Fiji başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Fiji başbakanı, Büyük Okyanus'ta Melanezya ada öbeği içerisinde yer alan Fiji'de 1970 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Fiji başbakanları listesi (1970-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma Siyasi parti
Fiji Dominyonu başbakanı
1 Kamisese Mara.jpg Ratu Sir Kamisese Mara

(1920–2004)

10 Ekim 1970 13 Nisan 1987 İttifak Partisi
2 Image of none.svg Timoci Bavadra

(1934–1989)

13 Nisan 1987 14 Mayıs 1987 Fiji İşçi Partisi
Makam boş kaldı (14 Mayıs 1987 – 5 Aralık 1987)[nb 1]
Fiji Cumhuriyeti başbakanı
(1) Kamisese Mara.jpg Ratu Sir Kamisese Mara

(1920–2004)

5 Aralık 1987 2 Haziran 1992 Bağımsız[nb 2]
3 Tümgeneral

Sitiveni Rabuka
(1948–)

2 Haziran 1992 19 Mayıs 1999 Fiji Siyasi Partisi
4 Mahendra Chaudhry 2015.jpg Mahendra Chaudhry

(1942–)

19 Mayıs 1999 27 Mayıs 2000 Fiji İşçi Partisi
5 Image of none.svg Ratu Tevita Momoedonu

(1941–)

27 Mayıs 2000

(birkaç dakika)

Fiji İşçi Partisi[nb 3]
Makam boş kaldı (27 Mayıs 2000 – 4 Temmuz 2000)
6 Image of none.svg Laisenia Qarase

(1941–)

4 July 2000 14 March 2001 Bağımsız[nb 4]
Image of none.svg Ratu Tevita Momoedonu

(1941–)
Geçici başbakan

14 Mart 2001 16 Mart 2001 Fiji İşçi Partisi
(6) Image of none.svg Laisenia Qarase

(1941–)

16 Mart 2001 5 Aralık 2006 Birleşik Fiji Partisi
7 Image of none.svg Dr. Jona Senilagakali

(1929–2011)

5 Aralık 2006 4 Ocak 2007 Bağımsız[nb 5][1]
8 Bainimarama 2014.jpg Tuğamiral

Frank Bainimarama
(1954–)

5 Ocak 2007 10 Nisan 2009 Askerî
Makam boş kaldı (10 Nisan 2009 – 11 Nisan 2009)[nb 6][2][3]
(8) Bainimarama 2014.jpg Tuğamiral

Frank Bainimarama
(1954–)

11 Nisan 2009 31 Mart 2014 Askerî
(8) Frank Bainimarama November 2014.jpg Tümamiral (Emekli)

Frank Bainimarama
(1954–)

31 Mart 2014 Görevde FijiFirst

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Military now in charge in Fiji". Fiji Times. 5 Aralık 2006. 
  2. ^ "Fiji's Bainimarama steps down as PM", Australian Broadcasting Corporation, 10 Nisan 2009
  3. ^ "Commodore Bainimarama sworn in as Prime Minister", Fiji hükûmeti, 11 Nisan 2009

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar
  1. ^ 1987 yılında gerçekleştiren iki ayrı askerî darbe ile 2000 yılında gerçekleştirilen sivil darbe dönemlerinde başbakanlık makamı boş kalmıştır.
  2. ^ Mara'nın partisi 1987 yılında gerçekleştirilen darbe ile lav edilince Mara son döneminde bağımsız olarak başbakanlık görevini yürütmüştür.
  3. ^ Ratu Momoedonu 27 Mayıs 2000 tarihinde dönemin devlet başkanı Mara tarafından anayasal bir ayrıntı olarak başbakan olarak atanmış, Momoedonu ise anayasa gereği atandığı görevinden sadece birkaç dakika sonra istifa etmiştir. Bu süreçte devlet başkanın tüm yürütme yetksini kullanma isteği de önemli rol oynamıştır.
  4. ^ Qarase geçici hükûmet başbakanı olarak göreve geldiğinde herhangi bir siyasi parti üyesi değildi.
  5. ^ Senilagakali, Bainimarama'nın hükûmet üzerinde kontrolü ele alması ile birlikte geçici başbakan olarak görevlendirilmiştir.
  6. ^ Bainimarama hükûmeti Fiji Anayasa Mahkemesi tarafından yasadışı olarak nitelendirilmiş ve başbakanın istifasını istemiştir.