Nepal başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Nepal başbakanı, Asya ülkesi Nepal'de 1799 yılından bu yana hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

Nepal başbakanları listesi (1799-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

   Nepal Krallığı başbakanları
# Resim İsim Göreve başlama Görevi bırakma Siyasî parti
1 Image of none.svg Damodar Pande 1799 1804 Bağımsız
2 Image of none.svg Rana Bahadur Shah Deva 1804 1806 Bağımsız
3 Bhimsen Thapa Bhimsen Thapa 25 Nisan 1806 1837 Bağımsız
4 Image of none.svg Rana Jang Pande 1837 1837 Bağımsız
5 Image of none.svg Ranga Nath Poudyal 1837 1838 Bağımsız
6 Image of none.svg Puskar Shah 1838 1839 Bağımsız
(4) Image of none.svg Rana Jang Pande 1839 1840 Bağımsız
(5) Image of none.svg Ranga Nath Poudyal 1840 1840 Bağımsız
7 Image of none.svg Fateh Jang Chautaria 1840 1843 Bağımsız
8 Image of none.svg Madhabar Singh Thapa 28 Kasım 1843 17 Mayıs 1845 Bağımsız
(7) Image of none.svg Fateh Jang Chautaria Eylül 1845 14 Eylül 1846 Bağımsız
9 Jang Bahadur Jang Bahadur Rana 15 Eylül 1846 1 Ağustos 1856 Bağımsız
10 Image of none.svg Bam Bahadur Kunwar Rana 1 Ağustos 1856 25 Mayıs 1857 Bağımsız
Image of none.svg Krishna Bahadur Kunwar Rana (vekaleten) 25 Mayıs 1857 28 Haziran 1857 Bağımsız
(9) Jang Bahadur Jang Bahadur Rana 28 Haziran 1857 25 Şubat 1877 Bağımsız
11 Image of none.svg Ranaudip Singh 27 Şubat 1877 22 Kasım 1885 Bağımsız
12 Image of none.svg Bir Shamsher Jang Bahadur Rana 22 Kasım 1885 5 Mart 1901 Bağımsız
13 Image of none.svg Deva Shamsher Jang Bahadur Rana 5 Mart 1901 27 Haziran 1901 Bağımsız
14 Image of none.svg Chandra Shamsher Jang Bahadur Rana 27 Haziran 1901 26 Kasım 1929 Bağımsız
15 Image of none.svg Bhim Shamsher Jang Bahadur Rana 26 Kasım 1929 1 Eylül 1932 Bağımsız
16 Image of none.svg Juddha Shamsher Jang Bahadur Rana 1 Eylül 1932 29 Kasım 1945 Bağımsız
17 Image of none.svg Padma Shamsher Jang Bahadur Rana 29 Kasım 1945 30 Nisan 1948 Bağımsız
18 Image of none.svg Mohan Shamsher Jang Bahadur Rana 30 Nisan 1948 12 Kasım 1951 Bağımsız
19 Image of none.svg Matrika Prasad Koirala 16 Kasım 1951 14 Ağustos 1952 Nepal Kongre Partisi
Makam boş kaldı 14 Ağustos 1952 - 15 Haziran 1953
(19) Image of none.svg Matrika Prasad Koirala 15 Haziran 1953 14 Nisan 1955 Nepal Kongre Partisi
Makam boş kaldı 14 Nisan 1955 - 27 Ocak 1956
20 Image of none.svg Tanka Prasad Acharya 27 Ocak 1956 26 Temmuz 1957 Nepal Praja Parishad
21 Image of none.svg Kunwar Indrajit Singh 26 Temmuz 1957 15 Mayıs 1958 Birleşik Demokratik Parti
22 Image of none.svg Subarna Shamsher Rana 15 Mayıs 1958 27 Mayıs 1959 Nepal Kongre Partisi
23 Bishweshwar Prasad Koirala Bishweshwar Prasad Koirala 27 Mayıs 1959 26 Aralık 1960 Nepal Kongre Partisi
24 Image of none.svg Tulsi Giri 26 Aralık 1960 23 Aralık 1963 Bağımsız
25 Surya Bahadur Thapa Surya Bahadur Thapa 23 Aralık 1963 26 Şubat 1964 Bağımsız
(24) Image of none.svg Tulsi Giri 26 Şubat 1964 26 Ocak 1965 Bağımsız
(25) Surya Bahadur Thapa Surya Bahadur Thapa 26 Ocak 1965 7 Nisan 1969 Bağımsız
26 Image of none.svg Kirti Nidhi Bista 7 Nisan 1969 13 Nisan 1970 Bağımsız
Makam boş kaldı 13 Nisan 1970 - 14 Nisan 1971
(26) Image of none.svg Kirti Nidhi Bista 14 Nisan 1971 16 Temmuz 1973 Bağımsız
27 Image of none.svg Nagendra Prasad Rijal 16 Temmuz 1973 1 Aralık 1975 Bağımsız
