Avrupa ülkeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
  Tamamen konvansiyonel Avrupa'daki Devletler
  Avrupa içinde olduğu kabul edilen kıtalar arası ülkeler (İstanbul bir ülke değil şehirdir ve Türkiye'ye bağlıdır)
  Avrupa dışında olduğu kabul edilen kıtalararası ülkeler
  Coğrafi olarak Asya ülkeleri (Ermenistan ve Kıbrıs dahil)

Avrupa, Dünyanın 7 kıtasından birisidir, Asya ile birlikte Avrasya coğrafi ve yerleşim bölgesini oluşturmaktadır. Yaklaşık 10.180.000 km2'lik alanı ile dünya topraklarının %6,8'ini kapsamaktadır. 746,419,440 milyon kişi yani Dünya nüfusunun %11'ini barındırmaktadır.

Coğrafi olarak Ural Dağları, Ural Nehri ve doğuda Hazar Denizi'yle sınırlıdır. Güneyinde Kafkas Dağları vardır, Karadeniz ve Akdeniz denizleri, İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı bulunmaktadır. Kuzey batısında Atlantik Okyanusu, kuzeyinde ise Arktik Okyanusu bulunur. Avrupa dört bölgeye ayrılmaktadır: Batı, Doğu, Kuzey ve Güney. Kimi coğrafyacılar beş bölgeye ayırırlar ve beşinci bölge olarak olarak Orta Avrupa tanımını kullanırlar. Soğuk Savaş döneminde Doğu ve Batı Avrupa olarak ayrılmış kapitalist, Doğu Avrupa ise komünist blok olarak adlandırılmıştır.

Toplam olarak Avrupa'da 64 ülke vardır bunlardan 50'si bağımsız, 8'i bağımlı, 6'sı tanınmamış devlettir. 14 ülkenin adaları vardır, 19'unun iç denizlerle kıyısı, 32'sinin de denizler ve okyanuslarla geniş kıyıları vardır. Beş ülkenin hem Asya hem Avrupa kıtasında toprakları vardır bunlar Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Rusya'dır. Kıbrıs ve Ermenistan hâlen politik ve sosyal tartışmalara neden olan bir konumdadır. 28 devlet Avrupa Birliği'nde, 25 devlet ise NATO'da yer almaktadır. Avrupa Konseyi'nde ise 47 ülke bulunmaktadır. Ülke sınırlarının tamamı Avrupa'da olan ülkeler içinde yüzölçümü en büyük olan ülke Ukrayna'dır. En büyük Avrupa ülkesi Rusya, en küçüğü ise Vatikan'dır.

Bu sayfa Avrupa'nın coğrafî kapsamına giren ülkeleri; bayrakları, başkentleri, para birimleri, resmî dilleri, yüzölçümleri, nüfusları ve coğrafî konumunu gösteren haritalar ile listelemektedir. Bu liste Birleşmiş Milletler (BM) üye devletleri ve diğer topraklara (BM tarafından tanınmayan devletler, özel idarî bölgeler ve bağımlı topraklar) bölünmektedir.

