Burkina Faso başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Burkina Faso Başbakanı
FransızcaPremier ministre du
Burkina Faso
Arma
Görevdeki
Appolinaire Joachim Kyelem de Tambela

21 Ekim 2022 tarihinden beri
Oluşum13 Şubat 1971
İlk sahibiGérard Kango Ouédraogo
MaaşÖdenekler dahil yıllık 869.740 FCFA[1]

Burkina Faso başbakanı, Afrika ülkesi Burkina Faso'nun Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından (bağımsızlık Yukarı Volta ismi ile olmuştur) bu yana ülkede kurulan hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

Yukarı Volta/Burkina Faso başbakanı olarak toplam on beş kişi görev yaptı.

Makamın şu anki sahibi Appolinaire Joachim Kyelem de Tambela'dır.

Başbakanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi partiler
Diğer gruplar
Statü
  •   Geçici başbakan
Başbakan
(Doğum–Ölüm)
Fotoğraf Göreve Başlangıcı Görev Sonu Görev Süresi Siyasi Parti Devlet Başkanı
Yukarı Volta Cumhuriyeti
1 Gérard Kango Ouédraogo
(1925-2014)
13 Şubat 1971 8 Şubat 1974 2 yıl, 360 gün UDV-RDA Lamizana
2 Sangoulé Lamizana
(1916-2005)
8 Şubat 1974 7 Temmuz 1978 4 yıl, 149 gün Bağımsız Kendisi
3 Joseph Conombo
(1917-2008)
7 Temmuz 1978 25 Kasım 1980
(devrildi.)
2 yıl, 141 gün UDV-RDA Lamizana
4 Saye Zerbo
(1932-2013)
25 Kasım 1980 7 Kasım 1982
(devrildi.)
1 yıl, 347 gün Askeri Kendisi
Makam boş kaldı (7 Kasım 1982 - 10 Ocak 1983)
5 Thomas Sankara
(1949-1987)
10 Ocak 1983 17 Mayıs 1983
(görevden alındı
ve tutuklandı
)
127 gün Askeri Ouédraogo
Makam kaldırıldı (17 Mayıs 1983 - 4 Ağustos 1984)
Burkina Faso Cumhuriyeti
Makam kaldırıldı (4 Ağustos 1984 - 16 Haziran 1992)
6 Youssouf Ouédraogo
(1949-2017)
16 Haziran 1992 22 Mart 1994 1 yıl, 279 gün ODP-MT Compaoré
7 Roch Marc Christian Kaboré
(1957–)
22 Mart 1994 6 Şubat 1996 1 yıl, 321 gün
8 Kadré Désiré Ouedraogo
(1953–)
6 Şubat 1996 7 Kasım 2000 4 yıl, 275 gün CDP
9 Paramanga Ernest Yonli
(1956–)
7 Kasım 2000 11 Haziran 2007 6 yıl, 216 gün
10 Tertius Zongo
(1957–)
11 Haziran 2007 18 Nisan 2011
(görevden alındı.)
3 yıl, 311 gün
11 Luc-Adolphe Tiao

(1954–)

18 Nisan 2011 30 Ekim 2014
(görevden alındı.)
3 yıl, 195 gün
Makam boş kaldı (30 Ekim – 19 Kasım 2014)
12 Yacouba Isaac Zida
(1965–)
19 Kasım 2014 17 Eylül 2015
(devrildi.)
302 gün Askeri
(RSP)
Kafando
Makam boş kaldı (17 - 23 Eylül 2015)
(12) Yacouba Isaac Zida
(1965–)
23 Eylül 2015
(yeniden döndü)
29 Aralık 2015 97 gün Askeri Kafando
Makam boş kaldı (29 Aralık 2015 - 6 Ocak 2016)
13 Paul Kaba Thieba
(1960–)
6 Ocak 2016 19 Ocak 2019
(istifa etti.)
3 yıl, 13 gün Bağımsız Kaboré
Makam boş kaldı (19 Ocak 2019 - 21 Ocak 2019)
14 Christophe Joseph Marie Dabiré
(1948–)
21 Ocak 2019 10 Aralık 2021 2 yıl, 320 gün Bağımsız Kaboré
15 Lassina Zerbo
(1963–)
10 Aralık 2021 24 Ocak 2022
(görevden alındı.)
45 gün Bağımsız
Makam boş kaldı (24 Ocak 2022 - 3 Mart 2022)
- Albert Ouédraogo
(1969–)
3 Mart 2022 30 Eylül 2022
(görevden alındı.)
211 gün Bağımsız Damiba
Makam boş kaldı (30 Eylül 2022 - 21 Ekim 2022)
- Appolinaire Joachim Kyelem de Tambela
(1958–)
21 Ekim 2022 günümüz 1 yıl, 219 gün Bağımsız Traore

Zaman dilimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Appolinaire Joachim Kyelem de TambelaAlbert OuédraogoLassina ZerboChristophe Joseph Marie DabiréPaul Kaba ThiebaYacouba Isaac ZidaLuc-Adolphe TiaoTertius ZongoParamanga Ernest YonliKadré Désiré OuédraogoRoch Marc Christian KaboréYoussouf OuédraogoThomas SankaraSaye ZerboJoseph ConomboSangoulé LamizanaGérard Kango Ouédraogo

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]