Meksika devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Meksika devlet başkanı, ülkedeki yürütme erkini kontrol eden devlet başkanlığı makamında bulunan kişidir. Tarih boyunca farklı yönetim şekilleri benimsense de yürütme gücü her daim devlet başkanlığı makamında olmuştur. Buna ek olarak iki farklı dönemde ülkede anayasal monarşi uygulanmış ve bu dönemlerde yürütme yetkisi imparatora verilmiştir.

Bu madde, anayasal olarak devlet başkanlığı yapanların yanı sıra geçici olarak bu makamda bulunanların da bir listesini içermektedir.

Birinci Meksika İmparatorluğu (1821-1823)[değiştir | kaynağı değiştir]

Meksika Bağımsızlık Savaşı'nın ardından, 34 kişiden oluşan Geçici Yönetim Kurulu kuruldu. Kurul, bağımsızlık bildirgesini hazırlayıp imzaladı. Bu bildirgeyle birlikte, biri başkan olan beş kişilik naiplik belirlendi.

Birinci naiplik[değiştir | kaynağı değiştir]

Naiplik[1] Makama geliş Makamdan ayrılış Notlar
Iturbide, Miranda, 1860.png Agustín de Iturbide 28 Eylül 1821 11 Nisan 1822 Kurul başkanı
Juan O'Donoju.jpg Juan O'Donojú 28 Eylül 1821 8 Ekim 1821 Görev sırasında öldü
Antonio Pérez Martínez y Robles.jpg Antonio Pérez Martínez 8 Ekim 1821 11 Nisan 1822 O'Donojú'nun yerine göreve geldi
Manuel de la Bárcena.jpg Manuel de la Barcéna 28 Eylül 1821 11 Nisan 1822
José Isidro Yañez.jpg José Isidro Yañez 28 Eylül 1821 11 Nisan 1822
No image.svg Manuel Velázquez de León 28 Eylül 1821 11 Nisan 1822

İkinci naiplik[değiştir | kaynağı değiştir]

Naiplik[1] Makama geliş Makamdan ayrılış Notlar
Iturbide, Miranda, 1860.png Agustín de Iturbide 11 Nisan 1822 18 Mayıs 1822 Kurul başkanı
José Isidro Yañez.jpg José Isidro Yañez 11 Nisan 1822 18 Mayıs 1822
No image.svg Miguel Valentín 11 Nisan 1822 18 Mayıs 1822
Manuel de Heras Soto.jpg Manuel de Heras 11 Nisan 1822 18 Mayıs 1822
Nicolas Bravo.jpg Nicolás Bravo 11 Nisan 1822 18 Mayıs 1822

İmparator[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparator Arması Saltanat başlangıcı Saltanat sonu Hanedan Eşi
Iturbide Emperador by Josephus Arias Huerta.jpg I. Agustín Escudo de Armas de S.M.I. Agustín.svg 19 Mayıs 1822 19 Mart 1823 Iturbide Ana María

Geçici Hükûmet (1823-1824)[değiştir | kaynağı değiştir]

1823-1824 yıllarındaki Meksika Geçici Hükûmeti, üçü asil uçu ise yedek olmak üzer altı kişinin başkanlığındaki Yüce Yürütme Gücü kurdu.[2]

Devlet başkanı[3][4][5] Makama geliş Makamdan ayrılış Notlar
Nicolas Bravo.jpg Nicolás Bravo 31 Mart 1823 10 Ekim 1824
Guadalupe Victoria Cruces y Campa.png Guadalupe Victoria 31 Mart 1823 10 Ekim 1824
Pedro Celestino Negrete.jpg Pedro Celestino Negrete 31 Mart 1823 10 Ekim 1824
Jose mariano michelena.jpg Mariano Michelena 1 Nisan 1823 10 Ekim 1824 Yedek üye
Miguel dominguez.jpg Miguel Domínguez 1 Nisan 1823 10 Ekim 1824 Yedek üye
Vicente Guerrero (1865).png Vicente Guerrero 1 Nisan 1823 10 Ekim 1824 Yedek üye

Birinci Meksika Cumhuriyeti (1824-1835)[değiştir | kaynağı değiştir]

No Devlet başkanı Makama geliş Makamdan ayrılış Siyasi parti Başkan yardımcısı Notlar
1 Guadalupe Victoria - 02.jpg Guadalupe Victoria
(1786–1843)
10 Ekim 1824 31 Mart 1829 Bağımsız Nicolás Bravo Anayasal olarak seçilmiş ve aynı zamanda görev süresini tamamlayabilmiş ilk Meksika devlet başkanıdır.[6]
2 Vicente Ramón Guerrero Saldaña.png Vicente Guerrero
(1782–1831)
1 Nisan 1829 17 Aralık 1829 Liberal Parti Anastasio Bustamante Seçilmiş devlet başkanı Manuel Gómez Pedraza'nın istifası üzerine Birlik Kongresi tarafından atanmıştır[7][8]
3 Jose Maria Bocanegra.PNG José María Bocanegra
(1787–1862)
17 Aralık 1829 23 Aralık 1829 Popüler York Riti Partisi
(Liberal Parti'nin parçası)
Devlet Başkanı Guerrero'nun ayaklanmayı bastırmak amacıyla görevinden ayrılması üzerine Birlik Kongresi tarafından geçici olarak görev yapması için atandı.[9][10]
Pedro Velez.PNG Pedro Vélez
(1787–1848)
23 Aralık 1829 31 Aralık 1829 Liberal Parti Milletin Adalet Yüce Mahkemesi başkanı olarak, Hükûmet Konseyi tarafından, Lucas Alamán ve Luis Quintanar ile birlikte oluşturduğu üçlü yürütme kurulunun başkanı olarak atandı.[11]
4 Anastasio Bustamante Oleo (480x600).png Anastasio Bustamante
(1780–1853)
1 Ocak 1830 13 Ocak 1832 Muhafazakâr Parti Başkan yardımcısı olarak, Guerrero'ya karşı yapılan askerî darbe sonrasında başkanlığa geldi.[12]
5 Melchor Muzquiz.png Melchor Múzquiz
(1790–1844)
14 Ağustos 1832 24 Aralık 1832 Popüler York Riti Partisi
(Liberal Parti'nin parçası)
Bustamante'nin Santa Anna ayaklanması ile mücadele etme amacıyla makamından ayrılması sonrasında Birlik Kongresi tarafından geçici olarak atandı.[13][14][15]
6 Manuel Gómez Pedraza.png Manuel Gómez Pedraza
(1789–1851)
24 Aralık 1832 31 Mart 1833 Federalci York Riti Partisi
(Liberal Parti'nin parçası)
1829'da başlaması gereken ancak gerçekleştirmediği başkanlık görevini tamamlamak üzere tekrar göreve geldi.[16][17]
7 Valentín Gómez Farías.png Valentín Gómez Farías
(1781–1858)
1 Nisan 1833 16 Mayıs 1833 Liberal Parti 1833 seçimlerinde seçilmiş olan Santa Anna adına, başkan yardımcısı sıfatıyla geçici olarak göreve geldi.[18][19][20]
8 Oleo Antonio Lopez de Santa Anna.PNG Antonio López de Santa Anna
(1794–1876)
16 Mayıs 1833 3 Haziran 1833 Liberal Parti Valentín Gómez Farías Anayasal olarak seçilmiş başkan sıfatıyla göreve geldi. 24 Nisan 1834'e kadar başkanlık görevini, Başkan Yardımcısı Gómez Farías ile dört kez daha dönüşümlü olarak sürdürdü.[19][21][22][23]
Valentín Gómez Farías.png Valentín Gómez Farías
(1781–1858)
3 Haziran 1833 18 Haziran 1833 Liberal Parti
Oleo Antonio Lopez de Santa Anna.PNG Antonio López de Santa Anna
(1794–1876)
18 Haziran 1833 5 Temmuz 1833 Liberal Parti Valentín Gómez Farías
Valentín Gómez Farías.png Valentín Gómez Farías
(1781–1858)
5 Temmuz 1833 27 Ekim 1833 Liberal Parti
Oleo Antonio Lopez de Santa Anna.PNG Antonio López de Santa Anna
(1794–1876)
27 Ekim 1833 15 Aralık 1833 Liberal Parti Valentín Gómez Farías
Valentín Gómez Farías.png Valentín Gómez Farías
(1781–1858)
16 Aralık 1833 24 Nisan 1834 Liberal Parti Gerçekleştirdiği bazı liberal reformlar sebebiyle muhafazakârlar ile kilisenin arası açıldı. Santa Anna'nın tekrar göreve gelmesiyle kendisi sürgüne gönderildi.[20][24]
Oleo Antonio Lopez de Santa Anna.PNG Antonio López de Santa Anna
(1794–1876)
24 Nisan 1834 27 Ocak 1835 Liberal Parti Liberal reformları iptal etti. 27 Ocak'ta gerçekleştirilen 6. Anayasal Kongre'de Gómez Farías, başkan yardımcılığı görevinden alındı.[20][24][25]
9 Miguel Barragan Oleo (480x600).png Miguel Barragán
(1789–1836)
28 Ocak 1835 27 Şubat 1836 Liberal Parti Santa Anna'nın Zacatecas Ayaklanması'nı bastırmak üzere makamından ayrılması üzerine Birlik Kongresi tarafından geçici devlet başkanı olarak görevlendirildi. 23 Ekim'de yürürlüğe giren 1824 Anayasası ile birlikte federal sistem kaldırıldı.[26][27][28][29]

