São Tomé ve Príncipe başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

São Tomé ve Príncipe başbakanı, Afrika ada ülkesi São Tomé ve Príncipe'in bağımsızlığını kazandığı 1975 yılından sonra hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam 1974 yılında ülkenin özerk bir bölge olarak Portekiz koloni bölgesiyken oluşturulmuştur.

São Tomé ve Príncipe başbakanları (1974-günümüze)[değiştir | kaynağı değiştir]

  São Tomé ve Principe Kurtuluş Hareketi/Sosyal Demokrat Parti (MLSTP/PSD)
  Demokratik Yakınlaşma Partisi – Yansıma Grubu (PCD – GR)
  Bağımsız Demokratik Hareket (ADI)
  Demokratik Değişim Hareketi Güçleri - Liberal Parti (MDFM – PL)

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
São Tomé ve Príncipe (Portekiz Koloni Bölgesi) (1974-1975)
1 Image of none.svg Leonel Mário d'Alva

(1935–)

21 Aralık 1974 12 Temmuz 1975 MLSTP/PSD
São Tomé ve Príncipe Cumhuriyeti (1975-günümüze)
2 Image of none.svg Miguel Trovoada

(1936–)

12 Temmuz 1975 9 Nisan 1979 MLSTP/PSD
Makam kaldırıldı (9 Nisan 1979 – 8 Ocak 1988)
3 Image of none.svg Celestino Rocha da Costa

(1937–)

8 Ocak 1988 7 Şubat 1991 MLSTP/PSD
4 Image of none.svg Daniel Daio

(1947–)

7 Şubat 1991 16 Mayıs 1992 PCD – GR
5 Image of none.svg Norberto Costa Alegre

(1951–)

16 Mayıs 1992 2 Temmuz 1994 PCD – GR
6 Image of none.svg Evaristo Carvalho

(1942–)

7 Temmuz 1994 25 Ekim 1994 ADI
7 Carlos Graça.jpg Carlos Graça

(1931–2013)

25 Ekim 1994 15 Ağustos 1995[1] MLSTP/PSD
Makam boş kaldı (15 Ağustos 1995 – 21 Ağustos 1995)
(7) Carlos Graça.jpg Carlos Graça

(1931–2013)

21 Ağustos 1995 31 Aralık 1995 MLSTP/PSD
8 Image of none.svg Armindo Vaz d'Almeida

(1953–)

31 Aralık 1995 19 Kasım 1996 MLSTP/PSD
9 Image of none.svg Raul Bragança Neto

(1946–2014)

19 Kasım 1996 5 Ocak 1999 MLSTP/PSD
10 Image of none.svg Guilherme Posser da Costa

(1953–)

5 Ocak 1999 26 Eylül 2001 MLSTP/PSD
(6) Image of none.svg Evaristo Carvalho

(1942–)

26 Eylül 2001 28 Mart 2002 ADI
11 Gabriel Arcanjo Ferreira da Costa 2014.jpg Gabriel Costa

(1954–)

28 Mart 2002 7 Ekim 2002 MLSTP/PSD
12 Image of none.svg Maria das Neves

(1958–)

7 Ekim 2002 16 Temmuz 2003[2] MLSTP/PSD
Makam boş kaldı (16 Temmuz 2003 – 23 Temmuz 2003)
(12) Image of none.svg Maria das Neves

(1958–)

23 Temmuz 2003 18 Eylül 2004 MLSTP/PSD
13 Image of none.svg Damião Vaz d'Almeida

(1951–)

18 Eylül 2004 8 Haziran 2005 MLSTP/PSD
14 Image of none.svg Maria do Carmo Silveira

(1960–)

8 Haziran 2005 21 Nisan 2006 MLSTP/PSD
15 Image of none.svg Tomé Vera Cruz

(1955–)

21 Nisan 2006 14 Şubat 2008 MDFM-PL
16 Patrice Trovoada in 2012 - cropped version.jpg Patrice Trovoada

(1962–)

14 Şubat 2008 22 Haziran 2008 ADI
17 Image of none.svg Joaquim Rafael Branco

(1953–)

22 Haziran 2008 14 Ağustos 2010 MLSTP/PSD
(16) Patrice Trovoada in 2012 - cropped version.jpg Patrice Trovoada

(1962–)

14 Ağustos 2010 12 Aralık 2012 ADI
(11) Gabriel Arcanjo Ferreira da Costa 2014.jpg Gabriel Costa

(1954–)

12 Aralık 2012 25 Aralık 2014 MLSTP/PSD
(16) Patrice Trovoada in 2012 - cropped version.jpg Patrice Trovoada

(1962–)

25 Aralık 2014 Görevde ADI

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hükumet darbesi sonrasında görevden uzaklaştırılan Graça, altı gün sonra tekrar görevi üstlenmiştir
  2. ^ Hükumet darbesi sonrasında görevden uzaklaştırılan das Neves, bir hafta sonra tekrar görevi üstlenmiştir

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]