Sierra Leone başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Sierra Leone başbakanı, Afrika ülkesi Sierra Leone'nin bağımsızlığını henüz kazanmadığı 1954 yılından itibaren hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülkenin bağımsızlığını elde ettiği 1961 yılından 1978 yılına kadar kesintisiz olarak makam var olmuş, söz konusu 1978 yılında gerçekleştirilen anayasa referandumu ile kaldırılmıştır. Makam 2018 yılında yeniden oluşturulmuştur. Bu süreçte en üst makamda yer alan kişiler dönem içerisinde himaye bölgesi şef bakanı, himaye bölgesi başbakanı başbakan, askeri cunta başkanı ya da son olarak şef bakan unvanları alsa da hepsi fiilen başbakan görevlerini yürütmüşlerdir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Sierra Leone himaye bölgesi şef bakanı (1954-1958)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şef bakan Görev süresi Siyasi Parti
(seçim döneminde)
Nr: Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Göreve başlama Görevi bırakma
1 Image of none.svg Sir Milton Margai
(1895-1964)
9 Temmuz 1954 14 Ağustos 1958 Sierra Leone Halk Partisi

Sierra Leone himaye bölgesi başbakanı (1958-1961)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görev süresi Siyasi Parti
(seçim döneminde)
Nr: Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Göreve başlama Görevi bırakma
1 Image of none.svg Sir Milton Margai
(1895-1964)
14 Ağustos 1958 27 Nisan 1961 Sierra Leone Halk Partisi

Sierra Leone başbakanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görev süresi Siyasi Parti
(seçim döneminde)
Nr: Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Göreve başlama Görevi bırakma
1 Image of none.svg Sir Milton Margai
(1895–1964)
27 Nisan 1961 28 Nisan 1964
(Görev başında hayatını kaybetti)
Sierra Leone Halk Partisi
2 Image of none.svg Sir Albert Margai
(1910–1980)
28 Nisan 1964 21 Mart 1967 Sierra Leone Halk Partisi
3 Siaka Stevens (from Bank note).jpg Siaka Stevens
(1905–1988)
21 Mart 1967 (birkaç dakika)
(Devrildi)
Tüm Halkların Kongresi
(3) 26 Nisan 1968 21 Nisan 1971
4 Image of none.svg Sorie Ibrahim Koroma
(1930–1994)
21 Nisan 1971 8 Temmuz 1975 Tüm Halkların Kongresi
5 Image of none.svg Christian Alusine Kamara-Taylor
(1917–1985)
8 Temmuz 1975 15 Haziran 1978 Tüm Halkların Kongresi

Askerî cunta yönetimi (1967-1968)[değiştir | kaynağı değiştir]

Görev süresi Askerî
Nr: Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Göreve başlama Görevi bırakma
1 David Lansana 1965-04-29 (cropped).jpg Tuğgeneral David Lansana
(1922-1975)
21 Mart 1967 23 Mart 1967
(Devrildi)
Ordu Komutanı
2 Image of none.svg Yarbay Ambrose Genda Patrick
(1927-2001)
23 Mart 1967 27 Mart 1967 Ulusal Reform Konseyi
3 Image of none.svg Tuğgeneral Andrew Juxon-Smith
(1931-1996)
27 Nisan 1967 18 Nisan 1968
(Devrildi)
Ulusal Reform Konseyi
4 Image of none.svg Asteğmen Patrick Conteh
(19?-?)
18 Nisan 1968 26 Nisan 1968 Ulusal Geçici Konsey

Sierra Leone şef başkanı (2018-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Görev süresi Siyasi Parti
(seçim döneminde)
Nr: Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Göreve başlama Görevi bırakma
6 Image of none.svg David Francis
(19?–?)
8 Mayıs 2018 Görevde Bağımsız

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]