Meksika Merkezci Cumhuriyeti (1835-1846)[değiştir | kaynağı değiştir]

No Devlet başkanı Makama geliş Makamdan ayrılış Siyasi parti Notlar
9 Miguel Barragan Oleo (480x600).png Miguel Barragán
(1789–1836)
28 Ocak 1835 27 Şubat 1836 Liberal Parti Geçirdiği hastalık sebebiyle görevinden ayrıldı. İki gün sonra ise hayatını kaybetti.[26]
10 Jose Justo Corro.PNG José Justo Corro
(1794–1864)
27 Şubat 1836 19 Nisan 1837 Muhafazakâr Parti Birlik Kongresi tarafından geçici devlet başkanı olarak atandı.[30][31][32]
Anastasio Bustamante Oleo (480x600).png Anastasio Bustamante
(1780–1853)
19 Nisan 1837 18 Mart 1839 Muhafazakâr Parti Anayasal seçilmiş devlet başkanı olarak göreve geldi.[33][34]
Oleo Antonio Lopez de Santa Anna.PNG Antonio López de Santa Anna
(1794–1876)
18 Mart 1839 10 Temmuz 1839 Liberal Parti Bustamante'nin federalci ayaklanmalarla mücadele etme amacıyla makamından ayrılması üzerine Yüce Muhafazakâr Güç tarafından geçici devlet başkanı olarak atandı.[21][35]
11 Presidente Nicolas Bravo.PNG Nicolás Bravo
(1786–1854)
11 Temmuz 1839 19 Temmuz 1839 Muhafazakâr Parti Santa Anna'nın makamdan ayrılması üzerine yedek geçici başkan olarak atandı.[23][36][37]
Anastasio Bustamante Oleo (480x600).png Anastasio Bustamante
(1780–1853)
19 Temmuz 1839 22 Eylül 1841 Muhafazakâr Parti Devlet başkanlığı görevine döndü.[23][38]
12 Francisco Javier Echeverria.PNG Francisco Javier Echeverría
(1797–1852)
22 Eylül 1841 10 Ekim 1841 Muhafazakâr Parti Mariano Paredes y Arrillaga, Santa Anna ve Gabriel Valencia'nın liderliğinde çıkan ayaklanmanın bastırılması için makamından ayrılan Bustamante'nin yerine geçici olarak devlet başkanlığı yaptı. Ayaklanmanın başarıyla sonuçlanması sonrasında görevinden istifa etti.[39][40][41]
Oleo Antonio Lopez de Santa Anna.PNG Antonio López de Santa Anna
(1794–1876)
10 Ekim 1841 26 Ekim 1842 Liberal Parti Departman Temsilcileri Kurulu tarafından geçici devlet başkanı olarak atandı.[42][43][44]
Presidente Nicolas Bravo.PNG Nicolás Bravo
(1786–1854)
26 Ekim 1842 4 Mart 1843 Muhafazakâr Parti Santa Anna'nın makamından ayrılması üzerine yedek devlet başkanı olarak görev yaptı.[37][44]
Oleo Antonio Lopez de Santa Anna.PNG Antonio López de Santa Anna
(1794–1876)
4 Mart 1843 4 Ekim 1843 Liberal Parti Geçici devlet başkanı olarak görevine döndü.[45]
13 Valentin Canalizo Oleo (480x600).png Valentín Canalizo
(1794–1850)
4 Ekim 1843 4 Haziran 1844 Muhafazakâr Parti Santa Anna'nın makamından ayrılması üzerine Santa Anna tarafından geçici olarak devlet başkanlığı görevine getirildi.[46][47]
Oleo Antonio Lopez de Santa Anna.PNG Antonio López de Santa Anna
(1794–1876)
4 Haziran 1844 12 Eylül 1844 Liberal Parti 2 Ocak 1944'te Birlik Kongresi tarafından anayasal devlet başkanı olarak seçilmesi sonrasında görevine döndü.[48][49]
14 Jose Joaquin de Herrera Oleo (480x600).png José Joaquín de Herrera
(1792–1854)
12 Eylül 1844 21 Ekim 1844 Liberal Parti Geçici Devlet Başkanı Valentin Canalizo'nun makamından ayrılması üzerine Birlik Kongresi Tara yedek devlet başkanı olarak atandı.[49][50]
Valentin Canalizo Oleo (480x600).png Valentín Canalizo
(1794–1850)
21 Eylül 1844 6 Aralık 1844 Muhafazakâr Parti Geçici devlet başkanı olarak görevine döndü.[51]
Jose Joaquin de Herrera Oleo (480x600).png José Joaquín de Herrera
(1792–1854)
6 Aralık 1844 30 Aralık 1845 Liberal Parti Senato tarafından önce geçici devlet başkanı, Canalizo'nun Kongre'yi feshetmeye çalışması sebebiyle tutuklanması sonrasında ise anayasal devlet başkanı olarak atandı.[50][52][53]
15 Mariano Paredes y Arrillaga (480x600).png Mariano Paredes
(1797–1849)
31 Aralık 1845 28 Temmuz 1846 Muhafazakâr Parti De Herrera'ya karşı gerçekleştirdiği askerî darbeyle göreve geldi.[54][55]
Başkan yardımcısı[55]
Nicolás Bravo
Presidente Nicolas Bravo.PNG Nicolás Bravo
(1786–1854)
28 Temmuz 1846 4 Ağustos 1846 Muhafazakâr Parti Meksika-Amerika Savaşı'nda savaşmak için makamından ayrılan Paredes'in yerine geçici olarak göreve geldi. José Mariano Salas ve Valentín Gómez Farías'ın önderliğindeki federalci ayaklanmanın başarıyla sonuçlanması üzerine görevden alındı.[56][57][58]
16 Jose Mariano Salas Oleo (480x600).png José Mariano Salas
(1797–1867)
5 Ağustos 1846 23 Aralık 1846 Muhafazakâr Parti Federalci ayaklanmanın başarıyla sonuçlanması sonrasında oluşturulan geçici yönetimin başına geçti. 22 Ağustos'ta, 1824 Anayasası'nı tekrar yürürlüğe soktu.[59][60][61]

