Libya başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jump to navigation Jump to search

Libya başbakanı, Afrika ülkesi Libya'nın 1951 yılından bu yana ülkede kurulan hükumetlerin başında bulunan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Libya başbakanları (1951–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Libya Krallığı Başbakanları (1951-1969)
Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Mahmud al-Muntasir2.jpg Mahmud el-Muntasır
محمود المنتصر
(1903–1970)
25 Aralık 1951 19 Şubat 1954 Bağımsız
2 Mohammed Sakizli.jpg Muhammed Sakızlı
محمد الساقزلي
(1892–1976)
19 Şubat 1954 12 Nisan 1954 Bağımsız
3 Mustafa Ben Halim.jpg Mustafa Ben Halim
مصطفى أحمد بن حليم
(1921–)
12 Nisan 1954 26 Mayıs 1957 Bağımsız
4 Abdul Majid Kubar.JPG Abdül Mecid Kubar
عبد المجيد كعبار
(1909–1986)
26 Mayıs 1957 17 Ekim 1960 Bağımsız
5 Muhammad Osman Said2.jpg Muhammed Osman Said
محمد عثمان الصيد
(1922–2007)
17 Ekim 1960 19 Mart 1963 Bağımsız
6 Mohieddin Fekini.jpg Muhiddin Fikini
محي الدين فكيني
(1925–1994)
19 Mart 1963 20 Ocak 1964 Bağımsız
(1) Mahmud al-Muntasir2.jpg Mahmud el-Muntasır
محمود المنتصر
(1903–1970)
20 Ocak 1964 20 Mart 1965 Bağımsız
7 Hussein Maziq.jpg Hüseyin Mazık
حسين يوسف مازق
(1918–2006)
20 Mart 1965 2 Temmuz 1967 Bağımsız
8 Abdul Qadir al-Badri.jpg Abdül Kadir el-Bedri
عبد القادر البدري
(1921–2003)
2 Temmuz 1967 25 Ekim 1967 Bağımsız
9 Abdul Hamid al-Bakkoush02.jpg Abdül Hamid el-Bakkuş
عبد الحميد البكوش
(1933–2007)
25 Ekim 1967 4 Eylül 1968 Bağımsız
10 Wanis al-Qaddafi2.jpg Vanis el-Kaddafi
ونيس القذافي
(1924–1986)
4 Eylül 1968 31 Ağustos 1969 Bağımsız
Libya Arap Cumhuriyeti Başbakanları (1969–1977)
11 Blanco portrait.svg Mahmud Süleyman el-Mağribi
محمود سليمان المغربي
(1935–2009)
8 Eylül 1969 16 Ocak 1970 Bağımsız
12 Gaddafi 1972.jpg Muammer Kaddafi
معمر القذافي
(1942–2011)
16 Ocak 1970 16 Temmuz 1972 Askeri-Arap Sosyalist Birliği
13 Blanco portrait.svg Abdüsselam Callud
عبد السلام جلود
(1944–)
16 Temmuz 1972 2 Mart 1977 Askeri-Arap Sosyalist Birliği
Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi Genel Halk Komitesi Genel Sekreterleri (1977-2011)
14 Abdul Ati al-Obeidi (cropped).jpg Abdül Ati el-Ubeydi
عبد العاطي العبيدي
(1939–)
2 Mart 1977 2 Mart 1979 İslami Sosyalist
15 Blanco portrait.svg Cadallah Azzuz et-Talhi
جاد الله عزوز الطلحي
(?–?)
2 Mart 1979 23 Şubat 1984 İslami Sosyalist
16 Blanco portrait.svg Muhammed ez-Zaruk Recep
محمد الزروق رجب
(1940–)
23 Şubat 1984 2 Mart 1986 İslami Sosyalist
(15) Blanco portrait.svg Cadallah Azzuz et-Talhi
جاد الله عزوز الطلحي
(?–?)
2 Mart 1986 2 Mart 1987 İslami Sosyalist
17 Blanco portrait.svg Ömer Mustafa el-Muntasır
عمر مصطفى المنتصر
(1939–2001)
2 Mart 1987 7 Ekim 1990 İslami Sosyalist
18 Blanco portrait.svg Abuzer Ömer Dorda
أبو زيد عمر دوردة
(1944–)
7 Ekim 1990 29 Ocak 1994 İslami Sosyalist
19 Blanco portrait.svg Abdül Mecid el-Kud
عبد المجيد القعود
(1943–)
29 Ocak 1994 29 Aralık 1997 İslami Sosyalist
20 Blanco portrait.svg Muhammed Ahmed el-Manguş
محمد أحمد المنقوش
(1937-2016)
29 Aralık 1997 1 Mart 2000 İslami Sosyalist
21 Blanco portrait.svg İmbarek Şameh
امبارك عبدالله الشامخ
(1952–)
1 Mart 2000 13 Haziran 2003 İslami Sosyalist
22 Blanco portrait.svg Şükrü Ganem
شكري غانم
(1942–2012)
13 Haziran 2003 5 Mart 2006 İslami Sosyalist
23 2008-07-31 Багдади Махмуди.jpg Bağdadi Mahmudi
البغدادي المحمودي
(1945–)
5 Mart 2006 21 Ağustos 2011 İslami Sosyalist
Libya Cumhuriyeti Başbakanları (2011-günümüz)
Mahmoud Jibril (World Economic Forum Special Meeting 2011).jpg Mahmud Cibril
محمود جبريل
(1952–)
5 Mart 2011 23 Ekim 2011 Bağımsız
Ali Tarhouni cropped GNC.jpg Ali Tarhuni
علي الترهوني
(1951–)
23 Ekim 2011 31 Ekim 2011 Bağımsız
El keib.jpg Abdürrahim El-Keib
عبد الرحيم الكيب
(1950–)
31 Ekim 2011 12 Eylül 2012 Bağımsız
Dr Mustafa Abushagur.JPG Mustafa Ebu Şakur
مصطفى ابوشاقور
(1951–)
13 Eylül 2012 7 Ekim 2012 Bağımsız
24 Ali Zeidan at US State Department 2013.png Ali Zeydan
علي زيدان
(1950–)
14 Ekim 2012 11 Mart 2014 Ulusal Kalkınma ve Refah Partisi
25 Abdullah al-Thani.jpg Abdullah el-Sani
عبد الله الثني
(1954–)
11 Mart 2014 Görevde Bağımsız
Ahmed Maiteeq.jpg Ahmed Maitik
أحمد معيتيق
(1972–)
25 Mayıs 2014 9 Haziran 2014 Bağımsız
Blanco portrait.svg Ömer el-Hassi
عمر الحاسي
(1949–)
6 Eylül 2014 31 Mart 2015 Bağımsız
Blanco portrait.svg Halife el-Gavil
خليفة الغويل
(?–?)
31 Mart 2015 5 Nisan 2016 Bağımsız
26 Libyan Prime Minister Fayez al-Sarraj.jpg Fayiz el-Sarac
فايز السراج
(1960–)
5 Nisan 2016 Görevde Bağımsız
Blanco portrait.svg Halife el-Gavil
خليفة الغويل
(?–?)
14 Ekim 2016 Görevde Bağımsız
Blanco portrait.svg Ömer el-Hassi
عمر الحاسي
(1949–)
1 Aralık 2016 Görevde Bağımsız

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]