Libya devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Libya devlet başkanı, Afrika ülkesi Libya'nın 1951 yılından bu yana ülkenin en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır. Libya'nın en üst makamında bulunan kişiler dönemlerine göre kral, komuta konseyi başkanı ve genel halk kongresi genel sekreteri unvanları ile ülkeyi yönetmişlerdir. Muammer Kaddafi iktidarı ele aldıktan sonra 1979 yılında tüm unvanlarından ayrılmış olsa da, ülkeyi devrim lideri olarak yönetmiştir. Libya'da 2011 yılında yaşanan iç savaş neticesinde Kaddafi kuvvetleri ile muhalif grupların çatışmaları esnasında muhalifler Ulusal Geçiş Konseyi adı altında ikinci bir yönetim oluşturmuşlar, iç savaşın resmen bittiğinin açıklandığı 23 Ekim 2011 tarihinden itibaren de ülke genelinde tüm yetkileri kendinde toplamıştır. 2012 yılında yönetim Genel Ulusal Meclis adı verilen meclise ve bu meclisin başında bulunan başkana devredilmiştir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Libya Krallığı (1951-1959)
Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Hüküm Süresi Hanedan Not
Başlangıç Bitiş
Libya Kralı (1951-1969)
1 IdrisI3.jpg I. İdris
إدريس الأول‎‎
(1889–1983)
24 Aralık 1951 1 Eylül 1969 Senusi Hanedanı Libya'nın ilk ve son kralı. 1969 darbesi ile birlikte devrildi.
Kaddafi Yönetiminde Libya (1969-2011)

Libya Arap Cumhuriyeti (1969-1977)

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti Not
Başlangıç Bitiş
Devrim Komuta Konseyi Başkanı (1969-1977)
2 Stevan Kragujevic, Moamer el Gadafi u Beogradu.jpg Muammer Kaddafi
معمر القذافي
(1942–2011)
8 Eylül 1969 2 Mart 1977 Askeri-Arap Sosyalist Birliği Kaddafi, Genel Halk Kongresi'nin Halkın Otoritesinin Kurulmasına İlişkin Bildiri'yi kabul etmesinden sonra 2 Mart 1977'de Devrim Komuta Konseyi'ni feshetti.
Libya Arap Cemahiriyesi (1977-2011)
Genel Halk Kongresi Genel Sekreterleri (1977-2011)
(2) Stevan Kragujevic, Moamer el Gadafi u Beogradu.jpg Muammer Kaddafi
معمر القذافي
(1942–2011)
2 Mart 1977 2 Mart 1979 İslami Sosyalist Kaddafi, 2 Mart 1979'da tüm hükümet görevlerinden vazgeçti. Bununla birlikte, devrimin lideri (resmen "Kardeşçe Lider ve Devrimin Rehberi") olarak, 2011 İç Savaşı sırasında görevden alınana ve öldürülene kadar Libya üzerindeki nihai kontrolü elinde tuttu.
3 Abdul Ati al-Obeidi (cropped).jpg Abdül Ati el-Ubeydi
عبد العاطي العبيدي
(1939–)
2 Mart 1979 7 Ocak 1981 İslami Sosyalist Daha önce 1977'den 1979'a kadar Genel Halk Komitesi'nin (Başbakan) Genel Sekreteri olarak görev yaptı.
4 Blanco portrait.svg Muhammed ez-Zaruk Receb
محمد الزروق رجب
(1940–)
7 Ocak 1981 15 Şubat 1984 İslami Sosyalist Daha sonra 1984'ten 1986'ya kadar Genel Halk Komitesi'nin (Başbakan) Genel Sekreteri olarak görev yaptı.
5 Blanco portrait.svg Mifta el-Usta Ömer
مفتاح الاسطى عمر
(1935–2010)
15 Şubat 1984 7 Ekim 1990 İslami Sosyalist 1986 Amerika Birleşik Devletleri bombalaması (El Dorado Kanyonu Operasyonu) sırasında görev yaptı.
6 Blanco portrait.svg Abdül Rezzak es-Savsa
عبد الرزاق الصوصاع
(1935–2010)
7 Ekim 1990 18 Kasım 1992 İslami Sosyalist
7 Shikh azanati.JPG Muhammed ez-Zanati
إمحمد الزناتي
(1937–)
18 Kasım 1992 3 Mart 2008 İslami Sosyalist
8 Blanco portrait.svg Müftah Muhammed Kaibe
مفتاح محمد كعيبة
(1942–)
3 Mart 2008 5 Mart 2009 İslami Sosyalist
9 Blanco portrait.svg Embarik Şamih
امبارك عبدالله الشامخ
(1952–)
5 Mart 2009 26 Ocak 2010 İslami Sosyalist Daha önce 2000'den 2003'e kadar Genel Halk Komitesi'nin (Başbakan) Genel Sekreteri olarak görev yaptı.
10 Blanco portrait.svg Muhammed Ebu el-Kasım ez-Zuai
محمد أبو القاسم الزوي
(1952–)
26 Ocak 2010 23 Ağustos 2011 İslami Sosyalist 2011 İç Savaşı ve eşzamanlı yabancı askeri müdahale sırasında görev yaptı. Trablus Muharebesi sırasında devrildi.
Geçiş Dönemi (2011-günümüz)
Geçici Ulusal Konsey Başkanı (2011-2012)
11 Mustafa Abdul Jalil (5713061984).jpg Mustafa Abdül Celil
مصطفى عبد الجليل
(1952–)
5 Mart 2011 8 Ağustos 2012 Bağımsız 23 Ağustos 2011 isyanında, bu dönemde Bingazi'de yaşıyordu.
Genel Ulusal Kongre Başkanları (2012-2014)
Blanco portrait.svg Muhammed Ali Selim
محمد علي سليم
(1935–)
8 Ağustos 2012 9 Ağustos 2012 Bağımsız Geçici Ulusal Konseyden güç devri için sembolik devlet başkanı.
12 Megariaf cropped GNC.jpg Muhammed Mekariyef
محمد يوسف المقريف
(1940–)
9 Ağustos 2012 28 Mayıs 2013 Bağımsız Genel Ulusal Kongre tarafından 14 Mayıs 2013 tarihinde kabul edilen Siyasi Tecrit Yasası'na uymak için istifa etti.
Giuma Ahmed Atigha.JPG Cuma Ahmed Atike
جمعة أحمد عبد الله عتيقة
(1950–)
29 Mayıs 2013 25 Haziran 2013 Bağımsız
13 Nouri Abusahmain cropped.jpg Nuri Ebusehmen
نوري أبو سهمين
(1956–)
25 Haziran 2013 5 Nisan 2016 Bağımsız Ayaklanma sırasında Trablus'taydı. 4 Ağustos 2014 tarihine kadar uluslararası alanda tanınmıştır.
2014 genel seçimlerinin ardından, hükümet yeni seçilen Temsilciler Meclisi ile yürürlükteki Genel Ulusal Kongre arasında bölünerek devam eden bir iç savaşa neden oldu.

