Komorlar devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Komorlar devlet başkanı, Afrika ada ülkesi Komorlar'ın bağımsızlığını kazandığı 1975 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke 1975 ile 1978 yılları arasında Komorlar Devleti, 1978 ile 2001 yılları arasında Federal Komorlar İslam Cumhuriyeti ve 2001 yılından itibaren de Komorlar Birliği olarak adlandırılmıştır. Ülkede devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
Komorlar Devleti (1975-1978)
1 Blanco portrait.svg Ahmed Abdallah
(1919–1989)
Devlet Başkanı
7 Temmuz 1975 3 Ağustos 1975 UDC
2 Blanco portrait.svg Said Mohamed Jaffar
(1918–1993)
Ulusal Devrim Konseyi Başkanı[1]
Ulusal Yürütme Konseyi Başkanı[2]
3 Ağustos 1975 3 Ocak 1976 UNF
3 Blanco portrait.svg Ali Soilih[3]
(1937–1978)
Devlet Başkanı
3 Ocak 1976 13 Mayıs 1978 RPDC
4 Blanco portrait.svg Said Atthoumani
(?–?)
Siyasi-Askeri Yönetim Başkanı
13 Mayıs 1978 23 Mayıs 1978 UNF
Federal Komorlar İslam Cumhuriyeti (1978-2001)
5 Blanco portrait.svg Ahmed Abdallah
(1919–1989)
Siyasi-Askeri Yönetim Eş Başkanı[4]
Yönetim Eş Başkanı[5]
23 Mayıs 1978 3 Ekim 1978 UDC
Muhammed Ahmed
(1917–1984)
Siyasi-Askeri Yönetim Eş Başkanı[4]
Yönetim Eş Başkanı[5]
(1) Blanco portrait.svg Ahmed Abdallah
(1919–1989)
Yönetim Kurulu Başkanı[6]
Devlet Başkanı[7]
3 Ekim 1978 26 Kasım 1989 UDC
5 Blanco portrait.svg Haribon Chebani[3]
(?–?)
Geçiş Dönemi Devlet Başkanı
26 Kasım 1989 27 Kasım 1989 UCP
6 Blanco portrait.svg Said Mohamed Djohar[3]
(1918–2006)
Geçici Devlet Başkanı[8]
Devlet Başkanı[9]
27 Kasım 1989 29 Eylül 1995 UCP
RDR
7 Blanco portrait.svg Combo Ayouba
(1953–2010)
Geçici Askeri Komite Başkanı
29 Eylül 1995 2 Ekim 1995 Askeri
(8) Blanco portrait.svg Muhammed Taki Abdulkerim
(1936–1998)
Geçici Eş Başkanı
2 Ekim 1995 5 Ekim 1995 UNDC
(8) Blanco portrait.svg Said Ali Kemal
(?–?)
Geçici Eş Başkanı
CHUMA
9 Blanco portrait.svg Caabi El-Yachroutu Muhammed
(1948–)
Geçici Devlet Başkanı
5 Ekim 1995 26 Ocak 1996 RDR
(6) Blanco portrait.svg Said Mohamed Djohar
(1918–2006)
Devlet Başkanı
26 Ocak 1996 25 Mart 1996 RDR
10 Blanco portrait.svg Muhammed Taki Abdulkerim
(1936–1998)
Devlet Başkanı
25 Mart 1996 6 Kasım 1998 RND
11 Blanco portrait.svg Tadjidine Ben Said Massounde[3]
(1933–2004)
Geçici Devlet Başkanı
6 Kasım 1998 30 Nisan 1999 Bağımsız
12 Azali Assoumani
(1959–)
Ulusal Kalkınma Ordusu Kurmay Başkanı[10]
Devlet Başkanı[11]
30 Nisan 1999 23 Aralık 2001 Askeri
Komorlar Birliği (2001-günümüz)
(12) Azali Assoumani
(1959–)
Devlet Başkanı
23 Aralık 2001 21 Ocak 2002 Askeri
13 Blanco portrait.svg Hamada Madi Bolero
(1965–)
Geçici Devlet Başkanı
21 Ocak 2002 26 Mayıs 2002 PRC
(12) Azali Assoumani
(1959–)
Devlet Başkanı
26 Mayıs 2002 26 Mayıs 2006 CRC
14 Sambi.jpg Ahmed Abdallah Mohamed Sambi
(1958–)
Devlet Başkanı
26 Mayıs 2006 26 Mayıs 2011 BM
15 Ikililou Dhoinine 2012.jpg Ikililou Dhoinine
(1962–)
Devlet Başkanı
26 Mayıs 2011 26 Mayıs 2016 BM
(12) Azali Assoumani
(1959–)
Devlet Başkanı
26 Mayıs 2016 Görevde CRC

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 10 Ağustos 1975 tarihine kadar
  2. ^ 10 Ağustos 1975 tarihinden sonra
  3. ^ a b c d Devrildi.
  4. ^ a b 22 Temmuz 1978 tarihine kadar
  5. ^ a b 22 Temmuz 1978 tarihinden sonra
  6. ^ 25 Ekim 1978 tarihine kadar
  7. ^ 25 Ekim 1978 tarihinden sonra
  8. ^ 20 Mart 1990 tarihine kadar
  9. ^ 20 Mart 1990 tarihinden sonra
  10. ^ 6 Mayıs 1999 tarihine kadar
  11. ^ 6 Mayıs 1999 tarihinden sonra

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]