Gana devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Gana devlet başkanlığı forsu

Gana devlet başkanı, Afrika ülkesi Gana'nın bağımsızlığını 1957 yılında kazanmasına rağmen 1960 yılında oluşturduğu devlet başkanlığı makamını yürüten kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Birinci Cumhuriyet (1960-1966)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Seçim Siyasi Parti
(seçim zamanında)
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Başlangıç Bitiş Süre
1 Kwame Nkrumah (JFKWHP-AR6409-A).jpg Kwame Nkrumah
(1909–1972)
1 Temmuz 1960 26 Şubat 1966
(Devrildi)
5 yıl, 240 gün 1960, 1965 Kongre Halk Partisi

Askeri Yönetim (1966-1969)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Askeri
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Başlangıç Bitiş Süre
2 Blanco portrait.svg Korgeneral Joseph Ankrah
(1915–1992)
24 Şubat 1966 2 Nisan 1969 3 yıl, 37 gün Ulusal Kurtuluş Konseyi
3 Blanco portrait.svg Tuğgeneral Akwasi Afrifa
(1936–1979)
2 Nisan 1969 3 Eylül 1969 154 gün Ulusal Kurtuluş Konseyi

İkinci Cumhuriyet (1969-1972)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Seçim Siyasi Parti
(seçim zamanında)
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Başlangıç Bitiş Süre
(3) Blanco portrait.svg Tuğgeneral Akwasi Afrifa
(1936–1979)
3 Eylül 1969 7 Ağustos 1970 338 gün - Askeri
4 Blanco portrait.svg Nii Amaa Ollennu
(1906–1986)
7 Ağustos 1970 31 Ağustos 1970 24 gün - Bağımsız
5 Blanco portrait.svg Edward Akufo-Addo
(1906–1979)
31 Ağustos 1970 13 Ocak 1972
(Devrildi)
1 yıl, 135 gün - Bağımsız

Askeri Yönetim (1972-1979)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Askeri
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Başlangıç Bitiş Süre
6 Blanco portrait.svg General Ignatius Kutu Acheampong
(1931–1979)
13 Ocak 1972 9 Ekim 1975 6 yıl, 173 gün Ulusal Kurtarma Konseyi
9 Ekim 1975 5 Temmuz 1978
(Devrildi)
Yüksek Askeri Konsey
7 Blanco portrait.svg Korgeneral Fred Akuffo
(1937–1979)
5 Temmuz 1978 4 Haziran 1979
(Devrildi)
1 yıl, 28 gün Yüksek Askeri Konsey
8 Jerry Rawlings 2.jpg Pilot Yüzbaşı Jerry Rawlings
(1947–)
4 Haziran 1979 24 Eylül 1979 112 gün Silahlı Kuvvetler Devrimci Konseyi

Üçüncü Cumhuriyet (1979-1981)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Seçim Siyasi Parti
(seçim zamanında)
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Başlangıç Bitiş Süre
9 Hilla Limann.jpg Hilla Limann
(1934–1998)
24 Eylül 1979 31 Aralık 1981
(Devrildi)
2 yıl, 98 gün 1979 Halk Ulusal Partisi

Askeri Yönetim (1981-1993)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Askeri
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Başlangıç Bitiş Süre
(8) Jerry Rawlings 2.jpg Pilot Yüzbaşı Jerry Rawlings
(1947–)
31 Aralık 1981 7 Ocak 1993 11 yıl, 7 gün Geçici Ulusal Savunma Konseyi

Dördüncü Cumhuriyet (1993-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Seçim Siyasi Parti
(seçim zamanında)
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Başlangıç Bitiş Süre
(8) Jerry Rawlings 2.jpg Jerry Rawlings
(1947–)
7 Ocak 1993 7 Ocak 2001 8 yıl 1992, 1996 Ulusal Demokrat Kongre
10 John Agyekum Kufuor - World Economic Forum on Africa 2008.jpg John Kufuor
(1938–)
7 Ocak 2001 7 Ocak 2009 8 yıl 2000, 2004 Yeni Vatansever Partisi
11 John Atta-Mills election poster.jpg John Atta Mills
(1944–2012)
7 Ocak 2009 24 Temmuz 2012
(Görevdeyken öldü)
3 yıl, 199 gün 2008 Ulusal Demokrat Kongre
12 John Dramani Mahama 2014 (cropped).jpg John Dramani Mahama
(1958–)
24 Temmuz 2012 7 Ocak 2017 4 yıl, 168 gün 2012 Ulusal Demokrat Kongre
13 Nana Akufo-Addo at European Development Days 2017.jpg Nana Addo Dankwa Akufo-Addo
(1944–)
7 Ocak 2017 Görevde 70075393520000000001 yıl, 259 gün
(23 Eylül 2018)
2016 Yeni Vatansever Partisi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]