Grenada başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Grenada başbakanı, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Grenada'da henüz bağımsızlığın kazanılmadığı 1960 yılından sonra hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

1974 yılında elde edilen bağımsızlık önce başbakanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Grenada şef Bakanları (1960-1967)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şef bakan Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma
1 Image of none.svg Herbert Blaize

(1918–1989)

Ocak 1960 Mart 1961 Grenada Ulusal Partisi
2 Image of none.svg George E. D. Clyne Mart 1961 Ağustos 1961 Halkların Ulusal Hareketi
3 Image of none.svg Eric Gairy

(1922–1997)

Ağustos 1961 19 Haziran 1962 Grenada Birleşik İşçi Partisi
(1) Image of none.svg Herbert Blaize

(1918–1989)

Eylül 1962 Mart 1967 Grenada Ulusal Partisi

Grenada Bağlı Devleti başbakanı (1967-1974)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma
1 Image of none.svg Herbert Blaize

(1918–1989)

1967 Mart Ağustos 1967 Grenada Ulusal Partisi
2 Image of none.svg Sir Eric Gairy

(1922–1997)

Ağustos 1967 6 Şubat 1974 Grenada Birleşik İşçi Partisi

1974 bağımsızlığından sonra başbakanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Grenada Başbakanı (1974-1979)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma
1 Image of none.svg Sir Eric Gairy

(1922–1997)

7 Şubat 1974 13 Mart 1979

(Darbe)

Grenada Birleşik İşçi Partisi

Grenada Halkın Devrimci Hükümeti başbakanları (1979-1983)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma
1

(2)

Maurice Bishop 1982-06-11.jpg Maurice Bishop

(1943–1983)

13 Mart 1979 14 Ekim 1983

(Darbe)

Yeni Mücevher Hareketi
2

(3)

Image of none.svg Bernard Coard

(1945–)

14 Ekim 1983 19 Ekim 1983

(Darbe)

Yeni Mücevher Hareketi

Grenada Devrimci Askeri Konsey Başkanı (1983)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma
1

(4)

Image of none.svg General Hudson Austin

(1938–)

19 Ekim 1983 25 Ekim 1983

(Darbe)

Askeri /

Yeni Mücevher Hareketi

Geçici Danışma Kurulu Başkanı (1983-1984)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan Görev süresi Siyasi Parti

(seçildiği dönem)

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma
1

(5)

Image of none.svg Nicholas Brathwaite

(1925–2016)

9 Aralık 1983 4 Aralık 1984 Ulusal Demokratik Kongresi

Grenada Başbakanı (1984-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görev süresi Siyasi parti

(seçildiği dönem)

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma
6 Image of none.svg Herbert Blaize

(1918–1989)

4 Aralık 1984 19 Aralık 1989

(Görev başında hayatını kaybetti)

Yeni Ulusal Parti
7 Image of none.svg Ben Jones

(1924–2005)

20 Aralık 1989 16 Mart 1990 Yeni Ulusal Parti
(5) Image of none.svg Nicholas Brathwaite

(1925–2016)

16 Mart 1990 1 Şubat 1995 Ulusal Demokratik Kongresi
8 Image of none.svg George Brizan

(1942–2012)

1 Şubat 1995 22 Haziran 1995 Ulusal Demokratik Kongresi
9 Keith Mitchell

(1946–)

22 Haziran 1995 9 Temmuz 2008 Yeni Ulusal Parti
10 TillmanThomas.jpg Tillman Thomas

(1947–)

9 Temmuz 2008 20 Şubat 2013 Ulusal Demokratik Kongresi
(9) Keith Mitchell

(1946–)

20 Şubat 2013 Görevde Yeni Ulusal Parti

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]