İkinci Meksika Federal Cumhuriyeti (1846-1863)[değiştir | kaynağı değiştir]

No Devlet başkanı Makama geliş Makamdan ayrılış Siyasi parti Notlar
16 Jose Mariano Salas Oleo (480x600).png José Mariano Salas
(1797–1867)
6 Ağustos 1846 23 Aralık 1846 Muhafazakâr Parti Federasyon kuruduktan sonra kendisinin devlet başkanlığında seçimlere gidildi. Seçimleri Santa Anna kazandı ve Kongre tarafından geçici devlet başkanı olarak görevlendirildi.[59][62]
Valentín Gómez Farías.png Valentín Gómez Farías
(1781–1858)
23 Aralık 1846 21 Mart 1847 Liberal Parti Amerika-Meksika Savaşı'nda savaşan Santa Anna'nın yerine, devlet başkanı yardımcısı sıfatıyla vekaleten devlet başkanlığı yaptı.[63]
Oleo Antonio Lopez de Santa Anna.PNG Antonio López de Santa Anna
(1794–1876)
21 Mart 1847 2 Nisan 1847 Liberal Parti Seçilmiş geçici devlet başkanı olarak görevine döndü.[64]
Devlet başkanı yardımcısı
Valentín Gómez Farías
17 Pedro M. Anaya.PNG Pedro María de Anaya
(1795–1854)
2 Nisan 1847 20 Mayıs 1847 Liberal Parti Santa Anna, Amerika-Meksika Savaşı'nda savaşmak için makamından ayrıldı. Kongre'nin devlet başkanlığı makamını kaldırması sonrasında, yedek devlet başkanı unvanıyla göreve geldi.[65][66][67]
Oleo Antonio Lopez de Santa Anna.PNG Antonio López de Santa Anna
(1794–1876)
20 Mayıs 1847 15 Eylül 1847 Liberal Parti He De Anaya'nın Amerika-Meksika Savaşı'na katılması sonrasında tekrar göreve geldi.[68][69]
18 Manuel de la Peña y Peña.PNG Manuel de la Peña y Peña
(1789–1850)
16 Eylül 1847 13 Kasım 1847 Liberal Parti Santa Anna'nın istifası sonrasında, Yüce Mahkeme başkanı olarak göreve geldi.[70][71]
Pedro M. Anaya.PNG Pedro María de Anaya
(1795–1854)
13 Kasım 1847 8 Ocak 1848 Liberal Parti De la Peña y Peña'nın Amerika Birleşik Devletleri ile barış görüşmeleri gerçekleştirmek amacıyla makamından ayrılması üzerine Kongre tarafından geçici devlet başkanı olarak görevlendirildi.
Manuel de la Peña y Peña.PNG Manuel de la Peña y Peña
(1789–1850)
8 Ocak 1848 3 Haziran 1848 Liberal Parti De Anaya'nın istifası üzerine, Amerika Birleşik Devletleri'ne toprak vermeyi reddetmesi sonrasında geçici devlet başkanı olarak göreve döndü.[72]
Jose Joaquin de Herrera Oleo (480x600).png José Joaquín de Herrera
(1792–1854)
3 Haziran 1848 15 Ocak 1851 Liberal Parti [73]
19 Mariano Arista Oleo (480x600).png Mariano Arista
(1802–1855)
15 Ocak 1851 5 Ocak 1853 Liberal Parti Santa Anna'nın bir kez daha devlet başkanlığına getirilmesi amacıyla çıkan ayaklanmayı (Plan del Hospicio) bastırmak için olağanüstü güçleri kendisinde istemesi yönündeki talebinin Kongre tarafından reddedilmesi sonrasında istifa etti.[74]
20 Juan Bautista Ceballos Oleo (480x600).png Juan Bautista Ceballos
(1811–1859)
5 Ocak 1853 7 Şubat 1853 Liberal Parti Yüce Mahkeme başkanı olarak Arista tarafından kendisinin ardılı olarak önerildi ve aynı gün Kongre tarafından geçici devlet başkanı olarak görevlendirildi.[75]
21 Manuel María Lombardini.PNG Manuel María Lombardini
(1802–1853)
8 Şubat 1853 20 Nisan 1853 Muhafazakâr Parti Ceballos'un Plan del Hospicio'yu bastırmak üzere makamından ayrılması sebebiyle Kongre tarafından geçici devlet başkanı olarak görevlendirildi.[76]
Antonio Lopez de Santa Anna 1850 (480x600).png Antonio López de Santa Anna
(1794–1876)
20 Nisan 1853 9 Ağustos 1855 Liberal Parti Devlet başkanı olarak yemin etse de kendisine "Su Alteza Serenisima" (Yüce Majesteleri) unvanını vererek diktatör gibi görev yaptı.[77][78]
22 Martín Carrera.PNG Martín Carrera
(1806–1871)
9 Ağustos 1855 12 Eylül 1855 Muhafazakâr Parti Ayutla Planı'nın başarıyla sonuçlanması sonrasında geçici devlet başkanlığına getirildi.[79][80]
23 Rómulo Díaz de la Vega.PNG Rómulo Díaz de la Vega
(1800–1877)
12 Eylül 1855 4 Ekim 1855 Muhafazakâr Parti Carrera'nın istifası sonrasında de facto devlet başkanı olarak görev yaptı.[81][82]
24 Juan Alvarez.PNG Juan Álvarez
(1790–1867)
4 Ekim 1855 11 Aralık 1855 Liberal Parti Ayutla Devrimi'nin başarıya ulaşması sonrasında, her eyaletten bir temsilcinin katılımıyla oluşturulan konsey tarafından geçici devlet başkanı olarak görevlendirildi.[83][84]
25 Ignacio Comonfort.PNG Ignacio Comonfort
(1812–1863)
11 Aralık 1855 17 Aralık 1857 Liberal Parti İstifa eden Juan Álvarez tarafından geçici devlet başkanı olarak atandı. 1 Aralık 1857'de anayasal devlet başkanı olarak seçildir.[85][86]
26 Benito Juarez Oleo (480x600).png Benito Juárez
(1806–1872)
18 Aralık 1857 18 Temmuz 1872 Liberal Parti Ignacio Comonfort'un 1857 Anayasası'na karşı kendine darbe yapması sonrasında, Yüce Mahkeme başkanı olarak geçici devlet başkanlığı görevine geldi. 18 Ocak 1858'de, liberal bir anayasal hükûmet kurdu. Liberal ve Muhafazakar kesim arasında Reform Savaşı patlak verdi.[87]

