Avrupa ülkeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Avrupa'nın dünyadaki konumunu ve ülkelerinin sınırlarını gösteren bir harita.

Avrupa, Dünyanın 7 kıtasından birisidir, Asya ile birlikte Avrasya coğrafi ve yerleşim bölgesini oluşturmaktadır. Avrupa'nın yüzölçümü 10 milyon km² kadar, nüfusu ise 730 milyon kişi kadardır.

Coğrafi olarak Ural Dağları, Ural Nehri ve doğuda Hazar Denizi'yle sınırlıdır. Güneyinde Kafkas Dağları vardır, Karadeniz ve Akdeniz denizleri, İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı bulunmaktadır. Kuzey batısında Atlantik Okyanusu, kuzeyinde ise Arktik Okyanusu bulunur. Avrupa dört bölgeye ayrılmaktadır: Batı, Doğu, Kuzey ve Güney. Kimi coğrafyacılar beş bölgeye ayırırlar ve beşinci bölge olarak olarak Orta Avrupa tanımını kullanırlar. Soğuk Savaş döneminde Doğu ve Batı Avrupa olarak ayrılmış kapitalist, Doğu Avrupa ise komünist blok olarak adlandırılmıştır.

Toplam olarak Avrupa'da 64 ülke vardır bunlardan 50'si bağımsız, 8'i bağımlı, 6'sı tanınmamış devlettir. 14 ülkenin adaları vardır, 19'unun iç denizlerle kıyısı, 32'sinin de denizler ve okyanuslarla geniş kıyıları vardır. Beş ülkenin hem Asya hem Avrupa kıtasında toprakları vardır bunlar Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Rusya'dır. Kıbrıs ve Ermenistan halen politik ve sosyal tartışmalara neden olan bir konumdadır. 27 devlet Avrupa Birliği'nde, 25 devlet ise NATO'da yer almaktadır. Avrupa Konseyi'nde ise 47 ülke bulunmaktadır. Ülke sınırlarının tamamı Avrupa'da olan ülkeler içinde yüzölçümü en büyük olan ülke Ukrayna'dır. En büyük Avrupa ülkesi Rusya, en küçüğü ise Vatikan'dır.

Siyasî harita[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Almanya
[1]
(Almanya Federal Cumhuriyeti)
Flag of Germany.svg
Almanca: Bundesrepublik Deutschland Berlin Avro &0000000000357022.000000357.022 &0000000081471834.00000081.471.834 LocationGermany.png
Avusturya
[2]
(Avusturya Cumhuriyeti)
Flag of Austria.svg
Almanca: Republik Österreich Viyana Avro &0000000000083871.00000083.871 &0000000008217280.0000008.217.280 LocationAustria.png
Belçika
[3]
(Belçika Krallığı)
Flag of Belgium.svg
Felemenkçe: Koninkrijk België
Fransızca: Royaume de Belgique
Almanca: Königreich Belgien
Brüksel Avro &0000000000032545.00000032.545 &0000000010431477.00000010.431.477 LocationBelgium.png
Birleşik Krallık
[4]
(Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı)
Flag of the United Kingdom.svg
İngilizce: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Londra İngiliz sterlini &0000000000244820.000000244.820 &0000000062698362.00000062.698.362 LocationUnitedKingdom.png
Fransa
[5]
(Fransız Cumhuriyeti)
Flag of France.svg
Fransızca: République française Paris Avro &0000000000632760.000000632.760 &0000000065312249.00000065.312.249 LocationFrance.png
Hollanda
[6]
(Hollanda Krallığı)
Flag of the Netherlands.svg
Felemenkçe: Koninkrijk der Nederlanden Amsterdam[DN 1] Avro &0000000000041526.00000041.526 &0000000016847007.00000016.847.007 LocationNetherlands.png
İrlanda
[7]
(İrlanda Cumhuriyeti)
Flag of Ireland.svg
İrlandaca: Poblacht na hÉireann
İngilizce: Republic of Ireland
Dublin Avro &0000000000070273.00000070.273 &0000000004670976.0000004.670.976 LocationIreland.png
İsviçre
[8]
(İsviçre Konfederasyonu)
Flag of Switzerland.svg
Almanca: Schweizerische Eidgenossenschaft
Fransızca: Confédération Suisse
İtalyanca: Confederazione Svizzera
Romanşça: Confederaziun Svizra
Latince: Confoederatio Helvetica [DN 2]
Bern İsviçre frangı &0000000000041290.00000041.290 &0000000007639961.0000007.639.961 LocationSwitzerland.png
Lihtenştayn
[9]
(Lihtenştayn Prensliği)
Flag of Liechtenstein.svg
Almanca: Fürstentum Liechtenstein Vaduz İsviçre frangı &0000000000000160.000000160 &0000000000035236.00000035.236 LocationLiechtenstein.png
Lüksemburg
[10]
(Lüksemburg Büyük Dukalığı)
Flag of Luxembourg.svg
Fransızca: Grand-Duché de Luxembourg
Almanca: Großherzogtum Luxemburg
Lüksemburgca: Grousherzogdem Lëtzebuerg
Lüksemburg Avro &0000000000002586.0000002.586 &0000000000503302.000000503.302 LocationLuxembourg.png
Monako
[11]
(Monako Prensliği)
Flag of Monaco.svg
Fransızca: Principauté de Monaco Monako Avro &0000000000000001.9500001,95 &İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","30.539 LocationMonaco.png