2014 genel seçimleri Kasım 2014'te Libya Yüksek Mahkemesi tarafından geçersiz ilan edildi.

Temsilciler Meclisi Başkanları (2014-2021)
Ebu Bekir Bayra
أبوبكر بعيرة
(1941–)
4 Ağustos 2014 5 Ağustos 2014 Bağımsız Genel Ulusal Kongreden iktidarın devredilmesi için sembolik devlet başkanı.
14
Aguila Salah Issa - 2020 (cropped).jpg
Akile Salih İsa
عقيلة صالح عيسى
(1944–)
5 Ağustos 2014 15 Mart 2021 Bağımsız Ayaklanma sırasında Tobruk'taydı. Uluslararası olarak 12 Mart 2016'ya kadar tanınmıştır.
Başkanlık Konseyi ve Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin açılışının ardından hükümet, Temsilciler Meclisi ile 2016 darbe girişiminden sonra yeniden oluşturulan Ulusal Kurtuluş Hükümeti arasında bölünmüş durumda.

Ancak, merkezi Trablus'ta bulunan Yüksek Danıştay UMH'yi tanıyor.

Başkanlık Konseyi Başkanları (2016-günümüz)
15 Fayez al-Sarraj in Washington - 2017 (38751877521) (cropped).jpg Fayiz es-Serrac
فايز السراج
(1960–)
30 Mart 2016 15 Mart 2021 Bağımsız Uluslararası alanda kabul görmüş, merkezi Trablus'ta. Eşzamanlı olarak Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı olarak görev yaptı.
16 Мухаммад Аль-Манфи.png Muhammed el-Menfi

محمد يونس المنفي

(1976-)

15 Mart 2021 Görevde Bağımsız Uluslararası alanda kabul görmüş, merkezi Trablus'ta.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]