Reform Savaşı sırasında muhafazakârlar tarafından tanınan devlet başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

No Devlet başkanı Makama geliş Makamdan ayrılış Notlar
Ignacio Comonfort.PNG Ignacio Comonfort
(1812–1863)
17 Aralık 1857 21 Ocak 1858 Liberal Parti Tacubaya Planı'nın ilan edilmesi sonrasında Kongre tarafından alınan kararla görevden alınsa da muhafazakârlar tarafından mutlak güçleri üzerinde bulunduran bir devlet başkanı olarak kabul edildipowers.[88][89]
Félix María Zuloaga Oleo (480x600).png Félix María Zuloaga
(1813–1898)
11 Ocak 1858 24 Aralık 1858 Muhafazakâr Parti Devlet başkanlığı kabul görülmemiş Comonfort'un ardından, Muhafazakâr Parti tarafından devlet başkanı olarak görevlendirildi.[90]
Manuel Robles Pezuela Oleo (480x600).png Manuel Robles Pezuela
(1817–1862)
24 Aralık 1858 23 Ocak 1859 Muhafazakâr Parti Navidad Planı doğrultusunda muhafazakârlar tarafından devlet başkanı olarak görevlendirildi.[91][92]
Félix María Zuloaga Oleo (480x600).png Félix María Zuloaga
(1813–1898)
24 Ocak 1859 1 Şubat 1859 Muhafazakâr Parti Miguel Miramón liderliğindeki ayaklanmayla birlikte tekrar devlet başkanlığına getirildi.[91][93]
Miguel Miramón Oleo (480x600).png Miguel Miramón
(1831–1867)
2 Şubat 1859 13 Ağustos 1860 Muhafazakâr Parti Zuloaga'nın makamından ayrılması üzerine geçici olarak görev yaptı.[94]
José Ignacio Pavón.PNG José Ignacio Pavón
(1791–1866)
13 Ağustos 1860 15 Ağustos 1860 Muhafazakâr Parti Muhafazakâr hukûmetin Yüce Mahkeme başkanı olarak, Miramón'un makamından ayrılması üzerine geçici olarak görev yaptı.[95]
Miguel Miramón Oleo (480x600).png Miguel Miramón
(1831–1867)
15 Ağustos 1860 24 Aralık 1860 Muhafazakâr Parti Muhafazakârları destekleyen "Devletin Temsilcileri" adlı bir grup tarafından seçilerek muhafazakâr hükûmetin geçici devlet başkanı oldu. Calpulalpan Muharebesi'nde yenilmesi sonrasında görevinden istifa ederek ülkeyi terk etti.[96]
Félix María Zuloaga Oleo (480x600).png Félix María Zuloaga
(1813–1898)
23 Mayıs 1860 28 Aralık 1862 Muhafazakâr Parti Savaştan yenik ayrılmalarına rağmen muhafazakârlar, Zuloaga'yı devlet başkanlığı görevine getirdi. Kendisi, imparatorluğu tekrar kurma girişiminde olan naipliği tanıyana kadar bu pozisyonda kaldı.[97]

İkinci Meksika İmparatorluğu (1863-1867)[değiştir | kaynağı değiştir]

Naiplik[değiştir | kaynağı değiştir]

22 Haziran 1863'te "Üstün Yönetim Kurulu" kuruldu. 11 Temmuz'da bu kurul, imparatorluğu yöneten naiplik olarak görev yapmaya başladı.[98][99]

Naip[1] Makama geliş Makamdan ayrılış Siyasi parti Notlar
Gral. Juan Nepomuceno Almonte.png Juan Nepomuceno Almonte 11 Temmuz 1863 10 Nisan 1864 Muhafazakâr Parti
Jose Mariano Salas Oleo (480x600).png José Mariano Salas 11 Temmuz 1863 10 Nisan 1864 Muhafazakâr Parti
Pelagio Antonio de Labastida.png Pelagio Antonio de Labastida 19 Ekim 1863 10 Nisan 1864 Muhafazakâr Parti

İmparator[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparator Arması Saltanat başlangıcı Saltanat sonu Hanedan Eşi
Emperador Maximiliano I de Mexico.jpg I. Maximilian
(1832–1867)
Coat of Arms of the Second Mexican Empire.svg 10 Nisan 1864 19 Haziran 1867 Habsburg-Lorraine Charlotte
(1840–1927)

Tekrar Kurulan Cumhuriyet (1867-1876)[değiştir | kaynağı değiştir]

No Devlet başkanı Makama geliş Makamdan ayrılış Siyasi parti Notlar
(26) Benito Juarez Oleo (480x600).png Benito Juárez
(1806–1872)
18 Aralık 1857 11 Haziran 1861 Liberal Parti İlk dönemini, Reform Savaşı sırasında geçici devlet başkanı olarak gerçekleştirdi. İkinci dönemi, Kongre Tara anayasalar devlet başkanı olarak görevlendirilmesiyle başladı. Üçüncü dönem, Meksika'ya Fransız müdahalesi sebebiyle yapılan bir uzatmaydı. Dördüncü ve beşinci dönemleri ise cumhuriyetin tekrar ilanı sonrasında gerçekleşti.
11 Haziran 1861 30 Kasım 1865
1 Aralık 1865 7 Aralık 1867
8 Aralık 1867 11 Ekim 1871
12 Ekim 1871 18 Temmuz 1872
27 Sebastian Lerdo de Tejada Oleo (480x600).png Sebastián Lerdo de Tejada
(1823–1889)
18 Temmuz 1872 30 Kasım 1872 Liberal Parti Yüce Mahkeme başkanı olarak, Juárez'in vefatı sonrasında geçici olarak devlet başkanlığı yaptı. Patlak veren Tuxtepec Devrimi ile birlikte görevden uzaklaştırıldı.[100]
1 Aralık 1872 20 Kasım 1876
28 José María Iglesias Oleo (480x600).png José María Iglesias
(1823–1891)
26 Ekim 1876 28 Kasım 1876 Liberal Parti Yüce Mahkeme başkanı olarak, Lerdo de Tejada'nın tekrar devlet başkanı olarak seçilmesinde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle seçimi iptal ederek kendisini geçici devlet başkanı olarak ilan etti. Lerdo de Tejada'nın 20 Kasım'da sürgüne gönderilmesi sonrasında anayasal olarak geçici devlet başkanı makamına geldi.[101]

