Belize başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Belize başbakanı, Amerika kıtasının coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen bölümünde yer alan Belize'nin ülkenin henüz Britanya Hondurası ismi ile Büyük Britanya'nın kolonisi olduğu 1961 yılından itibaren sonra hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Bu görevde bulunan kişi 1961 ile 1964 yılları arasında Britanya Hondurası şef bakanı olarak, 1964 ile 1973 arasında Britanya Hondurası başbakanı olarak, iç işlerinde özerklik elde edildiği 1973 ile 1981 yılları arasında Belize başbakanı ve bağımsızlığın kazanıldığı 1981 tarihinden itibaren de Belize başbakanı olarak bu makamda görev almıştır.

Britanya Hondurası şef bakanı (1961-1964)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şef Bakanı Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma
1 George C. Price Cropped.jpg George Cadle Price

(1919–2011)

7 Nisan 1961 1 Ocak 1964 Halkların Birleşik Partisi

Britanya Hondurası başbakanı (1964-1973)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma
1 George C. Price Cropped.jpg George Cadle Price

(1919–2011)

1 Ocak 1964 1 Haziran 1973 Halkların Birleşik Partisi

Belize başbakanı (1973-1981)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma
1 George C. Price Cropped.jpg George Cadle Price

(1919–2011)

1 Haziran 1973 12 Eylül 1981 Halkların Birleşik Partisi

Belize başbakanı (1981-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görev süresi Siyasi parti

(seçildiği dönem)

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma
1 George C. Price Cropped.jpg George Cadle Price

(1919–2011)

12 Eylül 1981 17 Aralık 1984 Halkların Birleşik Partisi
2 Manuel Esquivel.jpg Manuel Esquivel

(1940–)

17 Aralık 1984 7 Eylül 1989 Birleşik Demokratik Parti
(1) George C. Price Cropped.jpg George Cadle Price

(1919–2011)

7 Eylül 1989 3 Temmuz 1993 Halkların Birleşik Partisi
(2) Manuel Esquivel.jpg Manuel Esquivel

(1940–)

3 Temmuz 1993 28 Ağustos 1998 Birleşik Demokratik Parti
3 Said Musa.jpg Said Musa

(1944–)

28 Ağustos 1998 8 Şubat 2008 Halkların Birleşik Partisi
4 Belizean Prime Minister, Dean Barrow in London, 27 June 2013 (cropped).jpg Dean Barrow

(1951–)

8 Şubat 2008 Görevde Birleşik Demokratik Parti

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]