Libya devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Libya devlet başkanı, Afrika ülkesi Libya'nın 1951 yılından bu yana ülkenin en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır. Libya'nın en üst makamında bulunan kişiler dönemlerine göre kral, komuta konseyi başkanı ve genel halk kongresi genel sekreteri unvanları ile ülkeyi yönetmişlerdir. Muammer Kaddafi iktidarı ele aldıktan sonra 1979 yılında tüm unvanlarından ayrılmış olsa da, ülkeyi devrim lideri olarak yönetmiştir. Libya'da 2011 yılında yaşanan iç savaş neticesinde Kaddafi kuvvetleri ile muhalif grupların çatışmaları esnasında muhalifler Ulusal Geçiş Konseyi adı altında ikinci bir yönetim oluşturmuşlar, iç savaşın resmen bittiğinin açıklandığı 23 Ekim 2011 tarihinden itibaren de ülke genelinde tüm yetkileri kendinde toplamıştır. 2012 yılında yönetim Genel Ulusal Meclis adı verilen meclise ve bu meclisin başında bulunan başkana devredilmiştir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Hülüm Süresi Hanedan
Başlangıç Bitiş
Libya Kralı (1951-1969)
1 IdrisI3.jpg I. İdris
إدريس الأول‎‎
(1889–1983)
24 Aralık 1951 1 Eylül 1969 Senusi Hanedanı
Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
Devrim Komuta Konseyi Başkanı (1969-1977)
2 Gaddafi 1972.jpg Muammer Kaddafi
معمر القذافي
(1942–2011)
8 Eylül 1969 2 Mart 1977 Askeri-Arap Sosyalist Birliği
Genel Halk Kongresi Genel Sekreterleri (1977-2011)
(2) Gaddafi 1972.jpg Muammer Kaddafi
معمر القذافي
(1942–2011)
2 Mart 1977 2 Mart 1979 İslami Sosyalist
3 Blanco portrait.svg Abdül Ati el-Ubeydi
عبد العاطي العبيدي
(1939–)
2 Mart 1979 7 Ocak 1981 İslami Sosyalist
4 Blanco portrait.svg Muhammed ez-Zaruk Receb
محمد الزروق رجب
(1940–)
7 Ocak 1981 15 Şubat 1984 İslami Sosyalist
5 Blanco portrait.svg Mifta el-Usta Ömer
مفتاح الاسطى عمر
(1935–2010)
15 Şubat 1984 7 Ekim 1990 İslami Sosyalist
6 Blanco portrait.svg Abdül Rezzak es-Savsa
عبد الرزاق الصوصاع
(?–?)
7 Ekim 1990 18 Kasım 1992 İslami Sosyalist
7 Shikh azanati.JPG Muhammed ez-Zanati
إمحمد الزناتي
(?–?)
18 Kasım 1992 3 Mart 2008 İslami Sosyalist
8 Blanco portrait.svg Miftah Muhammed K'eba
مفتاح محمد كعيبة
(?–?)
3 Mart 2008 5 Mart 2009 İslami Sosyalist
9 Blanco portrait.svg İmbarek Şameh
امبارك عبدالله الشامخ
(1952–)
5 Mart 2009 26 Ocak 2010 İslami Sosyalist
10 Blanco portrait.svg Muhammed Ebu El-Kasım al-Zuai
محمد أبو القاسم الزوي
(1952–)
26 Ocak 2010 23 Ağustos 2011 İslami Sosyalist
Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı (2011-2012)
11 Mustafa Abdul Jalil.jpg Mustafa Abdül Celil
مصطفى عبد الجليل
(1952–)
5 Mart 2011 8 Ağustos 2012 Bağımsız
Genel Ulusal Kongre Başkanları (2012-2014)
Blanco portrait.svg Muhammed Ali Selim
محمد علي سليم
(1935–)
8 Ağustos 2012 9 Ağustos 2012 Bağımsız
12 Megariaf cropped GNC.jpg Muhammed Makarif
محمد يوسف المقريف
(1940–)
9 Ağustos 2012 28 Mayıs 2013 Bağımsız
Giuma Ahmed Atigha.JPG Cuma Ahmed Atigha
جمعة أحمد عبد الله عتيقة
(1950–)
29 Mayıs 2013 25 Haziran 2013 Bağımsız
13 Nouri Abusahmain cropped.jpg Nuri Ebusehmen
نوري أبو سهمين
(1956–)
25 Haziran 2013 4 Ağustos 2014 Bağımsız
Temsilciler Meclisi Başkanları (2014-günümüz)
Ebu Bekir Bayra
أبوبكر بعيرة
(?–?)
4 Ağustos 2014 5 Ağustos 2014 Bağımsız
14 Blanco portrait.svg Agila Salah İsa
عقيلة صالح عيسى
(1944–)
5 Ağustos 2014 Görevde Bağımsız
2014 Genel Ulusal Kongre Başkanları (2014-2016)
(13) Nouri Abusahmain cropped.jpg Nuri Ebusehmen
نوري أبو سهمين
(1956–)
4 Ağustos 2014 5 Nisan 2016 Bağımsız
Başkanlık Konseyi Başkanları (2016-günümüz)
15 Libyan Prime Minister Fayez al-Sarraj.jpg Fayiz el-Sarac
فايز السراج
(1960–)
30 Mart 2016 Görevde Bağımsız

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]