Siyasî harita[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Almanya[1][DN 1]
(Almanya Federal Cumhuriyeti)
Flag of Germany.svg
Almanca: Bundesrepublik Deutschland Berlin Euro &0000000000357022.000000357.022 &0000000081471834.00000081.471.834 LocationGermany.svg
Andorra[2]
(Andorra Prensliği)
Flag of Andorra.svg
Katalanca: Principat d'Andorra Andorra la Vella Euro &0000000000000468.000000468 &0000000000085082.00000085.082 LocationAndorra.svg
Arnavutluk[3]
(Arnavutluk Cumhuriyeti)
Flag of Albania.svg
Arnavutça: Republika e Shqipërisë Tiran Arnavut leki &0000000000028748.00000028.748 &0000000003002859.0000003.002.859 LocationAlbania.svg
Avusturya[4][DN 1]
(Avusturya Cumhuriyeti)
Flag of Austria.svg
Almanca: Republik Österreich Viyana Euro &0000000000083871.00000083.871 &0000000008217280.0000008.217.280 LocationAustria.svg
Azerbaycan[5][DN 2]
(Azerbaycan Cumhuriyeti)
Flag of Azerbaijan.svg
Azerice: Azərbaycan Respublikası Bakü Azerbaycan manatı &0000000000086600.00000086.600 &0000000009165000.0000009.165.000 LocationAzerbaijan.svg
Belarus[6]
(Belarus Cumhuriyeti)
Flag of Belarus.svg
Belarusça: Рэспубліка Беларусь (Respublika Belarus)
Rusça: Республика Беларусь (Respublika Belarus)
Minsk Belarus rublesi &0000000000207600.000000207.600 &0000000009577552.0000009.577.552 LocationBelarus.svg
Belçika[7][DN 1]
(Belçika Krallığı)
Flag of Belgium.svg
Felemenkçe: Koninkrijk België
Fransızca: Royaume de Belgique
Almanca: Königreich Belgien
Brüksel Euro &0000000000032545.00000032.545 &0000000010431477.00000010.431.477 LocationBelgium.svg
Birleşik Krallık[8][DN 1]
(Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı)
Flag of the United Kingdom.svg
İngilizce: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Londra İngiliz sterlini &0000000000244820.000000244.820 &0000000062698362.00000062.698.362 LocationUnitedKingdom.svg
Bosna-Hersek[9]
(Bosna ve Hersek)
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Boşnakça, Sırpça (Latin), Hırvatça: Bosna i Hercegovina
Sırpça (Kiril): Босна и Херцеговина
Saraybosna Değiştirilebilir mark &0000000000051197.00000051.197 &0000000004622292.0000004.622.292 LocationBosniaAndHerzegovina.svg
Bulgaristan[10][DN 1]
(Bulgaristan Cumhuriyeti)
Flag of Bulgaria.svg
Bulgarca: Република България (Republika Bılgariya) Sofya Bulgar levası &0000000000110910.000000110.910 &0000000007093635.0000007.093.635 LocationBulgaria.svg
Çek Cumhuriyeti[11][DN 1]
(Çek Cumhuriyeti)
Flag of the Czech Republic.svg
Çekçe: Česká Republika Prag Çek korunası &0000000000078866.00000078.866 &0000000010190213.00000010.190.213 LocationCzechRepublic.svg
Danimarka[12][DN 1]
(Danimarka Krallığı)
Flag of Denmark.svg
Danca: Kongeriget Danmark Kopenhag Danimarka kronu &0000000000043094.00000043.094 &0000000005543453.0000005.543.453 LocationDenmark.svg
Ermenistan[13][DN 3][DN 4]
(Ermenistan Cumhuriyeti)
Flag of Armenia.svg
Ermenice: Հայաստանի Հանրապետություն (Hayastani Hanrapetut'yun) Erivan Ermeni dramı &0000000000029800.00000029.800 &0000000003316000.0000003.316.000 LocationArmenia.svg
Estonya[14][DN 1]
(Estonya Cumhuriyeti)
Flag of Estonia.svg
Estonca: Eesti Vabariik Tallinn Euro &0000000000046227.00000046.227 &0000000001274709.0000001.274.709 LocationEstonia.svg
Finlandiya[15][DN 1]
(Finlandiya Cumhuriyeti)
Flag of Finland.svg
Fince: Suomen Tasavalta
İsveççe: Republiken Finland
Helsinki Euro &0000000000338145.000000338.145 &0000000005262930.0000005.262.930 LocationFinland.svg
Fransa[16][DN 1]
(Fransız Cumhuriyeti)
Flag of France.svg
Fransızca: République française Paris Euro &0000000000632760.000000632.760 &0000000065312249.00000065.312.249 LocationFrance.svg
Gürcistan[17][DN 2]
(Gürcistan)
Flag of Georgia.svg