Porfiriato (1876-1911)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana madde: Porfiriato
No Devlet başkanı Makama geliş Makamdan ayrılış Siyasi parti Notlar
29 Porfirio Diaz en 1867.png Porfirio Díaz
(1830–1915)
28 Kasım 1876 6 Aralık 1876 Liberal Parti Iglesias'ın sürgüne gönderilmesi sonrasında geçici olarak devlet başkanı oldu.[102]
30 Juan Nepomuceno Méndez Oleo (480x600).png Juan Nepomuceno Méndez
(1824–1894)
6 Aralık 1876 17 Şubat 1877 Liberal Parti Lerdo de Tejada destekçileriyle savaşmak için makamından ayrılması sebebiyle Díaz tarafından yedek devlet başkanı olarak görevlendirildi.[103]
Porfirio Diaz en 1867.png Porfirio Díaz
(1830–1915)
17 Şubat 1877 30 Kasım 1880 [[Liberal Parti (Meksika)|Liberal Parti Görevine döndü ve 2 Mayıs'ta Kongre tarafından anayasal devlet başkanı olarak görevlendirildi.[104]
31 President Manuel Gonzalez.jpg Manuel González Flores
(1833–1893)
1 Aralık 1880 30 Kasım 1884 Liberal Parti 1880 seçimleriyle birlikte göreve geldi.[105]
Porfirio diaz.jpg Porfirio Díaz
(1830–1915)
1 Aralık 1884 30 Kasım 1888 Ulusal Porfiriocu Parti
Ulusal Yeniden Seçimci Parti
1884, 1888, 1892, 1896, 1900, 1904 ve 1910 seçimlerinde kazanan taraf oldu. Meksika Devrimi'nin başarılı sonuçlanması sonrasında istifa etti.[106]
1 Aralık 1888 30 Kasım 1892
1 Aralık 1892 30 Kasım 1896
1 Aralık 1896 30 Kasım 1900
1 Aralık 1900 30 Kasım 1904
1 Aralık 1904 30 Kasım 1910 Devlet başkanı yardımcısı
Ramón Corral
(1904'ten beri)
1 Aralık 1910 25 Mayıs 1911

Devrim (1911-1928)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana madde: Meksika Devrimi
No Devlet başkanı Makama geliş Makamdan ayrılış Siyasi parti Notlar
32 Francisco León.jpg Francisco León de la Barra
(1863–1939)
25 Mayıs 1911 5 Kasım 1911 Bağımsız Ciudad Juárez Anlaşmaları doğrultusunda geçici devlet başkanı unvanıyla makama getirildi. Sonrasında ise devlet başkanlığı seçimleri gerçekleşmesini sağladı.[107]
33 [108] Presidente Francisco I. Madero.jpg Francisco I. Madero
(1873–1913)
6 Kasım 1911 19 Şubat 1913 İlerlemeci Anayasacı Parti 1911'de yapılan özel seçimin sonunda göreve geldi. On Trajik Gün olarak bilinen darbe sonrasında görevden alındı. İki gün sonra, devlet başkanı yardımcısı Pino Suárez ile birlikte öldürdü.[109][110]
Devlet başkanı yardımcısı
José María Pino Suárez
34 Pedro Lascurain.jpg Pedro Lascuráin
(1856–1952)
19 Şubat 1913 Bağımsız Dışişleri bakanı sıfatıyla, anayasa doğrultusunda geçici olarak makama geldi. Aynı gün, İçişleri Bakanı Victoriano Huerta'yı yerine arayarak görevinden istifa etti.[111]
35 V Huerta.jpg Victoriano Huerta
(1850–1916)
19 Şubat 1913 15 Temmuz 1914 Bağımsız Madero'ya karşı gerçekleştirilen darbe sonrasında göreve geldi. Venustiano Carranza önderliğindeki Anayasacı Ordu tarafından yenilgiye uğratılarak görevden uzaklaştırıldı.[112][113]
36 Francisco Sebastián Carvajal.jpg Francisco S. Carvajal
(1870–1932)
15 Temmuz 1914 13 Ağustos 1914 Bağımsız Huerta'nın istifası sonrasında geçici olarak göreve geldi. Teoloyucan Anlaşmaları'nın imzalanmasının ardından görevinden istifa etti.[114]

Aguascalientes Konvensiyonu'nun tanıdığı devlet başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet başkanı Makama geliş Makamdan ayrılış Notlar
Eulalio Gutierrez sentado.png Eulalio Gutiérrez
(1881–1939)
6 Kasım 1914 16 Ocak 1915 Geçici devlet başkanı olarak görevlendirildi.[115]
Roque González Garza.PNG Roque González Garza
(1885–1962)
16 Ocak 1915 10 Haziran 1915 Gutiérrez'in Meksiko'dan ayrılması sonrasında geçici olarak devlet başkanlığı yaptı.[116]
Francisco Lagos Chazaro.png Francisco Lagos Cházaro
(1878–1932)
10 Haziran 1915 10 Ekim 1915 González Garza'nın istifası sonrasında geçici devlet başkanı olarak görev yaptı.[117]

Demokrasinin geri getirilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No Devlet başkanı Makama geliş Makamdan ayrılış Siyasi parti Notlar
37 Portrait of Venustiano Carranza.jpg Venustiano Carranza
(1859–1920)
Yürütücü Güç Başkanı
Anayasal Ordu'nun İlk Lideri
Meksika İşçi Partisi Carvajal'ın istifasının ardından Yürütücü Güç Başkanı olarak görev yaptı. 1917'de yürürlüğe giren yeni anayasa sonrasında, aynı yıl yapılan seçimlerde devlet başkanı olarak seçildi. Agua Prieta Ayaklanması sırasında öldürüldü.[118]
14 Ağustos 1914 30 Nisan 1917
Meksika devlet başkanı
1 Mayıs 1917 21 Mayıs 1920
38 Adolfo de la Huerta.jpg Adolfo de la Huerta
(1881–1955)
1 Haziran 1920 30 Kasım 1920 Liberal Anayasacı Parti Kongre tarafından geçici devlet başkanı olarak atandı.[119]
39 Obregón Salido, Álvaro.jpg Álvaro Obregón
(1880–1928)
1 Aralık 1920 30 Kasım 1924 Meksika İşçi Partisi 1920 genel seçimlerinde seçildi.[120]
40 Plutarco Elias Calles.jpg Plutarco Elías Calles
(1877–1945)
1 Aralık 1924 30 Kasım 1928 Meksika İşçi Partisi 1924 genel seçimlerinde seçildi.[121]

Maximato (1928-1934)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana madde: Maximato
No Devlet başkanı Makama geliş Makamdan ayrılış Siyasi parti Notlar
41 Emilio Portes, portrait.jpg Emilio Portes Gil
(1890–1978)
1 Aralık 1928 4 Şubat 1930 Kurumsal Devrimci Parti Seçilmiş devlet başkanı Obregón'un öldürülmesi sonrasında, Kongre tarafından geçici olarak atandı.[122]
42 Pascual Rubio, portrait.jpg Pascual Ortiz Rubio
(1877–1963)
5 Şubat 1930 4 Eylül 1932 Kurumsal Devrimci Parti 1929 genel seçimlerinde seçildi. Calle'im hükûmete müdahalesi sonrasında görevinden istifa etti.[123][124]
43 Abelardo.rodriguez.jpg Abelardo L. Rodríguez
(1889–1967)
4 Eylül 1932 30 Kasım 1934 Kurumsal Devrimci Parti 1930-1934 döneminin tamamlanması amacıyla Kongre tarafından geçici olarak görevlendirildi.[125]

Modern Meksika (1934-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

1933'te gerçekleşen anayasal reformla birlikte, ülkedeki devlet başkanlığı dönemi altı yıl olarak belirlendi ve bir kez bu görevde bulunanlara ikinci kez seçilme şansı tanınmadı. 1934 genel seçimleri sonrasında görev yapan tüm devlet başkanları dönemlerini tamamlamıştı.

