Karayipler'de ada ülkesi Port of Spain İngilizce 1.403.540 Trinidad ve Tobago doları
Tunus Tunus Kuzeybatı Afrika ülkesi Tunus Arapça 11.980.655 Tunus dinarı
Tuvalu Tuvalu Pasifik'te adalar ülkesi Funafuti Tuvalyanca, İngilizce 12.003 Avustralya doları
Türkiye Türkiye Batı Asya ve Güneydoğu Avrupa ülkesi Ankara Türkçe 85.065.043 Türk lirası
Türkmenistan Türkmenistan Orta Asya ülkesi Aşkabat Türkmence 6.155.886 Manat

Sayfa başı

U[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Uganda Uganda Doğu Afrika ülkesi Kampala İngilizce, Shavili 47.751.664 Uganda şilini
Ukrayna Ukrayna Doğu Avrupa ülkesi Kiev Ukraynaca 43.305.696 Ukrayna hrivnası
Umman Umman Arap Yarımadası'nın güneydoğusunda bir ülke Maskat Arapça 5.249.719 Umman riyali
Uruguay Uruguay Güney Amerika ülkesi Montevideo İspanyolca 3.489.790 Uruguay pesosu

Sayfa başı

Ü[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Ürdün Ürdün Bir Orta Doğu ülkesi Amman Arapça 10.245.077 Ürdün dinarı

Sayfa başı

V[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Vanuatu Vanuatu Pasifik'te adalar ülkesi. Port Vila Bislamaca, İngilizce, Fransızca 318.546 Vatu
Vatikan Vatikan Güney Avrupa[not 17] Vatikan İtalyanca, Latince 801 Euro
Venezuela Venezuela Güney Amerika Caracas İspanyolca 29.370.242 Venazuela bolivari
Vietnam Vietnam Bir Hindiçini ülkesi. Hanoi Vietnamca 98.494.754 Vietnam dongu

Sayfa başı

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Yemen Yemen Arap Yarımadası'nın güneybatısında bir ülke San'a Arapça 30.842.866 Yemen dinarı
Yeni Zelanda Yeni Zelanda Okyanusya'da bir ada ülkesi Wellington İngilizce, Maorice 4.878.752 Yeni Zelanda doları
Yeşil Burun Adaları Yeşil Burun Adaları Batı Afrika'da bir ada ülkesi Praia Portekizce 564.680 Yeşil Burun Adaları eskudosu
Yunanistan Yunanistan Bir Güneydoğu Avrupa ülkesi Atina Yunanca 10.340.713 Euro

Sayfa başı

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
Zambiya Zambiya Eski adı Kuzey Rodezya olan Güney Afrika ülkesi Lusaka İngilizce 19.246.995 Kwacha
Zimbabve Zimbabve Eski adı Rodezya olan Güney Afrika ülkesi Harare İngilizce, Çevaca, +13 daha 15.245.700 Zimbabwe doları

Bağımlı Ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümran ülkeler dışında özerk yapıya ve özel statüye sahip pek çok ülke bulunmaktadır. Aşağıda bu bağımlı ülkelerin listesi verilmiştir:

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hukuken Gürcistan sınırları içerisindedir.
  2. ^ Dünyanın en kalabalık 3. ülkesidir. En çok Hristiyanın yaşadığı ülkedir.
  3. ^ Birleşik Krallık; İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşur.
  4. ^ Dünyanın en kalabalık 6. ülkesidir.
  5. ^ Dünyanın en kalabalık ülkesidir.
  6. ^ Dünyanın en kalabalık 4. ülkesidir. En çok Müslümanın yaşadığı ülkedir.
  7. ^ BMGK gözlemci üyesidir.
  8. ^ İsrail de başkentinin Kudüs olduğunu iddia etmektedir; ancak Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır.
    "Arşivlenmiş kopya". 6 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  9. ^ Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, aralarında İngilizcenin de olduğu birbirinden farklı 11 tane resmî dili vardır.
  10. ^ Dünyanın en kalabalık 2. ülkesidir. Yakın zamanda Çin'i geçerek en kalabalık ülke olacağı tahmin edilmektedir.
  11. ^ Yahudilerin çoğunlukta olduğu tek ülkedir.
  12. ^ İsrail, tıpkı Filistin gibi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Ancak BM, bu kararı tanımamıştır.
  13. ^ İsviçre'nin resmî başkenti yoktur.
  14. ^ Kısmî tanırılığa sahiptir. Tanımayan ülkelere göre hukuken Sırbistan sınırları içerisinde.
  15. ^ Türkiye dışında herhangi bir Birleşmiş Milletler üyesi tarafından tanınmayan ülkedir. Hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti sınırları içerisinde.
  16. ^ Eski adı "Formoza" veya "Milliyetçi Çin" olan "Çin Cumhuriyeti". Uluslararası alanda "Çin Taipeisi" olarak anılır.
  17. ^ BMGK gözlemci üyesidir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük Atlas, Karatay Yayınları, Konya, 2010

  1. ^ "Member States" (İngilizce). United Nations. 13 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2022. 
  2. ^ "Questions of Sovereignty - the Montevideo Convention and Territorial Cession". www.taiwanadvice.com. 15 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Kalicka-Mikołajczyk, Adriana (9 Kasım 2020). "The international legal status of Western Sahara" (İngilizce). 15 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2022. 
  4. ^ Ayrıntılar için: Kosova'nın tanınma süreci
  5. ^ Hadar, Leon (16 Kasım 2005). "In Praise of 'Virtual States'" (İngilizce). 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.