Gürcüce: საქართველოს (Sakartvelo)[DN 5] Tiflis Gürcistan larisi &0000000000069700.00000069.700 &0000000004646003.0000004.646.003 LocationGeorgia.svg
Hırvatistan[18][DN 1]
(Hırvatistan Cumhuriyeti)
Flag of Croatia.svg
Hırvatça: Republika Hrvatska Zagreb Hırvat kunası &0000000000056542.00000056.542 &0000000004480043.0000004.480.043 LocationCroatia.svg
Hollanda[19][DN 1]
(Hollanda Krallığı)
Flag of Netherlands.svg
Felemenkçe: Koninkrijk der Nederlanden Amsterdam[DN 6] Euro &0000000000041526.00000041.526 &0000000016847007.00000016.847.007 LocationNetherlands.svg
İrlanda[20][DN 1]
(İrlanda Cumhuriyeti)
Flag of Ireland.svg
İrlandaca: Poblacht na hÉireann
İngilizce: Republic of Ireland
Dublin Euro &0000000000070273.00000070.273 &0000000004670976.0000004.670.976 LocationIreland.svg
İspanya[21][DN 1]
(İspanya Krallığı)
Flag of Spain.svg
İspanyolca: Reino de España Madrid Euro &0000000000504030.000000504.030 &0000000047042984.00000047.042.984 LocationSpain.svg
İsveç[22][DN 1]
(İsveç Krallığı)
Flag of Sweden.svg
İsveççe: Konungariket Sverige Stokholm İsveç kronu &0000000000449964.000000449.964 &0000000009103788.0000009.103.788 LocationSweden.svg
İsviçre[23]
(İsviçre Konfederasyonu)
Flag of Switzerland.svg
Almanca: Schweizerische Eidgenossenschaft
Fransızca: Confédération Suisse
İtalyanca: Confederazione Svizzera
Romanşça: Confederaziun Svizra
Latince: Confoederatio Helvetica[DN 7]
Bern İsviçre frangı &0000000000041290.00000041.290 &0000000007639961.0000007.639.961 LocationSwitzerland.svg
İtalya[24][DN 1]
(İtalya Cumhuriyeti)
Flag of Italy.svg
İtalyanca: Repubblica Italiana Roma Euro &0000000000301318.000000301.318 &0000000061261254.00000061.261.254 LocationItaly.svg
İzlanda[25]
(İzlanda Cumhuriyeti)
Flag of Iceland.svg
İzlandaca: Lýðveldið Ísland Reykjavik İzlanda kronası &0000000000103125.000000103.125 &0000000000313183.000000313.183 Iceland in its region.svg
Karadağ[26]
(Karadağ Cumhuriyeti)
Flag of Montenegro.svg
Karadağca: Република Црна Гора
Karadağca (Latin): Republika Crna Gora
Podgorica Euro &0000000000013812.00000013.812 &0000000000657394.000000657.394 LocationMontenegro.svg
Kazakistan[27][DN 2]
(Kazakistan Cumhuriyeti)
Flag of Kazakhstan.svg
Kazakça: Қазақстан Республикасы (Qazaqstan Respublikası)
Rusça: Республика Казахстан (Respublika Kazahstan)
Nur-Sultan Tenge &0000000002724900.0000002.724.900 &0000000015560000.00000015.560.000 LocationKazakhstan.svg
Kıbrıs[28][DN 1][DN 4][DN 8]
(Kıbrıs Cumhuriyeti)
Flag of Cyprus.svg
Yunanca: Κυπριακή Δημοκρατία (Kypriakī́ Dīmokratía)
Türkçe: Kıbrıs Cumhuriyeti
Lefkoşa Euro &0000000000009250.0000009.250 &0000000000771857.000000771.857 LocationCyprus.svg
Kuzey Makedonya[29]
(Kuzey Makedonya Cumhuriyeti)
Flag of Macedonia.svg
Makedonca: Република Северна Македонија (Republika Severna Makedoniya)
Arnavutça: Republika e Maqedonisë së Veriut
Üsküp Makedon denarı &0000000000025713.00000025.713 &0000000002082370.0000002.082.370 LocationNorthMacedonia.svg
Letonya[30][DN 1]
(Letonya Cumhuriyeti)
Flag of Latvia.svg
Letonca: Latvijas Republika Riga Euro &0000000000064589.00000064.589 &0000000002191580.0000002.191.580 LocationLatvia.svg
Litvanya[31][DN 1]
(Litvanya Cumhuriyeti)
Flag of Lithuania.svg
Litvanca: Lietuvos Respublika Vilnius Euro &0000000000065200.00000065.200 &0000000003525761.0000003.525.761 LocationLithuania.svg
Lihtenştayn[32]
(Lihtenştayn Prensliği)
Flag of Liechtenstein.svg
Almanca: Fürstentum Liechtenstein Vaduz İsviçre frangı &0000000000000160.000000160 &0000000000035236.00000035.236 LocationLiechtenstein.svg
Lüksemburg[33][DN 1]
(Lüksemburg Büyük Dukalığı)
Flag of Luxembourg.svg
Fransızca: Grand-Duché de Luxembourg
Almanca: Großherzogtum Luxemburg
Lüksemburgca: Grousherzogdem Lëtzebuerg
