Somali başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Somali başbakanı, Afrika ülkesi Somali'de henüz bağımsızlığın kazanılmadığı 1956 yılından bu yanan hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makam gelen kişiye verilen unvandır.

Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Somali başbakanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Seçim Görev Süresi Siyasi Parti
İsim Resim Doğum–Ölüm Başlangıç Bitiş
Flag of Somalia.svgSomali İtalyan Güven Bölgesi (1956–1960) • Coat of arms of Somalia.svg
1 Abdullahi İssa Mahmud Abdullahi Issa Mohamud.jpg 1921–1988 1956
1959
29 Şubat 1956 1 Temmuz 1960 Somali Gençlik Ligi
Flag of Somalia.svgSomali Cumhuriyeti (1960–1969) • Coat of arms of Somalia.svg
2 Muhammed Hacı İbrahim Egal Mohammed Haaji Ibrahim Cigaal.jpg 1928–2002 1 Temmuz 1960 12 Temmuz 1960 Somali Gençlik Ligi
3 Abdi Raşid Ali Şermarke Image of none.svg 1919–1969 12 Temmuz 1960 14 Haziran 1964 Somali Gençlik Ligi
4 Abdi Rezak Hacı Hüseyin Husein.jpg 1924–2014 1964 14 Haziran 1964 15 Temmuz 1967 Somali Gençlik Ligi
(2) Muhammed Hacı İbrahim Egal Mohammed Haaji Ibrahim Cigaal.jpg 1928–2002 1969 15 Temmuz 1967 1 Kasım 1969 Somali Gençlik Ligi
Flag of Somalia.svgSomali Demokratik Cumhuriyeti (1969–1991) • Coat of arms of Somalia.svg
Makam kaldırıldı (1 Kasım 1969 – 1 Şubat 1987)
5 Muhammed Ali Samatar Mohamed Ali Samatar.png 1931–2016 1 Şubat 1987 3 Eylül 1990 Somali Devrimci Sosyalist Parti
6 Muhammed Havadle Madar Image of none.svg 1939–2005 3 Eylül 1990 24 Ocak 1991
(Devrildi)
Somali Devrimci Sosyalist Parti
Flag of Somalia.svgSomali Geçici Hükumeti (1991–1997) • Coat of arms of Somalia.svg
7 Umar Arteh Galib[1] Omararteghalib.jpg 1930– 24 Ocak 1991 Mayıs 1993
(Fiilen 3 Ocak 1997 tarihine kadar)[1]
Birleşik Somali Kongresi
Boş makam (Mayıs 1993 – 8 Ekim 2000)[1]
Flag of Somalia.svgSomali Geçici Ulusal Hükumeti (2000–2004) • Coat of arms of Somalia.svg
8 Ali Kalif Galaydh Dr. Ali Khalif Galaydh Photo.JPG 1941– 8 Ekim 2000 28 Ekim 2001 Bağımsız
Osman Jama Ali
Geçici
Image of none.svg 1941– 28 Ekim 2001 12 Kasım 2001 Bağımsız
9 Hasan Abşir Farah HassanAbshirFarah.png 1945– 12 Kasım 2001 8 Aralık 2003 Bağımsız
10 Muhammed Abdi Yusuf Image of none.svg 1945– 8 Aralık 2003 23 Aralık 2004 Bağımsız
Flag of Somalia.svgFederal Geçiş Hükûmeti (2004–2012) • Coat of arms of Somalia.svg
11 Ali Muhammed Gedi Cropped Ghedi.png 1952– 23 Aralık 2004 30 Ekim 2007
(İstifa)
Bağımsız
Salim Aliyev İbrov
Geçici
Image of none.svg 1942– 30 Ekim 2007 24 Kasım 2007 Bağımsız
12 Nur Hasan Hüseyin Nurhassanhusein.jpg 1938– 24 Kasım 2007 14 Şubat 2009 Bağımsız
13 Ömer Abdiraşid Ali Şarmarke Omarasharmarke4.jpg 1960– 14 Şubat 2009 24 Eylül 2010 Bağımsız
Abdivahid Elmi Gonca
Geçici
Image of none.svg 1962– 24 Eylül 2010 1 Kasım 2010 Bağımsız
14 Muhammed Abdullah Muhammed Farmarjo.jpg 1962– 1 Kasım 2010 19 Haziran 2011 Bağımsız
15 Abdiveli Muhammed Ali Abdiweli Mohamed Ali - 2012-02-27 at 12-35-51.jpg 1965– 19 Haziran 2011 20 Ağustos 2012 Bağımsız
Flag of Somalia.svgFederal Somali Hükumeti (2012–günümüz) • Coat of arms of Somalia.svg
(15) Abdiveli Muhammed Ali
Geçici
Abdiweli Mohamed Ali - 2012-02-27 at 12-35-51.jpg 1965– 20 Ağustos 2012 17 Ekim 2012 Bağımsız
16 Abdi Farah Shirdon Saaid Abdifarshird1.jpg 1958– 17 Ekim 2012 21 Aralık 2013 Bağımsız
17 Abdiveli Şeyh Ahmed Abdiwelisheikhahmed12a.jpg 1959– 21 Aralık 2013 24 Aralık 2014 Bağımsız
(13) Ömer Abdiraşid Ali Şarmarke Omarasharmarke4.jpg 1960– 24 Aralık 2014 1 Mart 2017 Bağımsız
(18) Hasan Ali Kayre Hassan Ali.png 1968– 1 Mart 2017 Görevde Bağımsız

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Kasım 1991 ile 2000 yılları arasında ülkede tanınan merkezi bir hükumet bulunmamaktaydı. Ülkenin güney kesimleri farklı asi grup liderleri tarafından kontrol edilmektedir. Bu süreçte özellikle General Muhammed Farrah Aidid 15 Haziran 1995 ile hayatını kaybettiği 1 Ağustos 1996 tarihine kadar ardında da oğlu Hüseyin Farrah Aidid 4 Ağustos 1996 ile 20 Mart 1998 tarihine kadar başkanlıkta hak iddia ederek makamın sahibi olduklarını açıklamışlardır. Merkezi yönetimden vazgeçilmesi ile birlikte özellikle kuzey bölgelerde özerk yapıların oluşmasını sağlamıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]