(24) Image of none.svg Tulsi Giri 1 Aralık 1975 12 Eylül 1977 Bağımsız
(26) Image of none.svg Kirti Nidhi Bista 12 Eylül 1977 30 Mayıs 1979 Bağımsız
(25) Surya Bahadur Thapa Surya Bahadur Thapa 30 Mayıs 1979 12 Temmuz 1983 Bağımsız
28 Image of none.svg Lokendra Bahadur Chand 12 Temmuz 1983 21 Mart 1986 Bağımsız
Image of none.svg Nagendra Prasad Rijal (vekaleten) 21 Mart 1986 15 Haziran 1986 Bağımsız
29 Image of none.svg Marich Man Singh Shrestha 15 Haziran 1986 6 Nisan 1990 Bağımsız
(28) Image of none.svg Lokendra Bahadur Chand 6 Nisan 1990 19 Nisan 1990 Bağımsız
30 Krishna Prasad Bhattarai Krishna Prasad Bhattarai 19 Nisan 1990 26 Mayıs 1991 Nepal Kongre Partisi
31 Girija Prasad Koirala Girija Prasad Koirala 26 Mayıs 1991 30 Kasım 1994 Nepal Kongre Partisi
32 Image of none.svg Man Mohan Adhikari 30 Kasım 1994 12 Eylül 1995 Komünist Nepal Partisi
</nowiki>(Birleşik Marksist-Leninist)
33 Sher Bahadur Deuba Sher Bahadur Deuba 12 Eylül 1995 12 Mart 1997 Nepal Kongre Partisi
(28) Image of none.svg Lokendra Bahadur Chand 12 Mart 1997 7 Ekim 1997 Rastriya Prajatantra Partei
(25) Surya Bahadur Thapa Surya Bahadur Thapa 7 Ekim 1997 15 Nisan 1998 Rastriya Prajatantra Partei
(31) Girija Prasad Koirala Girija Prasad Koirala 15 Nisan 1998 31 Mayıs 1999 Nepal Kongre Partisi
(30) Krishna Prasad Bhattarai Krishna Prasad Bhattarai 31 Mayıs 1999 22 Mart 2000 Nepal Kongre Partisi
(31) Girija Prasad Koirala Girija Prasad Koirala 22 Mart 2000 26 Temmuz 2001 Nepal Kongre Partisi
(33) Sher Bahadur Deuba Sher Bahadur Deuba 26 Temmuz 2001 4 Ekim 2002 Nepal Kongre Partisi
Makam boş kaldı 4 Ekim 2002 - 11 Ekim 2002
(28) Image of none.svg Lokendra Bahadur Chand 11 Ekim 2002 5 Haziran 2003 Rastriya Prajatantra Partei
(25) Surya Bahadur Thapa Surya Bahadur Thapa 5 Haziran 2003 3 Haziran 2004 Rastriya Prajatantra Partei
(33) Sher Bahadur Deuba Sher Bahadur Deuba 3 Haziran 2004 1 Şubat 2005 Nepal Kongre Partisi (Demokratlar)
Makam boş kaldı 1 Şubat 2005 - 25 Nisan 2006
(31) Girija Prasad Koirala Girija Prasad Koirala 25 Nisan 2006 28 Mayıs 2008 Nepal Kongre Partisi
   Nepal Federal Cumhuriyeti başbakanları
# Resim İsim Göreve başlama Görevi bırakma Siyasî parti
(31) Girija Prasad Koirala Girija Prasad Koirala 28 Mayıs 2008 18 Ağustos 2008 Nepal Kongre Partisi
34 Pushpa Kamal Dahal Pushpa Kamal Dahal 18 Ağustos 2008 25 Mayıs 2009 Birleşik Komünist Nepal Partisi (Maoist)
35 Madhav Kumar Nepal Madhav Kumar Nepal 25 Mayıs 2009 6 Şubat 2011 Komünist Nepal Partisi
(Birleşik Marksist-Leninist)
36 Jhala Nath Khanal Jhala Nath Khanal 6 Şubat 2011 29 Ağustos 2011 Komünist Nepal Partisi
(Birleşik Marksist-Leninist)
37 Baburam Bhattarai Baburam Bhattarai 29 Ağustos 2011 14 Mart 2013 Birleşik Komünist Nepal Partisi
(Maoist)
38 Khil Raj Regmi Khil Raj Regmi (geçici) 14 Mart 2013 10 Şubat 2014 Bağımsız
39 Sushil Koirala Sushil Koirala 10 Şubat 2014 11 Ekim 2015 Nepal Kongre Partisi
40 Khadga Prasad Oli Khadga Prasad Oli 11 Ekim 2015 4 Ağustos 2016 Komünist Nepal Partisi
(Birleşik Marksist-Leninist)
41 Pushpa Kamal Dahal Pushpa Kamal Dahal 4 Ağustos 2016 7 Haziran 2017 Birleşik Komünist Nepal Partisi(Maoist)
42 Sher Bahadur Deuba Sher Bahadur Deuba 7 Haziran 2017 15 Şubat 2018 Nepal Kongre Partisi
43 Khadga Prasad Oli Khadga Prasad Oli 15 Şubat 2018 Görevde Komünist Nepal Partisi
(Birleşik Marksist-Leninist)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]