Lüksemburg Euro &0000000000002586.0000002.586 &0000000000503302.000000503.302 LocationLuxembourg.svg
Macaristan[34][DN 1]
(Macaristan)
Flag of Hungary.svg
Macarca: Magyarország Budapeşte Macar forinti &0000000000093030.00000093.030 &0000000009976062.0000009.976.062 LocationHungary.svg
Malta[35][DN 1]
(Malta Cumhuriyeti)
Flag of Malta.svg
Maltaca: Repubblika ta' Malta
İngilizce: Republic of Malta
Valetta Euro &0000000000000316.000000316 &0000000000409836.000000409.836 Malta in its region (special marker).svg
Moldova[36]
(Moldova Cumhuriyeti)
Flag of Moldova.svg
Moldovaca: Republica Moldova Kişinev Moldova leyi &0000000000033843.00000033.843 &0000000004314377.0000004.314.377 LocationMoldova.svg
Monako[37]
(Monako Prensliği)
Flag of Monaco.svg
Fransızca: Principauté de Monaco Monako Euro &0000000000000001.9500001,95 &İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","..İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".30,539 LocationMonaco.svg
Norveç[38]
(Norveç Krallığı)
Flag of Norway.svg
Norveççe: Kongeriket Norge Oslo Norveç kronu &0000000000385199.000000385.199 &0000000004707270.0000004.707.270 LocationNorway.svg
Polonya[39][DN 1]
(Polonya Cumhuriyeti)
Flag of Poland.svg
Lehçe: Rzeczpospolita Polska Varşova Polonya zlotisi &0000000000312685.000000312.685 &0000000038441588.00000038.441.588 LocationPoland.svg
Portekiz[40][DN 1]
(Portekiz Cumhuriyeti)
Flag of Portugal.svg
Portekizce: República Portuguesa Lizbon Euro &0000000000092391.00000092.391 &0000000010781459.00000010.781.459 LocationPortugal.svg
Romanya[41][DN 1]
(Romanya)
Flag of Romania.svg
Romence: România Bükreş Rumen leyi &0000000000237500.000000237.500 &0000000021904551.00000021.904.551 LocationRomania.svg
Rusya[42][DN 2]
(Rusya Federasyonu)
Flag of Russia.svg
Rusça[DN 9]: Российская Федерация (Rossiyskaya Federatsiya) Moskova Rus rublesi &İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı..İfade hatası: Beklenmeyen sayı.17 098 242 &İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı..İfade hatası: Beklenmeyen sayı.141 921 900 LocationRussia.svg
San Marino[43]
(Çok Huzurlu San Marino Cumhuriyeti)
Flag of San Marino.svg
İtalyanca: Serenissima Repubblica di San Marino San Marino Euro &0000000000000061.00000061 &0000000000032140.00000032.140 LocationSanMarino.svg
Sırbistan[44]
(Sırbistan Cumhuriyeti)
Flag of Serbia.svg
Sırpça: Република Србија
Sırpça (Latin): Republika Srbija
Belgrad Sırp dinarı &0000000000088361.00000088.361 &0000000007276604.0000007.276.604 Serbia in its region (claimed).svg
Slovakya[45][DN 1]
(Slovakya Cumhuriyeti)
Flag of Slovakia.svg
Slovakça: Slovenská Republika Bratislava Euro &0000000000048845.00000048.845 &0000000005477038.0000005.477.038 LocationSlovakia.svg
Slovenya[46][DN 1]
(Slovenya Cumhuriyeti)
Flag of Slovenia.svg
Slovence: Republika Slovenija Ljubljana Euro &0000000000020273.00000020.273 &0000000001996617.0000001.996.617 LocationSlovenia.svg
Türkiye[47][DN 2]
(Türkiye Cumhuriyeti)
Flag of Turkey.svg
Türkçe: Türkiye Cumhuriyeti Ankara Türk lirası &0000000000000783.562000783,562 83.154.000‬ LocationTurkey.svg
Ukrayna[48]
(Ukrayna)
Flag of Ukraine.svg
Ukraynaca: Україна (Ukrayina) Kiev Grivna &0000000000603600.000000603.600 &0000000045134707.00000045.134.707 LocationUkraine.svg
Vatikan[49]
(Vatikan Şehir Devleti)
Flag of the Vatican City.svg
Latince: Status Civitatis Vaticanæ
İtalyanca[DN 10]: Stato della Città del Vaticano
Vatikan Euro &0000000000000000.4400000,44 &0000000000000836.000000836 LocationVaticanCity.svg
Yunanistan[50][DN 1]
(Yunanistan Cumhuriyeti)
Flag of Greece.svg
Yunanca: Ελληνική Δημοκρατία (Ellinikī́ Dīmokratía) Atina Euro &0000000000131990.000000131.990 &0000000010767827.00000010.767.827 LocationGreece.svg