No Devlet başkanı Makama geliş Makamdan ayrılış Siyasi parti Notlar
44 Lazaro cardenas2.jpg Lázaro Cárdenas
(1895–1970)
1 Aralık 1934 30 Kasım 1940 Kurumsal Devrimci Parti 1934 genel seçimlerinde seçildi.
45 Manuel Avila Camacho.jpg Manuel Ávila Camacho
(1896–1955)
1 Aralık 1940 30 Kasım 1946 Kurumsal Devrimci Parti 1940 genel seçimlerinde seçildi.
46 Miguel Aleman.jpg Miguel Alemán Valdés
(1900–1983)
1 Aralık 1946 30 Kasım 1952 Kurumsal Devrimci Parti 1946 genel seçimlerinde seçildi.
47 Adolfo Ruiz Cortines.png Adolfo Ruiz Cortines
(1889–1973)
1 Aralık 1952 30 Kasım 1958 Kurumsal Devrimci Parti 1952 genel seçimlerinde seçildi.
48 Adolfo López Mateos (1963).jpg Adolfo López Mateos
(1910–1969)
1 Aralık 1958 30 Kasım 1964 Kurumsal Devrimci Parti 1958 genel seçimlerinde seçildi.
49 Gustavo Diaz Ordaz.JPG Gustavo Díaz Ordaz
(1911–1979)
1 Aralık 1964 30 Kasım 1970 Kurumsal Devrimci Parti 1964 genel seçimlerinde seçildi.
50 Presidente Echeverria en su visita de estado a Chile (1972) (cropped).JPG Luis Echeverría
(d. 1922)
1 Aralık 1970 30 Kasım 1976 Kurumsal Devrimci Parti 1970 genel seçimlerinde seçildi.
51 Lopez Portillo 1979.jpg José López Portillo
(1920–2004)
1 Aralık 1976 30 Kasım 1982 Kurumsal Devrimci Parti 1976 genel seçimlerinde seçildi.
52 De la madrid1.jpg Miguel de la Madrid
(1934–2012)
1 Aralık 1982 30 Kasım 1988 Kurumsal Devrimci Parti 1982 genel seçimlerinde seçildi.
53 Carlos Salinas.jpg Carlos Salinas de Gortari
(d. 1948)
1 Aralık 1988 30 Kasım 1994 Kurumsal Devrimci Parti 1988 genel seçimlerinde seçildi.
54 Ernesto Zedillo World Economic Forum (2008).jpg Ernesto Zedillo
(d. 1951)
1 Aralık 1994 30 Kasım 2000 Kurumsal Devrimci Parti 1994 genel seçimlerinde seçildi.
55 Vicente Fox flag.jpg Vicente Fox
(d. 1942)
1 Aralık 2000 30 Kasım 2006 Ulusal Hareket Partisi 2000 genel seçimlerinde seçildi.
56 Felipe Calderon 20090130.jpg Felipe Calderón
(d. 1962)
1 Aralık 2006 30 Kasım 2012 Ulusal Hareket Partisi 2006 genel seçimlerinde seçildi.
57 Enrique Pena Nieto.jpg Enrique Peña Nieto
(d. 1966)
1 Aralık 2012 Görevde Kurumsal Devrimci Parti 2012 genel seçimlerinde seçildi.

Görevde bulunduğu sırada ölen devlet başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet başkanı Görev süresi Ölüm tarihi Notlar
Benito Juárez 1859–1864
1867–1872
28 Temmuz 1872 (66 yaşında) Görevde olduğu sırada şiddete dayalı bir olay dışı sebeplerle ölen tek Meksika devlet başkanı.
Venustiano Carranza 1914–1920 21 Mayıs 1920 (60 yaşında) Görevde olduğu sırada suikast sonucu öldürüldü tek Mekskka devlet başkanı.

Zaman çizelgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Enrique Peña NietoFelipe CalderónVicente FoxErnesto ZedilloCarlos Salinas de GortariMiguel de la MadridJosé López PortilloLuis EcheverríaGustavo Díaz OrdazAdolfo López MateosAdolfo Ruiz CortinesMiguel Alemán ValdésManuel Ávila CamachoLázaro CárdenasAbelardo L. RodríguezPascual Ortiz RubioEmilio Portes GilPlutarco Elías CallesÁlvaro ObregónAdolfo de la HuertaVenustiano CarranzaFrancisco S. CarvajalVictoriano HuertaPedro LascuráinFrancisco I. MaderoFrancisco León de la BarraManuel González FloresJuan Nepomuceno MéndezPorfirio DíazJosé María IglesiasSebastián Lerdo de TejadaMaximilian I of MexicoPelagio Antonio de LabastidaJuan Nepomuceno AlmonteBenito JuárezIgnacio ComonfortJuan ÁlvarezRómulo Díaz de la VegaMartín CarreraManuel María LombardiniMariano AristaJuan Bautista CeballosManuel de la Peña y PeñaPedro María de AnayaJosé Mariano SalasMariano ParedesJosé Joaquín de HerreraValentín CanalizoFrancisco Javier EcheverríaJosé Justo CorroMiguel BarragánAntonio López de Santa AnnaValentín Gómez FaríasManuel Gómez PedrazaMelchor MúzquizAnastasio BustamantePedro VélezJosé Maria BocanegraVicente GuerreroMiguel DomínguezMariano MichelenaPedro Celestino NegreteGuadalupe VictoriaNicolás BravoManuel de HerasMiguel ValentínManuel Velázquez de LeónJosé Isidro YañezManuel de la BarcénaAntonio Pérez MartínezJuan O'DonojúAgustín de Iturbide