Doğu Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Beyaz Rusya
[12]
(Beyaz Rusya Cumhuriyeti)
Flag of Belarus.svg
Beyaz Rusça: Рэспубліка Беларусь
Rusça: Республика Беларусь
Minsk Beyaz Rusya rublesi &0000000000207600.000000207.600 &0000000009577552.0000009.577.552 LocationBelarus.png
Bulgaristan
[13]
(Bulgaristan Cumhuriyeti)
Flag of Bulgaria.svg
Bulgarca: Република България Sofya Lev &0000000000110910.000000110.910 &0000000007093635.0000007.093.635 LocationBulgaria.png
Çek Cumhuriyeti
[14]
(Çek Cumhuriyeti)
Flag of the Czech Republic.svg
Çekçe: Česká Republika Prag Çek korunası &0000000000078866.00000078.866 &0000000010190213.00000010.190.213 LocationCzechRepublic.png
Macaristan
[15]
(Macaristan Cumhuriyeti)
Flag of Hungary.svg
Macarca: Magyar Köztársaság Budapeşte Macar forinti &0000000000093030.00000093.030 &0000000009976062.0000009.976.062 LocationHungary.png
Moldova
[16]
(Moldova Cumhuriyeti)
Flag of Moldova.svg
Moldovaca: Republica Moldova Kişinev Moldova leyi &0000000000033843.00000033.843 &0000000004314377.0000004.314.377 LocationMoldova.png
Polonya
[17]
(Polonya Cumhuriyeti)
Flag of Poland.svg
Lehçe: Rzeczpospolita Polska Varşova Polonya zlotisi &0000000000312685.000000312.685 &0000000038441588.00000038.441.588 LocationPoland.png
Romanya
[18]
(Romanya)
Flag of Romania.svg
Rumence: România Bükreş Rumen leyi &0000000000237500.000000237.500 &0000000021904551.00000021.904.551 LocationRomania.png
Slovakya
[19]
(Slovakya Cumhuriyeti)
Flag of Slovakia.svg
Slovakça: Slovenská Republika Bratislava Avro &0000000000048845.00000048.845 &0000000005477038.0000005.477.038 LocationSlovakia.png
Ukrayna
[20]
(Ukrayna)
Flag of Ukraine.svg
Ukraynaca: Україна Kiev Grivna &0000000000603600.000000603.600 &0000000045134707.00000045.134.707 LocationUkraine.png

