Libya devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Libya Devleti Başkanlık Konseyi Başkanı
Arapçaرئيس المجلس الرئاسي دولة ليبيا
Seal of the Government of National Unity (Libya).svg
Ulusal Birlik Hükûmeti Mührü
Görevdeki
Muhammed el-Menfi

15 Mart 2021 tarihinden beri
Ulusal Birlik Hükümeti
Unvan Sayın Başkan
Ekselansları
Üyelik Başkanlık Konseyi
Resmî ikamet Trablus, Libya

Bu makale, ülkenin 1951'deki bağımsızlığından bu yana Libya devlet başkanlarını listeler.

Libya devlet başkanları (1951-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Libya Krallığı (1951-1959)[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf İsim
(Doğum-Ölüm)
Hüküm Başlangıcı Hüküm Sonu Hüküm Süresi Hanedan Not(lar)
Libya Kralı (1951-1969)
1 King Idris I of Libya.png I. İdris
إدريس الأول‎‎
(1889–1983)
24 Aralık 1951 1 Eylül 1969 700855816560000000017 yıl, 251 gün Senusi Hanedanı Libya'nın ilk ve son kralı. 1969 darbesi ile birlikte devrildi.[1]

Kaddafi Yönetiminde Libya (1969-2011)[değiştir | kaynağı değiştir]

Libya Arap Cumhuriyeti (1969-1977)[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Başlangıcı Görev Sonu Görev Süresi Siyasi Parti Not(lar)
Devrim Komuta Konseyi Başkanı (1969-1977)
2 Moamer el Gadafi (cropped).jpg Muammer Kaddafi
معمر القذافي
(1942–2011)
8 Eylül 1969 2 Mart 1977 70082366280000000007 yıl, 182 gün Askeri-Arap Sosyalist Birliği Kaddafi, Genel Halk Kongresi'nin Halkın Otoritesinin Kurulmasına İlişkin Bildiri'yi kabul etmesinden sonra 2 Mart 1977'de Devrim Komuta Konseyi'ni feshetti.[2]

Libya Arap Cemahiriyesi (1977-2011)[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel Halk Kongresi Genel Sekreterleri (1977-2011)
(2) Moamer el Gadafi (cropped).jpg Muammer Kaddafi
معمر القذافي
(1942–2011)
2 Mart 1977 2 Mart 1979 2 yıl Bağımsız
(İslami Sosyalist)
Kaddafi, 2 Mart 1979'da tüm hükümet görevlerinden vazgeçti. Bununla birlikte, devrimin lideri (resmen "Kardeşçe Lider ve Devrimin Rehberi") olarak, 2011 İç Savaşı sırasında görevden alınana ve öldürülene kadar Libya üzerindeki nihai kontrolü elinde tuttu.[3][4][5]
3 Abdul Ati al-Obeidi (cropped).jpg Abdül Ati el-Ubeydi
عبد العاطي العبيدي
(1939–)
2 Mart 1979 7 Ocak 1981 70075842800000000001 yıl, 311 gün Bağımsız
(İslami Sosyalist)
Daha önce 1977'den 1979'a kadar Genel Halk Komitesi'nin (Başbakan) genel sekreteri olarak görev yaptı.
4 No image.svg Muhammed ez-Zaruk Receb
محمد الزروق رجب
(1940–)
7 Ocak 1981 15 Şubat 1984 70079804240000000003 yıl, 39 gün Bağımsız
(İslami Sosyalist)
Daha sonra 1984'ten 1986'ya kadar Genel Halk Komitesi'nin (Başbakan) genel sekreteri olarak görev yaptı.
5 No image.svg Mifta el-Usta Ömer
مفتاح الاسطى عمر
(1935–2010)
15 Şubat 1984 7 Ekim 1990 70082095632000000006 yıl, 234 gün Bağımsız
(İslami Sosyalist)
1986 Amerika Birleşik Devletleri bombalaması (El Dorado Kanyonu Operasyonu) sırasında görev yaptı.
6 No image.svg Abdül Rezzak es-Savsa
عبد الرزاق الصوصاع
(1935–2010)
7 Ekim 1990 18 Kasım 1992 70074045680000000001 yıl, 103 gün Bağımsız
(İslami Sosyalist)
-
7 Shikh azanati.JPG Muhammed ez-Zanati
إمحمد الزناتي
(1937–)
18 Kasım 1992 3 Mart 2008 700850880960000000016 yıl, 45 gün Bağımsız
(İslami Sosyalist)
-
8 No image.svg Müftah Muhammed Kaibe
مفتاح محمد كعيبة
(1942–)
3 Mart 2008 5 Mart 2009 70073173040000000001 yıl, 2 gün Bağımsız
(İslami Sosyalist)
-
9 No image.svg Embarik Şamih
امبارك عبدالله الشامخ
(1952–)
5 Mart 2009[6] 26 Ocak 2010 7007282528000000000327 gün Bağımsız
(İslami Sosyalist)
Daha önce 2000'den 2003'e kadar Genel Halk Komitesi'nin (Başbakan) Genel Sekreteri olarak görev yaptı.
10 No image.svg Muhammed Ebu el-Kasım ez-Zuai
محمد أبو القاسم الزوي
(1952–)
26 Ocak 2010[7] 23 Ağustos 2011 70074961520000000001 yıl, 209 gün Bağımsız
(İslami Sosyalist)
2011 İç Savaşı ve eşzamanlı yabancı askeri müdahale sırasında görev yaptı. Trablus Muharebesi sırasında devrildi.

