Arjantin devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Arjantin Devlet Başkanlığı forsu

Arjantin devlet başkanı, Amerika kıtasının güney bölümünde (Güney Amerika) yer alan Arjantin'de 1810 yılından bu yana ülkenin en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır.

1810 ile 1814 yılları arasında Río de la Plata Birleşik Eyaletleri'nin başkanı olarak cunta yönetimi iktidarda bulunmuş, 1814 ile 1820 yılları arasında da Director Supremo olarak adlandırılan yönetim. 1820-1826 ile 1827-1852 yılları arasında merkezi bir hükûmeti bulunmayan Arjantin'de, tüm eyaletler bağımsız yapılar olarak kendi başkanlarını çıkartmıştır. Bu süreçte Buenos Aires eyaleti öncü eyalet konumundaydı. 1853 yılında gerçekleşen anayasa değişikliği ile birlikte günümüzdeki yapıya kavuşan ülkede, federatif bir cumhuriyet oluşturularak başkanlık sistemine geçilmiştir. Listede fiili olarak belirtilen kişiler askerî yönetimi belirtmekte olup, bu kişiler anayasal yollardan iktidara gelmeyen kişileri ifade etmektedir.

Arjantin devlet başkanları listesi (1810-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Görev süresi Birinci Cunta dönemi başkanları
1810 Cornelio Saavedra - 1810.jpg Cornelio Judas Tadeo de Saavedra Rodríguez
(İkinci) Büyük Cunta dönemi başkanları
1810–1811 Cornelio Saavedra - 1810.jpg Cornelio Judas Tadeo de Saavedra Rodríguez
1811 Retrato de Domingo Matheu.jpg Domingo Matheu Chicola
1811–1812 FelicianoChiclana.jpg
Sarratea.gif
Juanjpaso.jpg

Feliciano Antonio Chiclana y Ximénez de Paz, Manuel de Sarratea Altoguirre, Juan José Esteban Paso Fernández (Birinci üç kişilik yönetim I)

1812 FelicianoChiclana.jpg
Sarratea.gif
Juan Martin de Pueyrredon.jpg

Feliciano Antonio Chiclana y Ximénez de Paz, Manuel de Sarratea Altoguirre, Juan Martín de Pueyrredón y O'Dogan (Birinci üç kişilik yönetim II)

1812–1813 Juanjpaso.jpg
NRodriguez.jpg
AntonioAlvarezJonte.jpg

Juan José Esteban Paso Fernández, Nicolás Santiago Rodríguez de la Peña y Funes, Antonio Álvarez Jonte (İkinci üç kişilik yönetim I)

1813–1814 Juanjpaso.jpg
NRodriguez.jpg
Posadas.jpg

Juan José Esteban Paso Fernández, Nicolás Santiago Rodríguez de la Peña y Funes, Gervasio Antonio de Posadas Dávila (İkinci üç kişilik yönetim II)

Directores Supremos
1814–1815 Posadas.jpg Gervasio Antonio de Posadas Dávila
1815 CarlosAlvearcolor.jpg Carlos María de Alvear y Balbastro
1815 Viamonte.jpg Juan José Viamonte González
1815–1816 Alvarez thomas.jpg José Ignacio Álvarez Thomas
1816 Antonio González Balcarce.jpg Antonio González de Balcarce
1816–1819 Juan Martin de Pueyrredon.jpg Juan Martín de Pueyrredón y O'Dogan
1819–1820 Jose Rondeau.jpg José Casimiro Rondeau Pereyra
1820 Juan Pedro Aguirre.jpg Juan Pedro Julián de Aguirre y López de Anaya (vekaleten)
1820–1826 Merkezî hükûmet yok (fiilen Buenos Aires valisi)
Devlet başkanları
1826–1827 Rivadavia.jpg Bernardino de la Trinidad González Rivadavia y Rivadavia
1827 Vicente Lopez 1860.jpg Alejandro Vicente López y Planes (geçici)
1827–1852 Merkezî hükûmet yok (Buenos Aires'te (1832–1835 hariç) Juan Manuel de Rosas vali olarak bulunmuştur)
Director Provisional
1852–1854 Justo josé de urquiza.jpg Justo José de Urquiza
Devlet başkanları
1854–1860 Justo josé de urquiza.jpg Justo José de Urquiza
1860–1861 Santiago derqui drawing.png Santiago Derqui

(istifa)