Kuzey Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Danimarka
[21]
(Danimarka Krallığı)
Flag of Denmark.svg
Danca: Kongeriget Danmark Kopenhag Danimarka kronu &0000000000043094.00000043.094 &0000000005543453.0000005.543.453 LocationDenmark.png
Estonya
[22]
(Estonya Cumhuriyeti)
Flag of Estonia.svg
Estonca: Eesti Vabariik Tallinn Estonya kronu &0000000000046227.00000046.227 &0000000001274709.0000001.274.709 LocationEstonia.png
Finlandiya
[23]
(Finlandiya Cumhuriyeti)
Flag of Finland.svg
Fince: Suomen Tasavalta
İsveççe: Republiken Finland
Helsinki Avro &0000000000338145.000000338.145 &0000000005262930.0000005.262.930 LocationFinland.png
İsveç
[24]
(İsveç Krallığı)
Flag of Sweden.svg
İsveççe
(de-facto)[DN 3]: Konungariket Sverige
Stokholm İsveç kronu &0000000000449964.000000449.964 &0000000009103788.0000009.103.788 LocationSweden.png
İzlanda
[25]
(İzlanda Cumhuriyeti)
Flag of Iceland.svg
İzlandaca: Lýðveldið Ísland Reykjavik İzlanda kronası &0000000000103125.000000103.125 &0000000000313183.000000313.183 LocationIceland.png
Letonya
[26]
(Letonya Cumhuriyeti)
Flag of Latvia.svg
Letonca: Latvijas Republika Riga Avro &0000000000064589.00000064.589 &0000000002191580.0000002.191.580 LocationLatvia.png
Litvanya
[27]
(Litvanya Cumhuriyeti)
Flag of Lithuania.svg
Litvanca: Lietuvos Respublika Vilnius Litvanya litası &0000000000065200.00000065.200 &0000000003525761.0000003.525.761 LocationLithuania.png
Norveç
[28]
(Norveç Krallığı)
Flag of Norway.svg
Norveççe: Kongeriket Norge Oslo Norveç kronu &0000000000385199.000000385.199 &0000000004707270.0000004.707.270 LocationNorway.png

Güney Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Andorra
[29]
(Andorra Prensliği)
Flag of Andorra.svg
Katalanca: Principat d'Andorra Andorra la Vella Avro &0000000000000468.000000468 &0000000000085082.00000085.082 LocationAndorra.png
Arnavutluk
[30]
(Arnavutluk Cumhuriyeti)
Flag of Albania.svg
Arnavutça: Republika e Shqipërisë Tiran Arnavut leki &0000000000028748.00000028.748 &0000000003002859.0000003.002.859 LocationAlbania.png
Bosna-Hersek
[31]
(Bosna ve Hersek)
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Boşnakça, Sırpça (Latin), Hırvatça: Bosna i Hercegovina
Sırpça (Kiril): Босна и Херцеговина
Saraybosna Değiştirilebilir Mark &0000000000051197.00000051.197 &0000000004622292.0000004.622.292 LocationBosniaAndHerzegovina.png
Hırvatistan
[32]
(Hırvatistan Cumhuriyeti)
Flag of Croatia.svg
Hırvatça: Republika Hrvatska Zagreb Hırvat kunası &0000000000056542.00000056.542 &0000000004480043.0000004.480.043 LocationCroatia.png
İspanya
[33]
(İspanya Krallığı)
Flag of Spain.svg
İspanyolca: Reino de España Madrid Avro &0000000000504030.000000504.030 &0000000047042984.00000047.042.984 LocationSpain.png
İtalya
[34]
(İtalya Cumhuriyeti)
Flag of Italy.svg
İtalyanca: Repubblica Italiana Roma Avro &0000000000301318.000000301.318 &0000000061261254.00000061.261.254 LocationItaly.png
Karadağ
[35]
(Karadağ Cumhuriyeti)
Flag of Montenegro.svg
Karadağca: Република Црна Гора
Karadağca (Latin): Republika Crna Gora
Podgorica Avro &0000000000013812.00000013.812 &0000000000657394.000000657.394 LocationMontenegro.png
Makedonya
[36]
(Makedonya Cumhuriyeti)
Flag of Macedonia.svg
Makedonca: Република Македонија Üsküp Makedon denarı &0000000000025713.00000025.713 &0000000002082370.0000002.082.370 LocationMacedonia.png
Malta
[37]
(Malta Cumhuriyeti)
Flag of Malta.svg
Maltaca: Repubblika ta' Malta
İngilizce: Republic of Malta
Valetta Avro &0000000000000316.000000316 &0000000000409836.000000409.836 LocationMalta.png
Portekiz
[38]
(Portekiz Cumhuriyeti)
Flag of Portugal.svg
Portekizce: República Portuguesa Lizbon Avro &0000000000092391.00000092.391 &0000000010781459.00000010.781.459 LocationPortugal.png
San Marino
[39]
(Çok Huzurlu San Marino Cumhuriyeti)
Flag of San Marino.svg
İtalyanca: Serenissima Repubblica di San Marino San Marino Avro &0000000000000061.00000061 &0000000000032140.00000032.140 LocationSanMarino.png
Sırbistan
[40]
(Sırbistan Cumhuriyeti)
Flag of Serbia.svg
Sırpça: Република Србија
Sırpça (Latin): Republika Srbija
Belgrad Sırp Dinarı &0000000000088361.00000088.361 &0000000007276604.0000007.276.604 LocationSerbia.png
Slovenya
[41]
(Slovenya Cumhuriyeti)
Flag of Slovenia.svg
Slovence: Republika Slovenija Ljubljana Avro &0000000000020273.00000020.273 &0000000001996617.0000001.996.617 LocationSlovenia.png
Vatikan
[42]
(Vatikan Şehir Devleti)
Flag of the Vatican City.svg
Latince: Status Civitatis Vaticanæ
İtalyanca[DN 4]: Stato della Città del Vaticano
Vatikan Avro &0000000000000000.4400000,44 &0000000000000836.000000836 LocationVaticanCity.png
Yunanistan
[43]
(Yunanistan Cumhuriyeti)
Flag of Greece.svg
Yunanca: Ελληνική Δημοκρατία Atina Avro &0000000000131990.000000131.990 &0000000010767827.00000010.767.827 LocationGreece.png

