Lüksemburg başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Lüksemburg başbakanı, Avrupa ülkesi Lüksemburg'da 1848 yılından bu yana hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

Lüksemburg Büyük Dükalığı hükûmet başkanı, Lüksemburg Başbakanı olarak tanımlanır. 1848'den itibaren devlet bakanı (devlet başkanı tarafından atanan) unvanı kullanılmış, 1989 yılından itibaren başbakan unvanı da kullanılmaya başlanmıştır.

Lüksemburg devlet bakanı/başbakan listesi
Nr. Resim İsim (Doğum-Ölüm) Parti Göreve başlama Görevi bırakma
1 Gaspard De La Fontaine.jpg Gaspard Théodore Ignace de la Fontaine

(1787–1871)

1 Ağustos 1848 2 Aralık 1848
2 Jean-Jacques Willmar.jpg Jean-Jacques Willmar

(1792–1866)

2 Aralık 1848 23 Eylül 1853
3 Mathias Simon.JPG Charles-Mathias Simons

(1802–1874)

23 Eylül 1853 26 Eylül 1860
4 Victor de Tornaco.jpg Baron Victor de Tornaco

(1805–1875)

26 Eylül 1860 3 Aralık 1867
5 Emmanuel Servais by Bernhoeft-101-cropped 002.jpg Emmanuel Servais

(1811–1890)

3 Aralık 1867 26 Aralık 1874
6 Felix de Blochausen.jpg Baron Félix de Blochausen

(1834–1915)

26 Aralık 1874 20 Şubat 1885
7 Edouard Thilges.jpg Édouard Thilges

(1817–1904)

20 Şubat 1885 22 Eylül 1888
8 Paul Eyschen photograph by Grieser.jpg Paul Eyschen

(1841–1915)

22 Eylül 1888 12 Ekim 1915
9 Mongenast Mathias.jpg Mathias Mongenast

(1843–1926)

12 Ekim 1915 6 Kasım 1915
10 Luxembourg politic personality icon.svg Hubert Loutsch

(1878–1946)

6 Kasım 1915 24 Şubat 1916
11 Luxembourg politic personality icon.svg Victor Thorn

(1844–1930)

24 Şubat 1916 19 Haziran 1917
12 Luxembourg politic personality icon.svg Léon Kauffman

(1869–1952)

19 Haziran 1917 28 Eylül 1918
13 Luxembourg politic personality icon.svg Émile Reuter

(1874–1973)

RP 28 Eylül 1918 19 Mart 1925
14 Luxembourg politic personality icon.svg Pierre Prüm

(1886–1950)

UNP 19 Mart 1925 16 Temmuz 1926
15 Joseph Bech 1933.jpg Joseph Bech

(1887–1975)

RP 16 Temmuz 1926 5 Kasım 1937
16 Pierre Dupong, Benelux conference The Hague March 1949, Luxembourg Delegation.jpg Pierre Dupong

(1885–1953)

RP/CSV 5 Kasım 1937 23 Aralık 1953
(15) Joseph Bech 1933.jpg Joseph Bech

(1887–1975)

CSV 23 Aralık 1953 29 Mart 1958
17 Luxembourg politic personality icon.svg Pierre Frieden

(1892–1959)

CSV 29 Mart 1958 23 Şubat 1959
18 Pierre Werner 204g.jpg Pierre Werner

(1913–2002)

CSV 2 Mart 1959 15 Haziran 1974
19 Gaston Thorn - World Economic Forum Annual Meeting 1986.jpg Gaston Thorn

(1928–2007)

DP 15 Haziran 1974 16 Temmuz 1979
(18) Pierre Werner 204g.jpg Pierre Werner

(1913–2002)

CSV 16 Temmuz 1979 20 Temmuz 1984
20 Jacques Santer.jpg Jacques Santer

(* 1937)

CSV 20 Temmuz 1984 20 Ocak 1995
21 Ioannes Claudius Juncker die 7 Martis 2014.jpg Jean-Claude Juncker

(* 1954)

CSV 20 Ocak 1995 4 Aralık 2013
22 Xavier Bettel, Luxembourg supports Charlie Hebdo-102.jpg Xavier Bettel

(* 1973)

DP 4 Aralık 2013 Görevde

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]