Kuveyt başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuveyt Devleti Başbakanı
Emblem of Kuwait.svg
Görevdeki
Ahmed Nevaf el-Ahmed es-Sabah

24 Temmuz 2022 tarihinden beri
Kuveyt Hükümeti Yürütme Organı
Kuveyt Kabinesi
Resmî ikamet Kuveyt şehri, Kuveyt
Atayan Kuveyt emiri
Görev süresi 4 yıl, yenilenme limiti yok
Oluşum 17 Ocak 1962
İlk sahibi Abdullah es-Salim es-Sabah
Websitesi Sayın Başbakan Divanı

Kuveyt başbakanı, Kuveyt'in hükûmet başkanıdır. Kuveyt Emiri ve Ulusal Meclis başkanının ardından ülkedeki en güçlü üçüncü yetkili kişi olup Kuveyt Hükûmeti'nin yürütme kolunu yönetir.

Kuveyt'in bağımsızlığı döneminde Kuveyt Emiri Abdullah es-Salim es-Sabah, anayasayı hazırlamak üzere Kurucu Meclisin seçilmesinin ardından 17 Ocak 1962'de kendisini Kuveyt'in ilk başbakanı olarak atadı.

2003 yılına kadar genellikle Kuveyt veliaht prensi başbakanlık makamına atandı.

Kuveyt başbakanları listesi (1962-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynak:[1]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi
Göreve başlangıcı Görevi sonu Görev süresi
1 Shaikh Abdullah III Al-Salim Al-Sabah.jpg Abdullah es-Salim es-Sabah
Arapçaعبدالله السالم الصباح
(1895–1965)
17 Ocak 1962 26 Ocak 1963 1 yıl, 9 gün
2 Emblem of Kuwait.svg Sabah es-Salim es-Sabah
Arapçaصباح السالم الصباح
(1913–1977)
2 Şubat 1963 27 Kasım 1965 2 yıl, 298 gün
3 Jaber-alsubah.jpg Cabir el-Ahmed es-Sabah
Arapçaجابر الأحمد الصباح
(1926–2006)
27 Kasım 1965 8 Şubat 1978 12 yıl, 73 gün
4 Saad Al-Salim Al-Sabah.jpg Saad el-Abdullah es-Salim es-Sabah
Arapçaسعد السالم الصباح
(1930–2008)[a]
8 Şubat 1978 13 Temmuz 2003 25 yıl, 155 gün
5 Sheikh Sabah IV (cropped).jpg Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah
Arapçaصباح الأحمد الجابر الصباح
(1929–2020)
13 Temmuz 2003 30 Ocak 2006 2 yıl, 201 gün
6 Nasser Mohammed Al-Ahmed Al-Sabah.jpg Nâsır el-Muhammed el-Ahmed es-Sabah
Arapçaناصر الصباح
(1940–)
7 Şubat 2006 28 Kasım 2011 5 yıl, 294 gün
7 Sheikh Jaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah (cropped).jpg Cabir el-Mübarek el-Hamad es-Sabah
Arapçaجابر المبارك الحمد الصباح
(1942–)
30 Kasım 2011 19 Kasım 2019 7 yıl, 354 gün
8 Sabah Al-Khalid Al-Sabah 2014 (cropped).jpg Sabah el-Halid es-Sabah
Arapçaصباح الخالد الصباح
(1953–)
19 Kasım 2019 24 Temmuz 2022[2] 70078445600000000002 yıl, 247 gün
9 Ahmed Al Nawaf.jpg Ahmed Nevaf el-Ahmed es-Sabah
Arapçaاحمد النواف الاحمد الصباح
(1956–)
24 Temmuz 2022 Görevde 700663072000000000073 gün

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesi nedeniyle 2 Ağustos 1990 ve 15 Mart 1991 tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın Taif kentinde sürgünde

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2019. 
  2. ^ "Kuwait Premier Resigns to Preempt Parliament's Move to Oust Him". Bloomberg.com (İngilizce). 5 Nisan 2022. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2022.