Liberya devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Liberya devlet başkanlığı forsu

Liberya devlet başkanı, Afrika ülkesi Liberya'nın bağımsızlığını kazandığı 1847 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede 1980 ile 2006 yılları arasında devlet başkanlığı koltuğu üç kez boş bırakılmıştır. Bunlardan birinin sebebi darbe girişimi olurken, diğer ikisi iç savaş nedeniyle olmuştur. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

No. Başkan
(Doğum–Ölüm)
Görev Başlangıcı Görev Bitişi Siyasi Parti Dönem
(Seçim)
Başkan Yardımcısı
1 Joseph Jenkins Roberts.jpg Joseph Jenkins Roberts
(1809–1876)
01848-1-03 3 Ocak 1848 01856-1-07 7 Ocak 1856 Bağımsız 1.
(1847)
Nathaniel Brander
2.
(1849)
Anthony D. Williams
3.
(1851)
4.
(1853)
Stephen Allen Benson
2 Stephen Allen Benson.jpg Stephen Allen Benson
(1816–1865)
01856-1-07 7 Ocak 1856 01864-1-04 4 Ocak 1864 Bağımsız 5.
(1855)
Beverly Page Yates
6.
(1857)
7.
(1859)
Daniel Bashiel Warner
8.
(1861)
3 Daniel Warner2.jpg Daniel Bashiel Warner
(1815–1880)
01864-1-04 4 Ocak 1864 01868-1-06 6 Ocak 1868 Cumhuriyetçi Parti 9.
(1863)
James M. Priest
10.
(1865)
4 James Payne2.jpg James Spriggs Payne
(1819–1882)
01868-1-06 6 Ocak 1868 01870-1-03 3 Ocak 1870 Cumhuriyetçi Parti 11.
(1867)
Joseph Gibson
5 Edward James Roye2.jpg Edward James Roye
(1815–1872)
01870-1-03 3 Ocak 1870 01871-10-26 26 Ekim 1871 Doğru Whig Partisi 12.
(1869)
James Skivring Smith
6 SkivringSmith.jpg James Skivring Smith
(1825–1892)
01871-10-26 26 Ekim 1871 01872-1-01 1 Ocak 1872 Doğru Whig Partisi Boş
(26 Ekim 1871 - 1 Ocak 1872)
7 Joseph Jenkins Roberts.jpg Joseph Jenkins Roberts
(1809–1876)
01872-1-01 1 Ocak 1872 01876-1-03 3 Ocak 1876 Cumhuriyetçi Parti 13.
(1871)
Anthony W. Gardiner
14.
(1873)
8 James Payne2.jpg James Spriggs Payne
(1819–1882)
01876-1-03 3 Ocak 1876 01878-1-07 7 Ocak 1878 Cumhuriyetçi Parti 15.
(1875)
Charles Harmon
9 Gardiner2.jpg Anthony W. Gardiner
(1820–1885)
01878-1-07 7 Ocak 1878 01883-1-20 20 Ocak 1883 Doğru Whig Partisi 16.
(1877)
Alfred Francis Russell
17.
(1879)
18.
(1881)
10 Alfred Russell2.jpg Alfred Francis Russell
(1817–1884)
01883-1-20 20 Ocak 1883 01884-1-07 7 Ocak 1884 Doğru Whig Partisi Boş
(20 Ocak 1883 - 7 Ocak 1884)
11 Hilary Johnson2.jpg Hilary R. W. Johnson
(1837–1901)
01884-1-07 7 Ocak 1884 01892-1-04 4 Ocak 1892 Doğru Whig Partisi 19.
(1883)
James Thompson
20.
(1885)
21.
(1887)
22.
(1889)
12 Joseph Cheeseman2.jpg Joseph James Cheeseman
(1843–1896)
01892-1-04 4 Ocak 1892 01896-11-12 12 Kasım 1896 Doğru Whig Partisi 23.
(1891)
William D. Coleman
24.
(1893)
25.
(1895)
13 William Coleman2.jpg William D. Coleman
(1842–1908)