Geçiş Dönemi (2011-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçici Ulusal Konsey Başkanı (2011-2012)[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Mustafa Abdul Jalil (5713061984).jpg Mustafa Abdül Celil
مصطفى عبد الجليل
(1952–)
5 Mart 2011 8 Ağustos 2012 70074503600000000001 yıl, 156 gün Bağımsız 23 Ağustos 2011 isyanında Bingazi'de yaşıyordu.

Genel Ulusal Kongre Başkanları (2012-2014)[değiştir | kaynağı değiştir]

No image.svg Muhammed Ali Selim
محمد علي سليم
(1935–)
8 Ağustos 2012 9 Ağustos 2012 1 gün Bağımsız Geçici Ulusal Konseyden güç devri için sembolik devlet başkanı.
12 Megariaf cropped GNC.jpg Muhammed Mekariyef
محمد يوسف المقريف
(1940–)
9 Ağustos 2012 28 Mayıs 2013 7007252288000000000292 gün Bağımsız Genel Ulusal Kongre tarafından 14 Mayıs 2013 tarihinde kabul edilen Siyasi Tecrit Yasası'na uymak için istifa etti.
Giuma Ahmed Atigha (cropped).JPG Cuma Ahmed Atike
جمعة أحمد عبد الله عتيقة
(1950–)
29 Mayıs 2013 25 Haziran 2013 700624192000000000028 gün Bağımsız Vekil.
13 Nouri Abusahmain cropped.jpg Nuri Ebusehmen
نوري أبو سهمين
(1956–)
25 Haziran 2013 5 Nisan 2016 70078773920000000002 yıl, 285 gün Bağımsız Ayaklanma sırasında Trablus'taydı. 4 Ağustos 2014 tarihine kadar uluslararası alanda tanınmıştır.
2014 genel seçimlerinin ardından, hükümet yeni seçilen Temsilciler Meclisi ile yürürlükteki Genel Ulusal Kongre arasında bölünerek devam eden bir iç savaşa neden oldu.

2014 genel seçimleri Kasım 2014'te Libya Yüksek Mahkemesi tarafından geçersiz ilan edildi.[8]

Temsilciler Meclisi Başkanları (2014-2021)[değiştir | kaynağı değiştir]

Abubakr Buera Ban Ki-Moon (cropped).JPG Ebu Bekir Bayra
أبوبكر بعيرة
(1941–)
4 Ağustos 2014 5 Ağustos 2014 1 gün Bağımsız Genel Ulusal Kongreden iktidarın devredilmesi için sembolik devlet başkanı.
14 Aguila Salah Issa - 2020 (cropped).jpg Akile Salih İsa
عقيلة صالح عيسى
(1944–)
5 Ağustos 2014 15 Mart 2021 70082085264000000006 yıl, 222 gün Bağımsız Ayaklanma sırasında Tobruk'taydı. Uluslararası olarak 12 Mart 2016'ya kadar tanınmıştır.
Başkanlık Konseyi ve Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin açılışının ardından hükümet, Temsilciler Meclisi ile 2016 darbe girişiminden sonra yeniden oluşturulan Ulusal Kurtuluş Hükümeti arasında bölünmüş durumdaydı.

Ancak, merkezi Trablus'ta bulunan Yüksek Danıştay UMH'yi tanıdı.

Başkanlık Konseyi Başkanları (2016-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Fayez al-Sarraj in Washington - 2017 (38751877521) (cropped).jpg Fayiz es-Serrac
فايز السراج
(1960–)
30 Mart 2016 15 Mart 2021 70081564704000000004 yıl, 350 gün Bağımsız Uluslararası alanda kabul görmüş, merkezi Trablus'ta. Eşzamanlı olarak Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı olarak görev yaptı.
16 Мухаммад Аль-Манфи (51120607759).jpg Muhammed el-Menfi

محمد يونس المنفي

(1976-)

15 Mart 2021 Görevde 70074875120000000001 yıl, 199 gün Bağımsız Uluslararası alanda kabul görmüş, merkezi Trablus'ta.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "KING IDRIS, OUSTED IN '69 BY QADDAFI, DIES IN CAIRO". The New York Times. AP. 26 Mayıs 1983. 12 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2021. 
  2. ^ "Libya Reorganizes Government". The New York Times. 4 Mart 1977. 23 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2021. 
  3. ^ Wynne-Jones, Jonathan (19 Mart 2011). "Libyan minister claims Gaddafi is powerless and the ceasefire is 'solid'". The Daily Telegraph. Londra. 29 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2011. 
  4. ^ "Gaddafi: Libya dignity under attack". Al Jazeera. 2 Mart 2011. 3 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2011. Libyan leader Muammar Gaddafi has said that he is not a president and so cannot resign his position, and that power is in the hands of the people, during a televised public rally in the capital, Tripoli. 
  5. ^ Neil MacFarquhar (20 Ekim 2011). "An Erratic Leader, Brutal and Defiant to the End". The New York Times. 20 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2021. 
  6. ^ "Limited Reshuffle in GP Congress, GP Committee". The Tripoli Post. 6 Mart 2009. 4 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2021. 
  7. ^ "Friend of Gaddafi named to head Libyan parliament". afran.ir. 27 Ocak 2010. 10 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2021. 
  8. ^ "Libya supreme court 'invalidates' elected parliament". BBC News (İngilizce). 6 Kasım 2014. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]