Lesotho başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Lesotho başbakanı, Afrika kıtası ülkesi Lesotho'nun bağımsızlığını kazandığı 1966 yılından sonra hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam ülkenin Basutoland ismi ile Birleşik Krallık'a bağlı bir bölge olduğu 1965 yılında oluşturulmuştur.

Bugüne kadar Lesotho döneminde başbakanlık görevinde bulunan kişiler şu şekildedir:

Renk açıklaması
(siyasi partiler)
Açıklama
  Geçici Başbakan
  Askeri Konsey Başkanı
Başbakan Görev süresi Parti
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Başlangıç Bitiş Süre
Basutoland
1 Image of none.svg Sekhonyana Nehemia Maseribane
(1918–1986)
6 Mayıs 1965 7 Temmuz 1965 700653568000000000062 gün Basuto Ulusal Partisi
2 Minister-president Jonathan van Lesotho (1970).jpg Leabua Jonathan
(1914–1987)
7 Temmuz 1965 4 Ekim 1966[1] 700864817280000000020 yıl, 197 gün Basuto Ulusal Partisi
Lesotho (Bağımsızlık Sonrası)
(2) Minister-president Jonathan van Lesotho (1970).jpg Leabua Jonathan
(1914–1987)
4 Ekim 1966 20 Ocak 1986[2] 700864817280000000020 yıl, 197 gün Basuto Ulusal Partisi
Image of none.svg Justin Metsing Lekhanya
(1938–)
24 Ocak 1986 2 Mayıs 1991[2] 70081662552000000005 yıl, 98 gün Askeri
Image of none.svg Elias Phisoana Ramaema
(1933–2015)
2 Mayıs 1991 2 Nisan 1993 70076050160000000001 yıl, 335 gün Askeri
3 Image of none.svg Ntsu Mokhehle
(1918–1999)
2 Nisan 1993 17 Ağustos 1994 70074339440000000001 yıl, 137 gün Basutoland Kongre Partisi
Image of none.svg Hae Phoofolo
(1946?–)
17 Ağustos 1994 14 Eylül 1994 700624192000000000028 gün Bağımsız
Image of none.svg Ntsu Mokhehle
(1918–1999)
14 Eylül 1994 29 Mayıs 1998 70081168776000000003 yıl, 257 gün Basutoland Kongre Partisi
(1997'ye kadar)
Lesotho Demokrasi Kongresi
(1997'den itibaren)
(3)
Pakalitha Mosisili with Obamas cropped.jpg Pakalitha Mosisili
(1945–)
29 Mayıs 1998 8 Haziran 2012 700844267040000000014 yıl, 10 gün Lesotho Demokrasi Kongresi
(2011'e kadar)
Demokrat Kongre
(2011'den sonra)
4
5 Tom Thabane.jpg Tom Thabane
(1939–)
8 Haziran 2012 17 Mart 2015 70078748000000000002 yıl, 282 gün Tüm Basuto Kongresi
(4) Pakalitha Mosisili with Obamas cropped.jpg Pakalitha Mosisili
(1945–)
17 Mart 2015 Görevde 70078160480000000002 yıl, 214 gün Demokrat Kongre

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ülke bağımsızlığını kazanmış, Jonathan bu süreçte fiilen başbakanlığını sürdürmüştür
  2. ^ a b Darbe ile görevden uzaklaştırıldı

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]