01896-11-12 12 Kasım 1896 01900-12-11 11 Aralık 1900 Doğru Whig Partisi Boş
(12 Kasım 1896 - 3 Ocak 1898)
26.
(1897)
Joseph J. Ross
27.
(1899)
Boş
(24 Ekim 1899 - 3 Ocak 1902)
14 Garretson Gibson2.jpg Garretson W. Gibson
(1832–1910)
01900-12-11 11 Aralık 1900 01904-1-04 4 Ocak 1904 Doğru Whig Partisi
28.
(1901)
Joseph D. Summerville
15 Arthur Barclay.jpg Arthur Barclay
(1854–1938)
01904-1-04 4 Ocak 1904 01912-1-01 1 Ocak 1912 Doğru Whig Partisi 29.
(1903)
Boş
(27 Temmuz 1905 - 1 Ocak 1906)
30.
(1905)
J. J. Dossen
31.
(1907)
16 Daniel Edward Howard.jpg Daniel Edward Howard
(1861–1935)
01912-1-01 1 Ocak 1912 01920-1-05 5 Ocak 1920 Doğru Whig Partisi 32.
(1911)
Samuel George Harmon
33.
(1915)
17 CBD King of Liberia.jpg Charles D. B. King
(1875–1961)
01920-1-05 5 Ocak 1920 01930-12-03 3 Aralık 1930 Doğru Whig Partisi 34.
(1919)
Samuel Alfred Ross
35.
(1923)
Henry Too Wesley
36.
(1927)
Allen Yancy
18 Edwin Barclay portrait.jpg Edwin Barclay
(1882–1955)
01930-12-03 3 Aralık 1930 01944-1-03 3 Ocak 1944 Doğru Whig Partisi James Skivring Smith, Jr.
37.
(1931)
38.
(1939)
19 William Tubman 1943.jpg William Tubman
(1895–1971)
01944-1-03 3 Ocak 1944 01971-7-23 23 Temmuz 1971 Doğru Whig Partisi 39.
(1943)
Clarence Lorenzo Simpson
40.
(1951)
William R. Tolbert, Jr.
41.
(1955)
42.
(1959)
43.
(1963)
44.
(1967)
20 William R. Tolbert, Jr..JPG William R. Tolbert, Jr.
(1913–1980)
01971-7-23 23 Temmuz 1971 01980-4-12 12 Nisan 1980 Doğru Whig Partisi Boş
(23 Temmuz 1971 - Nisan 1972)
45.
(1971)
James Edward Greene
46.
(1975)
Boş
(22 Temmuz 1977 - 31 Ekim 1977)
Bennie Dee Warner
Boş 01980-4-12 12 Nisan 1980 01986-1-06 6 Ocak 1986  
21 Samuel Kanyon Doe - Liberian.jpg Samuel Doe
(1951–1990)
01986-1-06 6 Ocak 1986 01990-9-09 9 Eylül 1990 Ulusal Demokratik Parti 47.
(1985)
Harry Moniba
Boş 01990-9-09 9 Eylül 1990 01997-8-02 2 Ağustos 1997  
22 No image.png Charles Taylor
(1948–)
01997-8-02 2 Ağustos 1997 02003-8-11 11 Ağustos 2003 Ulusal Vatansever Partisi 48.
(1997)
Enoch Dogolea
Boş
(24 Haziran 2000 - 24 Temmuz 2000)
Moses Blah
23 No image.png Moses Blah
(1947–2013)
02003-8-11 11 Ağustos 2003 02003-10-14 14 Ekim 2003 Ulusal Vatansever Partisi Boş
(11 Ağustos 2003 - 14 Ekim 2003)
Boş 02003-10-14 14 Ekim 2003 02006-1-16 16 Ocak 2006  
24 Ellen Johnson Sirleaf February 2015.jpg Ellen Johnson Sirleaf
(1938–)
02006-1-16 16 Ocak 2006 22 Ocak 2018 Birlik Partisi 49.
(2005)
Joseph Boakai
50.
(2011)
24 PortraitGeorgeWeahAiportTunisCarthageSeptembre2016.jpg George Weah
(1966–)
02018-1-22 22 Ocak 2018 Görevde Demokratik Değişim Kongresi 51.
(2017)
Jewel Taylor

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]