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "El viajero en México: Ó sea la capital de la República, encerrada en un libro. Ana María de Huarte y Muñiz" (İngilizce). Open Library. 24 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Regencia" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ "El Viajero en México (Pág. 30)" (PDF). CDigital. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: September 12, 2010. 
  3. ^ "Decreto. Nombramiento de los individuos que han de componer el poder ejecutivo" (spanish). 500 años de México en documentos. 23 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 8, 2011. 
  4. ^ "Decreto. Nombramiento de suplentes para el supremo poder ejecutivo" (spanish). 500 años de México en documentos. 23 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 8, 2011. 
  5. ^ "Vicente Guerrero, 1782-1831" (spanish). Gobierno Federal. 10 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 8, 2011. 
  6. ^ "How the First President of the United Mexican States came into office" (PDF). 500 años de México en documentos. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: October 3, 2010. 
  7. ^ La expulsión de los españoles de México y su destino incierto, 1821-1836 (İspanyolca). ss. 74-75. 
  8. ^ "Vicente Guerrero". Federal Government Of Mexico. 10 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  9. ^ "Acuerdo de la Cámara de Diputados. Elección de presidente interino de la República en el Excmo. Sr. D. José María Bocanegra." (Spanish). 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 8, 2011. 
  10. ^ "José María Bocanegra asume interinamente la presidencia de la República, por licencia de Vicente Guerrero" (Spanish). 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  11. ^ "Acuerdo del consejo de gobierno. Nombramiento de asociados al Excmo. Sr. Presidente de la Suprema Corte de Justicia, para ejercer el supremo poder ejecutivo" (Spanish). 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  12. ^ "Anastasio Bustamante, vicepresidente con Vicente Guerrero, asume la Presidencia de la República" (Spanish). 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  13. ^ "Melchor Múzquiz sustituye como presidente interino a Anastasio Bustamante" (Spanish). 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  14. ^ "Melchor Múzquiz" (Spanish). Presidencia de la Republica. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  15. ^ "Anastasio Bustamante" (Spanish). Secretaria de Educación Publica en el Distrito Federal. 3 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  16. ^ "Manuel Gómez Pedraza" (Spanish). 27 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  17. ^ "Manuel Gómez Pedraza asume la presidencia de la República mediante los convenios de Zavaleta" (Spanish). Memoria Politica de Mexico. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  18. ^ "El Sr. D. Valentín Gómez Farías, al jurar como Vicepresidente." (Spanish). Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  19. ^ a b "Santa Anna asume por primera vez la presidencia de México" (Spanish). Imagen Política de México y del Mundo. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  20. ^ a b c "Valentín Gómez Farías" (Spanish). Presidencia de la Republica. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  21. ^ a b "Antonio López de Santa Anna" (Spanish). Federal Government of Mexico. 1 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  22. ^ "Antonio López de Santa Anna asume por primera vez la presidencia de México" (Spanish). Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  23. ^ a b c "La adicción al poder. Reelección o No Reelección" (Spanish). Internet para el profesional de la política. s. 2. 13 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  24. ^ a b "Santa Anna asume el poder; Valentín Gómez Farías va al exilio" (Spanish). Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  25. ^ "Relación Cronológica de las Legislaturas de la Cámara de Diputados" (PDF) (Spanish). Cámara de Diputados. Erişim tarihi: August 9, 2011. 
  26. ^ a b "Asume la presidencia de la República interinamente el general Miguel Barragán en sustitución de Santa Anna" (Spanish). Memoria Política de México. 21 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 10, 2011. 
  27. ^ Riva Palacio, Vicente (1940). México a través de los siglos (spanish). Editorial Cumbre. Erişim tarihi: August 10, 2011. 
  28. ^ De La Fuente Guerrero, Sara C. (2003). Las Constituciones de México (Spanish). México: Servigraf. 
  29. ^ "Bases constitucionales expedidas por el Congreso Constituyente" (Spanish). 2 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 10, 2011. 
  30. ^ "José Justo Corro asume el cargo de presidente interino por la enfermedad del general Miguel Barragán" (Spanish). 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 10, 2011. 
  31. ^ "Decreto que expide las Leyes Constitucionales de la República Mexicana". 500 años de México en documentos. 9 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 10, 2011. 
  32. ^ "Tratado definitivo de paz y amistad entre México y España" (PDF). 500 años de México en documentos. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: August 10, 2011. 
  33. ^ "La primera República Federal 1824–1835" (PDF) (Spanish). s. 8. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: August 10, 2011. 
  34. ^ "Anastasio Bustamante". Federal Government of Mexico. 27 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 10, 2011. 
  35. ^ "López de Santa Anna y Pérez Lebrón, Antonio" (Spanish). 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 10, 2011. 
  36. ^ "Nicolás Bravo 1786–1854" (Spanish). 25 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 10, 2011. 
  37. ^ a b "Nicolás Bravo" (Spanish). 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 10, 2011. 
  38. ^ "Anastasio Bustamante". Government of the State of Aguascalientes. Erişim tarihi: August 10, 2011. 
  39. ^ "Anastasio Bustamante". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  40. ^ "Francisco Javier Echeverría asume la presidencia de la República". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  41. ^ "Francisco Javier Echeverría". Presidencia de la Republica. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  42. ^ "Decreto de la Junta de Representantes. Se declara Presidente de la República, a D. Antonio López de Santa-Anna". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  43. ^ "Junta de Representantes o Consejo de los Departamentos". Instituto de Investigaciones Históricas (UNAM). 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  44. ^ a b "Efemérides / Santa Anna". Secretaria de Educación Publica del D.F. 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  45. ^ "Decreto del gobierno. Sobre que volverá a ejercer el poder ejecutivo, luego que llegue a la capital, el general Santa-Anna". Memoria Política de México. 21 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  46. ^ "Decreto del gobierno. Se deposita el gobierno provisional de la República en el general D. Valentín Canalizo". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  47. ^ "Valentín Canalizo asume la presidencia de la República como sustituto de Santa Anna". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  48. ^ "Ley. Se declara presidente constitucional de la República, á D. Antonio López de Santa-Anna". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  49. ^ a b "Efemérides / Santa Anna". Secretaria de Educación Publica del D.F. 3 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  50. ^ a b "Valentín Canalizo es nombrado presidente interino de la República". Memoria Política de México. 21 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  51. ^ "Canalizo, Valentín". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  52. ^ "Herrera asume la Presidencia tras un levantamiento popular". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  53. ^ "Decreto del senado. Se declara presidente interino de la República, á D. José Joaquín de Herrera". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  54. ^ "Mariano Paredes". Presidencia de la Republica. 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  55. ^ a b "Decreto del congreso extraordinario. Se declarará presidente interino á D. Mariano Paredes y Arrillaga". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  56. ^ "Nicolás Bravo asume la presidencia de la República". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  57. ^ "Se concede permiso al presidente de la República, para mandar en persona las fuerzas de tierra". Memoria Política de México. 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  58. ^ "Manifiesto de Mariano Salas y Valentín Gómez Farías". 500 años de México en documentos. 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  59. ^ a b "El General Mariano Salas toma posesión de la presidencia de la República". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  60. ^ "Republica Federal" (PDF). El Viajero en México. s. 5. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  61. ^ "Se declara vigente la Constitución de 1824". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  62. ^ "Se declara presidente interino de la República, á D. Antonio Lopez de Santa-Anna". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  63. ^ "Se declara que D. Valentín Gómez Farías queda en posesion de su encargo de vicepresidente de la República". Memoria Política de México. 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  64. ^ "21 DE MARZO DE 1847". Biblioteca Digital. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 30, 2011. 
