Kongo Cumhuriyeti başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Kongo Cumhuriyeti başbakanı, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin (Kongo-Brazzaville olarak da adlandırılan) bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülke 1960 ile 1970 yılları arasında Kongo Cumhuriyeti, 1970 ile 1992 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti ve 1992 yılından itibaren de tekrar Kongo Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır.

Ülkede başbakan olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Kongo Cumhuriyeti başbakanları (1960-günümüze)[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi partiler
Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
Kongo Cumhuriyeti (1960-1970)
Makam kaldırıldı (15 Ağustos 1960 – 16 Ağustos 1963)
1 Alphonse Massamba-Debat.png Alphonse Massamba-Débat
(1921-1977)
16 Ağustos 1963 19 Aralık 1963 MNR
2 Image of none.svg Pascal Lissouba
(1931–)
24 Aralık 1963 15 Nisan 1966 MNR
3 Image of none.svg Ambroise Noumazalaye
(1933-2007)
6 Mayıs 1966 12 Ocak 1968 MNR
4 Alfred R. Aoul2.png Alfred Raoul
(1930-1999)
4 Ağustos 1968 30 Aralık 1969 Askeri
Makam kaldırıldı (30 Aralık 1969 – 3 Ocak 1970)
Kongo Halk Cumhuriyeti (1970-1992)
Makam kaldırıldı (3 Ocak 1970 – 28 Temmuz 1973)
5 Henri Lopes.jpg Henri Lopès
(1937–)
28 Temmuz 1973 18 Aralık 1975 PCT
6 Louis Sylvain-Goma.png Louis Sylvain Goma
(1941–)
18 Aralık 1975 7 Ağustos 1984 PCT
7 Image of none.svg Ange Édouard Poungui
(1942–)
7 Ağustos 1984 7 Ağustos 1989 PCT
8 Image of none.svg Alphonse Poaty-Souchlaty
(1941–)
7 Ağustos 1989 3 Aralık 1990 PCT
Image of none.svg Pierre Moussa
(1941–)
3 Aralık 1990 8 Ocak 1991 PCT
(6) Louis Sylvain-Goma.png Louis Sylvain Goma
(1941–)
8 Ocak 1991 8 Haziran 1991 PCT
9 Milongo3 Cropped.png André Milongo
(1935–2007)
8 Haziran 1991 15 Mart 1992[1] Bağımsız
Kongo Cumhuriyeti (1960-1970)
(9) Milongo3 Cropped.png André Milongo
(1935–2007)
15 Mart 1992 2 Eylül 1992 Bağımsız
10 Image of none.svg Stéphane Maurice Bongho-Nouarra
(1937–2007)
2 Eylül 1992 6 Aralık 1992 UPADS
11 Image of none.svg Claude Antoine Dacosta
(1931–2007)
6 Aralık 1992 23 Haziran 1993 Bağımsız
12 Image of none.svg Joachim Yhombi-Opango
(1939–)
23 Haziran 1993 27 August 1996 RDD
13 Image of none.svg Charles David Ganao
(1927–2012)
27 Ağustos 1996 8 Eylül 1997 UDF
14 Image of none.svg Bernard Kolélas
(1933–2009)
8 Eylül 1997 15 Ekim 1997[2] MCDDI
Makam kaldırıldı (15 Ekim 1997 – 7 Ocak 2005)
15 Isidore Mvouba, October 2007.png Isidore Mvouba
(1954–)
7 Ocak 2005 15 Eylül 2009 PCT
Makam kaldırıldı (15 Eylül 2009 – 23 Nisan 2016)
16 Clément Mouamba, July 2016.jpg Clément Mouamba
(19–)
23 Nisan 2016 Görevde Bağımsız

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ülke yönetim şekli ve ismi değişmesine rağmen görevine fiilen devam etmiştir
  2. ^ İkinci Kongo İç Savaşı neticesinde görevden uzaklaştırıldı

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]