Bahamalar başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bahamalar başbakanı, Karayipler'de yer alan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Bahamalar'da 1955 yılından sonra hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülkenin 1955 yılından itibaren Büyük Britanya'ya bağlı olduğu bir dönemde Şef Bakan unvanı ile bu görev yürütülmüş, ülkenin 1964 yılında iç işlerinde özerkliğini elde etmesi ile birlikte de başbakan unvanı ile görev üstlenilmiştir. Ülkenin 1973'te bağımsızlığını kazanması sonrasında da bu makama gelenler bağımsız Bahamalar'ın başbakanı olarak görevlerini yürütmüşlerdir.

Bahamalar devlet başkanları listesi (1955-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahama Adaları şef bakanı (1955-1964)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şef Bakan Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Nr: Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma Görev süresi
1 Image of none.svg Sir Roland Symonette

(1898–1980)

1955 7 Ocak 1964 9 yıl Birleşik Bahamalılar Parti

Bahama Adaları başbakanı (1964-1969)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Nr: Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma Görev süresi
(1) Image of none.svg Sir Roland Symonette

(1898–1980)

7 Ocak 1964 16 Ocak 1967 3 yıl 9 gün Amerika Birleşik Bahama Parti
2 Image of none.svg Lynden Pindling

(1930–2000)

16 Ocak 1967 10 Mayıs 1969 2 yıl 114 gün İlerici Liberal Parti

Bahama Adaları Topluluğu Başbakanı (1969-1973)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görev süresi Siyasi Parti

(seçim zamanında)

Nr: Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma Görev süresi
(1) Image of none.svg Lynden Pindling

(1930–2000)

10 Mayıs 1969 10 Temmuz 1973 4 yıl 61 gün İlerici Liberal Parti

Bahamalar Topluluğu başbakanı (1973–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görevi süresi Siyasi parti

(seçildiği dönem)

Nr: Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma Görev süresi
(1) Image of none.svg Lynden Pindling

(1930–2000)

10 Temmuz 1973 21 Ağustos 1992 19 yıl 42 gün İlerici Liberal Parti
2 Hubert Ingraham.jpg Hubert Ingraham

(1947–)

21 Ağustos 1992 3 Mayıs 2002 9 yıl 255 gün Bağımsız Ulusal Hareketi
3 Perry Christie 2013 (cropped).jpg Perry Christie

(1943–)

3 Mayıs 2002 4 Mayıs 2007 5 yıl 1 gün İlerici Liberal Parti
(2) Hubert Ingraham.jpg Hubert Ingraham

(1947–)

4 Mayıs 2007 8 Mayıs 2012 5 yıl 4 gün Bağımsız Ulusal Hareketi
(3) Perry Christie 2013 (cropped).jpg Perry Christie

(1943–)

8 Mayıs 2012 11 Mayıs 2017 5 yıl 3 gün İlerici Liberal Parti
4 Hubert Minnis 2016.jpg Hubert Minnis

(1954–)

11 Mayıs 2017 Görevde Bağımsız Ulusal Hareketi

Başbakan Yardımcıları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Arthur Dion Hanna (1967-1984)
  • Clement T. Maynard (1985-1992)
  • Orville Turnquest (1992-1995)
  • Frank Watson (1995-2002)
  • Cynthia A. Pratt (2002-2007)
  • Brent Symonette (2007-2012)
  • Philip Davis (2012-2017)
  • Peter Turnquest (2017–günümüz)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]