Laos başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Laos başbakanı, Asya ülkesi Laos'ta 1945 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülkede başbakanlar 1945 ile 1975 yılları arasında Laos Krallığı, 1975 yılında itibaren de Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde başbakanlık görevlerini yürütmüşlerdir.

Laos başbakanları listesi (1945-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Laos Krallığı (1945–1975)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim

(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma Görev süresi
1 Phetsarath Rattanavongsa.jpg Phetsarath Ratanavongsa

(1890–1959)
Japonya işgali sırasında.
Daha sonra kendisini devlet başkanı ilan etti
8 Nisan 1945 20 Ekim 1945 7007168480000000000195 gün Lao Issara
Royal Seal of the Kingdom of Laos.svg Phaya Khammao
(1911–1984)

Geçici Hükûmet Başkanı
20 Ekim 1945 23 Nisan 1946 7007159840000000000185 gün Lao Issara
2 Royal Seal of the Kingdom of Laos.svg Kindavong<br /(1900–1951) 23 Nisan 1946 15 Mart 1947 7007281664000000000326 gün Bağımsız
3 Royal Seal of the Kingdom of Laos.svg Souvannarath
(1893–1960)
15 Mart 1947 25 Nisan 1948 70073510000000000001 yıl, 41 gün Bağımsız
4 Boun Oum 1971.jpg Boun Oum

(1912–1980)
25 Mart 1948 24 Şubat 1950 70075790960000000001 yıl, 305 gün Bağımsız
5 Royal Seal of the Kingdom of Laos.svg Phoui Sananikone

(1903–1983)
24 Şubat 1950 15 Ekim 1951 70075168880000000001 yıl, 233 gün Tarafsız
6 Savang Vatthana
(1907–1978?)
15 Ekim 1951 21 Kasım 1951 700631968000000000037 gün Bağımsız
7 Souvanna Phouma
(1901–1984)
21 Kasım 1951 25 Ekim 1954 70079231840000000002 yıl, 338 gün Ulusal İlerleme Partisi
8 Royal Seal of the Kingdom of Laos.svg Katay Don Sasorith
(1904–1959)
25 Ekim 1954 21 Mart 1956 70074434480000000001 yıl, 148 gün Ulusal İlerleme Partisi
(7) Souvanna Phouma
(1901–1984)
21 Mart 1956 17 Ağustos 1958 70077598880000000002 yıl, 149 gün Ulusal İlerleme Partisi
(5) Royal Seal of the Kingdom of Laos.svg Phoui Sananikone
(1903–1983)
17 Ağustos 1958 31 Aralık 1959 70074330800000000001 yıl, 136 gün Tarafsız
Royal Seal of the Kingdom of Laos.svg Sounthone Pathammavong
(1911–1985)

Silahlı Kuvvetler Başkanı
31 Aralık 1959 7 Ocak 1960 70056048000000000007 gün Ulusal Çıkarları Savunma Komitesi /
FAR (ARL)
9 Royal Seal of the Kingdom of Laos.svg Kou Abhay
(1892–1964)
7 Ocak 1960 3 Haziran 1960 7007127872000000000148 gün Bağımsız
10 Royal Seal of the Kingdom of Laos.svg Somsanith Vongkotrattana
(1913–1975)
3 Haziran 1960 15 Ağustos 1960 700663072000000000073 gün Ulusal Çıkarları Savunma Komitesi
(7) Souvanna Phouma
(1901–1984)
30 Ağustos 1960'dan[1] 13 Aralık 1960 7006907200000000000105 gün Lao Tarafsız Cephe
Royal Seal of the Kingdom of Laos.svg Quinim Pholsena
(1915–1963)

(Tanınmadı)
11 Aralık 1960 13 Aralık 1960 70051728000000000002 gün Barış ve Tarafsızlık Partisi
(4) Boun Oum 1971.jpg Boun Oum
(1912–1980)
13 Aralık 1960 23 Haziran 1962 70074814640000000001 yıl, 192 gün Bağımsız
(7) Souvanna Phouma
(1901–1984)
23 Haziran 1962 2 Aralık 1975 700842424560000000013 yıl, 162 gün Lao Tarafsız Cephe
Not

Aralık 1959 ile Aralık 1960 arasında Laos'ta, altı farklı başbakan altı farklı ve başarılı askerî darbeler ile görevlerinden uzaklaştırılmışlardır.[2]

Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti (1975-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim isim



(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma Görev süresi
11 Kaysone Phomvihane 1978.jpg Kaysone Phomvihane
(1920–1992)
8 Aralık 1975 15 Ağustos 1991 700849496400000000015 yıl, 250 gün Lao Halk Devrimci Partisi
12 Khamtai Siphandon
(1924–)
15 Ağustos 1991 24 Şubat 1998 70082060208000000006 yıl, 193 gün Lao Halk Devrimci Partisi
13 Sisavath Keobounphanh
(1928–2020)
24 Şubat 1998 27 Mart 2001 70079735120000000003 yıl, 31 gün Lao Halk Devrimci Partisi
14 Bounnhang Vorachit.JPG Bounnhang Vorachith
(1938–)
27 Mart 2001 8 Haziran 2006 70081640952000000005 yıl, 73 gün Lao Halk Devrimci Partisi
15 Bouasone.jpg Bouasone Bouphavanh
(1954–)
8 Haziran 2006 23 Aralık 2010 70081433376000000004 yıl, 198 gün Lao Halk Devrimci Partisi
16 Thongsing Thammavong 2012.jpg Thongsing Thammavong
(1944–)
23 Aralık 2010 20 Nisan 2016 70081680696000000005 yıl, 119 gün Lao Halk Devrimci Partisi
17 Thongloun Sisoulith with Obamas cropped.jpg Thongloun Sisoulith
(1946–)
20 Nisan 2016 Görevde 70081711800000000005 yıl, 155 gün Lao Halk Devrimci Partisi

Hayatta olan eski başbakanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]