Kongo Cumhuriyeti başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kongo Cumhuriyeti başbakanı
Premier Ministre de la République du Congo (Fransızca)
Görevdeki
Anatole Collinet Makosso

12 Mayıs 2021 tarihinden beri
AtayanDenis Sassou Nguesso
(Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı)
Oluşum16 Ağustos 1963
Açılışı yapanAlphonse Massamba-Débat

Kongo Cumhuriyeti başbakanı, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin (Kongo-Brazzaville olarak da adlandırılan) bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülke 1960 ile 1970 yılları arasında Kongo Cumhuriyeti, 1970 ile 1992 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti ve 1992 yılından itibaren de tekrar Kongo Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır.

Ülkede başbakan olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Kongo Cumhuriyeti başbakanları (1960-günümüze)[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi partiler
  Askeri
Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Süre Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
Kongo Cumhuriyeti
1 Alphonse Massamba-Débat
(1921-1977)
16 Ağustos 1963 19 Aralık 1963 125 gün MNR
2 Pascal Lissouba
(1931–2020)
24 Aralık 1963 15 Nisan 1966 2 yıl, 112 gün MNR
3 Ambroise Noumazalaye
(1933-2007)
6 Mayıs 1966 12 Ocak 1968 1 yıl, 251 gün MNR
4 Alfred Raoul
(1930-1999)
4 Ağustos 1968 30 Aralık 1969 1 yıl, 148 gün Askeri
Kongo Halk Cumhuriyeti
Makam kaldırıldı (31 Aralık 1969 - 28 Temmuz 1973)
5 Henri Lopès
(1937–2023)
28 Temmuz 1973 18 Aralık 1975 2 yıl, 143 gün PCT
6 Louis Sylvain Goma
(1941–)
18 Aralık 1975 7 Ağustos 1984 8 yıl, 233 gün PCT
7 Ange Édouard Poungui
(1942–)
7 Ağustos 1984 7 Ağustos 1989 5 yıl, 0 gün PCT
8 Alphonse Poaty-Souchlaty
(1941–)
7 Ağustos 1989 3 Aralık 1990 1 yıl, 118 gün PCT
Pierre Moussa
(1941–)
3 Aralık 1990 8 Ocak 1991 36 gün PCT
(6) Louis Sylvain Goma
(1941–)
8 Ocak 1991 8 Haziran 1991 151 gün PCT
9 André Milongo
(1935–2007)
8 Haziran 1991 15 Mart 1992[1] 281 gün Bağımsız
Kongo Cumhuriyeti
(9) André Milongo
(1935–2007)
15 Mart 1992 2 Eylül 1992 171 gün Bağımsız
10 Stéphane Maurice Bongho-Nouarra
(1937–2007)
2 Eylül 1992 6 Aralık 1992 95 gün UPADS
11 Claude Antoine Dacosta
(1931–2007)
6 Aralık 1992 23 Haziran 1993 199 gün Bağımsız
12 Joachim Yhombi-Opango
(1939–2020)
23 Haziran 1993 27 Ağustos 1996 3 yıl, 65 gün RDD
13 Charles David Ganao
(1927–2012)
27 Ağustos 1996 8 Eylül 1997 1 yıl, 12 gün UDF
14 Bernard Kolélas
(1933–2009)
8 Eylül 1997 15 Ekim 1997[2] 37 gün MCDDI
Makam kaldırıldı (15 Ekim 1997 – 7 Ocak 2005)
15 Isidore Mvouba
(1954–)
7 Ocak 2005 15 Eylül 2009 4 yıl, 251 gün PCT
Makam kaldırıldı (15 Eylül 2009 – 23 Nisan 2016)
16 Clément Mouamba
(1944–2021)
23 Nisan 2016 12 Mayıs 2021 5 yıl, 20 gün PCT
17 Anatole Collinet Makosso
(1965–)
12 Mayıs 2021 Görevde 3 yıl, 7 gün PCT

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ülke yönetim şekli ve ismi değişmesine rağmen görevine fiilen devam etmiştir
  2. ^ İkinci Kongo İç Savaşı neticesinde görevden uzaklaştırıldı

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]