Diğer topraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

BM tarafından tanınmayan devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

De facto devletler listesi, BM tarafından tanınmamaktalar ama gerçekte kendi kendini tam olarak yönetebilmektelerdir.

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Abhazya[DN 11][DN 12][DN 2]
(Abhazya Cumhuriyeti)
Flag of Abkhazia.svg
Abhazca: Аҧсны Аҳәынҭқарра (Apsnı Aheıntkarra)
Rusça: Респу́блика Абха́зия (Respublika Abhaziya)
Sohum Rus rublesi
Abhaz apsarı
&0000000000008600.0000008.600 &0000000000250000.000000250.000 Abkhazia in its region (less biased).svg
Dağlık Karabağ[DN 13][DN 14][DN 4][51]
(Dağlık Karabağ Cumhuriyeti)
Flag of Nagorno-Karabakh.svg
Ermenice: Լեռնային Ղարաբաղ Հանրապետություն (Lernayin Garabaği Hanrapetutyun) Hankendi Ermeni dramı
Karabağ dramı
&0000000000014900.00000014.900[52] &0000000000138800.000000138.800[53] Artsakh in its region.svg
Güney Osetya[DN 15][DN 16][DN 2]
(Güney Osetya Cumhuriyeti - Alanya Devleti)
Flag of South Ossetia.svg
Osetçe: Республикӕ Хуссар Ирыстон (Паддзахад Аллонстон) (Respublikae Hussar İriston (Paddzahad Allonston))
Rusça: Республика Южная Осетия (Государство Алания) (Respublika Yujnaya Osetiya (Gosudarstvo Alaniya))
Tshinvali Rus rublesi &0000000000003900.0000003.900 &0000000000070000.00000070.000 South Ossetia in its region (less biased).svg
Kosova[DN 17][DN 18]
(Kosova Cumhuriyeti)
Flag of Kosovo.svg
Arnavutça: Republika e Kosovës
Sırpça: Република Косово
Sırpça (Latin): Republika Kosovo
Priştine Euro &0000000000010887.00000010.887 &0000000002200000.0000002.200.000 Kosovo in its region.svg
Kuzey Kıbrıs[DN 19][DN 20][DN 2]
(Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti)
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg
Türkçe: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa Türk lirası &0000000000003355.0000003.355[28] &0000000000265100.000000265.100[54] Northern Cyprus in its region (de-facto).svg
Transdinyester[DN 21][DN 22]
(Transdinyester Moldova Cumhuriyeti)
Flag of Transnistria.svg
Moldovaca: Република Молдовеняскэ Нистрянэ (Republica Moldovenească Nistreană)
Rusça: Приднестро́вская Молда́вская Респу́блика (Pridnestrovskaya Moldavskaya Respublika)
Ukraynaca: Придністровська Молдавська Республіка (Prıdnistrovska Moldavska Respublika)
Tiraspol Transdinyester rublesi &0000000000004163.0000004.163 &0000000000533500.000000533.500 Transnistria in Europe (zoomed).svg

Bağımlı topraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Başka devletlerin yönetimine bağımlı devlet ve topraklar listesi.

