Burkina Faso başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Burkina Faso başbakanı, Afrika ülkesi Burkina Faso'nun bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından (bağımsızlık Yukarı Volta ismi ile olmuştur) bu yana ülkede kurulan hükumetin başında yer alan kişiye verilen unvandır. Hükumeti yöneten başbakan 1960 ile 1984 yılları arasında Yukarı Volta Cumhuriyeti'nde, 1984 yılından itibaren de Burkina Faso Cumhuriyeti'nde göreve gelmiştir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Yukarı Volta/Burkina Faso başbakanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan

(Doğum–Ölüm)

Resim Görev süresi Seçim yılı Siyasi parti Devlet Başkanı
Göreve başlama Görevi bırakma
Yukarı Volta Cumhuriyeti
Makam kaldırıldı (5 Ağustos 1960 – 12 Şubat 1971)
1 Gérard Kango Ouédraogo

(1925–2014)

Image of none.svg 13 Şubat 1971 8 Şubat 1974 1970 UDV–RDA Lamizana
2 Sangoulé Lamizana

(1916–2005)

Image of none.svg 8 Şubat 1974 7 Temmuz 1978 Bağımsız Kendisi
3 Joseph Conombo

(1917–2008)

Image of none.svg 7 Temmuz 1978 25 Kasım 1980

(devrildi.)

1978 UDV–RDA Lamizana
4 Saye Zerbo

(1932–2013)

Image of none.svg 25 Kasım 1980 7 Kasım 1982

(devrildi.)

Askeri Kendisi
Makam boş kaldı (7 Kasım 1982 – 10 Ocak 1983)
5 Thomas Sankara

(1949–1987)

Image of none.svg 10 Ocak 1983 17 Mayıs 1983

(görevden alındı
ve tutuklandı
)

Askeri Ouédraogo
Makam kaldırıldı (17 Mayıs 1983 – 4 Ağustos 1984)
Burkina Faso Cumhuriyeti
Makam kaldırıldı (4 Ağustos 1984 – 16 Haziran 1992)
6 Youssouf Ouédraogo

(1949–)

Ouedraogo.jpg 16 Haziran 1992 22 Mart 1994 1992 ODP–MT Compaoré
7 Roch Marc Christian Kaboré

(1957–)

Roch Marc Christian Kaboré.jpg 22 Mart 1994 6 Şubat 1996 ODP–MT Compaoré
8 Kadré Désiré Ouedraogo

(1953–)

Image of none.svg 6 Şubat 1996 7 Kasım 2000 1997 CDP Compaoré
9 Paramanga Ernest Yonli

(1956–)

Paramanga Ernest Yonli.JPG 7 Kasım 2000 11 Haziran 2007 2002 CDP Compaoré
10 Tertius Zongo

(1957–)

TertiusZongo.jpg 11 Haziran 2007 18 Nisan 2011

(görevden alındı.)

2007 CDP Compaoré
11 Luc-Adolphe Tiao

(1954–)

Image of none.svg 18 Nisan 2011 30 Ekim 2014

(görevden alındı.)

2012 CDP Compaoré
Makam boş kaldı (30 Ekim – 19 Kasım 2014)
12 Yacouba Isaac Zida

(1965–)

Image of none.svg 19 Kasım 2014 17 Eylül 2015

(devrildi.)

Askeri

(Başkanlık Muhafız Alayı)

Kafando
Makam boş kaldı (17 – 23 Eylül 2015)
(12) Yacouba Isaac Zida

(1965–)

Image of none.svg 23 Eylül 2015

(yeniden döndü)

29 Aralık 2015 Askeri Kafando
Makam boş kaldı (29 Aralık 2015 – 6 Ocak 2016)
13 Paul Kaba Thieba

(1960–)

Image of none.svg 6 Ocak 2016 Görevde 2015 Bağımsız Kaboré

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]