Sudan başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Sudan başbakanı, Afrika ülkesi Sudan'ın henüz bağımsızlığını kazanmadığı 1952 yılından bu yana hükumetin başında yer alan kişiye verilen unvandır. 1952 ile 1956 yılları arasında şef bakan unvanı ile bu görev yürütülmüş, 1956 yılında bağımsızlığın elde edilmesi ile birlikte de başbakan unvanı ile yürütülmüştür Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Sudan başbakanları (1952-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Anglo-Mısır Sudanı (1952–1956)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Doğum–Ölüm Görev Başlangıcı Görev Bitişi Siyasi Parti
Şef Bakan
1 Abdulrahman el-Mehdi Abd al-Rahman al-Mahdi Seated.png 1885–1959 22 Ekim 1952 Kasım 1953 Ulusal Ümmet Partisi
2 İsmail el-Ezheri Ismail al-Azahri.jpg 1900–1969 6 Ocak 1954 1 Ocak 1956 Demokratik Birlik Partisi

Sudan Cumhuriyeti (1956–1969)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan
(2) İsmail el-Ezheri Ismail al-Azahri.jpg 1900–1969 1 Ocak 1956 5 Temmuz 1956 Demokratik Birlik Partisi
3 Abdullah Halil Abdallah Khalil Official.png 1892–1970 5 Temmuz 1956 17 Kasım 1958[1] Ulusal Ümmet Partisi
4 İbrahim Abboud AABOUD.jpg 1900–1983 18 Kasım 1958 30 Ekim 1964[2] Askeri
5 Sirr El-Hatim El-Halife Sirr Al-Khatim Al-Khalifa.jpg 1919–2006 30 Ekim 1964 2 Haziran 1965 Ulusal Ümmet Partisi
6 Muhammed Ahmed Mahgoub Mohammed Ahmed al Mahjoub.jpg 1908–1976 10 Haziran 1965 25 Temmuz 1966 Ulusal Ümmet Partisi
7 Sadık el-Mehdi[3] Al-Sadiq al-Mahdi 1964.jpg 1935– 27 Temmuz 1966 18 Mayıs 1967 Ulusal Ümmet Partisi
(6) Muhammed Ahmed Mahgoub Mohammed Ahmed al Mahjoub.jpg 1908–1976 18 Mayıs 1967 25 Mayıs 1969[4] Ulusal Ümmet Partisi

Demokratik Sudan Cumhuriyeti (1969–1985)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakanlar
8 Babiker Awadalla Babiker Awadalla 1960s.jpg 1917– 25 Mayıs 1969 27 Ekim 1969 Bağımsız
9 Gaffar Numayri Nimeiry 1969.jpg 1930–2009 28 Ekim 1969 11 Ağustos 1976[5] Askeri /

Sudan Sosyalist Birliği

10 Raşid Bakr Rashid Bakr.jpg 1932–1988 11 Ağustos 1976 10 Eylül 1977 Sudan Sosyalist Birliği
(9) Gaffar Numayri Gaafar Nimeiry 1981.jpg 1930–2009 10 Eylül 1977 6 Nisan 1985[6] Askeri /

Sudan Sosyalist Birliği

11 El Jazuli Dafallah Al-Jazuli Daf'allah 1985b.jpg 1935– 22 Nisan 1985 15 Aralık 1985 Bağımsız

Sudan Cumhuriyeti (1985–günümüze)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan
(11) El Jazuli Dafallah Al-Jazuli Daf'allah 1985b.jpg 1935– 15 Aralık 1985 6 Mayıs 1986 Bağımsız
(7) Sadık el-Mehdi Sadiq al-Mahdi 1987b.jpg 1935– 6 Mayıs 1986 30 Haziran 1989[7] Ulusal Ümmet Partisi
Makam kaldırıldı (30 Haziran 1989 – 2 Mart 2017)
12 Bekri Hassan Salih No image.png 1949– 2 Mart 2017 Görevde Ulusal Kongre Partisi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kendi hükumetine karşı darbe girişimi
  2. ^ Toplumsal gösteriler sonucu görevinden ayrılmıştır
  3. ^ Abdulrahman El Mehdi'nin torunu
  4. ^ 1969 darbesi ile görevden uzaklaştırıldı
  5. ^ 19-22 Temmuz 1971 yılında gerçekleştirilen darbe sırasında kısa süreli görevine devam edemedi
  6. ^ 1985 yılında gerçekleştirilen darbe ile görevinden uzaklaştırıldı
  7. ^ 1989 yılında gerçekleştirilen darbe ile görevinden uzaklaştırıldı