Birleşik Krallık[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Ağrotur ve Dikelya
(Ağrotur ve Dikelya Üssü)
Flag of the United Kingdom.svg
İngilizce: The Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia Episkopi Cantonment Euro[55] &0000000000000254.000000254 &0000000000014500.00000014.500 Akrotiri and Dhekelia in Cyprus.svg
Cebelitarık
(Cebelitarık)
Flag of Gibraltar.svg
İngilizce: Gibraltar Cebelitarık İngiliz sterlini
Cebelitarık sterlini
&0000000000000006.8000006,8 &0000000000027921.00000027.921 Gibraltar in its region.svg
Guernsey
(Guernsey)
Flag of Guernsey.svg
İngilizce: Bailiwick of Guernsey
Fransızca: Bailliage de Guernesey
St. Peter Port İngiliz sterlini
Guernsey sterlini
&0000000000000078.00000078 &0000000000065573.00000065.573 Guernsey in its region (zoom).svg
Jersey
(Jersey)
Flag of Jersey.svg
İngilizce: Bailiwick of Jersey
Fransızca: Bailliage de Jersey
Saint Helier İngiliz sterlini
Jersey sterlini
&0000000000000116.000000116 &0000000000089300.00000089.300 Jersey in its region (zoom).svg
Man Adası
(Man Adası)
Flag of the Isle of Mann.svg
İngilizce: The Isle of Man
Manksça: Ellan Vannin
Douglas İngiliz sterlini
Man Adası sterlini
&0000000000000572.000000572 &0000000000080058.00000080.058 Isle of Man in its region.svg

Danimarka[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Faroe Adaları
(Faroe Adaları)
Flag of the Faroe Islands.svg
Danca: Færøerne
Faroece: Føroyar
Tórshavn Danimarka kronu &0000000000001399.0000001.399 &0000000000048228.00000048.228 Faroer Islands in the Kingdom of Denmark.svg

Finlandiya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Åland
(Åland Adaları)
Flag of Åland.svg
İsveççe: Landskapet Åland Mariehamn Euro &0000000000013517.00000013.517 &0000000000026711.00000026.711
&0000000000000017.50000017,5
Aland in its region.svg

Norveç[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Jan Mayen
(Jan Mayen Adası)
Flag of Norway.svg
Norveççe: Jan Mayen Olonkinbyen Norveç kronu &0000000000000373.000000373 &0000000000000018.00000018 Jan Mayen in Norway.svg
Svalbard
(Svalbard)
Flag of Norway.svg
Norveççe: Svalbard Longyearbyen Norveç kronu &0000000000061022.00000061.022 &0000000000002321.0000002.321 Svalbard in its region.svg