  65. ^ "Efemerides/Pedro María Anaya". Secretaria de Educacion Publica del D.F. 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: September 3, 2011. 
  66. ^ "Desemejanzas entre el lider politico y el jefe militar" (PDF). Senate of Mexico. s. 2. Erişim tarihi: September 3, 2011. 
  67. ^ "Se concede licencia al actual presidente para mandar el ejército, y se suprime la vicepresidencia de la República". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: September 3, 2011. 
  68. ^ "Pedro María de Anaya". Presidencia de la Republica. 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: September 3, 2011. 
  69. ^ "Tropas mexicanas al mando de Pedro María Anaya y Manuel Rincón luchan contra las fuerzas al mando de Scott en Churubusco". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: September 3, 2011. 
  70. ^ "El Presidente de la República, a sus compatriotas". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: September 3, 2011. 
  71. ^ "Manuel de la Peña y Peña". Presidencia de la Republica. 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: September 3, 2011. 
  72. ^ "El general Pedro María Anaya asume la presidencia de la República". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: October 6, 2011. 
  73. ^ "Herrera, José Joaquín de". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 19, 2012. 
  74. ^ "Tras reñidas elecciones, el general Mariano Arista asume pacíficamente la presidencia de la República". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 19, 2012. 
  75. ^ "Juan Bautista Ceballos asume el poder ejecutivo tras la renuncia del presidente Mariano Arista". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 19, 2012. 
  76. ^ "Lombardini asume la Presidencia". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 19, 2012. 
  77. ^ "Santa Anna". Secretaria de Educacion Publica del D.F. 3 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 19, 2012. 
  78. ^ "López de Santa Anna y Pérez Lebrón Antonio". Memoria Política de México. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 19, 2012. 
  79. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Ayutla isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  80. ^ "Martín Carrera". Secretaria de Educacion Publica del Distrito Federal. 3 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 26, 2012. 
  81. ^ "Martín Carrera". Gobierno Federal de Mexico. 1 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2012. 
  82. ^ "El general Rómulo Díaz de la Vega asume de facto la presidencia de la República". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2012. 
  83. ^ "Juan Álvarez". Memoria Política de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2012. 
  84. ^ "1855 Decreto del gobierno. Se nombra presidente de la República al general D. Juan Alvarez". Memoria Política de México. 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2012. 
  85. ^ "Ignacio Comonfort". Gobierno Federal de México. 1 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2012. 
  86. ^ "Ignacio Comonfort asume la Presidencia". Memoria Política de México. 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: August 9, 2012. 
  87. ^ "Juárez García Benito Pablo". Memoria Politica de México. 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 29, 2013. 
  88. ^ "Es proclamado el Plan de Tacubaya, con el que los conservadores pretenden derogar la Constitución de 1857". Memoria Politica de México. 21 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 29, 2013. 
  89. ^ "El Congreso declara que dejó de ser Presidente de la República don Ignacio Comonfort desde el 17 de diciembre de 1857". 500 años de México en documentos. 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 29, 2013. 
  90. ^ "Tras desconocer a Comonfort, Félix María Zuloaga es nombrado presidente por el partido conservador". Memoria Politica de México. 21 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 30, 2013. 
  91. ^ a b "Asume la presidencia del gobierno conservador el general Manuel Robles Pezuela". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 30, 2013. 
  92. ^ "Plan de Navidad". Memoria Politica de México. 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 30, 2013. 
  93. ^ "FÉLIX MARÍA ZULOAGA (1813–1898)". Bicentenario de México. 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 30, 2013. 
  94. ^ "Zuloaga nombra presidente sustituto de la República a Miguel Miramón". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 30, 2013. 
  95. ^ "José Ignacio Pavón, presidente de la Suprema Corte, se encarga durante dos días del poder ejecutivo del gobierno conservador". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 30, 2013. 
  96. ^ "Toma posesión como presidente interino de la República, Miguel Miramón. Juárez sigue siendo el presidente legal". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 30, 2013. 
  97. ^ "Felix Maria Zuloaga". Chihuahua, México. 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 30, 2013. 
  98. ^ "Se establece la regencia del Imperio mexicano". 500 años de México. 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 30, 2013. 
  99. ^ "Acta de la primera reunión de la Junta Superior de Gobierno". 500 años de México. 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 30, 2013. 
  100. ^ "Lerdo de Tejada Sebastián". Memoria Politica de México. 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 1, 2013. 
  101. ^ "El Congreso declara la reelección de Lerdo de Tejada y José Ma. Iglesias se da a la rebeldía". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 1, 2013. 
  102. ^ "Porfirio Díaz asume el poder por primera vez". Memoria Politica de México. 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 1, 2013. 
  103. ^ "El general Juan N. Méndez ocupa la presidencia en tanto Porfirio Díaz termina con los últimos reductos de las fuerzas de Iglesias y de Lerdo de Tejada". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 1, 2013. 
  104. ^ "Porfirio Díaz es nombrado presidente constitucional de la República". Memoria Politica de México. 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 1, 2013. 
  105. ^ "El general Manuel González toma posesión como presidente constitucional". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 1, 2013. 
  106. ^ "Díaz Mori Porfirio". Memoria Politica de México. 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 1, 2013. 
  107. ^ "León de la Barra Francisco". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 1, 2013. 
  108. ^ Anti-Reelectionist-Progressive Constitutional
  109. ^ "Francisco I. Madero asume el cargo de la Presidente de la República". Memoria Politica de México. 27 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 1, 2013. 
  110. ^ "Se consuma la traición: Huerta y Wilson firman el Pacto de la Embajada". Memoria Politica de México. 27 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 1, 2013. 
  111. ^ "Por sólo cuarenta y cinco minutos, Pedro Lascuráin Paredes asume el cargo de presidente interino". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 2, 2013. 
  112. ^ "Victoriano Huerta asume la presidencia y rinde la protesta de ley ante los diputados". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 2, 2013. 
  113. ^ "Victoriano Huerta, vencido por las fuerzas constitucionalistas, renuncia a la Presidencia de la República". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 2, 2013. 
  114. ^ "FRANCISCO S. CARVAJAL". Bicentenario de México. 27 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 2, 2013. 
  115. ^ "Eulalio Gutiérrez Ortiz asume la presidencia del gobierno convencionista". Memoria Politica de México. 11 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 10, 2013. 
  116. ^ "El presidente provisional, nombrado por la Convención, Eulalio Gutiérrez, huye de México con los fondos de la Tesorería. Lo sucede Roque González Garza". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 10, 2013. 
  117. ^ "Francisco Lagos Cházaro se convierte en el último presidente del gobierno de la Convención". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 10, 2013. 
  118. ^ "Carranza Garza Venustiano". Bicentenario de México. 3 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 2, 2013. 
  119. ^ "Adolfo de la Huerta asume presidencia provisional de la República". Bicentenario de México. 27 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 2, 2013. 
  120. ^ "Obregón Salido Álvaro". Bicentenario de México. 27 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 2, 2013. 
  121. ^ "Elías Calles Campuzano Plutarco". Bicentenario de México. 27 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 2, 2013. 
  122. ^ "Portes Gil Emilio". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 10, 2013. 
  123. ^ "Pascual Ortiz Rubio sufre un atentado y resulta herido durante su toma posesión de la Presidencia de la República". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 10, 2013. 
  124. ^ "Ortíz Rubio renuncia a la Presidencia. Ejerció su mandato en el periodo del "Maximato" llamado así por el poder real ejercido por Calles". Memoria Politica de México. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 10, 2013. 
  125. ^ "Rodríguez Abelardo L". Memoria Politica de México. 27 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: May 10, 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]