Estonya cumhurbaşkanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Estonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
Eesti Vabariigi President
Cumhurbaşkanlığı forsu
Görevdeki
Alar Karis

11 Ekim 2021 tarihinden beri
Resmî ikametCumhurbaşkanlığı Sarayı,
Tallinn, Estonya
Görev süresi5 yıl (iki dönem)
Oluşum24 Nisan 1938
Açılışı yapanKonstantin Päts
Websitesiwww.president.ee

Estonya cumhurbaşkanı veya resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı (EstoncaEesti Vabariigi President), Estonya'nın devlet başkanıdır. Cumhurbaşkanı, aynı zamanda Estonya Savunma Kuvvetleri'nin sembolik başkomutanıdır.

Estonya, cumhurbaşkanının yürütme yetkisi olmayan törensel bir figür olduğu bir parlamenter cumhuriyettir. Cumhurbaşkanının, görev süresi boyunca herhangi bir siyasi parti üyeliğini askıya alınır ve göreve başlamasıyla birlikte diğer tüm seçilmiş veya atanmış makamlardaki yetki ve görevleri kendiliğinden sona erer. Bu önlemler teorik olarak cumhurbaşkanının daha bağımsız ve tarafsız bir şekilde çalışmasına yardımcı olmalıdır. Cumhurbaşkanı beş yıl süreyle görevde kalır. Art arda iki defadan fazla olmamak üzere, herhangi bir kez seçilebilir.

Başkan Riigikogu tarafından seçilmektedir. Bir cumhurbaşkanı adayının seçilebilmesi için üçte ikilik çoğunluk kazanması gerekir. Üç tur oylamanın ardından hiçbir aday Riigikogu'da üçte iki desteği alamazsa, Riigikogu'nun tüm üyelerinden ve tüm belediyelerin seçilmiş temsilcilerinden oluşan özel bir seçim kurulu toplanır. Bu organ, en yüksek oy yüzdesine sahip iki aday arasından seçim yapar.

Önceki cumhurbaşkanı 10 Ekim 2016 tarihinden 11 Ekim 2021 tarihine kadar Kersti Kaljulaid'di.[1]

Günümüzdeki cumhurbaşkanı 11 Ekim 2021 tarihinden itibaren Alar Karis'dir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Estonia parliament votes for first female president", The Guardian, 3 Ekim 2016, 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 2 Haziran 2021 
  2. ^ Alar Karis sworn in as Estonia's new president, euronews.com, 12 Ekim 2021, 12 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Ekim 2021 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]