İsmail Ömer Gulle

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İsmail Omar Guelleh
Cibuti Devlet Başkanı
Görevde
Makama geliş
8 Mayıs 1999
Yerine geldiği Hassan Gouled Aptidon
Kişisel bilgiler
Doğum 27 Kasım 1947 (76 yaşında)
Dire Dawa, Etiyopya

İsmail Omar Guelleh (Somalice: Ismaaciil Cumar Geelle. Arapça: اسماعيل عُمر جليه)[1]) (d. 27 Kasım 1947), Cibutili siyasetçi. Guellah, Afrika ülkesi Cibuti'nin 1999 yılından bu yana devlet başkanlığı görevini yürütmektedir.

Issa etnik grubuna mensup biri olan Guellah, Etiyopya'da dünyaya gelmiştir. Ailesinin kendisini bölgede bulunan din okuluna göndermesi ile birlikte okul hayatına başlayan Guellah, 1960 yılında eğitimini tamamlamadan o dönem için Fransa koloni bölgesi olan Cibuti'ye göç etmiştir. Daha sonra, bir genç astsubay olarak polisliğe katıldı. Cibuti bağımsız olduktan sonra, gizli polis şefi Hassan Gouled Aptidon hükûmetinin kabine başkanı oldu. Somali Ulusal Güvenlik Servisi ve daha sonra Fransız Gizli Servisinden eğitim aldı. Çünkü amcasının halefi olması için düşünülmüştü. Guelleh, amcasının rejimi altında Cibuti güvenlik ajansı başkanı olarak, ülkenin siyasi güçlerinden samimi bir bilgi kazanmış; baskı ve yıldırma taktiği izleyerek "böl ve yönet" politikasını kullanmıştır.

4 Şubat 1999 tarihinde, Cumhurbaşkanı Gouled Aptidon sonraki seçimlerde emekli olacağını açıkladı. Bunun üzerine iktidardaki partisi İlerleme İçin Halk Rallisi'nin (CHP) olağanüstü bir kongre düzenleyerek başkan adayı olarak Guelleh'i seçti. Guelleh bağımsız aday Musa Ahmed Idriss'i yenerek 9 Nisan 1999 tarihinde yapılan başkanlık seçimlerinde % 74,02 oy ile başkanlık yarışını kazandı. 8 Mayıs tarihinde göreve başladı. Musa Ahmed Idriss, "silahlı kuvvetlerini tehdit ettiği" gerekçesiyle Eylül'de tutuklandı ve açıklanmayan bir yerde gözaltına alındı.

Guelleh, 2005 ve 2011 yıllarında gerçekleştirilen seçimlerde de neredeyse oyların tamamını alarak devlet başkanlığı makamına yeniden seçilmiştir. Guelleh mevcut olan yasaya göre en fazla iki dönem üst üste başkan seçilebilmesine rağmen 2010 yılında gerçekleştirdiği anayasa değişikliği ile üçüncü bir dönem için seçimlere girebilmiştir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Reality Check On Ismail Omar Guelleh" 27 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Somaliland Times, Issue 211, 4 February 2006.
  2. ^ "Guelleh yasa değişikliği ile üçüncü bir dönem seçimlere girmeyi garanti altına aldı". 21 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen:
Hassan Gouled Aptidon
Cibuti Devlet Başkanı
1999–
Sonra gelen:
Görevde