Burkina Faso devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Burkina Faso Cumhurbaşkanı
FransızcaPrésident du Burkina Faso
Cumhurbaşkanlığı Forsu
Görevdeki
Ibrahim Traore
Geçici Lider

30 Eylül 2022 tarihinden beri
Resmî ikametKosyam Sarayı
Oluşum5 Ağustos 1960
İlk sahibiMaurice Yaméogo
MaaşÖdenekler dahil yıllık 858.399 FCFA[1]

Burkina Faso devlet başkanı, Afrika ülkesi Burkina Faso'nun Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından (bağımsızlık Yukarı Volta Cumhuriyeti ismi ile olmuştur) bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

Toplam dokuz kişi Yukarı Volta/Burkina Faso devlet başkanı olarak görev yaptı (isyan halindeki üç geçiş dönemi devlet başkanı ve bir başkan vekili hariç).

Burkina Faso'nun şu anki devlet başkanı, 30 Eylül 2022'de bir darbe ile iktidara gelen Yüzbaşı Ibrahim Traore'dir.

Unvanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1960-1980: Cumhurbaşkanı
  • 1980-1982: Ulusal İlerleme için Kurtarma Askeri Komitesi Başkanı
  • 1982: Halk Kurtuluş Geçici Komitesi Başkanı
  • 1982-1983: Devlet Başkanı
  • 1983-1987: Ulusal Devrim Konseyi Başkanı ve Devlet Başkanı
  • 1987-1991: Halk Cephesi Başkanı ve Devlet Başkanı
  • 1991-2014: Cumhurbaşkanı
  • 2015: Ulusal Demokrasi Konseyi Başkanı
  • 2015-2022: Cumhurbaşkanı
  • 2022: Koruma ve Restorasyon için Yurtsever Hareket Başkanı
  • 2022: Cumhurbaşkanı
  • 2022-günümüz: Geçici Lider

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi partiler
Diğer gruplar
Durum
  •   Geçici Devlet Başkanı/Cumhurbaşkanı
  •   İhtilaflı
Fotoğraf İsim
(Doğum-Ölüm)
Seçim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Görev Süresi Siyasi Parti Başbakan(lar)
Yukarı Volta Cumhuriyeti
1 Maurice Yaméogo
(1921−1993)
1959
1965
5 Ağustos 1960 3 Ocak 1966
(görevden alındı.)
5 yıl, 151 gün UDV-RDA Makam oluşturulmadı
2 Sangoulé Lamizana
(1916−2005)
1978 3 Ocak 1966 25 Kasım 1980
(görevden alındı.)
14 yıl, 327 gün Askerî / Bağımsız Ouédraogo
Kendisi
Conombo
3 Saye Zerbo
(1932−2013)
25 Kasım 1980 7 Kasım 1982
(görevden alındı.)
1 yıl, 347 gün Askerî Kendisi
4 Jean-Baptiste Ouédraogo
(1942−)
7 Kasım 1982 4 Ağustos 1983
(görevden alındı.)
268 gün Askerî Sankara
5 Thomas Sankara
(1949−1987)
4 Ağustos 1983 4 Ağustos 1984 1 yıl Askerî Makam kaldırıldı
Burkina Faso
(5) Thomas Sankara
(1949−1987)
4 Ağustos 1984 15 Ekim 1987
(suikast.)
3 yıl, 72 gün Askerî Makam kaldırıldı
6 Blaise Compaoré
(1951−)
1991
1998
2005
2010
15 Ekim 1987 31 Ekim 2014
(istifa etti.)
27 yıl, 16 gün Askerî / FP
ODP-MT / CDP
Y. Ouédraogo
Kaboré
K. D. Ouedraogo
Yonli
Zongo
Tiao
Honoré Traoré
(1957-)
31 Ekim 2014 1 Kasım 2014 1 gün Askerî Makam boş kaldı
Yacouba Isaac Zida
(1965−)
1 Kasım 2014 18 Kasım 2014 17 gün Askerî
(RSP)
Makam boş kaldı
Michel Kafando
(1942−)
18 Kasım 2014 17 Eylül 2015
(görevden alındı.)
303 gün Bağımsız Zida
7 Gilbert Diendéré
(1960-)
17 Eylül 2015 23 Eylül 2015
(geri çekildi.)
6 gün Askerî
(RSP)
Makam boş kaldı
Chérif Sy
(1960-)
17 Eylül 2015 23 Eylül 2015 6 gün Bağımsız Makam boş kaldı
Michel Kafando
(1942−)
23 Eylül 2015
(restore edildi.)
29 Aralık 2015 97 gün Bağımsız Zida
8 Roch Marc Christian Kaboré
(1957−)
2015
2020
29 Aralık 2015 24 Ocak 2022
(görevden alındı.)
6 yıl, 26 gün MPP Thieba
Dabiré
L. Zerbo
Paul-Henri Sandaogo Damiba
(1981-)
24 Ocak 2022 30 Eylül 2022
(görevden alındı.)
249 gün Askerî Ouédraogo
Ibrahim Traore
(1988-)
30 Eylül 2022 Günümüz 1 yıl, 191 gün Askerî Boş

Zaman çizelgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ibrahim TraorePaul-Henri Sandaogo DamibaRoch Marc Christian KaboréChérif SyGilbert DiendéréMichel KafandoYacouba Isaac ZidaHonoré TraoréBlaise CompaoréThomas SankaraJean-Baptiste OuédraogoSaye ZerboSangoulé LamizanaMaurice Yaméogo

Son seçimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]