Benin devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Benin devlet başkanı, Afrika ülkesi Benin'in bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından (bağımsızlık Dahomey ismi ile olmuştur) bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkeyi yöneten devlet başkanı 1960 ile 1975 yılları arasında Dahomey Cumhuriyeti'ni, 1975 yılından 1990 yılına kadar Benin Halk Cumhuriyeti'ni, 1990 yılından itibaren de Benin Cumhuriyeti'ni yönetmiştir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Dahomey Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

  Geçici Devlet Başkanı
Devlet Başkanı Görev Süresi Siyasi parti
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1 Maga 1961.png Coutoucou Hubert Maga
(1916–2000)
1 Ağustos 1960 28 Ekim 1963
(Devrildi)
70081022760000000003 yıl, 88 gün Dahomey Demokratik Hareketi
Blanco portrait.svg Christophe Soglo
(1909–1983)[1]
28 Ekim 1963 25 Ocak 1964 700676896000000000089 gün Askeri
2 Blanco portrait.svg Sourou-Migan Apithy
(1913–1989)
25 Ocak 1964 27 Kasım 1965
(İstifa)
70075799600000000001 yıl, 306 gün Demokrat Parti
Blanco portrait.svg Justin Ahomadegbé-Tomêtin
(1917–2002)
27 Kasım 1965 29 Kasım 1965 70051728000000000002 gün Demokrat Parti
Blanco portrait.svg Tahirou Congacou
(1913–1994)
29 Kasım 1965 22 Aralık 1965
(Devrildi)
700619872000000000023 gün Demokrat Parti
3 Blanco portrait.svg Christophe Soglo
(1909–1983)
22 Aralık 1965 19 Aralık 1967
(Devrildi)
70076283440000000001 yıl, 362 gün Askeri
Blanco portrait.svg Jean-Baptiste Hachème
(1929–1998)[2]
19 Aralık 1967 20 Aralık 1967 70048640000000000001 gün Askeri
Blanco portrait.svg Iropa Maurice Kouandété
(1932–2003)[3]
20 Aralık 1967 21 Aralık 1967 70048640000000000001 gün Askeri
Blanco portrait.svg Alphonse Amadou Alley
(1930–1987)[3]
21 Aralık 1967 17 July 1968 7007180576000000000209 gün Askeri
4 Blanco portrait.svg Émile Derlin Henri Zinsou
(1918–2016)
17 July 1968 10 Aralık 1969
(Devrildi)
70074417200000000001 yıl, 146 gün Bağımsız
Blanco portrait.svg Iropa Maurice Kouandété
(1932–2003)[4]
10 Aralık 1969 13 Aralık 1969 70052592000000000003 gün Askeri
Blanco portrait.svg Paul-Émile de Souza
(1930–1999)[5]
13 Aralık 1969 7 Mayıs 1970 7007125280000000000145 gün Askeri
Maga 1961.png Coutoucou Hubert Maga
(1916–2000)[6]
7 Mayıs 1970 7 Mayıs 1972 70076311520000000002 yıl, 0 gün Dahomey Demokratik Hareketi
Blanco portrait.svg Justin Ahomadegbé-Tomêtin
(1917–2002)[6]
7 Mayıs 1972 26 Ekim 1972
(Devrildi)
7007148608000000000172 gün Demokrat Parti
5 Mathieu Kerekou FOCR (cropped).jpg Mathieu Kérékou
(1933–2015)
26 Ekim 1972 30 Kasım 1975 70079769680000000003 yıl, 35 gün Askeri

Benin Halk Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi parti
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
(5) Mathieu Kerekou FOCR (cropped).jpg Mathieu Kérékou
(1933–2015)
30 Kasım 1975 1 Mart 1990 700845217440000000014 yıl, 120 gün Askeri /
Benin Halkın Devrimci Partisi

Benin Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanı Görev Süresi Siyasi parti
# Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
(5) Mathieu Kerekou FOCR (cropped).jpg Mathieu Kérékou
(1933–2015)
1 Mart 1990 4 Nisan 1991 70073449520000000001 yıl, 34 gün Benin Halkın Devrimci Partisi
6 Nicéphore Soglo - mars 2012.jpg Nicéphore Dieudonné Soglo
(1935–)
4 Nisan 1991 4 Nisan 1996 70081577880000000005 yıl, 0 gün Benin Yeniden Doğuş Partisi
(5) Mathieu Kérékou 2006Feb10.JPG Mathieu Kérékou
(1933–2015)
4 Nisan 1996 6 Nisan 2006 700831574880000000010 yıl, 2 gün Yeniden Doğuş ve Adalet için Hareket Cephesi
7 Yayi Boni.jpg Thomas Yayi Boni
(1952–)
6 Nisan 2006 6 Nisan 2016 700838283840000000012 yıl, 48 gün Bağımsız
8 Patrice Talon 2016-04-06.jpg Patrice Talon
(1958–)
6 Nisan 2016 Görevde 70076726240000000002 yıl, 48 gün Bağımsız

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Geçici Hükümet Başkanı olarak
  2. ^ Devrimci Komite Başkanı olarak
  3. ^ a b Devlet Başkanı olarak
  4. ^ Genelkurmay Başkanı olarak
  5. ^ Yönetim Kurulu Başkanı olarak
  6. ^ a b Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı olarak

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]