Burkina Faso devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Burkina Faso Cumhurbaşkanı
FransızcaPrésident du Burkina Faso
Presidential Standard of Burkina Faso.svg
Cumhurbaşkanlığı Forsu
Görevdeki
Paul-Henri Sandaogo Damiba

24 Ocak 2022 tarihinden beri
Resmî ikamet Kosyam Sarayı
Oluşum 5 Ağustos 1960
İlk sahibi Maurice Yaméogo
Maaş Ödenekler dahil yıllık 858.399 FCFA[1]

Burkina Faso devlet başkanı, Afrika ülkesi Burkina Faso'nun Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından (bağımsızlık Yukarı Volta Cumhuriyeti ismi ile olmuştur) bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

Toplam sekiz kişi Yukarı Volta/Burkina Faso devlet başkanı olarak görev yaptı (isyan halindeki üç geçiş dönemi devlet başkanı ve bir başkan vekili hariç).

Burkina Faso'nun mevcut devlet başkanı, 24 Ocak 2022'den bu yana askeri cunta lideri Paul-Henri Sandaogo Damiba'dır.[2]

Unvanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1960-1980: Cumhurbaşkanı
  • 1980-1982: Ulusal İlerleme için Kurtarma Askeri Komitesi Başkanı
  • 1982: Halk Kurtuluş Geçici Komitesi Başkanı
  • 1982-1983: Devlet Başkanı
  • 1983-1987: Ulusal Devrim Konseyi Başkanı ve Devlet Başkanı
  • 1987-1991: Halk Cephesi Başkanı ve Devlet Başkanı
  • 1991-2014: Cumhurbaşkanı
  • 2015: Ulusal Demokrasi Konseyi Başkanı
  • 2015-2022: Cumhurbaşkanı
  • 2022: Koruma ve Restorasyon için Yurtsever Hareket Başkanı
  • 2022-günümüz: Cumhurbaşkanı

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi partiler
Diğer gruplar
Durum
  •   Geçici Devlet Başkanı/Cumhurbaşkanı
  •   İhtilaflı
Fotoğraf İsim
(Doğum-Ölüm)
Seçim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Görev Süresi Siyasi Parti Başbakan(lar)
Yukarı Volta Cumhuriyeti
1 Maurice Yaméogo, 1960.jpg Maurice Yaméogo
(1921−1993)
1959
1965
5 Ağustos 1960 3 Ocak 1966
(görevden alındı.)
5 yıl, 151 gün UDV-RDA Makam oluşturulmadı
2 Image of none.svg Sangoulé Lamizana
(1916−2005)
1978 3 Ocak 1966 25 Kasım 1980
(görevden alındı.)
14 yıl, 327 gün Askerî / Bağımsız Ouédraogo
Kendisi
Conombo
3 Image of none.svg Saye Zerbo
(1932−2013)
25 Kasım 1980 7 Kasım 1982
(görevden alındı.)
1 yıl, 347 gün Askerî Kendisi
4 Jean-Baptiste Ouédraogo at book signing.jpg Jean-Baptiste Ouédraogo
(1942−)
7 Kasım 1982 4 Ağustos 1983
(görevden alındı.)
268 gün Askerî Sankara
5 Thomas-sankara-dessin.jpg Thomas Sankara
(1949−1987)
4 Ağustos 1983 4 Ağustos 1984 1 yıl Askerî Makam kaldırıldı
Burkina Faso
(5) Thomas-sankara-dessin.jpg Thomas Sankara
(1949−1987)
4 Ağustos 1984 15 Ekim 1987
(suikast.)
3 yıl, 72 gün Askerî Makam kaldırıldı
6 Blaise Compaoré 2014 White House (cropped).png Blaise Compaoré
(1951−)
1991
1998
2005
2010
15 Ekim 1987 31 Ekim 2014
(istifa etti.)
27 yıl, 16 gün Askerî / FP
ODP-MT / CDP
Y. Ouédraogo
Kaboré
K. D. Ouedraogo
Yonli
Zongo
Tiao
General Honore Traore (Burkina Faso).jpg Honoré Traoré
(İddia)
(1957−)
31 Ekim 2014 1 Kasım 2014 1 gün Askerî Makam boş kaldı
Image of none.svg Yacouba Isaac Zida
(1965−)
1 Kasım 2014 18 Kasım 2014 17 gün Askerî
(RSP)
Makam boş kaldı
Image of none.svg Michel Kafando
(1942−)
18 Kasım 2014 17 Eylül 2015
(görevden alındı.)
303 gün Bağımsız Zida
7 Gilbert Diendéré 2010-05-01.jpg Gilbert Diendéré
(1960/61−)
17 Eylül 2015 23 Eylül 2015
(geri çekildi.)
6 gün Askerî
(RSP)
Makam boş kaldı
Image of none.svg Chérif Sy
(1960-)
17 Eylül 2015 23 Eylül 2015 6 gün Bağımsız Makam boş kaldı
Image of none.svg Michel Kafando
(1942−)
23 Eylül 2015
(restore edildi.)
29 Aralık 2015 97 gün Bağımsız Zida
8 Roch Marc Christian Kaboré.jpg Roch Marc Christian Kaboré
(1957−)
2015
2020
29 Aralık 2015 24 Ocak 2022
(görevden alındı.)
6 yıl, 26 gün MPP Thieba
Dabiré
L. Zerbo
Le lieutenant-colonel Paul Henri Sandaogo Damiba, Ouagadougou le 27 janvier 2022 (cropped).jpg Paul-Henri Sandaogo Damiba
(1981-)
24 Ocak 2022 Görevde 207 gün Askerî Makam boş kaldı

Zaman çizelgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Paul-Henri Sandaogo DamibaRoch Marc Christian KaboréChérif SyGilbert DiendéréMichel KafandoYacouba Isaac ZidaHonoré TraoréBlaise CompaoréThomas SankaraJean-Baptiste OuédraogoSaye ZerboSangoulé LamizanaMaurice Yaméogo

Son seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Salaire des agents de l'Etat : Ce que gagnent les hautes personnalités - leFaso.net, l'actualité au Burkina Faso". lefaso.net. 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Burkina Faso army says it has deposed President Kabore". www.aljazeera.com (İngilizce). 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]