Mauritius devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Mauritius devlet başkanlığı forsu

Mauritius devlet başkanı, Afrika ada ülkesi Mauritius'un yönetim şeklini monarşiden cumhuriyete değiştirdiği 1992 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ada ülkesi bağımsızlığını kazandığı 1968 yılından rejim değişikliğinin yaşandığı 1992 yılına kadar Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth tarafından atanan genel vali tarafından yönetilmiştir. Ülkede 1992 yılından itibaren devlet başkanlığı görevinde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Başkan
(Doğum–Ölüm)
Resim Görev Süresi Seçim Siyasi Bağlantı
(Seçim sırasında)
Başbakan(lar)
Görev Başlangıcı Görev Bitişi
Mauritius Cumhuriyeti
1. Sir Veerasamy Ringadoo
(1920–2000)
Veerasamy Ringadoo.jpg 12 Mart 1992 30 Haziran 1992 1992 İşçi Partisi Sir Anerood Jugnauth
2. Cassam Uteem
(1941–)
Blanco portrait.svg 30 Haziran 1992 15 Şubat 2002 1992
1997
Mauritius Militan Hareketi Sir Anerood Jugnauth
&
Navin Ramgoolam
&
Sir Anerood Jugnauth
Angidi Chettiar
(1928–2010)
Geçici Devlet Başkanı
Blanco portrait.svg 15 Şubat 2002 18 Şubat 2002 İşçi Partisi Sir Anerood Jugnauth
Ariranga Pillay
(1945–)
Geçici Devlet Başkanı
Blanco portrait.svg 18 Şubat 2002 25 Şubat 2002 Tarafsız[1] Sir Anerood Jugnauth
3. Karl Offmann
(1940–)
Blanco portrait.svg 25 Şubat 2002 1 Ekim 2003 2002 Militan Sosyalist Hareket Sir Anerood Jugnauth
Raouf Bundhun
(1937–)
Geçici Devlet Başkanı
Blanco portrait.svg 1 Ekim 2003 7 Ekim 2003 Mauritius Militan Hareketi Paul Bérenger
4. Sir Anerood Jugnauth
(1930–)
Anerood Jugnauth January 2013.jpg 7 Ekim 2003 31 Mart 2012 2003
2008
Militan Sosyalist Hareket Paul Bérenger
&
Navin Ramgoolam
Monique Ohsan Bellepeau
(1942–)
Geçici Devlet Başkanı
Blanco portrait.svg 31 Mart 2012 21 Temmuz 2012 İşçi Partisi Navin Ramgoolam
5. Kailash Purryag
(1947–)
Kailash Purryag September 2014.jpg 21 Temmuz 2012 29 Mayıs 2015 2012 Navin Ramgoolam
&
Sir Anerood Jugnauth
Monique Ohsan Bellepeau
(1942–)
Geçici Devlet Başkanı
Blanco portrait.svg 29 Mayıs 2015 5 Haziran 2015 Sir Anerood Jugnauth
6. Ameenah Gurib
(1959–)
AmeenahGurib1.jpg 5 Haziran 2015 23 Mart 2018 2015 Bağımsız Sir Anerood Jugnauth
&
Pravind Jugnauth
Barlen Vyapoory
(?–)
Geçici Devlet Başkanı
Blanco portrait.svg 23 Mart 2018 26 Kasım 2019 Militan Sosyalist Hareket Pravind Jugnauth
Eddy Balancy
(?–)
Geçici Devlet Başkanı
Blanco portrait.svg 26 Kasım 2019 2 Aralık 2019 Pravind Jugnauth
Pritvirajsing Roopun
(?–)
Geçici Devlet Başkanı
Blanco portrait.svg 2 Aralık 2019 Görevde Pravind Jugnauth

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mauritius Başyargıcı olarak görev yaptı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]