Kuveyt başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuveyt Devleti Başbakanı
Görevdeki
Ahmed el-Abdullah es-Sabah

15 Mayıs 2024 tarihinden beri
Kuveyt Hükûmeti Yürütme Organı
Kuveyt Kabinesi
Resmî ikametKuveyt şehri, Kuveyt
AtayanKuveyt emiri
Görev süresi4 yıl, yenilenme limiti yok
Oluşum17 Ocak 1962
İlk sahibiAbdullah es-Salim es-Sabah
WebsitesiSayın Başbakan Divanı

Kuveyt başbakanı, Kuveyt'in hükûmet başkanıdır. Kuveyt Anayasası'nın 56. Maddesi uyarınca Kuveyt emiri tarafından atanır.[1] Kuveyt emiri ve Ulusal Meclis başkanından sonra ülkedeki en güçlü üçüncü yetkili olan başbakan, Kuveyt Hükûmetinin yürütme organına liderlik eder.

Kuveyt'in bağımsızlığı döneminde Kuveyt Emiri Abdullah es-Salim es-Sabah, anayasayı hazırlamak üzere Kurucu Meclisin seçilmesinin ardından 17 Ocak 1962'de kendisini Kuveyt'in ilk başbakanı olarak atadı.

2003 yılına kadar genellikle Kuveyt veliaht prensi başbakanlık makamına atanırdı.

Kuveyt başbakanları listesi (1962-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynak:[2]

No. Resim Ad
(Doğum-Ölüm)
Görev başlangıcı Görev sonu Görev süresi
1 Abdullah es-Salim es-Sabah
Arapçaعبدالله السالم الصباح
(1895-1965)
17 Ocak 1962 26 Ocak 1963 1 yıl, 9 gün
2 Sabah es-Salim es-Sabah
Arapçaصباح السالم الصباح
(1913-1977)
2 Şubat 1963 27 Kasım 1965 2 yıl, 298 gün
3 Cabir el-Ahmed es-Sabah
Arapçaجابر الأحمد الصباح
(1926-2006)
27 Kasım 1965 8 Şubat 1978 12 yıl, 73 gün
4 Saad el-Abdullah es-Salim es-Sabah
Arapçaسعد السالم الصباح
(1930-2008)[a]
8 Şubat 1978 13 Temmuz 2003 25 yıl, 155 gün
5 Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah
Arapçaصباح الأحمد الجابر الصباح
(1929-2020)
13 Temmuz 2003 30 Ocak 2006 2 yıl, 201 gün
6 Nâsır el-Muhammed el-Ahmed es-Sabah
Arapçaناصر الصباح
(1940-)
7 Şubat 2006 28 Kasım 2011 5 yıl, 294 gün
7 Cabir el-Mübarek el-Hamad es-Sabah
Arapçaجابر المبارك الحمد الصباح
(1942-)
30 Kasım 2011 19 Kasım 2019 7 yıl, 354 gün
8 Sabah el-Halid es-Sabah
Arapçaصباح الخالد الصباح
(1953-)
19 Kasım 2019 24 Temmuz 2022 2 yıl, 247 gün
9 Ahmed Nevaf el-Ahmed es-Sabah
Arapçaاحمد النواف الاحمد الصباح
(1956-)
24 Temmuz 2022 4 Ocak 2024 1 yıl, 164 gün
10 Muhammed Sabah es-Salim es-Sabah
Arapçaمحمد صباح السالم الصباح
(1955-)
4 Ocak 2024 15 Mayıs 2024 132 gün
11 Ahmed el-Abdullah es-Sabah
Arapçaأحمد عبد الله الأحمد الصباح
(1952-)
15 Mayıs 2024 görevde 2 gün

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesi nedeniyle 2 Ağustos 1990 ve 15 Mart 1991 tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın Taif kentinde sürgündeydi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kuwait, the Government of. Kuwait Constitution. 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2019.