Tamamı Avrupa'da olmayan ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Azerbaycan
[44][DN 5]
(Azerbaycan Cumhuriyeti)
Flag of Azerbaijan.svg
Azerice: Azərbaycan Respublikası Bakü Azerbaycan manatı &0000000000086600.00000086.600 &0000000009165000.0000009.165.000 LocationAzerbaijan.png
Ermenistan
[45][DN 6][DN 7]
(Ermenistan Cumhuriyeti)
Flag of Armenia.svg
Ermenice: Հայաստանի Հանրապետություն Erivan Ermeni dramı &0000000000029800.00000029.800 &0000000003316000.0000003.316.000 LocationArmenia.png
Gürcistan
[46][DN 5]
(Gürcistan)
Flag of Georgia.svg
Gürcüce: საქართველოს[DN 8] Tiflis Gürcistan larisi &0000000000069700.00000069.700 &0000000004646003.0000004.646.003 LocationGeorgia.png
Kazakistan
[47][DN 5]
(Kazakistan Cumhuriyeti)
Flag of Kazakhstan.svg
Kazakça: Қазақстан Республикасы
Rusça: Республика Казахстан
Astana Tenge &0000000002724900.0000002.724.900 &0000000015560000.00000015.560.000 LocationKazakhstan.png
Kıbrıs
[48][DN 7][DN 9]
(Kıbrıs Cumhuriyeti)
Flag of Cyprus.svg
Yunanca: Κυπριακή Δημοκρατία
Türkçe: Kıbrıs Cumhuriyeti
Lefkoşa Avro &0000000000009250.0000009.250 &0000000000771857.000000771.857 LocationCyprus.png
Rusya
[49][DN 5]
(Rusya Federasyonu)
Flag of Russia.svg
Rusça[DN 10]: Российская Федерация Moskova Rus rublesi &İfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı17 098 242 &İfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayıİfade hatası: Beklenmeyen sayı.İfade hatası: Beklenmeyen sayı141 921 900 LocationRussia.png
Türkiye
[50] [DN 5]
(Türkiye Cumhuriyeti)
Flag of Turkey.svg
Türkçe: Türkiye Cumhuriyeti Ankara Türk Lirası &0000000000780580.000000780.580 &0000000079749461.00000079.749.461 LocationTurkey.png

Diğer topraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

BM tarafından tanınmayan devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

De facto devletler listesi, BM tarafından tanınmamaktalar ama gerçekte kendi kendini tam olarak yönetebilmektelerdir.

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Abhazya
[DN 11][DN 12][DN 5]
(Abhazya Cumhuriyeti)
Flag of Abkhazia.svg
Abhazca: Аҧсны Аҳәынҭқарра
Rusça: Респу́блика Абха́зия
Sohum Rus rublesi
Abhaz apsarı
&0000000000008600.0000008.600 &0000000000250000.000000250.000 LocationAbkhazia.png
Dağlık Karabağ
[DN 13]
[DN 14][DN 7]
(Dağlık Karabağ Cumhuriyeti)
Flag of Nagorno-Karabakh.svg
Ermenice: Լեռնային Ղարաբաղ Հանրապետություն Hankendi Ermeni dramı
Karabağ dramı
&0000000000014900.00000014.900[51] &0000000000138800.000000138.800[52] Az-qa-location-tr.svg
Güney Osetya
[DN 15]
[DN 16][DN 5]
(Güney Osetya Cumhuriyeti)
Flag of South Ossetia.svg
Osetçe: Республикае Хуссар Ирыстон
Rusça: Республики Южная Осетия
Gürcüce: სამხრეთ ოსეთის რესპუბლიკა
Tshinvali Rus rublesi &0000000000003900.0000003.900 &0000000000070000.00000070.000 Location of South Ossetia in Europe2.png
Kosova
[DN 17]
[DN 18]
(Kosova Cumhuriyeti)
Flag of Kosovo.svg
Arnavutça: Republika e Kosovës
Sırpça: Република Косово
Sırpça (Latin): Republika Kosovo
Priştine Avro &0000000000010887.00000010.887 &0000000002200000.0000002.200.000 LocationKosovo.svg
Kuzey Kıbrıs
[DN 19]
[DN 20][DN 5]
(Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti)
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg
Türkçe: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa Türk Lirası &0000000000003355.0000003.355[48] &0000000000265100.000000265.100[53] TRNC location.png
Transdinyester
[DN 21]
[DN 22]
(Transdinyester Moldova Cumhuriyeti)
Flag of Transnistria.svg
Moldovaca: Република Молдовеняскэ Нистрянэ
Rusça: Приднестро́вская Молда́вская Респу́блика
Ukraynaca: Придністровська Молдавська Республіка
Tiraspol Transdinyester rublesi &0000000000004163.0000004.163 &0000000000533500.000000533.500 TransnistrieLocatie.png

Bağımlı bölgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Başka devletlerin yönetimine bağımlı devletler listesi, ancak resmi olarak o devlete dahil değildir.

Ülke ismi Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Bağlı olduğu ülke Para birimi Alan (km2) Nüfus Harita
Ağrotur ve Dikelya
(Ağrotur ve Dikelya Üssü)
Flag of the United Kingdom.svg
İngilizce: The Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia Episkopi Cantonment Birleşik Krallık Avro[54] &0000000000000254.000000254 &0000000000014500.00000014.500 Cyprus SBAsInRed.png
Cebelitarık
(Cebelitarık)
Flag of Gibraltar.svg
İngilizce: Gibraltar Cebelitarık Birleşik Krallık İngiliz sterlini,
Cebelitarık sterlini
&0000000000000006.8000006,8 &0000000000027921.00000027.921 Location Gibraltar EU.png
Faroe Adaları
(Faroe Adaları)
Flag of the Faroe Islands.svg
Danca: Færøerne
Faroece: Føroyar
Tórshavn Danimarka Danimarka kronu &0000000000001399.0000001.399 &0000000000048228.00000048.228 Faroe Islands in Europe (natural) (-mini map).svg
Guernsey
(Guernsey)
Flag of Guernsey.svg
İngilizce: Bailiwick of Guernsey
Fransızca: Bailliage de Guernesey
St. Peter Port Birleşik Krallık İngiliz sterlini,
Guernsey sterlini
&0000000000000078.00000078 &0000000000065573.00000065.573 Guernsey in Europe (natural) (-mini map).svg
Jan Mayen
(Jan Mayen Adası)
Flag of Norway.svg
Norveççe: Jan Mayen Olonkinbyen Norveç Norveç kronu &0000000000000373.000000373 &0000000000000018.00000018 Jan Mayen in Norway.svg
Jersey
(Jersey)
Flag of Jersey.svg
İngilizce: Bailiwick of Jersey
Fransızca: Bailliage de Jersey
Saint Helier Birleşik Krallık İngiliz sterlini,
Jersey sterlini
&0000000000000116.000000116 &0000000000089300.00000089.300 Jersey in Europe (natural) (-mini map).svg
Man Adası
(Man Adası)
Flag of the Isle of Man.svg
İngilizce: The Isle of Man
Manksça: Ellan Vannin
Douglas Birleşik Krallık İngiliz sterlini,
Man Adası sterlini
&0000000000000572.000000572 &0000000000080058.00000080.058 Isle of Man in Europe (natural) (-mini map).svg
Svalbard
(Svalbard)
Flag of Norway.svg
Norveççe: Svalbard Longyearbyen Norveç Norveç kronu &0000000000061022.00000061.022 &0000000000002321.0000002.321 Europe-Svalbard.svg

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Atlas'da Avrupa

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Amsterdam, Hollanda'nın anayasal başkentidir. Kraliyet, Hükümet binaları, bakanlıklar ve parlamento idari başkent olan Lahey'dir.
  2. ^ Latince, her ne kadar İsviçre'de resmî dil olmasada dört resmî dilden herhangi birine öncelik vermemek amacıyla kullanılmaktadır.
  3. ^ İsveç'in resmi dili yoktur. Çoğunluk İsveççe.
  4. ^ İtalyanca, Vatikan'da de facto resmi dildir.
  5. ^ a b c d e f g h Hem Avrupa hem de Asya’da yer alan ülke.
  6. ^ Ayrıca Ermenistan, Pakistan tarafında tanınmamaktadır.
  7. ^ a b c Tamamen Asya'da, fakat kültürel ya da siyasi nedenlerden dolayı genellikle Avrupa ülkesi olarak tanımlanır.
  8. ^ Gürcistan Anayasası'nın 1,3. maddesine göre Gürcistan'ın resmî adı sadece "Gürcistan" (საქართველო, Sakartvelo)'dır.
  9. ^ Türkiye ve BM üyesi olmayan Kuzey Kıbrıs tarafından tanınmamaktadır. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs tarafından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi şeklinde hitap edilmektedir.
  10. ^ Rusya'nın resmi dili Rusça olmasına rağmen özerk bölgelerde o bölgenin dili Rusça ile beraber ikinci resmiyete sahiptir.
  11. ^ Hukuken Gürcistan'a bağlıdır.
  12. ^ Sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru ve BM üyesi olmayan Güney Osetya tarafından tanınmaktadır.
  13. ^ Hukuken Azerbaycan'a bağlıdır.
  14. ^ Hiç bir devlet tarafından tanınmamaktadır.
  15. ^ Hukuken Gürcistan'a bağlıdır.
  16. ^ Sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru ve BM üyesi olmayan Abhazya tarafından tanınmaktadır.
  17. ^ Hukuken Sırbistan'a bağlıdır.
  18. ^ 18 Şubat 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Bu bağımsızlık ilanı 60 BM üyesi, BM üyesi olmayan Çin Cumhuriyeti ve çeşitli uluslararası kuruluş tarafından tanınmaktadır.
  19. ^ Hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır.
  20. ^ Sadece Türkiye tanımakta.
  21. ^ Hukuken Moldova'ya bağlıdır.
  22. ^ BM üyesi olmayan Abhazya ve Güney Osetya tanımakta.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The World Factbook - Germany" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gm.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  2. ^ "The World Factbook - Austria" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/au.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  3. ^ "The World Factbook - Belgium" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/be.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  4. ^ "The World Factbook - United Kingdom" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/uk.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  5. ^ "The World Factbook - France" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fr.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  6. ^ "The World Factbook - Netherlands" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/nl.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  7. ^ "The World Factbook - Ireland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ei.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  8. ^ "The World Factbook - Switzerland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sz.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  9. ^ "The World Factbook - Liechtenstein" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ls.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  10. ^ "The World Factbook - Belgium" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/lu.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  11. ^ "The World Factbook - Belgium" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mn.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  12. ^ "The World Factbook - Belarus" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bo.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  13. ^ "The World Factbook - Bulgaria" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  14. ^ "The World Factbook - Czech Republic" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ez.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  15. ^ "The World Factbook - Hungary" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hu.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  16. ^ "The World Factbook - Moldova" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/md.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  17. ^ "The World Factbook - Poland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pl.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  18. ^ "The World Factbook - Romania" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  19. ^ "The World Factbook - Germany" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/lo.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  20. ^ "The World Factbook - Ukraine" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/up.html. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  21. ^ "The World Factbook - Denmark" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/da.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  22. ^ "The World Factbook - Estonia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/en.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  23. ^ "The World Factbook - Finland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fi.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  24. ^ "The World Factbook - Sweden" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sw.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  25. ^ "The World Factbook - Iceland" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ic.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  26. ^ "The World Factbook - Latvia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/lg.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  27. ^ "The World Factbook - Lithuania" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/lh.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  28. ^ "The World Factbook - Norway" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/no.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  29. ^ "The World Factbook - Andorra" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/an.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  30. ^ "The World Factbook - Albania" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/al.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  31. ^ "The World Factbook - Bosnia and Herzogovina" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bk.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  32. ^ "The World Factbook - Croatia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hr.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  33. ^ "The World Factbook - Spain" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sp.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  34. ^ "The World Factbook - Italy" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/it.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  35. ^ "The World Factbook - Montenegro" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mj.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  36. ^ "The World Factbook - Macedonia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mk.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  37. ^ "The World Factbook - Malta" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mt.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  38. ^ "The World Factbook - Portugal" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/po.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  39. ^ "The World Factbook - San Marino" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sm.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  40. ^ "The World Factbook - Serbia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ri.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  41. ^ "The World Factbook - Slovenia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/si.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  42. ^ "The World Factbook - Vatican City" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/vt.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  43. ^ "The World Factbook - Greece" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html. Erişim tarihi: 17 Haziran 2012. 
  44. ^ "The World Factbook - Azerbaijan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/aj.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  45. ^ "The World Factbook - Armenia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/am.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  46. ^ "The World Factbook - Georgia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gg.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  47. ^ "The World Factbook - Kazakhstan" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kz.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  48. ^ a b "The World Factbook - Cyprus" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cy.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  49. ^ "The World Factbook - Russia" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rs.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  50. ^ "The World Factbook - Turkey" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  51. ^ "The Republic of Nagorno-Karabakh - A Synopsis" (İngilizce). Armenian National Committee of Australia. http://anc.org.au/page.php?9. Erişim tarihi: 20 Haziran 2009. 
  52. ^ "Population in Nagorno-Karabakh 2007" (İngilizce). Dağlık Karabağ Cumhuriyeti. http://www.stat-nkr.am/2002_2007/0_2%20himcuc_6-10.pdf. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  53. ^ "TRNC General Population and Housing Unit Census" (İngilizce). KKTC Devlet Planlama Örgütü. http://nufussayimi.devplan.org/Census%202006.pdf. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. 
  54. ^ "The World Factbook - Akrotiri" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ax.html. Erişim tarihi: 9 Haziran 2009. ; "Akrotiri and Dhekelia adopted the euro along with the rest of Cyprus".