1861–1861 JEPedernera.jpg Juan Esteban Pedernera
1862–1868 Bartolomé Mitre.jpg Bartolomé Mitre
1868–1874 Sarmiento.jpg Domingo Faustino Sarmiento
1874–1880 NicolasAvellaneda.jpg Nicolás Avellaneda
1880–1886 Julio A Roca.jpg Julio Argentino Roca
1886–1890 JuarezCelman.jpg Miguel Juárez Celman
1890–1892 Retrato de Carlos Pellegrini.jpg Carlos Pellegrini
1892–1895 LSaenzpeña.jpg Luis Sáenz Peña
1895–1896 Juriburu.jpg José Evaristo Uriburu
1895–1896 Julio A Roca.jpg Julio Argentino Roca (Uriburu'nun rahatsızlığı sebebiyle vekaleten)
1896–1898 Juriburu.jpg José Evaristo Uriburu
1898–1904 Julio A Roca.jpg Julio Argentino Roca
1904–1906 Foto quintana.jpg Manuel Quintana
1906–1910 Alcorta.jpg José Figueroa Alcorta
1910–1914 Roque Saenz Pena.jpg Roque Sáenz Peña
1914–1916 Vdelaplaza.jpg Victorino de la Plaza
1916–1922 Hist1893hyrigoyen.jpg Hipólito Yrigoyen
1922–1928 MTAlvear-1922.jpg Marcelo Torcuato de Alvear
1928–1930 Hist1893hyrigoyen.jpg Hipólito Yrigoyen
1930–1932 José Félix Uriburu.jpg José Félix Uriburu (fiilî)
1932–1938 Apjusto.jpg Agustín Pedro Justo
1938–1942 Roberto M Ortiz.jpg Roberto María Ortiz
1942–1943 Ramon Castillo - ca 1943-HIA-T8-13.jpg Ramón Castillo
1943 Rawson Arturo.jpg Arturo Rawson (fiilî)
1943–1944 Pedro-p-ramirez.jpg Pedro Pablo Ramírez (fiilî)
1944–1946 Efarrell.jpg Edelmiro Julián Farrell (fiilî)
1946–1955 Juan Peron con banda de presidente.jpg Juan Domingo Perón
1955 GralEduardoLonardi.jpg Eduardo Lonardi (fiilî)
1955–1958 Aramburu2.jpg Pedro Eugenio Aramburu (fiilî)
1958–1962 Arturo Frondizi.jpg Arturo Frondizi
1962–1963 José María Guido (Geçici senato başkanı, vekaleten)
1963–1966 Illia.jpg Arturo Umberto Illia
1966–1970 Ongania.jpg Juan Carlos Onganía (fiilî)
1970–1971 RMLevingston.jpg Roberto Marcelo Levingston (fiilî)
1971–1973 Parag.1450.Lanusse.jpeg Alejandro Agustín Lanusse (fiilî)
1973 Museo del Bicentenario - Afiche "Lealtad".jpg Héctor José Cámpora (istifa)
1973 Raúl Alberto Lastiri (vekaleten)
1973–1974 Juan Peron con banda de presidente.jpg Juan Domingo Perón (görevi sırasında hayatını kaybetti)
1974–1976 Isabelita ícono.jpg Isabel Martínez de Perón
1976 Askerî cunta (Jorge Rafael Videla, Emilio Massera, Orlando Agosti) (fiilî)
1976–1981 Tte.Gral. (R) J. Videla.jpg Jorge Rafael Videla (fiilî)
1981 Roberto Eduardo Viola (fiilî)
1981 Carlos Alberto Lacoste (fiilî)
1981–1982 Leopoldo-Galtieri.jpg Leopoldo Galtieri (fiilî)
1982 Alfredo Saint Jean (fiilî)
1982–1983 RBignone.jpg Reynaldo Bignone (fiilî)
1983–1989 Argentina.RaulAlfonsin.01.jpg Raúl Alfonsín
1989–1999 Carlos menem.jpg Carlos Menem
1999–2001 Fernando de la Rúa con bastón y banda de presidente.jpg Fernando de la Rúa
2001 Ramón Puerta.jpg Ramón Puerta (Geçici senato başkanı, vekaleten)
2001 Adolfo Rodríguez Saá.jpg Adolfo Rodríguez Saá
2001–2002 Eduardo Camaño (2).jpg Eduardo Camaño (Meclis başkanı, vekaleten)
2002–2003 Duhalde23012007.jpg Eduardo Duhalde
2003–2007 Nestor kirchner.jpg Néstor Kirchner
2007–2015 Cristina Fernández de Kirchner 2011-12-10.jpg Cristina Fernández de Kirchner
2015– President Macri (2016).jpg Mauricio Macri