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Atlas'da Avrupa

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab Avrupa Birliği üyesi ülke.
  2. ^ a b c d e f g h Hem Avrupa hem de Asya’da yer alan ülke.
  3. ^ Ermenistan, Pakistan tarafında tanınmamaktadır.
  4. ^ a b c Tamamen Asya'da, fakat kültürel ya da siyasi nedenlerden dolayı genellikle Avrupa ülkesi olarak tanımlanır.
  5. ^ Gürcistan Anayasası'nın 1,3. maddesine göre Gürcistan'ın resmî adı sadece "Gürcistan" (საქართველო, Sakartvelo)'dır.
  6. ^ Amsterdam, Hollanda'nın anayasal başkentidir. Kraliyet, Hükümet binaları, bakanlıklar ve parlamento idari başkent olan Lahey'dir.
  7. ^ Latince, her ne kadar İsviçre'de resmî dil olmasa da dört resmî dilden herhangi birine öncelik vermemek amacıyla kullanılmaktadır.
  8. ^ Türkiye ve BM üyesi olmayan Kuzey Kıbrıs tarafından tanınmamaktadır. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs tarafından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi şeklinde hitap edilmektedir.
  9. ^ Rusya'nın resmi dili Rusça olmasına rağmen özerk bölgelerde o bölgenin dili Rusça ile beraber ikinci resmiyete sahiptir.
  10. ^ İtalyanca, Vatikan'da de facto resmi dildir.
  11. ^ Hukuken Gürcistan'a bağlıdır.
  12. ^ Sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru ve BM üyesi olmayan Güney Osetya tarafından tanınmaktadır.
  13. ^ Hukuken Azerbaycan'a bağlıdır.
  14. ^ Hiçbir devlet tarafından tanınmamaktadır.
  15. ^ Hukuken Gürcistan'a bağlıdır.
  16. ^ Sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru ve BM üyesi olmayan Abhazya tarafından tanınmaktadır.
  17. ^ Hukuken Sırbistan'a bağlıdır.
  18. ^ 18 Şubat 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Bu bağımsızlık ilanı 60 BM üyesi, BM üyesi olmayan Çin Cumhuriyeti ve çeşitli uluslararası kuruluş tarafından tanınmaktadır.
  19. ^ Hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır.
  20. ^ Sadece Türkiye tanımakta.
  21. ^ Hukuken Moldova'ya bağlıdır.
  22. ^ BM üyesi olmayan Abhazya ve Güney Osetya tanımakta.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The World Factbook - Germany" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  2. ^ "The World Factbook - Andorra" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 23 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  3. ^ "The World Factbook - Albania" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 30 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  4. ^ "The World Factbook - Austria" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  5. ^ "The World Factbook - Azerbaijan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  6. ^ "The World Factbook - Belarus" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  7. ^ "The World Factbook - Belgium" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  8. ^ "The World Factbook - United Kingdom" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  9. ^ "The World Factbook - Bosnia and Herzogovina" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  10. ^ "The World Factbook - Bulgaria" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  11. ^ "The World Factbook - Czech Republic" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  12. ^ "The World Factbook - Denmark" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  13. ^ "The World Factbook - Armenia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 30 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  14. ^ "The World Factbook - Estonia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  15. ^ "The World Factbook - Finland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  16. ^ "The World Factbook - France" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  17. ^ "The World Factbook - Georgia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  18. ^ "The World Factbook - Croatia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  19. ^ "The World Factbook - Netherlands" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  20. ^ "The World Factbook - Ireland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  21. ^ "The World Factbook - Spain" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 28 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  22. ^ "The World Factbook - Sweden" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 29 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  23. ^ "The World Factbook - Switzerland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  24. ^ "The World Factbook - Italy" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  25. ^ "The World Factbook - Iceland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  26. ^ "The World Factbook - Montenegro" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  27. ^ "The World Factbook - Kazakhstan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  28. ^ a b "The World Factbook - Cyprus" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  29. ^ "The World Factbook - Macedonia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  30. ^ "The World Factbook - Latvia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  31. ^ "The World Factbook - Lithuania" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  32. ^ "The World Factbook - Liechtenstein" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  33. ^ "The World Factbook - Belgium" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  34. ^ "The World Factbook - Hungary" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  35. ^ "The World Factbook - Malta" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  36. ^ "The World Factbook - Moldova" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  37. ^ "The World Factbook - Belgium" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  38. ^ "The World Factbook - Norway" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  39. ^ "The World Factbook - Poland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  40. ^ "The World Factbook - Portugal" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  41. ^ "The World Factbook - Romania" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  42. ^ "The World Factbook - Russia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  43. ^ "The World Factbook - San Marino" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 18 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  44. ^ "The World Factbook - Serbia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  45. ^ "The World Factbook - Germany" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  46. ^ "The World Factbook - Slovenia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  47. ^ "The World Factbook - Turkey" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 10 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  48. ^ "The World Factbook - Ukraine" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  49. ^ "The World Factbook - Vatican City" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  50. ^ "The World Factbook - Greece" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 25 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  51. ^ "2020 Dağlık Karabağ Savaşı". 7 Temmuz 2021. 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2021. 
  52. ^ "The Republic of Nagorno-Karabakh - A Synopsis" (İngilizce). Armenian National Committee of Australia. 19 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2009. 
  53. ^ "Population in Nagorno-Karabakh 2007" (PDF) (İngilizce). Dağlık Karabağ Cumhuriyeti. 31 Mart 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  54. ^ "TRNC General Population and Housing Unit Census" (PDF) (İngilizce). KKTC Devlet Planlama Örgütü. 22 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  55. ^ "The World Factbook - Akrotiri" (İngilizce). Central Intelligence Agency. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. ; "Akrotiri and Dhekelia adopted the euro along with the rest of Cyprus".