Geçici Egemenlik Konseyi
Bu maddenin daha doğru ve güvenilir bilgi sunması için güncellenmesi gerekmektedir. Daha fazla bilgi için tartışma sayfasına bakınız. (Mayıs 2023) |
Geçici Egemenlik Konseyi, Afrika ülkesi Sudan'da 21 Ağustos 2019 tarihinden bu yana devlet başkanlığı yetkilerini üzerinde toplayan yetkili organ.
Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilen askerî darbe neticesinde 30 yıldır iktidarda bulunan Ömer el-Beşir'in görevden uzaklaştırılması ile yönetime el koyan orduda, bu görev ilk olarak Ahmed Avad bin Avf tarafından üstlenilmiştir. Ancak bir gün sonra görevinden istifa eden bin Avf, görevi Abdulfettah el-Burhan devretmiştir.
Ülkede yönetime el koyan askerî geçiş hükûmeti ile sivil muhalif koalisyonu arasında varılan mutabakat ile ortak geçiş yönetimi başlatan anayasa bildirisi 4 Ağustos 2019 tarihinde imzalanmıştır. Bu anlaşmanın ardından sivil yönetime götürecek süreci başlatabilmesi adına askerî geçiş konseyi lağvedilerek 21 Ağustos 2019 tarihinde Egemenlik Konseyi kurulmuştur.[1]
Bu sürece kadar askeri geçiş yönetiminde yetkileri kendisinde toplayan el-Burhan, oluşturulan yeni konseyin de başkanlığını üstlenmiştir. Konsey, altısı sivil ve beşi askerî üye olmak üzere toplam on bir üyeden oluşmaktadır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Sudan'da anlaşma sağlandı". 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2019.
Sudan ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |