Sudan devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Sudan devlet başkanlığı forsu

Sudan devlet başkanı, Afrika ülkesi Sudan'ın bağımsızlığını kazandığı 1956 yılında bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Sudan Cumhuriyeti (1956-1969)
İsim Doğum–Ölüm Görev Başlangıcı Görev Bitişi Siyasi Parti
1 Egemenlik Konseyi
Üyeler:
Abdülfettah Muhammed el-Mağrabi
Muhammed Ahmed Yasin
Ahmed Muhammed Salih
Muhammed Osman el-Dardiri
Siricio Iro Wani
1 Ocak 1956 17 Kasım 1958
Yüksek Konsey Başkanı
2 İbrahim Abbud Ibrahim Abboud.jpg 1900–1983 18 Kasım 1958 31 Ekim 1964 Askeri
Devlet Başkanları
İbrahim Abbud Ibrahim Abboud.jpg 1900–1983 31 Ekim 1964 16 Kasım 1964[1] Askeri
Sirr El-Hatim El-Halife
Geçici Devlet Başkanı
Sirr Al-Khatim Al-Khalifa.jpg 1919–2006 16 Kasım 1964 3 Aralık 1964 Ulusal Ümmet Partisi
3 Birinci Egemenlik Komitesi
Üyeler:
Abdül Halim Muhammed
Ticani el-Mahi
Mübarek Şeddad
İbrahim Yusuf Süleyman
Luigi Adwok Bong Gicomeho
3 Aralık 1964 10 Haziran 1965
4 İkinci Egemenlik Komitesi
Üyeler:
İsmail el-Ezheri
Abdullah el-Fadıl el-Mehdi
Luigi Adwok Bong Gicomeho
Abdül Halim Muhammed
Hıdır Hamad
10 Haziran 1965 8 Temmuz 1965
Egemenlik Konseyi Başkanı
5 İsmail el-Ezheri Ismail al-Azahri.jpg 1900–1969 8 Temmuz 1965 25 Mayıs 1969[2] Demokratik Birlik Partisi
Sudan Demokratik Cumhuriyeti (1969–1985)
Ulusal Devrim Komuta Konseyi Başkanı
6 Cafer Muhammed en-Numeyri Nimeiry 1969.jpg 1930–2009 25 Mayıs 1969 12 Ekim 1971[3] Askeri /
Sudan Sosyalist Birliği
Devlet Başkanları
Cafer Muhammed en-Numeyri Nimeiry 1969.jpg 1930–2009 12 Ekim 1971 6 Nisan 1985[4] Askeri /
Sudan Sosyalist Birliği
Başkomutan
7 Abdel Rahman Suar el-Dahab Abdel Rahman Swar al-Dahab.png 1934– 6 Nisan 1985 9 Nisan 1985 Askeri
Geçici Askeri Konsey Başkanı
Abdel Rahman Suar el-Dahab Abdel Rahman Swar al-Dahab.png 1934– 9 Nisan 1985 15 Aralık 1985 Askeri
Sudan Cumhuriyeti (1985-günümüz)
Geçici Askeri Konsey Başkanı
(7) Abdel Rahman Suar el-Dahab Abdel Rahman Swar al-Dahab.png 1934– 15 Aralık 1985 6 Mayıs 1986 Askeri
Yüksek Konsey Başkanı
8 Ahmed el-Mircani Blanco portrait.svg 1941–2008 6 Mayıs 1986 30 Haziran 1989[5] Demokratik Birlik Partisi
Ulusal Kurtuluş için Devrim Komuta Konseyi Başkanı
9 Ömer el-Beşir Omar al-Bashir, 12th AU Summit, 090202-N-0506A-137.jpg 1944– 30 Haziran 1989 16 Ekim 1993 Askeri /
Ulusal Kongre
Devlet Başkanları
Ömer el-Beşir Omar al-Bashir, 12th AU Summit, 090202-N-0506A-137.jpg 1944– 16 Ekim 1993 Görevde Askeri /
Ulusal Kongre

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kitlesel protestolar sonrası istifa etti.
  2. ^ 1969 darbesiyle devrildi.
  3. ^ 19-22 Temmuz 1971 darbesi sırasında kısa süreli kesintiye uğradı.
  4. ^ 1985 darbesiyle devrildi.
  5. ^ 1989 darbesiyle devrildi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]